❣︎ 🏮明月幾時有 滋味在心頭 — 星十五位於鬧市的尖沙咀想甜一甜裝修黑白色精緻典雅有中式糖水·港式點心同飲品一次過食到香港特色點心跟港式糖水🇭🇰♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.8/5 👯‍♀️二人六格格 ·是令精選點心 加 一碗自選糖水賣相好得📸今次有炸蝦球 糖心蛋 春卷糖心蛋有陣好香的酒香味炸蝦球入口係滿滿的鮮蝦 好足料呀🫶🏼😙🥥椰皇燉鮮奶 以原個椰子即叫叫燉好滋補熱辣辣入口奶香椰香濃郁質感滑溜🥭楊枝金露王 真材實料 芒果鮮甜仲有西米同柚子絲唔會過甜 鐘意芒果的人唔好錯過😉
❣︎ 🏮明月幾時有 滋味在心頭 — 星十五

🥭楊枝金露王
真材實料 芒果鮮甜
仲有西米同柚子絲
唔會過甜 鐘意芒果的人唔好錯過😉
食過正餐後,未夠喉當然要同朋友轉場食埋糖水🍬最近係尖沙咀加連威老道就開左間中式甜品店,主打⾼品質傳統港式甜品如「新會遠年陳⽪紅豆沙」、「特製蓮子合桃露王」、「⽣磨河南芝麻糊」「椰皇燉鮮奶」等,款款都用心製作,為大家帶來溫暖滋潤🌕餐廳環境闊落,今次叫左幾款甜品味道都有驚喜😆_▪️特制蓮子合桃露王 $62合桃味濃郁,打至細滑口感順滑,入面仲加左蓮子,清甜不易膩,鐘意食合桃既朋友不能錯過▫️椰皇燉鮮奶 $60將鮮奶燉蛋白倒入椰皇中,蛋白口感滑嫩,椰子清甜滋潤暖胃🥥▪️楊枝甘露王 $58夏日消暑推介✨香滑椰汁加入柚子肉及粒粒鮮甜芒果肉,酸酸甜甜開胃好食🥭▫️賞心九格格 $128其中一個特色當然係佢地既格格,有齊點心及甜品,由自肥1人二格格至2人四/六格格都有🧡今次試左最豐富既九格格,入面包括任選三款迷你甜品及點心組盒三款(每款兩件),靚靚擺碟打卡一流☺️☀️甜品☀️▪️新會遠年陳皮紅荳沙 ▫️嫩香蛋白杏仁茶 ▪️楊枝金露王紅荳沙帶淡淡的陳皮香,仲有起沙效果,杏仁茶香滑😉☀點心☀▪️香脆粵式嫩雲吞香脆迷你魚膠春捲▫️爽彈大蝦球 ▪️自家燒賣▫️沙薑玫瑰脆雞球🍋錫蘭手搖鮮檸檬紅茶 $45🧀荔枝芝士奶蓋烏龍茶 $45佢地仲有供

_
▪️特制蓮子合桃露王 $62

▫️椰皇燉鮮奶 $60
將鮮奶燉蛋白倒入椰皇中,蛋白口感滑嫩,椰子清甜滋潤暖胃🥥

▪️楊枝甘露王 $58

▫️賞心九格格 $128
靚靚擺碟打卡一流☺️

☀️甜品☀️
▪️新會遠年陳皮紅荳沙 ▫️嫩香蛋白杏仁茶
▪️楊枝金露王
紅荳沙帶淡淡的陳皮香,仲有起沙效果,杏仁茶香滑😉

☀點心☀
▪️香脆粵式嫩雲吞香脆迷你魚膠春捲
▫️爽彈大蝦球 ▪️自家燒賣
▫️沙薑玫瑰脆雞球

🍋錫蘭手搖鮮檸檬紅茶 $45
🧀荔枝芝士奶蓋烏龍茶 $45
佢地仲有供應多款特色冷熱飲品🍹清新檸檬配合甘香茶味夠清爽☺️芝士奶蓋帶鹹香,配上香甜荔枝大滿足

2023-09-24 105 浏览
🇭🇰 星十五|富豪級糖水✨📍G/F, 26A Granville Road, Tsim Sha Tsui星十五的合桃露可是一道必試的甜點。它的特別之處在於使用了蓮子和椎山,再加上炸過的合桃,使得味道更加豐富,且帶有微微的焦味,但絕不會太苦或澀。這道甜點非常滑順,讓人不禁多吃幾口。而且師傅曾經為城中不同嘅富豪製作過私房菜,舖頭嘅甜品更係佢精心製作!另外,仲有一道每日限定的椰皇燉鮮奶,每天只供應16碗,餐廳每日用完個新鮮椰青燉鮮奶,椰香和鮮奶的結合,讓整個菜品更加濃郁且香甜。紅豆沙使用了18年陳皮和果皮,以提升紅豆沙的口感和風味。而且只係$88,能夠品嚐如此高品質的紅豆沙實在是太划算了。另外一個有驚喜嘅就係-酒香糖心蛋。特別之處在於糖心蛋有著濃郁的酒香味,作為下午茶小食相當唔錯。另外還有九宮格,入面有港式傳統春卷、魚蛋、點心,每日新鮮製作,再加上一道楊枝甘露,甘露的口感非常滑順。個人真心而論,星十五嘅甜品真係好出色!無論是合桃露、椰皇燉鮮奶、紅豆沙、酒香糖心蛋還是楊枝甘露,每一道甜點都展現了師傅對於食材和手藝的細膩用心。無論是外觀還是味道,都能夠帶給顧客一種滿足和幸福的感覺。Story b
🇭🇰 星十五|富豪級糖水

Story behind Star 15 - the chef has previously prepared private dishes for various wealthy man in the city, so you can expect the desserts at this restaurant to be meticulously crafted! Here are what you must try:

🌰The Walnut Soup with Lotus Seeds at Star 15 is a must-try dessert. What sets it apart is the addition of lotus seeds and Japanese chestnut, along with fried walnuts, which gives it a rich and slightly smoky flavor without being overly bitter or astringent.

🥥My favourite is streamed egg white in coconut shell, with only 16 bowls available each day. The restaurant uses fresh young coconuts to make this dessert, creating a delightful blend of coconut fragrance and creamy milkiness.

🫘The Red Bean Soup is enhanced with 18-year-old tangerine peel and citrus peel, elevating its texture and flavors, simply satisfying

Craving for something savoury, the Japanese egg in wine is a good option with the lava effect 😍 There's also Lattice set consisting of traditional Hong Kong-style spring rolls, fish balls, dim sum, and a refreshing Mango Pomelo Sago dessert
2023-09-24 77 浏览
開始遇到開到00:00既糖水店係尖沙咀區本想買其他果茶飲品變左入去食傳統糖水星期六夜晚十一點幾先入座星十五店內各店員都親切招待坐低時就有茶品嘗呂宋芒果涼粉$48芒果夠新鮮夠凍夠涼爽我諗日頭行到熱就可以食凍嘢過下冷河叫左另一款鳳凰馬蹄露 $36即做既馬蹄露 味道都幾好 👍🏻馬蹄係一片片的的不是馬蹄溶或細粒個啲熱糖水最緊要夠熱 因叫個時老闆話剛賣晒但都幫我即時整 好感動,等左10分鐘左右但呢款係冇凍食既因食飽左飯,下次可以試小食同佢啲飲品店內有優惠,但冇用到啦,直接品賞啊是晚消費:共$84重點:門口有短暫泊車位尖沙咀區開到00:00 真係太好 😀
開始遇到開到00:00既糖水店係尖沙咀區

即做既馬蹄露 味道都幾好 👍🏻
馬蹄係一片片的的不是馬蹄溶或細粒個啲

但呢款係冇凍食既
鳳凰馬蹄露

因食飽左飯,下次可以試小食同佢啲飲品

店內有優惠,但冇用到啦,直接品賞啊

是晚消費:共$84

重點:
門口有短暫泊車位

尖沙咀區開到00:00 真係太好 😀
2023-09-23
$45 (宵夜)
清爽呂宋芒涼粉
鳳凰馬蹄露
2023-09-23 58 浏览
同老公喺尖沙咀食完飯行過呢間鋪,環境唔錯,應該係新開張,趁人少少入去試吓。叫左一個紅豆沙一個合桃露,老闆推介。一食就知好嘢,難得紅豆沙足料之餘陳皮味夠香,合桃露都夠合桃味,雖然少少費(老公請🥰🥰🥰),但出得黎消費就係想食到屋企煮唔到既水準😋😋😋個人始終喜歡中式糖水,人大左,更加懂得欣賞傳統既手藝同心機💖💖💖如果經過又唔駛排隊都會再試,下次會試吓佢嘅點心同楊枝金露👍🏻👍🏻👍🏻

紅豆沙

合桃露

紅豆沙
  • 合桃露
前排喺尖沙咀做完嘢,隨意入咗一間裝潢幾有古代宮廷feel嘅糖水舖,佢哋主打中式糖水同點心👍🏻😎環境乾淨企理,坐得都幾舒服🔻賞心九格格 $128見到嚟親呢度嘅人都一定會叫,入面包括任選三款甜品(迷你),點心組盒三款(每款兩件),由本店每天精心選備供應😎九宮格仔加上靚靚擺碟,超級打卡able 📸當日我就試咗:✨香脆大蝦球 蝦頭非常大粒,出面嘅炸粉唔會話好厚,食落脆卜卜,有少少似係嗰啲天婦羅嘅感覺🍤✨迷你香脆魚膠春捲 春捲上枱嗰時都係熱辣辣,食落非常香脆 ✨酒香蛋 用咗花雕酒醃製既酒香蛋,食落有陣陣嘅酒香味,同時都保留到蛋嘅香味🧉🥚✨冰凍透心涼紅豆涼粉 紅豆同涼粉嘅比例配搭得啱啱好,食落都唔會話太甜✨芒果西米露 有粒粒芒果🥭配合埋椰汁西米露,非常美味✨陳皮紅豆沙 甜到啱啱好 ,紅豆沙都煮到好溶👍🏻🔻楊枝甘露王 $58芒果份量非常足料,酸酸甜甜,非常開胃🫦🔻椰皇燉鮮奶 $60👍🏻👍🏻呢個都算係鎮店之寶之一,我超級超級鍾意食,佢既燉鮮奶非常之滑,每一啖都充滿椰子嘅香味🥥而且椰皇入面嘅椰子肉 都係一樣好嫩口,我都刮咗出嚟食咗唔少😎

🔻賞心九格格 $128
✨香脆大蝦球
✨迷你香脆魚膠春捲
春捲上枱嗰時都係熱辣辣,食落非常香脆
✨酒香蛋
✨冰凍透心涼紅豆涼粉
紅豆同涼粉嘅比例配搭得啱啱好,食落都唔會話太甜
✨芒果西米露
有粒粒芒果🥭配合埋椰汁西米露,非常美味
✨陳皮紅豆沙
甜到啱啱好 ,紅豆沙都煮到好溶👍🏻

🔻楊枝甘露王 $58
芒果份量非常足料,酸酸甜甜,非常開胃🫦

🔻椰皇燉鮮奶 $60👍🏻👍🏻

星十五 @starfifteenhk位於加連威老道新開糖水鋪糖水款式多✔️貨真價實💯足料製作店內裝修光猛帶點古典風~座位闊落除左有招牌中式糖水、更有點心、小食、特色飲品~一入座親切店員🩷送上熱茶🫖來到當然要一嚐佢地皇牌產品🥇🥇。新會遠年陳皮紅豆沙 $88 紅豆🫘入口軟腍起沙配搭回甘帶果皮香陳皮😋加上晶瑩Q彈西米口感豐富👍🏻絕對值得一試💯🥇。特製蓮子合桃露王 $62濃郁柔滑合桃露✔️入口綿稠甜度適中配上口感綿鬆的蓮子 香而不膩~啖啖精華。金沙擂沙湯圓 $18 自家製滑心足料芝麻湯圓👀芝麻味濃~配花生粉😁好好味心大心細~款款甜品/小食都想食推介大家可以叫佢地自創多款格格款式估唔到中式糖水都可以禁有特色😋。賞心九格格 $128 。二人六格格 $114 自選迷你糖水~同埋由餐廳安排點心組合賣相擺盤好靚😍打卡一流💯。楊枝金露王~迷你糖水入口帶濃厚芒果香🥹好推介大家來試下呢間用心經營~糖水小店真材實料🩷服務好😆食物質素高👍🏻絕對係聚會好去處🤭星十五 @starfifteenhk📍尖沙咀加連威老道26A號地舖
星十五 @starfifteenhk

估唔到中式糖水都可以禁有特色😋

。賞心九格格 $128 。二人六格格 $114
自選迷你糖水~同埋由餐廳安排點心組合
賣相擺盤好靚😍打卡一流💯

。楊枝金露王~迷你糖水
入口帶濃厚芒果香🥹

好推介大家來試下呢間用心經營~糖水小店
真材實料🩷服務好😆食物質素高👍🏻
絕對係聚會好去處🤭

星十五 @starfifteenhk
📍尖沙咀加連威老道26A號地舖
2023-09-19 25 浏览
平時都好鍾意食中式甜品最近發現尖沙咀開左間用心製作嘅小店熱食甜品選擇好多 而且仲係少糖製作好啱養生一族去食😆凍食甜品亦都唔少款式 迎合大眾口味座位都好舒適 啱晒成班朋友飯後食糖水特製蓮子合桃露王 $62口感柔滑,每一口都可以感受到蓮子同合桃嘅香甜味道。亦可食到部分合桃沙粒,合桃味超濃郁!平時好怕太甜,老闆話鋪頭甜品主打少甜,勁啱我口味椰皇燉鮮奶 $60呢款係熱食,燉鮮奶口感滑溜,帶有椰汁嘅香甜味道!椰皇新鮮,唔係用雪藏椰皇,椰子肉特別鮮嫩香甜。嫩香蛋白杏仁茶 $36呢款係用咗高級杏仁製作而成,味道好天然,比起坊間一般食到嘅味道更勝一籌,必點推介!加左蛋白嘅杏仁茶更加順滑,而且杏仁味濃郁。賞心九格格 $128可以任選三款甜品,甜品係迷你size!仲有點心組合三款,每款有2件。甜品就揀左楊枝金露王、特製蓮子合桃露王及新會遠年陳皮紅荳沙。楊枝金露都好出色,酸甜度平衡得好好。是日點心就有香脆大蝦球、香脆迷你魚膠春卷及酒香雞翼。蝦球入口好彈牙,春卷外層酥脆,內層彈牙。雞翼係凍食款式,酒香味濃,肉質保持滑嫩。
平時都好鍾意食中式甜品

特製蓮子合桃露王 $62

椰皇燉鮮奶 $60

嫩香蛋白杏仁茶 $36

賞心九格格 $128
可以任選三款甜品甜品係迷你size!仲有點心組合三款,每款有2件。甜品就揀左楊枝金露王、特製蓮子合桃露王及新會遠年陳皮紅荳沙。楊枝金露都好出色,酸甜度平衡得好好。是日點心就有香脆大蝦球、香脆迷你魚膠春卷及酒香雞翼。蝦球入口好彈牙,春卷外層酥脆,內層彈牙。雞翼係凍食款式,酒香味濃,肉質保持滑嫩。
2023-09-16
下午茶
2023-09-18 47 浏览
蛋白杏仁露和超級薑汁番薯糖水加湯圓是令人垂涎欲滴的甜品。蛋白杏仁露是一碗充滿滑順和奶香的甜品,它的底部是細緻的杏仁糊,頂部則覆蓋著蓬鬆的蛋白霜。這兩者的結合創造了一種絕妙的口感和風味,香甜的杏仁味和蛋白的輕盈搭配在一起,令人回味無窮。而超級薑汁番薯糖水則帶來了另一種風味的美味。這道甜品以新鮮的薑汁和紅番薯糖水為基礎,薑的微辣和紅番薯的自然甜味相互融合,創造出一種溫暖的感覺。再加入湯圓使這道甜品更加豐富多彩。湯圓是一種圓滾滾的小球,通常以糯米粉製成,內裡黑芝麻餡、在這個組合中,湯圓提供了額外的咬勁和滿足感,使整個甜品更加有趣。

2023-09-08
宵夜
2023-09-17 32 浏览
其實我是一個挺喜歡吃中式糖水的人🫣,這次去了一家新開的店,環境很寬敞😆,食物也很有保證,真的驚喜到我了。🔅合桃露王老闆說這是招牌!合桃味超濃郁,很綿很濃稠。裏面加了去了蓮子芯的蓮子,很清甜,一整碗不會過甜或很膩,難怪是招牌!🔅新會遠年陳皮紅豆沙我們選了一個最貴的紅豆沙,這個陳皮味很突出,入口有甘香,如果喜歡陳皮味的,這個很適合。🔅椰皇燉鮮奶口感很滑嫩,入口即化。放入口後先嘗到奶香味,再感受到椰子的清甜味。🔅燉鴛鴦日本蛋朋友大推這個🤣,她超喜歡。上層是燉蛋,下層則是燉蛋白。蛋味很濃,但沒有蛋腥味,口感和椰皇燉鮮奶差不多,一樣很滑嫩。🔅六格格所謂六格格,則是6個小碟再配一款甜品,超適合打卡🤣。我們選了楊枝甘露,配料很多,芒果雖然不算十分甜,但整體也很不錯,不會很稀,酸酸甜甜。小食是炸物和擂沙湯丸,湯丸很大顆!入面包了超多芝麻餡😆,不是急凍貨,趁熱吃應該更好吃!這家小店是新開張的,老闆和店員超熱情❤️,見到有其他枱客人想試不同口味的糖水,直接送了一碗給他們🤣,超好客!

🔅合桃露王

🔅新會遠年陳皮紅豆沙

🔅椰皇燉鮮奶

🔅燉鴛鴦日本蛋

🔅六格格

2023-09-17 63 浏览
昨天和朋友在尖沙咀吃完飯之後,經過尖沙咀的這家餐廳..看到應該是新開張的糖水店.就走進去試試吧..店裡的裝修挺好的.位置也坐得舒服..朋友點了的合桃露忘了拍照..哈哈我點的是椰皇燉奶..對於燉奶我的要求挺高.想不到這家店有驚艷到我的感覺..平時在外面的店我點這一個的話基本上都要等很久才上菜..想不到30秒就能上菜了..但最令我驚訝的是這家店的椰皇燉奶竟然可以做到在每口的燉奶裡帶有陣陣的椰香味..吃完燉奶看到裡面的厚實的椰肉忍不住全部都刮出來吃光光🤣難得找到一家好吃的椰皇燉奶.而且最貼心是在等菜前店員會貼心的給上一杯熱茶.無限任添的.不知道是什麼茶但挺好喝的.一次再去尖沙咀吃飯會再去
2023-09-16
$80 (宵夜)
  • 椰皇燉奶
2023-08-27 164 浏览
剛剛路過尖沙嘴,見到有一間新開概糖水舖,見到價錢都相對接比較大眾化,所以就入去試下,環境和服務都很好,可以打卡的一間糖水舖,糖水好好食,不過就炸嘢多啲,因為新開張,員工話人手不是很足夠,之後會再改進,值得推介👍
一人六格格
一人六格格
今日喺尖沙嘴行街,行到加連威老道留意到一間新開張嘅傳統糖水舖,就同老友入去整翻碗糖水。大熱天時消下暑,順便休息下對腳都幾好😆😆我發現有別於我對傳統糖水舖嘅認知,佢嘅裝修非常簡潔、舒適,但同時又好有講究,有種星級中菜館嘅感覺,而佢menu嘅設計都令人有哩種星級感👍👍 (不過由於開張當日好多其他客人在場,就不便上傳鋪頭入面嘅相)好快掃左一下menu,雖然喺尖沙嘴開舖但系總體價格都唔高,非常抵食。所以就同老友order左其中三款menu上推薦嘅糖水來share🤣🤣「冰凍透心紅豆涼粉」:紅豆大粒、好爽、無渣,涼粉足味、自然、順滑。「楊枝甘露」:芒果、西柚、西米露都好足料,而且口感好新鮮、香甜。「西瓜西米露」:西瓜清爽,和西米露配合得好好。天氣咁炎熱,無論係椰汁定係西瓜,總體搭配嘅比例都非常好,讓人覺得好消暑,一改我對椰汁西米露過甜、或者無味嘅睇法。由於今次嘅初體驗都幾好,而且menu裡面還仲有好多各種甜品和飲品睇起身都好吸引,所以我之後會帶朋友再返來試下🎉🎉

冰凍透心紅豆涼粉
楊枝甘露