2025-08-08 0 浏览
真心想講以前食過係ok 依家真係好唔掂本身叫左兩碗米線都係普通酸 小小辣跟著等左20分鐘個碗米線都未到 就一直係到等等等等等黎到之後 兩碗米線理應湯底一樣 點知一碗就酸到好似倒左支醋落個湯到咁點食呀大佬? 想投訴 又話等陣等陣跟著連投訴都要等 頂唔順埋單走人食都唔想食 仲要望左隔離枱 碗米線都就黎食完個可樂都未到 叫左三次都佢叫佢等侍應又唔理佢 米線又送得慢 衛生環境又惡劣門口個收錢呀叔 埋單個陣好似欠左佢咁 真係多謝你地 我從來都未寫過食評 食完真係嬲到忍唔住
真心想講以前食過係ok
真係多謝你地 我從來都未寫過食評
食完真係嬲到忍唔住
2025-08-08
2025-06-30 533 浏览
每次來到尖沙咀,我都會特別想吃星林居的小窩米線。這裡的米線和其他連鎖店的相比,真的有其獨特之處。那股濃郁的鑊氣味道,讓人一試成主顧。最棒的是,我非常喜歡芫荽,可以按自己的喜好選擇加多或者減我平時喜歡點豬腩肉,本來就覺得它的味道很入味。然而,這次我嘗試了豬軟骨,沒想到那塊豬軟骨竟然這麼大,性價比超高,味道也非常好!我選了小中辣,辣度剛好,讓整碗米線更加美味。從小吃到大,星林居的米線總是讓我感到特別出色,其他連鎖式米線店根本無法相比。每一口都讓人滿足,無論是味道還是份量,都讓我期待下次再來!

2025-06-28
2025-06-13 1107 浏览
雲南過橋米線食評叫左一碗『雲南過橋』既米線餐,整體體驗同味道都只係一般,未能完全打動我嘅味蕾。首先講講賣相,過橋米線端上嚟時確實有啲吸引。佢分開3碟上,一碟係有配料既湯底,有豬紅韭菜芽菜豬肉碎既湯,,旁邊一碟係腩肉蟹柳炸醬冬菇雞翼等,每樣一舊,另一碟係花生🥜加撈左汁既米線。米線本身上左汁,有小小味,睇落質感唔錯,但係偏淋,無咬感,唔彈牙。但講到味道,就有啲失望。湯底係過橋米線嘅靈魂,可惜呢間嘅湯底略為平淡,缺少咗嗰種濃郁嘅層次感同香氣。試過將配料逐樣加入湯中,期待味道會有提升,但整體仍然係「唔咸唔淡」,未能帶出食材嘅精髓。價格方面,一碗過橋米線連基本配料要港幣$65左右,考慮到味道同份量,性價比只屬一般。
雲南過橋米線食評

B2  -  雲南過橋
2025-06-13
平時去尖沙咀有時都想食平民野星林居係我第一選擇湯底帶甜,但酸辣得嚟又岩岩好大腸好肥好夠味同埋叫左腩肉好肥好正最正係配料一大堆食落好爽又有層次米線好滑~係我成日會食嘅餐廳 推介👍🏻
平時去尖沙咀有時都想食平民野
星林居係我第一選擇
湯底帶甜,但酸辣得嚟又岩岩好
大腸好肥好夠味
係我成日會食嘅餐廳 推介👍🏻

用餐优惠
試食活動
2025-05-25 1507 浏览
星林居酸辣米線餐廳一直都係我嘅至愛,今次再去幫襯,叫咗兩個小鍋米線,一個係紫菜肥牛麵筋,另一個係紫菜腩肉、墨丸豬紅。雖然佢哋嘅選擇仲係好多,但係食落口嗰刻,覺得味道同以前有啲唔同。
首先講下紫菜肥牛麵筋嗰個,肥牛同麵筋嘅份量都幾足,紫菜嘅香味都仲係度,但係成個湯底就覺得冇以前咁濃郁。可能係因為佢哋想迎合更多人嘅口味,但係對於我嚟講,就少咗啲嗰種令人一試難忘嘅感覺。
再嚟就係紫菜腩肉、墨丸豬紅嗰個,腩肉同墨丸都幾好食,豬紅就稍微覺得有啲硬。湯底都係同第一個一樣,覺得淡咗啲。成個米線食落口,就覺得份量比起以前少咗啲,可能係因為成本問題,但係對於成日嚟食嘅我嚟講,就覺得有啲唔抵。
總言之,星林居酸辣米線餐廳雖然仲係保持到一定嘅水平,但係同以前比起嚟,無論係味道定係份量,都有啲退步。希望佢哋可以聽到客人嘅意見,喺未來可以做得更好。

自己一個人喺尖沙咀食飯 見天氣凍凍地就想食酸辣米線 OpenRice裏面搵到一間貌似好食嘅咁就入咗去試吓 點知有驚喜🤩明火小窩米線 35生根+8 龍蝦丸+8 蘿蔔 +10一嚟到 碗米線好多蔥 唔食蔥嘅朋友記得走蔥 好震撼😍因為我係蔥嘅愛好者 啖啖都係蔥同韭菜 再加上肉碎 少少辣普通酸 正😋生根有四粒 軟硬啱啱好 最有驚喜係龍蝦丸 本身佢同出面嘅龍蝦丸唔一樣 但應該俾錯章魚丸 但都值得一試👍🏻另外蘿蔔都有兩大嚿 而且好腍好甜總結:服務員好好 落單前會確認要唔要芫荽 好細心 呢間嘢我會再試多次😋😋

明火小窩米線 35
生根+8 龍蝦丸+8 蘿蔔 +10

另外蘿蔔都有兩大嚿 而且好腍好甜

• 明火小鍋米線
2025-04-13 1020 浏览
見好耐冇去今日去幫襯吓,真係失望。質素比數年前差咗好多,個湯好淡,食物亦都冇之前咁新鮮,衛生情況亦差咗,間舖頭都冇乜本地人去,整體嚟講係退步咗好多。今次係最後一次幫襯。

2025-04-13
2025-04-08 1027 浏览
長期光顧的雲南米線小店,每月都會光顧一次。米線味道質數穩定,不論是餸還是米線,份量都十足,食後超級滿足的!👍🏻這次叫了三餸米線🍜,炸醬豬腩肉雞中翼小窩米線(中大辣)。炸醬是必點的,小店絕不吝嗇,大量惹味的肉碎粒,混米線吃很配! 豬腩肉是半肥瘦的,很入味!雞中翼同樣入味,有點像在學校會吃到的雞翼,甜甜的。配菜有芫茜,芽菜,疚菜,酸菜,蔥。配菜全部可按個人喜好去選擇,小店提供配菜的份量亦豪不吝嗇。辣度和酸度亦可以選擇的,由微辣到大辣都有。是我很推介的米線鋪!

2025-04-03 1113 浏览
尖沙咀的隱世小鍋米線~雖然獲獎無數,但卻開在隱密的樓上舖;裝修有點舊時代,但不影響味道~還貼心的有手機充電線必點小鍋酸辣米線~滿滿酸菜和肉碎的湯底;多款配料選擇,還可以提不同的特別要求,在點單紙上填就好了,I人天堂呀。必點豬腸豬紅,鹵汁有點甜,不肥;豬紅也是甜口的,但沒腥味。普通酸的湯底已經夠味了,米線沒特別要求,也是剛好彈牙。
2025-04-02 1107 浏览
很有特点的一家米线,港式米线,一份米线上来三个盘子(碗),碗里是汤和菜,不过汤不太热,或者说略有些凉,可能这是比较健康的吃法,不过少了点烫口感。米线是单独的一个盘子,旁边有大约20粒有炸花生,有炸花生还是炸的恰到好处。还有一碟子配肉,一根鸡翅,一块卤牛肉(金钱腱),一根小香肠,一小节蟹棒,一片大香肠。汤里直接加了猪红(血)。晚上7.30到的,人倒是不多,不排队,或者说略微有点空旷。虽然有点辣,不过是甜口的。
汤里直接加了猪红(血)。
晚上7.30到的,人倒是不多,不排队,或者说略微有点空旷。
虽然有点辣,不过是甜口的。
2025-04-02
2025-03-14 1521 浏览
自從「新西游記5」在香港拍攝後,星林居每周都有好多韓國遊客。節目中韓國明星到「星林居雲南米線」做任務,節目有趣,但最重要的是,這間店的米線真心好吃。菜品分類衆多,可根據自己的喜好自由選擇口味和配菜。第一步係選擇口味,主推菜品係「小鍋米線」,内有湯底,另外還有一款無湯底的「乾拌米線」。店家還頗爲細緻地提供了辣度和酸度的7種等級,方便顧客根據自己的習慣搭配湯汁的酸辣度。最後勾選好主食的芽菜、米線交單即算下單成功。菜品出來的品相很好,紅色湯讓人很有食慾,湯汁酸辣口感,米線也煮的軟硬適中,加上自選搭配的配料,一碗下肚就已經夠飽。

2025-03-12 1685 浏览
🍜星期六下午約咗好朋友嚟尖沙咀食晏,諗唔到食咩。朋友話以前喺理工大學讀書時候間唔時會過嚟食米線,就帶咗我上嚟呢間餐廳試。🍜眼見餐廳入面都坐滿晒人,仲有啲係韓國人,真係幾熱鬧。🍜呢度點餐係自行寫紙仔揀餸,我哋叫咗兩個小鍋米線,朋友叫咗魚蛋、肥牛同蘿蔔三個餸;我就叫咗豬紅、豬腩片兩個餸。🍜我同朋友都揀咗少少辣,但係好似完全冇辣咁。米線嘅份量睇落就唔係好多,反而芽菜、韭菜、肉碎就超多。🍜值得一讚係豬腩片,醃得幾好味,唔會太薄,又唔會太厚。蘿蔔就真係好大嚿,但係唔夠入味,其他餸味道都係一般般。

🍜眼見餐廳入面都坐滿晒人,仲有啲係韓國人,真係幾熱鬧。

2025-03-08
午餐
都有好幾個月無來, 今日落來尖沙咀, 忽然又想去食😁, 圈左要油麥菜, 豬紅🐽, 金菇菜同豬潤🐽, 圈左走蔥走肉多芽菜多韭菜多芫茜😋🤣, 普通酸少少辣😚, 不過想加杯熱飲, 店員阿哥話只有凍飲😅🤣, 最後唔要, 等左一陣送來米線, 份量依然十足, 油麥菜另外用碟上😍, 飲啖湯先, 果然係夠酸😆, 幾開胃🤩, 辣雖然叫左少, 都係有辣, 不過可以接受, 米線煮得剛剛好👍唔會好淋, 有芽菜有韭菜有芫茜, 夾埋一起又浸左湯, 食落幾爽口👍😆, 豬紅味道ok, 唔會碎濕濕, 食落都有咬口😀, 金菇菜成束花敢🤣如果整開會好d😅, 豬潤就碎左d, 但食落雖然唔係粉, 但都唔係完全爽脆, 油麥菜浸左湯也好味, 但食左真係勁口渴😱😱
2025-02-16
2024-12-20 2424 浏览
十幾年前我已經星林居,嗰陣時食嘅味道真係好正成日都encore去食仲要排隊等位,唔會即刻有得食不過最近再去就發現味道差咗好多基本上只剩下酸味,真係有啲失望我叫咗份雞翼豬紅米線兩樣餸嘅份量都算OK豬紅味道不過不失,不過雞翼就麻麻哋而且米線真係有啲少連女仔食都覺得不夠仲要入到去職員嘅態度普遍麻麻仲見到有位送餐嘅職員居然喺鬧樓面搞到我都覺得有啲尷尬其實我一直都好鍾意星林居但今次經歷真係唔太好,未來可能唔會再來。
十幾年前我已經星林居,
嗰陣時食嘅味道真係好正
成日都encore去食
仲要排隊等位,唔會即刻有得食

不過最近再去就發現味道差咗好多
基本上只剩下酸味,真係有啲失望
我叫咗份雞翼豬紅米線
兩樣餸嘅份量都算OK
豬紅味道不過不失,不過雞翼就麻麻哋
而且米線真係有啲少
連女仔食都覺得不夠

仲要入到去職員嘅態度普遍麻麻
仲見到有位送餐嘅職員居然喺鬧樓面
搞到我都覺得有啲尷尬
其實我一直都好鍾意星林居
但今次經歷真係唔太好,未來可能唔會再來。
2024-12-10 2067 浏览
以前经常在老店吃,新店猪肚一股甜味,跟老店水准差很远。关键是前台女士脾气差到爆啊,去了直接翻白眼,大吼去坐啊!是刚吃了火药吗???太影响老店信誉了。口口声声说前身老店,点点滴滴跟老店水准完全没关系。 本来新店开张,还有特殊人士工作,帮衬一下,还觉得不错,结果使用完觉得这家餐厅跟以前完全不是同一个水准,搬了店人也换了,给老客户感觉很差劲。不会再去了,以前老店员也都不在了。餐厅口味和水准一样都没有,如何做餐厅?

口口声声说前身老店,点点滴滴跟老店水准完全没关系。