2018-11-03 322 浏览
在香港,亚洲菜餐厅开到成巷成市,想吃日本、韩国、台湾、泰国、越南、印尼菜,总有一间在左右,但老挝菜一次都未试过。今晚,终於有机会去一间老挝餐厅,吃了一顿晚餐,感受是惊喜的。由於食物的价钱不算贵,每款大约四、五十元,所以点了很多菜式,有老挝牛肉100%全米汤粉、老挝扎肉墨鱼100%全米汤粉、老挝炸鱼饼、猪肉炸春卷、老挝网虾米纸卷、老挝青芒果沙律、是拉差牛油鸡翼、老挝烧猪颈肉和老挝冻咖啡。老挝牛肉100%全米汤粉-米粉可以用超正来形容,相当细滑,富米香,而汤底味道具层次,味道有点似越南汤粉,但它多了一份薄荷叶的清香,味道更正,牛肉和牛丸的分量也足够。老挝扎肉墨鱼100%全米汤粉-汤底和牛肉汤粉一样,墨丸真材实料,而扎肉厚身大块。老挝炸鱼饼-味道带微辣,鱼肉捞上其他香料炸成,香口味美。猪肉炸春卷-网纹脆皮香化,猪肉馅料足,配上酱汁,更添滋味。老挝网虾米纸卷-米纸包着生菜、青瓜丝和炸虾,感觉清新。老挝青芒果沙律-与泰式的木瓜沙律味道相似,是不错的餐前开胃小食。是拉差牛油鸡翼-以单骨鸡翼制作,虽然说是是拉差,但不算辣,反且牛油味更突出,十分惹味。老挝烧猪颈肉-猪颈肉入口松化,富猪味。老挝冻咖啡-

老挝炸鱼饼-味道带微辣,鱼肉捞上其他香料炸成,香口味美。

猪肉炸春卷-网纹脆皮香化,猪肉馅料足,配上酱汁,更添滋味。

老挝网虾米纸卷-米纸包着生菜、青瓜丝和炸虾,感觉清新。

老挝烧猪颈肉-猪颈肉入口松化,富猪味。

老挝冻咖啡-味道较甘,饮完一口有咖啡回香。

• 老挝炸鱼饼
  • 拉差牛油鸡翼
  • 老挝牛肉100%全米汤粉
说实话,其实是我之前是没有吃过老挝菜,纯粹是在中环觅食是被餐厅名吸引了才会找上门,搜寻下老挝邻近泰国和越南,饮食文化相近。施心毕是老挝皇朝的姓氏,也是老板祖母的姓氏,他从小从祖母身上学懂烹调老挝菜,连也特意用上施心毕作为餐厅名。餐厅面积算大,桌子之间的空间很足够,星期六六时多不算太多人,但听说平日会比较,先预约会较好。老挝青芒果沙律 $68以为会像平常见惯的泰式青芒果沙律,但此老挝青芒果沙律,单是卖相已经有惊喜,青芒果丝下是红色的萝卜,非常鲜艳夺目,再加上辣椒碎及花生碎,配搭味道甜酸的酱汁,的确是一道适合的开胃菜。老挝网虾米纸卷 $48网皮春卷和米纸卷相信大部分人都吃过,而这道老挝网虾米纸卷就是两者结合而成,透薄烟韧的米纸卷包着炸到脆口的网虾春卷,再加上爽脆青瓜和新鲜生菜,口感丰富。再点上秘制酱汁,更添一分醒神惹味。老挝薄饼 $58老挝薄饼是以米纸卷及鸡蛋烤成,上面扎肉、洋葱和萝卜丝等,再淋上花生辣酱及青番茄酱,另撒了一点麻辣叶,口感香脆中夹着洋葱和萝卜丝,又有扎肉的紮实,味道酸中带辣又有蛋香。老挝牛肉100%全米汤粉 $78老挝汤粉对老板来说是带家乡风味的Comfort Food,这

老挝青芒果沙律 $68

老挝网虾米纸卷 $48

老挝薄饼 $58

老挝牛肉100%全米汤粉 $78
老挝汤粉对老板来说是带家乡风味的Comfort Food,这个汤底用的香料不算多,特别在选用比黑豆蔻更有鲜味的绿豆蔻,再加上八角和肉桂熬煮而成,味道清甜,而且汤底煲好後会隔油,牛丸口感紮实爽弹,调味不会太咸,牛肉取牛柳片而舍肥牛片,牛肉味一样够但更健康。

这里的米粉特别在是不另加绿豆粉的全米粉,口感比平常在香港吃到的米粉更烟韧爽滑有弹性。

青柠可乐 $24
用上新鲜青柠,当然够酸爽。
龙眼梳打 $24
真的只有龙眼肉和梳打水,所以味道较淡不会很甜,怕甜的我觉得可接受。

整体来说,食物颇有特色,味道亦算不错,环境也让人感到轻松自在,价钱合作,值得试试。
2018-10-11 600 浏览
一直都好锺意食泰国菜同越南菜,因为香料多够惹味嘛, 但老挝菜我就真系第一次食,当初想嚟,第一印象就系嗰杯老挝咖啡, 因为只杯好靓罗😅。餐厅位於中环,但价钱却很亲民,可以想像平日lunch应该坐无虚席罗!我地因为唔熟路,所以行到有点热,所以就先点一杯南姜香茅梳打, 南姜香茅都有温胃驱寒帮助消化嘅作用,饮完应该开胃哂可以食多啲啦😝😝😝。餐牌其实好多选择, 风味菜式跟越南有啲相近, 於是我地就先回一碗老挝牛肉100%全米汤粉。汤米粉卖相唔错,个汤底好鲜甜但唔浓味👍。牛肉半生熟,肉质实在唔会太削😍。而个米粉呢就系成碗粉嘅精髓,因为老板系用左100%全米做,所以粉条质地结实爽口带点烟韧,同一般米粉好唔同,我几锺意😋😋😋。今晚我同朋友两个人嚟,而且朋友比较细食所以我都唔敢叫太多野食😅,小食只点了老挝士拉差牛油鸡翼,我初时以为佢系似越南嘅牛油鸡翼,仲惊太炸太油朋友会惊左添,点知原来佢其实比较似蜜糖鸡翼,开半更方便食,蜜糖香甜但鸡翼又带士拉差嘅辣味,好开胃,我觉得我自己已经可以KO一碟啦😝。朋友想食咖哩,所以佢点了红咖哩🐖颈肉见求,用左红米饭,健康得嚟亦增加饭嘅烟韧度, 老板娘话当地人锺意用手抓饭,

朋友想食咖哩,所以佢点了红咖哩🐖颈肉见求,用左红米饭,健康得嚟亦增加饭嘅烟韧度, 老板娘话当地人锺意用手抓饭, 所以饭会比较结实同黏糯,而且微凉唔会热辣辣🤗。猪颈肉切成粗条状,爽口弹牙,配上辣辣的红咖哩汁,非常好下饭😋😋😋。厨师为左令大家营养满分,还特意加了蔬菜拌碟,一碟就有齐哂大家想食嘅野👍!

最後我地一人一杯老挝咖啡

其实我夜晚好少会饮咖啡,怕太醒神😜,不过呢杯老挝咖啡☕,浓郁咖啡味加香甜炼奶,我可唔可以当佢系甜品呢🤔🤭😝,不过我下次一定要食芒果糯米饭罗!
2018-10-09
2018-10-09 523 浏览
虽然没有去过老挝,亦都唔太认识当地美食,只知道老挝喺越南、泰国附近,饮食文化应该有点相似。最近睇报章有名厨Justin Chan介绍美食,得知他本身经营老挝食店,一向中意试新野既我当然要黎试吓香港少有的老挝菜。餐厅位於中环至半山长电梯旁边几就脚~先点一份施心毕丰盛拼盘,有炸鱼饼、春卷、网虾、米纸卷、炸墨鱼条。呢份拼盘每样两件,两口子分享就最好不过,当中最锺意系炸鱼饼,软软的带点红咖哩香味。其他炸物都够哂香脆~白咖喱猪颈肉见求见求系饭既意思,由白饭、白糯米、紫糯米煮成,有质感~爽弹既猪颈肉配上白咖哩,椰奶香非常惹味。仲有豆角、薯角、小粟米、车厘茄,配菜颜色鲜艳。老挝牛肉100%全米汤粉平时食既米粉米既成份极少,大多系粟米淀粉。而老挝既米粉大多系100%全米成份,黎呢度当然都要试吓啦~全米米粉比较幼滑,带米香有咬劲。骤眼睇汤底有点似泰国既船面,但无船面咁浓味反而较清甜,忍唔住饮左几口都无口乾,证明真材实料无落味精~ 而米粉亦相当入味配料方面亦非常丰富,除主角牛肉片、牛丸,仲有红心萝卜丝、芽菜、洋葱,好足料试埋老挝咖啡,杯底加入左炼奶,味道香醇浓厚。
餐厅位於中环至半山长电梯旁边几就脚~
其他炸物都够哂香脆~
白咖喱猪颈肉见求

见求系饭既意思,由白饭、白糯米、紫糯米煮成,有质感~
爽弹既猪颈肉配上白咖哩,椰奶香非常惹味。
仲有豆角、薯角、小粟米、车厘茄,配菜颜色鲜艳。

老挝牛肉100%全米汤粉
全米米粉比较幼滑,带米香有咬劲。
而米粉亦相当入味

老挝牛肉100%全米汤粉
试埋老挝咖啡,杯底加入左炼奶,味道香醇浓厚。

2018-10-08 385 浏览
系香港呢个美食天堂, 咩多国菜东南亚菜都有齐, 老挝菜又真系未听过未食过wor. 今次我就带虾子饼去试新野。一去到就发现个装修真系好热带地区feel。 有d似新加坡。用左碗面做logo呀。 餐厅既家具都印有呢个logo. 应该食面出名d。 因为餐厅位於中环, 专做写字楼生意。我地特登系星期日既7点几去食, 避开人潮。是拉差牛油鸡翼单骨鸡翼加左蜜糖, 咬落香气四溢, 加上炸蒜脆卜卜既口感, 令人食指大动。 $48蚊一份既鸡翼可以食到全新既口味, 正。老挝100%全米鸡肉汤粉 $68餐厅共有4款秘制汤底配搭不同既汤粉。 呢碗米粉用左椰子鸡做汤底, 椰香十足, 汤底浓郁, 有挂面既效果。 因为汤粉用100%米浆制造, 米味比较强, 食落好满足。 我系椰子喜好者, 呢个汤底令我清哂成碗面。 另外, 虾子饼好锺意食蛋, 佢要左全熟蛋。 已经夜晚了, 我地试唔到出名既老挝咖啡, 怕训唔着。 虾子饼就叫左杯冻奶茶。 茶香十分浓, 饮落十分顺喉。 冻南姜香芧水南姜带有少许姜辣 配合清幽既新鲜香芧, 十分match.
. 今次我就带虾子饼去试新野。

一去到就发现个装修真系好热带地区feel。 有d似新加坡。

因为餐厅位於中环, 专做写字楼生意。
我地特登系星期日既7点几去食, 避开人潮。

老挝100%全米鸡肉汤粉 $68

另外, 虾子饼好锺意食蛋, 佢要左全熟蛋。

冻南姜香芧水
南姜带有少许姜辣 配合清幽既新鲜香芧, 十分match.
2018-10-07
  • 老挝鸡肉100%全米汤粉
4天前 1 浏览
适逢万圣节,梗系要去兰贵坊撞下鬼,但撞鬼之前,我地选择医饱个肚先,安心上路,於是我地黎到呢间施心毕老挝餐厅。一听个名就知系食老挝菜!泰国越南菜就食得多,系佢地隔离既寮国,老挝菜就未试过,所以一听到个名就决定今晚拣佢。小店简约,但桌子够大,坐得适舒。这晚人客不多,占了一张四人枱。老挝札肉墨丸100%全米汤粉施心毕汤粉最大既特点,系以100%全米整成,比普通米粉烟韧,夹起米粉不易断开,汤底清甜,比泰国菜越南菜用的香料较少,很健康的感觉。札肉和墨丸也弹牙,整碗份量不少,我地就share食再另嗌小食。是拉差牛油鸡翼是日最爱是拉差牛油鸡翼。是拉差名字很特别,所以特登上网搜寻是什麽,原来是拉差是泰国的一个地方,是拉差辣椒酱最初是泰国餐馆用在海鲜菜肴上,其後,被美国加州大量生产并广泛流传使用。鸡翼充满牛油香味,再加上是拉差,虽然说是辣椒酱,但甜味居多,酸甜少辣既味道,外面惹味内里嫩滑,令人不自觉食完一件又一件。施心毕更将鸡翼切开成为单骨,食落方便好多,岩晒我们这些淑女。网虾春卷网状的春卷皮炸至金黄,食落去比平常春卷皮更稣更脆,入面虾肉弹牙,分量足够,邪恶感与满足感兼备。施心毕丰盛拼盘丰盛拼盘款式多,
适逢万圣节,梗系要去兰贵坊撞下鬼
,但撞鬼之前,我地选择医饱个肚先,安心上路

施心毕汤粉最大既特点,系以100%全米整成,比普通米粉烟韧
,夹起米粉不易断开,汤底清甜

是拉差牛油鸡翼

是日最爱是拉差牛油鸡翼。

是拉差名字很特别

施心毕丰盛拼盘
丰盛拼盘款式多,其中一样特别既系素春卷,
内馅系萝卜蓉,外脆内软,原来系几夹。
除此之外,还有刚才的网虾春卷(上菜先发现哈)、
猪春卷、
鱼饼、
炸虾片、
米纸卷
。另提供两款酱汁,一款沙嗲,一款酸甜酱,香口开胃两种味道任君选择。喜欢煎炸食物或者一班人特别适合

芒果黑白糯米饭
一般芒果糯米饭是用白糯米整成,而施心毕为左入紫米,令糯米饭口感更丰富更多层次
,营养价值更高,沾着甜甜的椰汁,十分美味
,只是芒果略为酸了

龙眼梳打
龙眼梳打系用新鲜既龙眼,食落特别甜同大粒,加埋有气既梳打,酸酸甜甜,非常喜欢。

青柠可乐
青柠可乐

Menu
2018-10-31
5天前 4 浏览
我不嬲钟意食米粉,朋友介绍我呢间餐厅话d米粉好香好好味,昨日去开中环开会一於试下。首先叫左个小食拼盘,有几款不同的春卷,够香脆,有纸米卷,无咁热气我较钟意,味道较淡要点酱汁一齐食,鱼饼好香鱼味够弹牙,仲有特色虾片,拼盘就系好在咩都可以试晒。主菜点丄个猪颈肉咖哩饭,猪颈肉入口爽身,味道够入味,咖哩够浓烈好香我最期待的米粉来了,牛肉米粉除左牛肉仲有牛丸,浓底好重香料好浓郁,米粉系00%米造真系宁舒香,口感条条分明,真系好好味,平时细食的我竟然可以食晒一大碗,就知我真系好钟意呢,下次来中环开会一定要再来。

5天前 11 浏览
在友人带领下第一次吃老挝菜。餐厅位於中环,来客络绎不绝,四位店员不停地来来回回,忙碌非常。素闻老挝人喜食糯米,所以这个太阳蛋饭,不仅仅是白米,还有糯米在里面。餐厅将饭盛在一种叫做“迪普考”的竹编小饭篓里上桌。配上碎肉,是一种颇具老挝民族特色的莱肴。将鱼肉、猪肉、鸡肉、牛肉等剁细,拌以香菜、鱼露等多种作料制成,味道鲜美独特。这家餐厅的100%全米米粉的汤汁很鲜美,配上一些爽口而不太干的猪颈肉,再加豆芽和配菜,味道极佳。感觉整体饮食受泰餐影响较大,但比泰餐清淡些。
2018-11-07 8 浏览
泰国菜,日本菜,韩国菜,越南菜都有食过,想食吓啲新嘢,咁啱有个同事前几日系中环食个一间叫施心毕嘅老挝菜,叫我可以去食吓,於是放工约埋太太系地鉄站等,然後慢慢拍住拖行去间歺听到。去到歺听门口,嗰侍应好热情地招待我俩坐系一个好静嘅角落。又俾埋歺牌又介绍有啲乜嘢好食,睇咗个歺牌一阵,叫左一个施心毕特色素菜米纸卷,一个老挝蚝油鸡翼同埋老挝烧猪颈肉,加多个头盘系老挝青芒果沙律,重有两杯饮料,系无糖豆浆同冻青柠可乐。先来过老挝青芒果沙律先,芒果丝切得非常幼,配埋青瓜粒同番茄仔加埋嗰特别沙律汁,特别清新,味道有少少棘,好开胃,跟住系嗰特色素菜米纸卷,米纸特别薄,沾少少自家制酱汁,好正。蚝油鸡翼和烧猪颈肉都跟住来,猪颈肉好香,外脆内软,加埋嗰汁,劲好味,鸡翼比嗰师傅炸得好脆,出蚝油味好浓,真系停唔到口,下次要再食吓其他不同嘅餸先。

嗰侍应好热情地招待我俩坐系一个好静嘅角落

。又俾埋歺牌又介绍有啲乜嘢好食,睇咗个歺牌一阵

,叫左一个施心毕特色素菜米纸卷,

一个老挝蚝油鸡翼

同埋老挝烧猪颈肉

,加多个头盘系老挝青芒果沙律

加埋嗰汁,劲好味,鸡翼比嗰师傅炸得好脆

,出蚝油味好浓,真系停唔到口,下次要再食吓其他不同嘅餸先。
2018-11-07 10 浏览
约左friend去兰桂芳happy hour,向附近搵随便间餐厅食饱後再直落,经过翡翠中心见到有间施心毕老挝餐厅,见未食过咪试吓罗。我未去过老挝,不知当地情况,但餐厅格局很平实,有着一份简朴感觉。见老板极力推介纸米卷,一口气点了鲜虾及札肉两种口味,外层烟韧,咬落爽口兼有阵阵簿荷淡香,很清新士拉差蜜糖鸡翼好好味,而且餐厅先将中翼开边後才处理,细件左方便一众女士;同时亦让内层更容易入味。呢碟红咖哩鸡见球,份量十足,如果冇男士在场一定食唔晒。可能是order少辣的关系,就算平时不吃辣,也会被淡淡咖喱香吸引。猪颈肉沙津跟熟口熟面的沙律不一样,我想这是地道特色吧! 没有了沙律酱,换来原味朴实。最後,叫左碗材料丰富的海鲜粉,我最印象深的是它的汤底,鲜味浓郁,正!

• 老挝网虾米纸卷
2018-11-05 9 浏览
每次跟朋友gathering来来去去多数系烚吓烚吓、放题或buffet、锯扒、星泰越食品......循环无限loop....,因为咁大家专诚搜罗一下无食过的美食,最终我地拣左食老挝菜。菜式、食材方便,感觉有点像泰国菜,也有点像越南菜,可能是跟地理位置有关吧! 一向有吃泰国菜的我,当然容易接受及欣赏啦!👉丰盛小食拼盘 ---包含六种小食虾片/虾/猪/素春卷/鱼饼/米纸卷,很丰富呢!👉海鲜粉 ---有齐大虾、青口、鱿鱼、虾片及豆卜,材料吸引又够大碗。最特别的是汤底,跟平时吃的不一样,很惹味。👉红咖哩鸡见球 ---有不同辣度可拣,不吃辣的可选白咖喱。红米饭单食会有点硬身,淋上少辣红咖哩汁却是十分烟韧,入口啖啖咖哩香,很醒胃!👉虾米纸米卷 ---簿簿一层半透粉皮,包着生菜、虾条及米粉,很爽口,不论冷暖热食都一样可口,正!

• 老挝网虾米纸卷
  • 红咖喱猪颈肉见求
2018-11-04 21 浏览
成日行街食饭唔系老铜就油尖旺,你唔闷我都闷啦,友人今日就sd左个post比我,话去食老挝皇帝餐喎!系咁既,呢间餐厅既老板Justin系老挝皇族既亲信既後代,耳濡目染下,老板细个就学识点煮老挝菜。老挝,姐系寮国,系缅甸同越南附近,系一个佛教国家,之前比法国占领过,系法国殖民地黎。(补充反,老挝,bno or特区护照都要签证的,但去中环就唔洗既)我地搭lift上到黎翡翠中心既4楼,见到个门口个waiting area好colourful,餐厅内部用左不锈钢既枱,同木既櫈,系香港既餐厅就比较小呢d配搭,好似置身於异国咁。菜式方面,就着重於香料既味道,冇泰国果d咁浓烈,会温和d咁话,咁我地就一於try try佢。餐牌都几多选择,我地叫左几样,包括: 施心毕猪肉炸春卷($38)Sisombath Netted Pork Spring Roll用咗网状春卷皮,口感比普通春卷皮更脆,值得一赞嘅系,个面炸得好乾身,一d都唔油!而入面既馅料系猪肉碎,咸咸地都几好味。点返酸辣酱,包埋生菜食,一脆一软,非常balance。是拉差牛油鸡翼($48)Sriracha Butter Chicken Wings鸡翼

施心毕猪肉炸春卷

施心毕猪肉炸春卷($38)

是拉差牛油鸡翼

是拉差牛油鸡翼($48)
Sriracha Butter Chicken Wings
鸡翼专登拆成单骨鸡翼,方便食用。食落个面就甜嘅,带有糖胶嘅口感,但肉质又带微咸,原来系加入左是拉差酱炸香,唔怪得咁惹味!真心推介!

老挝扎肉米纸卷

老挝扎肉米纸卷($48)
Laos Pork Sausage Rice Paper Roll
米纸比一般越式米纸厚,但较落口感更厚实,米味亦比较浓郁。里面包有米粉、蔬菜及扎肉,蔬菜食落几清新,无青草味,点埋个特制芝麻酱,好夹!

老挝海鲜100%全米汤粉

老挝海鲜100%全米汤粉($88)
Laos Seafood Soup
比佢吸引嘅原因系佢用上100%全米做嘅米粉,系老挝出品嘅米粉,比我地平时食到嘅更挂汤,食落亦比较饱肚。汤底饮落都几浓郁,原来用左牛骨、香茅、八角、绿豆蔻等等煲成,唔怪得咁有风味。至於配料都丰富,包括鱼饼、墨鱼、鱿鱼、豆卜、大虾同虾片,非常足料。

老挝咖啡

老挝咖啡($17)
Laos Coffee
黎到个样非常似越南咖啡,都系滴漏形式上枱!但最明显个分别系,越南咖啡会落炼奶,味道偏甜,相反呢个就黎得比较清,咖啡味唔算浓,斋啡都几易入口,几特别嘅体验。

荔枝梳打

荔枝梳打($24)
Litchi Soda
饮落比想像中淡身,荔枝味不太浓,但系清清地,食完d味浓嘅野又几岩嘅!

总括黎讲,性价比非常高嘅老䙤餐厅,位於中环区,味道高质素之余,价钱都好大众化!而且餐厅环境好宽敞,坐得舒服,几适合同朋友倾计聚会。
2018-11-03
施心毕猪肉炸春卷
老挝扎肉米纸卷
老挝海鲜100%全米汤粉
荔枝梳打
2018-11-03 31 浏览
食亲东南亚嘢食都会叫鱼饼($38),热辣辣上枱,食落都几有鱼味。我几钟意丰盛小食拼盘($88),可以一次过试哂鱼、虾、鸡、猪,拼盘连埋两种酱料同一篮生菜。春卷外面一层超香口又脆卜卜,里面馅料适中,唔会太多太少,虽然系炸嘢但都唔会食到成口油。老板娘仲教我哋用生菜包住一齐食,果然多一份爽脆口感。虾饼大大块,我个人觉得点酱更好食。第一次食老挝沙律,猪颈肉卖哂所以拣咗烧鸡肉沙律($68),估唔到材料咁丰富:烧鸡、茄子、青瓜、蕃茄仔、生菜、洋葱同粟米仔。鸡肉外皮烧到脆脆地,肉质嫩滑唔乾,另外茄子都系烧过,几惹味。青柠梳打($24)有酸酸甜甜嘅青柠配上超多气嘅梳打,清新解腻,同鸡翼、虾饼、米纸卷都几夹。另外仲有叫到龙眼梳打($28),入面真系有龙眼肉!好有特色嫁!食东南亚菜当然要试牛肉粉($78)啦,个汤既味道好浓,而牛肉都好嫩滑,份量都好足,值得一赞!最後我地食左芒果黑糯米($38)做甜品,口感好好,黑糯米煮得岩岩好,椰汁味好香浓,我地都好中意呀。
食亲东南亚嘢食都会叫鱼饼($38),
热辣辣上枱,食落都几有鱼味。
我几钟意丰盛小食拼盘($88),
可以一次过试哂鱼、虾、鸡、猪,
拼盘连埋两种酱料同一篮生菜。

春卷外面一层超香口又脆卜卜,
里面馅料适中,唔会太多太少,
虽然系炸嘢但都唔会食到成口油。

老板娘仲教我哋用生菜包住一齐食,
果然多一份爽脆口感。
虾饼大大块,
我个人觉得点酱更好食。

第一次食老挝沙律,
猪颈肉卖哂所以拣咗烧鸡肉沙律($68),
估唔到材料咁丰富:
烧鸡、茄子、青瓜、蕃茄仔、生菜、洋葱同粟米仔。

鸡肉外皮烧到脆脆地,
肉质嫩滑唔乾,
另外茄子都系烧过,几惹味。

青柠梳打($24)
有酸酸甜甜嘅青柠配上超多气嘅梳打,
清新解腻,
同鸡翼、虾饼、米纸卷都几夹。

另外仲有叫到龙眼梳打($28),
入面真系有龙眼肉!
好有特色嫁!

食东南亚菜当然要试牛肉粉($78)啦,
个汤既味道好浓,
而牛肉都好嫩滑,
份量都好足,值得一赞!

最後我地食左芒果黑糯米($38)做甜品,
口感好好,
黑糯米煮得岩岩好,
椰汁味好香浓,
我地都好中意呀。

2018-10-19
  • 老挝芒果黑白糯米饭