2018-07-10 260 浏览
從一間IG小店發展到一間實店相信是十分不容易的事。曾經在一年多前IG買過他們的抹茶麥提沙糯米糍,水準不錯!現在他們在元朗開設實店所以就來一試。他們的抹茶蛋卷我覺得口感可以再鬆軟些,而中間的抹茶忌廉相當有水準,濃濃的抹茶味,而且不會過甜。另外,抹茶葛餅就略有些少淋,但抹茶粉的分量十分足夠。味道上是滿滿的抹茶味,不過不失。而旁邊配上黑糖加煉奶我個人認為只有黑糖就足夠了,因為加上煉奶有點過甜。最後,抹茶/芝麻麥提沙糯米糍。口感煙韌,與中間的麥提沙很配。果然和當年的水準一樣!芝麻味就略嫌不夠突出,但口感亦都不錯!希望有機會在IG售賣!期待新的產品💚💪🏻

希望有機會在IG售賣!期待新的產品💚💪🏻
  • 抹茶麥提沙糯米糍
2018-07-05 216 浏览
心血來潮跟朋友遠征大西北,順道想找些小店試試看,在網上找到這間好像不錯的文青店便決定去試一下。搭西鐡線過去時不小心在元朗站下車了,路癡的我們又繞了遠路,結果走了三十多分鐘才到,所以要去的朋友記得要在朗屏站下車🙈店面在水渠旁挺好找的餐廳的格局挺簡約清新這個是餐牌以文青店的格局來說,這間店的餐算是挺便宜但食物的選擇略嫌有點像中式的做法、東南亞風味,跟想象中有點岀入,起初也沒哪個特別想吃最後選了B餐的風味蝦醬濃炒海鮮意大利麵沒想到除了主食以外,還有湯、餐飲、甜品送,而且挺高質,真的有驚喜!🤤🤤🤤昆布湯帶甜味,跟外面日本餐廳不同,好喝極光+$3 加配這杯飲品,名字很有神秘感,原來是蝶荳花,店員即場在我們面前倒檸檬汁,即場變色,感覺很夢幻🤤吸管也美美的😆風味蝦醬濃炒海鮮意大利麵主角終於來了,味道很香濃的炒意粉,但不像平常那種中式蝦醬炒飯的味道,有甜甜的味道,又不會太乾,海鮮也挺多的隨餐附送蕨餅,吃的時候還可以叫店員加黑糖漿,很貼心的總括而言,這間餐廳的食物都有挺好吃,主食以外的也有驚喜🤤但餐廳的座位不多,而且食材很快用光,我們用餐中途大約12點1點多,鄰桌點的兩個不同餐都用光食材,要點別的餐,要

店面在水渠旁挺好找的

餐廳的格局挺簡約清新

這個是餐牌

以文青店的格局來說,這間店的餐算是挺便宜

最後選了B餐的風味蝦醬濃炒海鮮意大利麵

昆布湯

昆布湯
帶甜味,跟外面日本餐廳不同,好喝

極光

極光
吸管也美美的😆

風味蝦醬濃炒海鮮意大利麵

風味蝦醬濃炒海鮮意大利麵

隨餐附送蕨餅,吃的時候還可以叫店員加黑糖漿,很貼心的

總括而言,這間餐廳的食物都有挺好吃,主食以外的也有驚喜🤤
但餐廳的座位不多,而且食材很快用光,我們用餐中途大約12點1點多,鄰桌點的兩個不同餐都用光食材,要點別的餐,要是專程來吃而遇到這種情況,應該會挺失望

2018-06-26
2018-07-05 164 浏览
朋友仔知道開左呢間🤗再陪佢黎試試一次過滿足哂3個願望🙈麥糍$28/6粒🤓原味、抺茶Er......唔知點解加麥提莎做餡🧐兩樣野完全唔夾🤨仲要麥提莎腍左分開它們吧🤭好彩個抺茶卷蛋🍰拉番唔少分超級重抺茶味😌小小苦但回甘Cream幾滑架😚蛋糕軟綿綿不是太甜😘唔錯葛餅🍡$28/6粒3款口味選擇2款🤫抹茶、黃豆粉、黑芝麻(限量)被店員說服🤪揀咗黃豆粉😌黑芝麻食落幾煙韌😙黃豆粉一定配煉奶或黑糖先好食😛芝麻味突出🤓唔點醬都OK
朋友仔知道開左呢間🤗再陪佢黎試試
超級重抺茶味😌小小苦但回甘
Cream幾滑架😚蛋糕軟綿綿
不是太甜😘唔錯

葛餅🍡$28/6粒
3款口味選擇2款🤫抹茶、黃豆粉、黑芝麻(限量)
被店員說服🤪揀咗黃豆粉😌黑芝麻
食落幾煙韌😙
黃豆粉一定配煉奶或黑糖先好食😛
芝麻味突出🤓唔點醬都OK
2018-07-02 145 浏览
由呢間舖係西九既時候已經好想試,但次次唔係無開就賣晒,後尾搬左去元朗好遠,終於都約到朋友肯陪我遠征!• 抹茶卷蛋蛋糕唔係常見鬆軟個種,係好扎實有彈性個種,忌廉都係比較杰介乎cream同custard之間,質感相當唔錯!可惜我覺得無乜抹茶味,但不是抹茶控既朋友就覺得ok。• 抹茶葛餅葛餅好軟滑,但舊野本來係透明無抹茶的,茶味全來自面頭既粉。可能因為食過中村藤吉蒴餅,呢個粉我同朋友都一致覺得無乜茶味😫。

• 抹茶葛餅

2018-06-30 271 浏览
今日來到元朗,一試最近大受雜誌推介的甜品小店——《旮旯》。小店座位有限。所幸抵達之時,客量不多,即時可入座。否則,大熱天時在户外等侯,不太好受呢~除了主打的甜品,小店還有咸食(如焗薯角)供應。但筆者是因爲甜品慕名而來,當然點回圖中的抹茶甜點嘗嘗。卷蛋除了抹茶紅豆,還有紫薯、黑芝麻其他口味可選。蛋糕質地不算鬆軟,抹茶味不太出,未能吃到回甘之味。葛餅分別有原味和抹茶味。配以黑蜜和煉奶伴食,店員提示食前先把2者拌勻。葛餅質感非常軟,筆者叉起它時,很怕會跌在木盤上。但同樣覺得抹茶味偏淡。筆者吃罷2件甜品後,感覺雜誌上的推介有點名大過實。但價錢來說,二三十元吃到大熱的抹茶甜品,實屬平價之選。
今日來到元朗,一試最近大受雜誌推介的甜品小店——《旮旯》。

小店座位有限。所幸抵達之時,客量不多,即時可入座。
否則,大熱天時在户外等侯,不太好受呢~

抹茶紅豆卷蛋

葛餅

但同樣覺得抹茶味偏淡。

2018-06-30
2018-06-30 141 浏览
睇ig blogger介紹通常睇食評都好少真係去因為不是收左錢就是口味獨特咁但呢間幾近屋企又幾靚咁就去左睇openrice話星期六無甜點所以去之前打左去問星期六2半後會serve咁就同同學去食跟隔離台叫左綠茶蛋糕、鄰米池勿提沙、x餅一般咬口、綠茶味都淡淡、蛋糕唔夠凍、野飲味少怪。但店員有禮(之後有客黎 我同朋友坐左中間都無叫我地走 我地自動波走)賣相靚 價錢合理呢幾樣野先人均$70個店好似係取代左本身小糖鈕(一間又唔幾好食 但樣 人均要$150-160)希望呢間可做落去下次想帶媽咪黎食💕
睇ig blogger介紹
通常睇食評都好少真係去因為不是收左錢就是口味獨特咁
但呢間幾近屋企又幾靚咁就去左
睇openrice話星期六無甜點
所以去之前打左去問
星期六2半後會serve咁就同同學去食
跟隔離台叫左綠茶蛋糕、鄰米池勿提沙、x餅
一般咬口、綠茶味都淡淡、蛋糕唔夠凍、野飲味少怪。
賣相靚 價錢合理呢幾樣野先人均$70
希望呢間可做落去
下次想帶媽咪黎食💕
2018-06-30
2018-06-24 129 浏览
.紫薯卷蛋 ($30)上次試左抹茶 今次試紫薯見佢IG紫薯都有兩種 一種係吉士醬餡一種就係個紫薯餡微微嘅紫薯味 唔算好濃幾鍾意卷蛋個面 好似焦糖燉蛋 少少脆口😋卷蛋依舊濕潤 綿綿嘅口感~不過次次去都冇芝麻味睇黎食到想食嘅味都要碰下運氣😛(午市時段只限外賣 想堂食要等1530後啊)
紫薯卷蛋 ($30)
上次試左抹茶 今次試紫薯
見佢IG紫薯都有兩種 一種係吉士醬餡
一種就係個紫薯餡
微微嘅紫薯味 唔算好濃
幾鍾意卷蛋個面 好似焦糖燉蛋 少少脆口😋
卷蛋依舊濕潤 綿綿嘅口感~
不過次次去都冇芝麻味
睇黎食到想食嘅味都要碰下運氣😛
(午市時段只限外賣 想堂食要等1530後啊)
紫薯卷蛋
外卖自取
紫薯卷蛋
2018-06-23 105 浏览
原來昔日在西九龍中心賣麥提莎糯米糍出名,而且店子名字獨特的「旮旯」結業後,已搬往元朗大坑渠附近重新開張,並變身為為一間cafe,食物及飲品的選擇也多了很多。下午來到這裏吃個tea,先來個招牌麥糍,$28有六粒,我便來個抹茶及雲呢拿味雙拼。其實甚麼味道都是包著麥提沙,只是外皮味道不同。皮都幾煙靭,但算是易咬的一種。其中白色的我不太感到有雲呢拿味,反而抹茶的綠色皮味道較突出。但話說回來,我又覺外皮味不太重的一種,也就是雲呢拿味會較配合麥提莎本身的朱古力味。反而其抹茶紅豆卷蛋更有驚喜,濕潤感理想,抹茶爆漿的感覺令人開懷,配合甜度適中的紅豆蓉,不俗,唯一唔過癮的size真的細了一點。加多廿多元要了杯Latte,不太特別,可見此店主打的也非飲品。整體而言,店子的甜品都算唔錯,但若要等位超過十五分鐘的話,我可能會選擇同區其他店了(外賣倒冇所謂)。

麥糍雙拼

綠茶紅豆卷蛋

2018-05-04
麥糍雙拼
綠茶紅豆卷蛋
2018-06-19 175 浏览
元朗行第二站來到旮旯,因為係下午茶時間並唔多人。一入到去已經有日本時光倒流的感覺,給人的感覺很舒適。卷蛋 - 抺茶味 - 卷蛋有四種味道,分別係抺茶,泰式奶茶,紫薯同黑芝麻。,店員推薦抺茶同泰式奶茶,最後都係選返穏陣的抹茶。果然冇令我地失望,抹茶味好香濃,而且質感係入口即溶,不過真係好細件,差D一啖都食得晒!葛餅 - 抺茶味/黃豆粉 - 最初唔知葛餅 同麥糍有咩分別,原來葛餅的口感比較似啫喱,而麥糍係加左麥提莎,最終都係試左葛餅。葛餅有抺茶味/黃豆粉,另外仲有黑糖可以點,不過就咁食都好夠味,口感煙韌,好啱係夏天食。整體而言,甜品味道唔錯,只係分量偏少,而且環境舒服,可以一試。
元朗行第二站來到旮旯,因為係下午茶時間並唔多人。
一入到去已經有日本時光倒流的感覺,給人的感覺很舒適。
卷蛋 - 抺茶味
2018-06-16
卷蛋 - 抺茶味
2018-06-12 128 浏览
由網店開到實體店真係唔容易👍🏻新鋪由深水埗搬左去元朗大坑渠,開張短短兩星期就已經有一條長長既人龍,甜品只係三點三之後供應,但係四點幾好多野已經賣哂😳我地選擇堂食,等左大約45分鐘,但係聽到排外賣都要等大概一個鐘😱不過都明既,小店只係岩岩開始,要確保品質之餘人手又不足,需要體諒下💪🏻店鋪面積唔大,約莫坐到十幾人度,我地嗌盡哂當日僅餘既menu🤣🍵葛餅🍵麥糍🍵卷蛋抹茶味都好濃👍🏻最中意食抹茶麥糍,糯米好煙韌,再加埋麥提莎甜甜脆脆既口感幾得意💕

由網店開到實體店真係唔容易👍🏻
🍵葛餅
🍵麥糍
🍵卷蛋
2018-06-06 112 浏览
呢間你近排都好出名既小店, 在呢一區都算數一數二. 今日難得黎到探朋友, 又點會放過可以去試下既機會. 飲完茶都一於要去試呀!星期六既下午真係好多人呀~ 所以我地都等左成25分鐘. 店舖好細唔會多話20個位, 冷氣又好似唔係好夠呀~ 所以都好熱!!!但一切一切都唔會阻到我想試既決心, 去到叫左一個卷蛋同一碟MOCHI. 卷蛋有4個味 (抹茶, 抹茶加紅豆, 芝麻同埋原味) 既然呢度既抹茶咁出名我又點會唔叫. 原來黎到時都係細細舊嫁咋, 食落都FLUFFY, CREAM 唔甜, 勁重抹茶味. MOCHI 就係黑芝麻麥提沙, 味道正到暈呀! 一d都唔會怪...三重口感, 煙勒既皮再食到流沙既黑芝麻餡再食到麥提沙既香脆!! 好味呀...
2018-06-02
  • 黑芝麻麥提沙糯米糍
2018-05-28 2963 浏览
命名是一門學問,餐廳名字亦然。從社交媒體上一家小店名字-「旮旯」,引發元朗食友的一場討論,由小店名字的讀音,到食物出品的水準,都成了食友們的話題。憑著「繞口」而突圍而出,可見餐廳命名的重要性。「旮旯」,意指角落,也有偏僻之地的意思。說它「旮旯」有點名不符實,小店就在熱鬧的小食街之上,跟B仔涼粉、芳姐湛江雞為鄰。到店時已近傍晚時分,暖簾後的店內漆黑一片,不巧遇上午市休息時段。店員說只餘麥糍和卷蛋各一份,而且要待晚市才可入內堂食,那只好外帶一盒麥糍。抹茶X黑芝麻麥糍($58),一盒16顆麥糍是有點小貴了,曾試過麥糍始祖Sum Sum Dessert便宜又美味,真想知道旮旯的出品是否物有所值。旮旯的麥糍帶傳統的京都甜點風格,充滿和風感包裝內附日式竹籤。門前椅子店員指是預留給堂食的客人等位用的,像我這些外帶的客人不可使用,雖然店員態度尚算有禮但話語的內容令人不快。抹茶麥糍面層的抹茶粉茶香淺淡,茶粉只是取其茶色而已,而糯米皮略為厚身,包着麥提莎食味再普通不過了,抹茶、麥提莎也不搭調。黑芝麻味麥糍味道較抹茶特別,糯米皮帶點芝麻的甘香,但味道亦不過爾爾。也許是吃過Sum Sum Dessert的麥糍

抹茶麥糍面層的抹茶粉茶香淺淡,茶粉只是取其茶色而已,而糯米皮略為厚身,包着麥提莎食味再普通不過了,抹茶、麥提莎也不搭調。黑芝麻味麥糍味道較抹茶特別,糯米皮帶點芝麻的甘香,但味道亦不過爾爾。也許是吃過Sum Sum Dessert的麥糍,先入為主之下,覺得還是原創表現更佳。

聽說這家的卷蛋質素較高,雖然到訪當天仍有卷蛋供應,不過外帶會吃得狼狽也就作罷。旮旯的甜點定價太高,若然不能堂食那就更加不值了。
2018-03-14
2018-05-23 361 浏览
.抹茶卷蛋 ($30)比想像中細件入面唔係忌廉 而係吉士醬抹茶味比想像中淡 但都食得出嘅反而蛋香味好重出面層海綿蛋糕幾濕潤蛋糕同餡料嘅比例都岩岩好有幾隻味揀 抹茶 抹茶紅豆 蕃薯用心嘅製作 下次會試埋佢地😙😙..葛餅 ($28/ 6粒)左邊係黃豆味 右邊係抹茶味平時覺得葛餅總係好甜(日本甜品 菓子大多都係)我鍾意呢個葛餅嘅原因 係因為佢本身只得微微嘅甜味之後可以點黑糖漿或者煉奶😋加上佢上面夠多粉😙😙😙葛餅質感軟得黎帶點煙韌平時唔係好鍾意食呢類咁甜嘅甜品 但佢令我對葛餅嘅印象改觀了🤤
抹茶卷蛋 ($30)
比想像中細件
入面唔係忌廉 而係吉士醬
抹茶味比想像中淡 但都食得出嘅
反而蛋香味好重
出面層海綿蛋糕幾濕潤
蛋糕同餡料嘅比例都岩岩好
有幾隻味揀 抹茶 抹茶紅豆 蕃薯
用心嘅製作 下次會試埋佢地😙😙
葛餅 ($28/ 6粒)
左邊係黃豆味 右邊係抹茶味
平時覺得葛餅總係好甜
(日本甜品 菓子大多都係)
我鍾意呢個葛餅嘅原因 係因為佢本身只得微微嘅甜味
之後可以點黑糖漿或者煉奶😋
加上佢上面夠多粉😙😙😙
葛餅質感軟得黎帶點煙韌
抹茶卷蛋
2018-04-10
抹茶卷蛋
2018-05-20 293 浏览
專程來到元朗就是要來這裏朝聖。經常在instagram看到他們的甜品, 看似非常吸引, 尤其是那件抹茶卷蛋! 之前一直都好想試佢地既抹茶卷蛋, 但因為太過遙遠, 所以一直都冇機會試, 今次終於趁放假, 決定要黎呢度食番個下午茶。烤糰子 (Mitarashi Dango) 係一種日式生食 - 烤過既糯米糰子, 配上自家製甜醬油同紅豆醬。 黑芝麻卷蛋質感綿密濕潤, 佢個黑芝麻味好香!卷蛋入面有芝麻忌廉同少量芝麻醬, 芝麻醬既芝麻味好濃郁, 食既時候feel到粒粒芝麻, 有d似食緊芝麻雷沙湯圓個餡料甘, 超鍾意嗰pat芝麻醬! 卷蛋整體食落唔會太甜, 所以唔會太膩。抹茶葛餅質感好軟糯, 佈滿綠茶粉。另一款係黃豆粉葛餅, 如果想甜啲, 可以沾少少黑蜜同煉奶食。抹茶卷蛋上灑上抹茶粉, 食落有綠茶粉既甘香。卷蛋入面係自家製抹茶吉士忌廉, 入面既cream有流心效果😍! 雖然卷蛋入面有好多cream, 但甜度岩岩好, 所以食落唔太膩。但cream既抹茶濃度偏低。抹茶卷蛋入口帶淡淡抹茶香, 質感好軟熟、輕盈。整體甜度適中, 食落唔會太滯或飽肚。

黑芝麻卷蛋質感綿密濕潤, 佢個黑芝麻味好香!

2018-05-19
下午茶
  • 葛餅
2018-05-15 132 浏览
聽聞旮旯以前係深水埗已經好有人氣,麥糍更加係聞名已久,開到去元朗,緊係要試一試。座位唔太多,不過唔洗等位都可以堂食。今次叫左麥糍、葛餅、卷蛋,麥糍同葛餅都係兩味,黑芝麻及抹茶;黃豆粉及抹茶,黑芝麻味麥糍好好食!卷蛋一般般啦,不太推薦!店員服務態度好!會再次去!

座位唔太多,不過唔洗等位都可以堂食。

店員服務態度好!會再次去!
2018-05-13