呢間位於深水埗,嘉頓對落馬路邊轉角位,鮮黃色舖頭好搶眼(雖然配色有點俗,哈哈),但離遠都望到,之前坐車經過好幾次,已經想試下,今次收工食完飯9點左右過去,竟然仲有開緊,仲要做緊收工價,各款蛋糕$40/盒,好抵呀!一於買盒試試!其實夜晚舖頭只係剩返3盒蛋糕,真係賣曬就無,我就揀咗1盒肉鬆味,店員叔叔超nice,會主動問我要唔要多盒呀,又會同我傾兩句計,對人好好禮貌的。蛋糕諗住第日做早餐,見蛋糕盒有寫住“如果即日食唔晒,記得放入雪櫃(最多3日)” 有呢啲remarks其實幾好。第2日沖杯咖啡配蛋糕,蛋糕size都幾足,可以切到大大件share/分開食,可能因為我無整熱,就咁室溫食,蛋糕聞落就無咩香味,食落嘅口感濕潤軟屬,軟綿綿的,食落幾舒服,唔會好甜,肉鬆味帶少少咸香,不過味道唔係十分出眾,下次可以試試其他口味,還不錯。

2022-10-03
  • 肉鬆蛋糕
2021-10-26 563 浏览
深水埗都有幾間 古早味蛋糕之前試過一間(當時不是試這間)個時第一次食古早味蛋糕啱啱出爐 咬落去個種質感熱烘烘+鬆軟+蛋香 同 流心朱古力一食便愛上 之後係唔同地區 試過不同嘅古早味蛋糕越試得多 就會越食得出邊間用料夠同比較好食老實講 咁多間古早味蛋糕店唔係間間都咁出色同埋 我認為 原味先會試得出嗰間嘢 好唔好食因為最基本 反而有難度去整得好食一食就比較到 邊間蛋香味重 邊間夠鬆軟反而花巧嘢 試唔真 (流心個一類)會focus係流心個part實說這間 好一般 Ok 鬆軟 但好少蛋香味食過元朗個間淡水$55一個原味真係返唔到轉頭 有比較就有傷害這裡$30 一個原味試一次就夠了如果真係想食好吃嘅 我唔介意比多d有無人 介紹吓深水埗仲有邊間係整得好食?
深水埗都有幾間 古早味蛋糕
之前試過一間(當時不是試這間)
個時第一次食古早味蛋糕
唔係間間都咁出色
同埋 我認為 原味先會試得出嗰間嘢 好唔好食
因為最基本 反而有難度去整得好食
一食就比較到 邊間蛋香味重 邊間夠鬆軟
反而花巧嘢 試唔真 (流心個一類)
會focus係流心個part

有無人 介紹吓深水埗仲有邊間
係整得好食?
2021-10-25
2021-08-23 395 浏览
古祖味蛋糕開到成行成市,路過,見剛剛有蛋糕出爐,而原味又有優惠價$30,就買來試試。原來在open rice落訂外賣,只需$28。有五款口味: 原味,台灣肉鬆,流心芝士,流心朱古力,黑糖腰果。試了原味,濃郁蛋香,口感軟綿綿,好味

有五款口味:
原味,
台灣肉鬆,
流心芝士,
流心朱古力,
黑糖腰果。
試了原味,濃郁蛋香,口感軟綿綿,好味

openrice 推出優惠,用$28+$1外賣盒買一個超大既原味古早蛋糕鋪頭位置好易搵,去到鋪頭見到個size 有少少嚇親,真係好大個小店需要撐下,店員態度很好,很友善好客另外幫襯左$20 買兩味Q 版蛋糕,揀左流心芝士同紫薯味,Q 版size 就係原個既三分一消費券都用得,八達通,alipay 同wechat 都收😌原味:蛋味好濃,好鬆軟紫薯味:食到輕輕紫薯味,一樣鬆軟流心芝士味:未加熱食就好普通,加熱後d 芝士真係拉絲,好食對呢間小店非常滿意👍🏻
小店需要撐下,店員態度很好,很友善好客
消費券都用得,八達通,alipay 同wechat 都收😌

原味:蛋味好濃,好鬆軟
紫薯味:食到輕輕紫薯味,一樣鬆軟
流心芝士味:未加熱食就好普通,加熱後d 芝士真係拉絲,好食

對呢間小店非常滿意👍🏻
2021-08-09
用餐优惠
團購
  • 古早原味蛋糕
2021-03-25 442 浏览
奪目耀眼的黃色蛋糕小店.每天以真材實料 100%無添加的宗旨製作出新鮮熱辣的古早味蛋糕🍰..濃濃的蛋香🥚香飘十里的👃🏻 .吃起來更是綿密又細緻的嬰兒肌膚似的.. 讓人ㄧ嚐再嚐.愛不釋手的🥰🔸個人最喜歡的口味:▪️肉鬆口味:蛋糕的甜香之上..還佈滿了一堆堆鹹香的肉鬆絲.吃起來鹹甜適中.香氣逼人😎▪️蜂蜜柚子口味:一絲絲的柚子絲佈滿在蛋糕的每處. 增加了口感的層次.還讓蛋糕充滿著淡淡的柚子香氣🤪▪️咖啡味:咖啡味道不算太濃郁的.但吃起來卻有一股咖啡的回甘&濃郁的蛋香▪️原味: 鬆軟的質感.濃厚的蛋香😏

🔸個人最喜歡的口味:

▪️原味: 鬆軟的質感.濃厚的蛋香😏
2020-12-17 361 浏览
之前經過已經想試,到左前幾日就去買。要左流心芝士,老板一再確認話係。返到公司仲熱嘅就拿拿聲食!但切開唔見有芝士,一直以為比錯左。去到中間先發現有芝士但好少。不過蛋糕好好味好香好鬆軟,芝士咸咸香香好夾!下次都可以試下其他味嘅!!就係中間個少少芝士⋯
之前經過已經想試,到左前幾日就去買。
要左流心芝士,老板一再確認話係。
返到公司仲熱嘅就拿拿聲食!
但切開唔見有芝士,一直以為比錯左。
去到中間先發現有芝士但好少。
不過蛋糕好好味好香好鬆軟,芝士咸咸香香好夾!
下次都可以試下其他味嘅!!

就係中間個少少芝士⋯
2020-12-10 205 浏览
其實經過過呢間小舖頭好多次,次次都聞到好香嘅蛋糕味,今日終於忍唔住買咗兩個蛋糕試下!買左蜂蜜柚子味蛋糕同原味蛋糕,老闆多次強調係「新!鮮!出!爐!」。老闆亦都好細心介紹店內嘅蛋糕,我相信老闆亦都放咗好多心機落去制作。蜂蜜柚子味蛋糕,柚子味好濃,但唔會太甜,蛋糕裡面唔會好濕!蛋糕上面有一粒粒白色嘅脆脆,令到蛋糕嘅口感更突出🤤原味蛋糕,食過其他店嘅都只係一個淡味嘅蛋糕。但呢次食到嘅係恰到好處!越簡單更顯功架!🤤

蜂蜜柚子味蛋糕
原味蛋糕
2020-12-10
蜂蜜柚子味蛋糕
原味蛋糕
2020-12-06 154 浏览
本人都買過好多間古早味蛋糕,通常都需要$50異常,但係今日偶然經過呢一間見到做緊減$15嘅優惠,即係折咗之後$40蚊一舊,見咁抵食就買舊嚟試吓。當時出爐左冇耐,所以拎上手都仲係有少少暖,所以店主都刻意唔關實個盒,以防啲水氣積晒係入面。雖然個蛋糕面有少少爆咗,唔係好平滑,但係食落去味道一流,蛋味好香,而且軟硬適中(利申:本人較鍾意食濕少少),非常之軟熟,所有嘢嘅比例都做得好好。雖然係$40 ,但係蛋糕嘅大細同平時其他店買到嘅一模一樣,好抵食!

雖然個蛋糕面有少少爆咗,唔係好平滑,
原味古早味蛋糕
原味古早味蛋糕
2020-12-03 1839 浏览
香港嘅飲食就喺咁怪現象,炒起一樣時,就會一窩瘋去做,就好似台灣古早味蛋糕咁,印象中大概一年前炒起咗,就突然間出現咗好多賣古早蛋糕嘅店鋪,開到成行成市,家家都話正宗,務求飲到頭啖湯就頭啖湯,食盡條水就食盡佢。失禮講句,小弟晌香港就未試過喇,今次都喺同老婆行完短山,落到深水埗買電子配件,偶然經過「明峙維家」,想試試先打算買一件。如好多古早蛋糕店咁,家家都製作出好多款式,擺晒晌櫥窗度吸客,加上現場即烘焙所散發嘅氣味,喺幾吸引人嘅。啲古早蛋糕除標榜現製,仲刻意講明無添加、無色素、無防腐劑,亦喺啲人幫襯嘅原因之一。除原味,仲有6款口味,價錢由$50-$70,亦有寫到幾個出爐時間,不過,就唔知喺唔喺款款口味都喺嗰幾個出爐時間,定個別口味晌某啲時間出爐。最後,老婆揀咗抹茶口味($60),作為晚飯後甜點。橙色嘅紙盒睇起嚟好醒神,印住「一份懷戀的味道」,其實我又唔喺咁有感,哈哈!而側邊仲印住溫馨提示,當天10小時食用最佳,否則,雪櫃冷藏,可擺3日。拎件蛋糕出嚟睇睇,雖然成60蚊,但其實又幾大件,而且,嗰陣綠茶味,錯!喺抹茶味幾濃,聞都聞得到,店主強調咗幾次佢哋喺用宇治抹茶嚟做,茶味特別幽香而濃郁。不過,
,茶味特別幽香而濃郁。不過,賣相就差少少,裂紋多。
抹茶味古早味蛋
之前睇過啲飲食雜誌,介紹啲古早味蛋糕時,就話喺經過低溫慢火烘培而成,賣相要挺,無凹無裂,表皮要薄,底皮無燶,口感應該鬆軟而帶點濕潤,唔應該太乾身,有濃厚蛋香,咁先叫好。而呢個「抹茶」口味,賣相喺差咗少少,但面皮薄,無燶邊燶底,睇糕身,質感綿密,入口又真喺鬆軟而帶點濕濕,唔會好乾,抹茶味亦果然好強勁
,當然,蛋味就較難嗒得出嚟。不過,個人偏愛,都喺中間加一層紅豆餡多過放啲杏仁碎條上面。
抹茶味古早味蛋
夾埋姨仔一齊食,一次過都處理唔晒成條,留一半當第二日早餐,第二朝再食,又真喺OK喎,跟之前一晚食都唔喺差好遠,當然我哋搵個密實盒再加個保鮮袋袋好先放入雪櫃啦。
外卖自取
$30 (其他)
2020-10-08 203 浏览
今日行過鋪前,見到一個二個蛋糕擺喺櫥窗非常吸引,即刻食指大動,買咗個柚子味蛋糕返屋企食,蛋糕好好味又鬆軟,唔係太甜,好易入口,果然冇買錯,其他味道都可以日後試吓,加油💪🏼
柚子蛋糕
2020-10-08
$60 (其他)
柚子蛋糕
2020-10-03 126 浏览
已經第四次光顧這間古早味蛋糕店先後食過原味、流心芝士同黑糖腰果我同屋企人都覺得好味😋蛋味好夠、款式又多同埋覺得呢間舖頭係有heart去做💜會繼續support!!💪🏻💪🏻💪🏻
已經第四次光顧這間古早味蛋糕店
先後食過原味、流心芝士同黑糖腰果
會繼續support!!💪🏻💪🏻💪🏻
外卖自取
是人點餐:黑糖腰果(半份)~ 黑糖味唔濃郁,~ 唔夠香,亦唔夠甜🙅~ 腰果唔脆,~ 亦焗得唔夠時間,冇果仁香🙅~ 第二日食已經好實,~ 唔似其他古早蛋糕咁鬆軟~ 最後冇食晒返食指數:⭐

是人點餐:

黑糖腰果(半份)
~ 黑糖味唔濃郁,
~ 唔夠香,亦唔夠甜🙅
~ 腰果唔脆,
~ 亦焗得唔夠時間,冇果仁香🙅
~ 第二日食已經好實,
~ 唔似其他古早蛋糕咁鬆軟
~ 最後冇食晒

返食指數:⭐
本人好鐘意食古早蛋糕,一開頭諗住未食過呢間試下味,點知食完一次就有第二次😋😋真心推介呢間👍🏼👍🏼味道方面我自己本身唔鐘意食得太甜,呢間真係好岩我口味,甜味岩岩好❤️,又係社交平台見到你地用北海道牛乳去整,即刻覺得物超所值🤩🤩暫時試過流心芝士、原味、流心朱古力味都好正😋👍🏼👍🏼蛋糕有濃濃蛋香同奶香,入口柔軟細膩,食過返尋味,會再去試埋其他味😍😍支持支持✊🏼✊🏼

2020-09-05
1 分钟 (外卖自取)
用餐优惠
優惠券