2021-07-06
收工有人請食飯,去酒樓食下小炒吹吹水🥳,都有陣子無上黎,原來酒樓裝修過,都幾靚👍🏻,成個感覺好似upgrade咗咁,擺酒都唔錯既選擇👍🏻。叫左個燒味拼盤,有海蜇,有豉油雞🐔,有乳豬件🐷,乳豬件食落啖啖肉仆好脆皮🤩,豉油雞食落好滑👍🏻,都差唔有半隻雞👍🏻。湯品經部長介紹,黑蒜螺頭燉雞湯,平時螺頭燉雞湯飲得多,呢個黑蒜湯都係第一次飲🤣,一打開個湯,哇左一聲出嚟😯,湯面無咩油,幾清,飲落依然好香螺頭味,黑蒜唔會太搶😎胡椒蟹真係要講,因為真係超正,胡椒味勁香,辣辣地惹味🤤,蟹都幾新鮮,啖啖肉,又結實,有口感又夠味🤗,食完真係舔手指😋仲有玉環鮑魚盅,係瓜甫鮑魚🤩,個鮑魚好好味,煮得入味,軟綿得黎又彈牙,一隻真係唔夠喉🤣。西施蛋白蝦球,個賣相幾靚,感覺清清地,睇落以為得幾啖,但原來食落都幾大碗🤣,蛋白配上透明㳄汁,少少咸味🧂,味道恰好👍🏻。我鐘意食福建炒飯,因為乾得黎又濕濕地🤩,炒飯底再配上肉粒翠玉瓜蝦仁㳄😍,唔錯,乾濕相衡👍🏻。最後當然要食返個紅豆沙,起晒沙,杰撻撻嘅紅豆沙,真係要酒樓先至做到,正👍🏻