2008-04-19 91 浏览
同老豆祝壽, 叫左個1388 套餐, 都好抵食下個餐有咩…燒味併盤=乂燒同雞都唔干身唔錯, 海折唔得, 似橡膠雞肉魚翅= 無味, 差!木筒白切雞=隻雞好滑, 有雞味一魚二味(炒球, 紅炆) = 炒球有鑊氣, 仲淡淡肉, 紅炆就差勁成pet 野咁, 仲好多骨, 放棄菜膽鮑片=仲嚇人, 食件鮑片即吐, 仲以為係齋鮑片, 成陣膠味舵鳥肉炒西蘭花=合格荷葉飯(My favour)= 一打開都知唔多掂, 個色點會係白色架, 又無料喎, 想點呢? 壽飽一打= 最好食既一味,蓮容好滑,食左2 個Full ~ 紅豆沙= 正常主打燒味係幾好, 小菜都幾唔掂下, 食物係king size 伙記又唔夠, 無人加水無人理你…..
同老豆祝壽, 叫左個1388 套餐, 都好抵食下
個餐有咩…
燒味併盤=乂燒同雞都唔干身唔錯, 海折唔得, 似橡膠
雞肉魚翅= 無味, 差!
木筒白切雞=隻雞好滑, 有雞味
一魚二味(炒球, 紅炆) = 炒球有鑊氣, 仲淡淡肉,
紅炆就差勁成pet 野咁, 仲好多骨, 放棄
舵鳥肉炒西蘭花=合格
係白色架, 又無料喎, 想點呢?
壽飽一打= 最好食既一味,蓮容好滑,食左2 個Full ~
紅豆沙= 正常

伙記又唔夠, 無人加水無人理你…..
2008-03-09 27 浏览
星期六同左老闆2個人來此店飲茶。。。2個人好似傻左叫左成8碟點心, 點知叫來先發現點心認真麻麻。。叫左D咸薄餅係最差既一碟D粉太厚又無味料最後都食唔曬; 腐皮卷個皮好厚又炸得唔多香脆。。。其他點心亦麻麻。。。下次都唔會再來
上週六(二○○八年一月五日)我們一行4人於九龍灣牛頭角道77號淘大商場第3期1樓18昇悅漁港食晚飯。我們點了四餸一湯、2罐汽水、3罐啤酒及2碗白飯,合共HK$645.00。令我們最激氣的是一份例牌芝士龍蝦伊麵(HK$198.00)只得4小塊龍蝦肉(如街頭的HK$5一串魚蛋的尺碼)。當該碟龍蝦伊麵送到我們面前時,我們發現該情況(只得4小舊龍蝦肉,其他都是腳及殼),便立即請來李健X經理查詢。該經理回應我們的是"無錯這是芝士龍蝦伊麵,一、二、三、四塊肉、啱啲,四塊,這是例牌"。該碟餸看起來似人家食淨不要的東西(即餸頭餸尾)!我未曾去過一些酒樓的例牌芝士龍蝦伊麵只得4小塊龍蝦肉。如有的話,大家可以告訴我知,我一定唔會去的。
例牌(4小塊芝士龍蝦)-餸頭餸尾
2008-01-05 21 浏览
我寫的是火炭店! 火炭山尾街沙田商業中心商場3樓全層這晚長輩請食飯, 五人叫了沙薑雞, 雞好滑, 不過無乜雞味, 沙參玉竹鱷魚肉湯, 幾清甜, 無味精反應! 螺片扒白菜仔, 瑤柱扒豆苗, 如果係清炒就好, 因為菜幾甜, 佢落既獻汁太多, 破壞哂! 洋蔥牛仔骨, 我無食過牛仔骨, 只吃了少許金菇同洋蔥, 甜甜地, 味道唔錯! 椒鹽瀨尿蝦, 每人一隻, 味道唔錯! 最後甜品送了馬碲露同芝麻糊, 合格!
我寫的是火炭店!
火炭山尾街沙田商業中心商場3樓全層

2007-11-06 41 浏览
由天光行到天黑, 幸好又完成兩件大作, 便和好友及其父母食晚飯.由於已八時多, 已過了肚餓時間.是日例湯是合掌瓜瘦肉湯, 清而不油, 但又不是太甜.吊燒脆皮雞–不錯喎, 皮薄而脆, 肉不鞋不乾, 也不過咸.蒜蓉炒芥蘭–嫩而無渣, 但偏油.椒鹽炸鮮魷–很惹味香口, 脆漿不會過厚, 又不會油淰淰.陳皮蒸鮑魚–主角是墊底的粉絲, 也不算很多油.整體也不錯, 聽講還幾抵食.多謝uncle and antie!

由於已八時多, 已過了肚餓時間.

是日例湯是合掌瓜瘦肉湯, 清而不油, 但又不是太甜.

吊燒脆皮雞–不錯喎, 皮薄而脆, 肉不鞋不乾, 也不過咸.

蒜蓉炒芥蘭–嫩而無渣, 但偏油.

椒鹽炸鮮魷–很惹味香口, 脆漿不會過厚, 又不會油淰淰.

陳皮蒸鮑魚–主角是墊底的粉絲, 也不算很多油.

整體也不錯, 聽講還幾抵食.

多謝uncle and antie!
(非会员)
2007-11-03 13 浏览
講真,呢間野服務態度真係不太好, 由其係某比較高級的女人, 野食方面, 流沙奶黃包不太流沙, 鳳爪就幾入味,炒米炒都ok多料, 整體d野食都過得去~幾平, 早上食左6碟野到都唔洗$60
炒米炒都ok多料, 整體d野食都過得去~
幾平, 早上食左6碟野到都唔洗$60
(非会员)
2007-09-01 7 浏览
嘩!!! 一坐落去見到啲碗碟,我就可以知道上手食過啲乜,因為每件餐具,唔係有飯、就係有魚骨或者有啲唔知乜o既污漬,叫佢換過都係咁!!!唉!!!好失望呀!!!同埋啲野都唔係好好食!!! 永不會再去!!!唯一係服務員態度都算OK!
2006-10-14 5 浏览
夜晚同屋企人食飯一行六人叫左個六人餐加個小菜南乳溫公齋煲六人餐有粟米魚肚羮, 枝竹羊腩煲, 炸子雞, 蒸多寶魚, 西蘭花炒帶子, 紅燒真假豆腐我地另加既南乳溫公齋煲粟米魚肚羮~好足料, 啖啖都係魚肚, 味道ok枝竹羊腩煲~用爐heat住上, 羊腩炆得淋份量亦唔少, 有枝竹同馬蹄, 幾好味炸子雞~外皮炸得脆, 雞肉亦嫩滑, 但略嫌無雞味, ok蒸多寶魚~好滑又無細骨, 蒸得剛剛好, 一夾骨同肉已經分離, 大家都搶食, 推介!西蘭花炒帶子~等得耐左d, 但西蘭花新鮮, 帶子有鮮味, 正紅燒真假豆腐~真假豆腐即係滑豆腐同玉子豆腐, 炸過再加汁煮, 簡單得黎好味南乳溫公齋煲~唔太鹹但夠味, 略嫌粉絲碎左d服務一個個啦有個好有禮貌又自動自覺送上糖水另一個叫佢幫我跟番個菜咁耐未上一句話好忙就唔理我地
夜晚同屋企人食飯
一行六人叫左個六人餐加個小菜南乳溫公齋煲
我地另加既南乳溫公齋煲
粟米魚肚羮~好足料, 啖啖都係魚肚, 味道ok
炸子雞~外皮炸得脆, 雞肉亦嫩滑, 但略嫌無雞味, ok
南乳溫公齋煲~唔太鹹但夠味, 略嫌粉絲碎左d
服務一個個啦
有個好有禮貌又自動自覺送上糖水
另一個叫佢幫我跟番個菜咁耐未上
一句話好忙就唔理我地
2006-07-04 15 浏览
今天是退休同事宴請全體同事,每席$1,080。有十分豐富的食物,尤其是蒸魚簡直是超水準,雞球伊麵變了蝦球伊麵。好鬼底!糖水是木瓜雪耳,真是美味!

糖水是木瓜雪耳,真是美味!

1K
2006-02-12 2 浏览
2006年2月11日14:00今早和太座到淘大看早場,完場近兩點,便到這裡飲茶。兩人比較易安排,等了約十分鐘,便可入座。要了下開點心:牛肉腸:行貨無特別雞包仔:個人有少許驚喜,飽皮鬆軟,餡料有免治雞肉、鮮冬菇、薑絲和一點點鹹蛋黃,驚喜是那鹹蛋鹹香加薑絲清香的配搭。鮮蝦菜餃:皮薄滑,蝦爽,加上點點蝦乾,更加惹味。羅漢腐皮卷:乾身不會過油,餡料有蘑菇、甘筍、鮮筍珍珠粟。香芋鴨腳扎:芋頭香綿,配上免治豬肉和火腿,鴨腳稍不入味。雞絲粉卷:行貨。棉花雞:魚肚分量足,可惜油稍多,太座不敢吃太多。豉汁蒸魚雲:份量偏少,用豆卜墊底,魚雲滑而不會過腥。除了牛腸熱度不夠,其餘點心都新鮮熱辣,這點加分不少。另外,全日HK$10.-三支藍冰啤,抵飲。整體服務幾好。
2006年2月11日14:00
要了下開點心:
牛肉腸:行貨無特別
鮮蝦菜餃:皮薄滑,蝦爽,加上點點蝦乾,更加惹味。
羅漢腐皮卷:乾身不會過油,餡料有蘑菇、甘筍、鮮筍珍珠粟。
香芋鴨腳扎:芋頭香綿,配上免治豬肉和火腿,鴨腳稍不入味。
雞絲粉卷:行貨。
棉花雞:魚肚分量足,可惜油稍多,太座不敢吃太多。
豉汁蒸魚雲:份量偏少,用豆卜墊底,魚雲滑而不會過腥。
除了牛腸熱度不夠,其餘點心都新鮮熱辣,這點加分不少。
另外,全日HK$10.-三支藍冰啤,抵飲。

整體服務幾好。
2005-07-30 7 浏览
今日去左飲早茶,發覺呢度都幾容易搵位.點心都ok,不過燒買多肥豬肉粒,荷葉飯好唔得,又鹹,炒得好濕同埋d飯"淋pat pat".最好service真係d 傳菜阿姐,反而收銀姐姐就面黑黑!呢度星期六都有特價,點心款式多,好過去鴻星飲茶,又貴又唔好食!
2005-04-25 6 浏览
週日都有下午茶,平過同區其他茶樓.地方幾乾淨企理,座位夠闊.不過唔知係咪場地設計問題,好似比其他茶樓嘈吵.服務員越高級越無禮貌,傳菜最好service!普洱唔係咁靚.點心種類唔少,質素唔差.
週日都有下午茶,平過同區其他茶樓.
地方幾乾淨企理,座位夠闊.
不過唔知係咪場地設計問題,好似比其他茶樓嘈吵.
服務員越高級越無禮貌,傳菜最好service!
普洱唔係咁靚.
點心種類唔少,質素唔差.