2018-12-14 197 浏览
Nights & Day 餐廳,朋友帶我到這裏晩餐,地方不太大但環境氣氛給人舒適感覺,後來聽大㕑「彭哥」稱剛剛加了聖誕燈飾,所以光猛了不少,朋友笑稱早前的光線看牌都有困難,現在反而更好。重點我發現餐廳對出品很認真,用料和烹調都用心地去做,不管是餐湯或沙拉配菜都一絲不苟,這樣給我有Fine Dinning 的細致,今天主題是牛肋骨扒,雖然花了40分鐘等候時間,但是吃過了就認為值得。我們享受一個愉快的晚上。收費合理,物有所值。個人小建議,蒜蓉包的油份控制稍加注意就完美。
2018-12-14 561 浏览
行過見到呢間新餐廳,幾開揚,環境唔錯。再見到呢個法式焗乳鴿,28蚊就有一隻,一於試下先。點知見到隻乳鴿有啲被嚇親好似營養不良咁幫佢黑白製作,感覺更悲慘,似皮包骨零脂肪,肌肉量不足。我真係唔知食左咩落肚有個唔知乜醬汁比你醮,但點睇都唔係法式醬汁羅叫野飲,有蛋糕送。三件超迷你蛋糕仔,不過不失啦。我認我有港女格,可否唔好用茶記隻杯,盛戴價值三十幾蚊杯既咖啡,令到成杯咖啡cheap晒😣😣🙈🙈而呢杯所謂玫瑰咖啡,一啲玫瑰花香味都冇,反而有蜜糖味太甜了,咖啡我愛苦味多一點的。唉!真係好失望現金卷比我都冇用,我唔會再行入黎食!仲有,order左食物,唔知點解要等45分鐘先有得食。完全漏左我張單,追單追到我火滾。經理話新人多,所以出錯漏。但餐廳整體表現真係欠俸,服務和食物都待改善。作為消費者,有得揀,我會揀第二間食羅。
行過見到呢間新餐廳,幾開揚,環境唔錯。

再見到呢個法式焗乳鴿,28蚊就有一隻,一於試下先。

點知見到隻乳鴿有啲被嚇親
好似營養不良咁

幫佢黑白製作,感覺更悲慘,似皮包骨

零脂肪,肌肉量不足。我真係唔知食左咩落肚

有個唔知乜醬汁比你醮,但點睇都唔係法式醬汁羅

叫野飲,有蛋糕送。三件超迷你蛋糕仔,不過不失啦。

太甜了,咖啡我愛苦
味多一點的。唉!真係好失望

現金卷比我都冇用,我唔會再行入黎食!

下午茶
2018-11-24 387 浏览
爸媽上次來吃了這家店,這一次經過就一起再去吃。點了上次他們說好吃的小牛肩肉和安格斯肉眼,都是五成熟,一個燒汁、一個黑椒汁。上菜前送了一盆水果,有哈密瓜、西瓜和菠蘿。吃飯前吃水果健康啊,貼心!牛排先來,五成剛剛好。牛排肥瘦適中,肉汁豐富!喜歡滑一點的肉質可以吃牛肩肉,兩個汁差不多。一份牛排跟薯菜,薯角份量很多,問老闆為什麼,原來是為了讓帶小孩的客人可以分給小孩吃,很用心!再來還有份甜品,不得了。兩層的小碟子特別可愛,有5種小蛋糕選擇。真的是一頓豐盛的晚餐!
牛排先來,五成剛剛好。牛排肥瘦適中,肉汁豐富!
喜歡滑一點的肉質可以吃牛肩肉,兩個汁差不多。

安格斯牛排
小牛肩肉
2018-11-24
安格斯牛排
小牛肩肉
  • 安格斯肉眼
2018-11-14 321 浏览
星期二同女朋友去呢間餐廳吃飯. 間餐廳喺油麻地地鐵站行過幾個街口, 彌敦道轉入去嘅小巷,有少少偏僻,但勝在環境安靜. 餐廳嘅裝潢唔算特別, 但好乾淨, 我最怕就係啲檯面收拾得唔乾淨嘅餐廳, 但呢間餐廳完全無呢方面嘅擔憂, 喺檯面上你唔會見到任何油積或者麵包碎之類嘅野. 我點左一份五成熟嘅牛排, 略顯邊位煎得太熟, 但整體味道係唔錯嘅, 分量好足, 就算無吃曬附送嘅沙拉同飯都已經好飽. 主菜前又會奉送餐湯, 之後又有甜品, 係一個好完整嘅套餐, 而且唔收加一服務費, 性價比超高. 服務態度都好好, 感受到其實係一間有心經驗同顧客關係, 而唔係單純賺錢嘅小店.
2018-11-02 391 浏览
今晚接完老婆同啊女外出食飯,約八點半左右到了油麻地一間從心開業不久的小店開餐。店內氣氛很好,位置不大但富有空間感。大廚為我們介紹不同的扒類,我們挑選了比較肉香的西冷扒及一客蘑菇長通粉。服務員送上餐前水果,餐湯,主餐加上迷你小甜品。實在是值得回味的一餐週中晚餐。星期一至五晚上特價$28的濃香焗嫩乳鴿更令人回味,外脆內軟,肉汁飽滿,一試必有驚喜!雖然餐牌內的選擇不多,但作為地區內的小型西餐廳出品可以講得為「用心製作,實而不華」

2018-11-02
2018-10-17 285 浏览
朋友飯聚~環境舒適寧靜。食物不錯 啡菇長通粉夠味道 好吃 羊鞍熟度剛剛好 夠多汁配菜椰菜仔好味☺️☺️配意粉 銀雪魚味道適中 香口好吃豬肋骨 不會太乾 肉質嫩有肉汁整體很好 值得再黎食 見其他客人食豬手 外貌吸引 下次再黎試
朋友飯聚~
環境舒適寧靜。食物不錯
啡菇長通粉夠味道 好吃
銀雪魚
羊鞍
豬肋骨
2018-10-14 256 浏览
一間不論食物水準,服務,環境都一流既食店。頭盤西湯同蒜蓉包,片包即焗熱辣辣登場,而西湯亦交足貨用料十足,並唔係0個種一大煲為做而做既行貨。100分推介「明太子啡菇」,真係超級好味,其次係海鮮意粉,除左大大隻蝦之外,仲有龍蝦汁意粉,真係超級好味!食扒既時候,伴菜係炸椰菜芯,外脆內香,除左伴碟,亦感受到廚師既專業。餐廳裡面,你好容易會搵到老闆大廚彭哥,因為佢成日會行出黎同客人打招呼,逐枱逐枱去問客人對食物既意見,我當然唔放過讚賞炸椰菜芯伴菜既特色啦!彭哥話伴菜由開業短短一個月就改過六次,多謝客人既意見同嘗試而得到最後結論,一個細心到連伴菜細節都carry埋既大廚真係無得彈。雖然食物水準高,而且又新鮮,但價錢絕對合理,朋友食飯,情侶談心,一個人想浪漫下對自己好d,都誠意推介!
一間不論食物水準,服務,環境都一流既食店。

• 明太子啡菇,海鮮意粉
2018-09-26 275 浏览
大廚肥哥哥好細心用講解係奇異果醃肉,B.B. 豬肋骨不膩,BB法燒鴿真是燒焗即叫即燒,夠juicy及有香草味!加上小小甜的醬汁點點就更開胃!竟然送一柱甜品,Donout 就較硬,下層3款好好重朱古力味,另綠色係綠茶密瓜糯米滋,總括真唔錯😋試業中有85折好抵
大廚肥哥哥好細心用講解係

試業中有85折好抵
2018-09-21 201 浏览
服務很好很細心海鮮意粉的汁很重蝦味,應該是即炒,意粉軟硬度剛好al dente桌上有芝士粉給客人加很讚肉眼扒肉味重,如果牛扒再厚身一點會更好新開張還有甜品盤送很有心的小店
服務很好很細心
桌上有芝士粉給客人加很讚
肉眼扒肉味重,如果牛扒再厚身一點會更好
新開張還有甜品盤送
很有心的小店
2018-09-19 141 浏览
啡茹上有蟹籽口感好特別,牛仔肉juice好味,服務細心,羅宋湯好多蔬菜,味道啱啱好,牛油面包好香好脆,餸湯一流,兩個人三個菜已經夠飽,試業期間仲有甜品送,飲品半價,可以再嚟!
  • 明太子啡茹