2018-12-03 3662 浏览
老挝菜,真系未食过,什麽泰国,越南,缅甸,都好熟悉了,朋友今天约我去中环食老挝菜,听到都开心,又有新意思,唔洗我谂。原来昵间野老细系明星,晤怪得岩岩见到个身影咁熟悉,好似在电视上见过...哈哈饮杯野先,香茅冰+冻奶茶,润润喉龙,开始今天的美食之旅。今天向老挝出发,未去过也要了解下人地食咩。白咖哩鸡见求,好特别的名字,见求即系老挝的饭,呢度系用左红米一齐整,好健康,白咖哩非常特别,晤辣,但有一种独特的香味,捞饭食劲好味。另一个系白咖哩猪颈肉见求猪颈肉烧得好爽,好入味,有一d胡椒在上面调味,配菜方面睇得又食得。网虾米子卷绝对要食同出面d米纸卷不同,佢d米粉系热辣辣,好新鲜的,仲要好大卷,极有口感,咬落去的时候包住菜同粉皮,好爽脆!口感层次十分丰富。点上特制的麻酱,好昧到一个点。食到中间,见到有类似九层塔的香料叶,好特别!肚已经饱,但嘴仲想食。我地又叫左个小食拼盘,有鱼饼,虾饼,米纸卷,春卷又分素春卷,猪肉春卷,虾春卷,超级丰富,可以试到很多种小食,另外配有生菜,可以将春卷包住食,另有一番风味!

饮杯野先,香茅冰+冻奶茶,润润喉龙,开始今天的美食之旅。
今天向老挝出发,未去过也要了解下人地食咩。

另一个系白咖哩猪颈肉见求

网虾米子卷绝对要食

肚已经饱,但嘴仲想食。

• 老挝网状虾春卷
  • 白咖哩鸡肉见求
  • 老挝网虾米纸卷
  • 施心毕丰食拼盘
2018-11-03 3179 浏览
在香港,亚洲菜餐厅开到成巷成市,想吃日本、韩国、台湾、泰国、越南、印尼菜,总有一间在左右,但老挝菜一次都未试过。今晚,终於有机会去一间老挝餐厅,吃了一顿晚餐,感受是惊喜的。由於食物的价钱不算贵,每款大约四、五十元,所以点了很多菜式,有老挝牛肉100%全米汤粉、老挝扎肉墨鱼100%全米汤粉、老挝炸鱼饼、猪肉炸春卷、老挝网虾米纸卷、老挝青芒果沙律、是拉差牛油鸡翼、老挝烧猪颈肉和老挝冻咖啡。老挝牛肉100%全米汤粉-米粉可以用超正来形容,相当细滑,富米香,而汤底味道具层次,味道有点似越南汤粉,但它多了一份薄荷叶的清香,味道更正,牛肉和牛丸的分量也足够。老挝扎肉墨鱼100%全米汤粉-汤底和牛肉汤粉一样,墨丸真材实料,而扎肉厚身大块。老挝炸鱼饼-味道带微辣,鱼肉捞上其他香料炸成,香口味美。猪肉炸春卷-网纹脆皮香化,猪肉馅料足,配上酱汁,更添滋味。老挝网虾米纸卷-米纸包着生菜、青瓜丝和炸虾,感觉清新。老挝青芒果沙律-与泰式的木瓜沙律味道相似,是不错的餐前开胃小食。是拉差牛油鸡翼-以单骨鸡翼制作,虽然说是是拉差,但不算辣,反且牛油味更突出,十分惹味。老挝烧猪颈肉-猪颈肉入口松化,富猪味。老挝冻咖啡-

老挝炸鱼饼-味道带微辣,鱼肉捞上其他香料炸成,香口味美。

猪肉炸春卷-网纹脆皮香化,猪肉馅料足,配上酱汁,更添滋味。

老挝网虾米纸卷-米纸包着生菜、青瓜丝和炸虾,感觉清新。

老挝烧猪颈肉-猪颈肉入口松化,富猪味。

老挝冻咖啡-味道较甘,饮完一口有咖啡回香。

• 老挝炸鱼饼
  • 拉差牛油鸡翼
  • 老挝牛肉100%全米汤粉
2018-11-02 1019 浏览
星期五的晚上,约了和友人相聚。住大西北的笔者实在不熟悉对面海的环境,经友人的推荐,穿街过巷来到这家「施心毕老挝餐厅」。不知是刚开业还是地点较偏僻的关系,即使正值晚巿时段也不过是坐了寥寥数人。不过这样也好,变相可以和友人大聊特聊。笔者踏足中环的日子少之又少,印象中甲级商业区的消费水平也颇高的。翻开「施心毕」的餐牌一看,菜式价钱大都在40-80元之间,如此亲民的定价令笔者很惊喜。虽然未能分清老挝菜和平日所吃的越南菜有何等分别,但反正都是同一地域,就一试当地名菜——米纸卷。包在米纸上的第一层是生菜和青瓜这些菜蔬类,霎眼看下去这几件卷物都是主绿色,感觉好fresh好健康。米纸卷口感层次丰富。第一口吃到的是青瓜生菜的爽甜,然後是包在中间的米粉,还有主角网虾春卷的咸脆惹味。蘸上碟边的酱汁佐食,味道更浓郁。老挝菜果然有意思,这牛油鸡翼和笔者吃过的牛油鸡翼是截然不同。鸡翼入口有一股浓烈的孜然味道,有一刻误以为是夹了羊肉。炸鸡翼配上洒在面上的炸蒜和酱汁,味道甚浓。若爱清淡口味的朋友可能会较抗拒。笔者欣赏餐厅肯花费时间工序把鸡翼处理成单骨,令食客进食更方便。笔者点餐时,好奇上网查了什麽是全米米粉。原来全米
星期五的晚上,约了和友人相聚

。不过这样也好,变相可以和友人大聊特聊。

笔者踏足中环的日子少之又少
,如此亲民的定价令笔者很惊喜。

老挝网虾米纸卷

,感觉好fresh好健康。

米纸卷口感层次丰富
。蘸上碟边的酱汁佐食,味道更浓郁。
是拉差牛油鸡翼

老挝菜果然有意思
,这牛油鸡翼和笔者吃过的牛油鸡翼是截然不同。

鸡翼入口有一股浓烈的孜然味道,有一刻误以为是夹了羊肉

老挝猪颈肉100%全米汤粉

笔者点餐时,好奇上网查了什麽是全米米粉
。原来全米米粉标榜的是没有加入玉米粉。(如果找到的资料是有误,烦请大家指正
。)

全米米粉夹起来偏硬身,吃了数小口感觉口感较为韧些
。写此篇食评时再查了一次全米米粉的资料,原来过度泡水和烹调会令米粉变碎
。笔者回想起米粉夹起来都是长长的,看来厨房员工都颇为掌握米粉煮法

从米粉的配料,可以猜想其汤底大概用了香茅、乾葱等熬制而成。浅尝一口,香茅味甚强烈

笔者颇喜欢米粉汤中的猪颈肉
。猪颈肉很有咬口,十分爽滑,一点也没有「鞋口」
。但略嫌有点羶味。
老挝咖啡

同行友人点了一杯老挝咖啡,杯子盛器非常精致

吃罢才恶补回知识,了解何谓老挝菜
。原来老挝菜是强调食材的原味,辣度亦较一般的越南菜低
。经过今晚一宴,笔者又增进了不少知识呢
2018-11-02
老挝猪颈肉100%全米汤粉
说实话,其实是我之前是没有吃过老挝菜,纯粹是在中环觅食是被餐厅名吸引了才会找上门,搜寻下老挝邻近泰国和越南,饮食文化相近。施心毕是老挝皇朝的姓氏,也是老板祖母的姓氏,他从小从祖母身上学懂烹调老挝菜,连也特意用上施心毕作为餐厅名。餐厅面积算大,桌子之间的空间很足够,星期六六时多不算太多人,但听说平日会比较,先预约会较好。老挝青芒果沙律 $68以为会像平常见惯的泰式青芒果沙律,但此老挝青芒果沙律,单是卖相已经有惊喜,青芒果丝下是红色的萝卜,非常鲜艳夺目,再加上辣椒碎及花生碎,配搭味道甜酸的酱汁,的确是一道适合的开胃菜。老挝网虾米纸卷 $48网皮春卷和米纸卷相信大部分人都吃过,而这道老挝网虾米纸卷就是两者结合而成,透薄烟韧的米纸卷包着炸到脆口的网虾春卷,再加上爽脆青瓜和新鲜生菜,口感丰富。再点上秘制酱汁,更添一分醒神惹味。老挝薄饼 $58老挝薄饼是以米纸卷及鸡蛋烤成,上面扎肉、洋葱和萝卜丝等,再淋上花生辣酱及青番茄酱,另撒了一点麻辣叶,口感香脆中夹着洋葱和萝卜丝,又有扎肉的紮实,味道酸中带辣又有蛋香。老挝牛肉100%全米汤粉 $78老挝汤粉对老板来说是带家乡风味的Comfort Food,这

老挝青芒果沙律 $68

老挝网虾米纸卷 $48

老挝薄饼 $58

老挝牛肉100%全米汤粉 $78
老挝汤粉对老板来说是带家乡风味的Comfort Food,这个汤底用的香料不算多,特别在选用比黑豆蔻更有鲜味的绿豆蔻,再加上八角和肉桂熬煮而成,味道清甜,而且汤底煲好後会隔油,牛丸口感紮实爽弹,调味不会太咸,牛肉取牛柳片而舍肥牛片,牛肉味一样够但更健康。

这里的米粉特别在是不另加绿豆粉的全米粉,口感比平常在香港吃到的米粉更烟韧爽滑有弹性。

青柠可乐 $24
用上新鲜青柠,当然够酸爽。
龙眼梳打 $24
真的只有龙眼肉和梳打水,所以味道较淡不会很甜,怕甜的我觉得可接受。

整体来说,食物颇有特色,味道亦算不错,环境也让人感到轻松自在,价钱合作,值得试试。
2018-10-11 1986 浏览
一直都好锺意食泰国菜同越南菜,因为香料多够惹味嘛, 但老挝菜我就真系第一次食,当初想嚟,第一印象就系嗰杯老挝咖啡, 因为只杯好靓罗😅。餐厅位於中环,但价钱却很亲民,可以想像平日lunch应该坐无虚席罗!我地因为唔熟路,所以行到有点热,所以就先点一杯南姜香茅梳打, 南姜香茅都有温胃驱寒帮助消化嘅作用,饮完应该开胃哂可以食多啲啦😝😝😝。餐牌其实好多选择, 风味菜式跟越南有啲相近, 於是我地就先回一碗老挝牛肉100%全米汤粉。汤米粉卖相唔错,个汤底好鲜甜但唔浓味👍。牛肉半生熟,肉质实在唔会太削😍。而个米粉呢就系成碗粉嘅精髓,因为老板系用左100%全米做,所以粉条质地结实爽口带点烟韧,同一般米粉好唔同,我几锺意😋😋😋。今晚我同朋友两个人嚟,而且朋友比较细食所以我都唔敢叫太多野食😅,小食只点了老挝士拉差牛油鸡翼,我初时以为佢系似越南嘅牛油鸡翼,仲惊太炸太油朋友会惊左添,点知原来佢其实比较似蜜糖鸡翼,开半更方便食,蜜糖香甜但鸡翼又带士拉差嘅辣味,好开胃,我觉得我自己已经可以KO一碟啦😝。朋友想食咖哩,所以佢点了红咖哩🐖颈肉见求,用左红米饭,健康得嚟亦增加饭嘅烟韧度, 老板娘话当地人锺意用手抓饭,

朋友想食咖哩,所以佢点了红咖哩🐖颈肉见求,用左红米饭,健康得嚟亦增加饭嘅烟韧度, 老板娘话当地人锺意用手抓饭, 所以饭会比较结实同黏糯,而且微凉唔会热辣辣🤗。猪颈肉切成粗条状,爽口弹牙,配上辣辣的红咖哩汁,非常好下饭😋😋😋。厨师为左令大家营养满分,还特意加了蔬菜拌碟,一碟就有齐哂大家想食嘅野👍!

最後我地一人一杯老挝咖啡

其实我夜晚好少会饮咖啡,怕太醒神😜,不过呢杯老挝咖啡☕,浓郁咖啡味加香甜炼奶,我可唔可以当佢系甜品呢🤔🤭😝,不过我下次一定要食芒果糯米饭罗!
2018-10-09
  • 是拉差牛油鸡翼
  • 老挝牛肉100%全米汤粉
偶然黎到中环,见到呢间主打老挝菜既餐厅,未食过老挝菜既我当然要试下!😋首先餐厅个名已经好有趣,以为系玩紧食字,睇番相关资料原来「施心毕Sisombath」系老挝皇朝既姓氏!我地嗌左两个主食一个小食,整体感觉系其实老挝菜同泰国、越南菜既处理好相似,都系会用好多香料同配菜,丰富整个菜式既味道,但佢冇泰、越菜咁浓味,个人感觉认为同柬埔寨会似少少,因为两者都唔系好咸好重味。首先要讲下招牌菜亦系最令我有兴趣既白咖喱猪颈肉见求,「见求」而家泛指米饭,而佢地用左红米饭,口感软稔,猪颈肉好juicy,配埋薯角、草菇、茄子等配菜,唔觉唔觉就食晒成碟😋黎到施心毕丰食拼盘,一个价钱可以试晒鱼饼、米纸卷、春卷等各样美食,我就特别锺意入面既鱼饼,唔会太咸又食得出鱼肉同香料味👍🏼
白咖喱猪颈肉见求

施心毕丰食拼盘
白咖喱猪颈肉见求
施心毕丰食拼盘
2019-03-14 17 浏览
座位安排有些慢,熟练一些会更好,侍应很有礼貌但是餐厅的环境再卫生一些会更好。搭配很不错,糯米红米大米做成的饭很软糯,配有粗薯,猪颈肉,豆角,茄子,淋上红咖喱,味道是很棒的。随餐搭配一杯热饮,我选了无糖豆浆,也很香醇。餐桌旁还有小食盒,里面有些poker,巧克力,软糖一类,还蛮有心的。
红咖喱猪颈肉见求

红咖喱猪颈肉见求
2019-03-11 29 浏览
想食汤面,又唔想食鱼蛋粉,车仔面,试下老挝米 - something different... 老挝牛肉100%全米汤粉:汤底似越南粉汤底,不过冇咁浓。足料,多芽菜,牛肉好滑,牛丸系软身嗰只。米粉较平时粗身,有嚼劲。重点系食完唔会太口渴。施心毕猪肉炸春卷:感觉有啲似食炸芋角,𥚃面好松软,酱汁酸酸少少辣,味道唔太浓。好食不过唔算太特别老挝咖啡:有炼奶系底,不过唔算好甜,比较淡味道嘅咖啡,唔太酸唔太苦。味道唔错,坐得舒服!会再返嚟试吓其他菜式上菜速度:极快消费:106.5 per head - 同中环几间餐厅差唔多

老挝牛肉100%全米汤粉:
老挝牛肉100%全米汤粉

施心毕猪肉炸春卷:
施心毕猪肉炸春卷

老挝咖啡:
有炼奶系底,不过唔算好甜,比较淡味道嘅咖啡,唔太酸唔太苦。
老挝咖啡

味道唔错,坐得舒服!会再返嚟试吓其他菜式

上菜速度:极快

2019-03-11
老挝牛肉100%全米汤粉
施心毕猪肉炸春卷
2019-03-10 27 浏览
从来未试过老挝餐厅/食物的我 因与一位旧同事食午餐 谂唔到食咩情况下 旧同事建议食呢间老挝餐厅 我一口就话好! 因为我对东南亚食物都好钟意 而且我未食话老挝食物 都好想试下一去到餐厅 因为中环下午饭时段 门口全部都系等位的顾客 听到店员话未book 就无位 好在旧同事已经book 左 但我地都等左大约10分钟先有位 装修方面冇乜特别 但楼面方面十分繁忙 呢餐饭我叫咗白喱鸡肉见求同埋老挝咖啡味道方面 饭秥性十分高唔止一般香港食嘅饭鸡扒煎得香 白咖喱味道唔算太重 仲有豆角蘑菇粗薯条 以及有炸蒜 食物各自味道唔算突出 但一齐食效果异常地出色 食物配搭好好老挝咖啡有点儿似越南咖啡 都系慢慢滴漏落去 如果赶时间嘅话就唔建议叫啦 咖啡味浓 饮落去质感都好重另外当我们走嘅时候 听到店员同顾客讲 见求已经卖晒 所以大家记得如果想食见求要早啲去同埋book位

味道方面 饭秥性十分高唔止一般香港食嘅饭

2019-03-06
#施心毕老挝餐厅 (中环)中环威灵顿街98号翡翠中心4楼-----老挝猪肉碎太阳见求($78)~ 老挝餐厅系香港真系好少 所以未必大家都熟悉老挝菜~所以B仔先解释下咩叫见求先 😆系以前ge年代 见求系老挝指糯米饭 ~而今时今日 见求已经泛指所有米饭🍚 而呢见餐厅ge见求 ~系店主用的自己研发的黄金比例混合而成~白糯米 紫糯米 同白饭ge比例系1:1:1~就系因为咁独特ge比例 见求ge颜色非常靓🤤系淡淡ge紫色 质感方面因为有糯米又有白米 所以可以做到刚柔并重 软硬适中 烟韧得黎又唔会难消化😁正 ~ 另外 ☀半熟太阳蛋煎得好靓 捞落见求到 非常正~猪肉碎 用自家制ge特别酱汁炒过 有d似泰式生菜包ge酸酸辣辣味 味道独特 非常开胃😝除左肉 旁边仲有d洽草菇 洽茄子 洽番茄🍅 洽粟米仔🌽 同洽豆~因为系洽ge 所以其实无咩味😂不过胜在颜色丰富 够靓够健康~最後餐饮方面~B仔就拣左老挝式斋coffee~ 咖啡☕用滴漏形式整出黎 当上面滴完 就可以攞起杯仔饮 几有新鲜感 好少餐厅咁做 滴出黎ge coffee 非常浓郁幼滑 令人成个下昼都精神爽利😁~美中不足ge系 可能因为旺 太多人 食完之
#施心毕老挝餐厅 (中环)
中环威灵顿街98号翡翠中心4楼
-----
老挝猪肉碎太阳见求($78)~ 老挝餐厅系香港真系好少 所以未必大家都熟悉老挝菜~所以B仔先解释下咩叫见求先 😆系以前ge年代 见求系老挝指糯米饭 ~而今时今日 见求已经泛指所有米饭🍚 而呢见餐厅ge见求 ~系店主用的自己研发的黄金比例混合而成~白糯米 紫糯米 同白饭ge比例系1:1:1~就系因为咁独特ge比例 见求ge颜色非常靓🤤系淡淡ge紫色 质感方面因为有糯米又有白米 所以可以做到刚柔并重 软硬适中 烟韧得黎又唔会难消化😁正 ~ 另外 ☀半熟太阳蛋煎得好靓 捞落见求到 非常正~猪肉碎 用自家制ge特别酱汁炒过 有d似泰式生菜包ge酸酸辣辣味 味道独特 非常开胃😝除左肉 旁边仲有d洽草菇 洽茄子 洽番茄🍅 洽粟米仔🌽 同洽豆~因为系洽ge 所以其实无咩味😂不过胜在颜色丰富 够靓够健康~最後餐饮方面~B仔就拣左老挝式斋coffee~ 咖啡☕用滴漏形式整出黎 当上面滴完 就可以攞起杯仔饮 几有新鲜感 好少餐厅咁做 滴出黎ge coffee 非常浓郁幼滑 令人成个下昼都精神爽利😁~美中不足ge系 可能因为旺 太多人 食完之後餐厅ge人会有咁快得咁快想赶你走~
B仔整体评价:8/10个👍🏻
B仔抵食程度:6/10个👍🏻(偏贵~)
B仔环境评分:6.5/10个👍🏻(装修就唔系特别靓)
B仔味道评分:9/10个👍🏻
B仔回头机会:8/10个👍🏻(服务态度有待改善)
-----
#swallowhk跟住我一齐吞食香港啦!#swallowcentral
2019-02-26 53 浏览
泰国菜、越南河粉、马拉菜,小妹就食得多啦,但系老挝菜真系第一次食!星期六夜晚约咗几个好姊妹,谂左好耐都谂唔到食乜,随便search下见到呢间老挝菜,一於就试吓老挝菜啦!呢间老挝菜喺中环出名嘅雪糕店隔离,位置都唔系好难搵嘅可能系因为星期六夜晚嘅关系、冇上班一族,所以即刻有位坐!望下个Menu,其实同越南菜都都有七成似,最後带咗两个主菜同埋两个小食share<老挝蚝油鸡翼$48> (评分:4/5)炸得好香脆!本身以为蚝油系咸咸地,点知食落似酸甜酱嘅味道,甜甜地几好食<施心毕丰食拼盘$88> (评分:2/5)拼盘highly-NOT recommended 纸米卷包坐好多唔同唔种的菜,同平时食嘅口感唔同,好似食紧草咁炸物,无猪、虾定素都系乾净净嘅春卷唔岩食<白咖哩猪颈肉见求$78> (评分:4/5)睇相都知道有几足料,猪颈肉超级好食,炸到脆卜卜,好厚肉,沾椰汁送饭食真系无得输薯块旧旧都好肥,食落啖啖都系肉,小妹最钟意食厚身薯仔,妹开心<老挝鸡肉100%全米汤粉$68> (评分:4/5)汤底妹重椰奶味鸡肉新鲜无雪味,米粉同椰汁汤底

呢间老挝菜喺中环出名嘅雪糕店隔离,位置都唔系好难搵嘅
可能系因为星期六夜晚嘅关系、冇上班一族,所以即刻有位坐!

<老挝蚝油鸡翼$48> (评分:4/5)

<施心毕丰食拼盘$88> (评分:2/5)
拼盘highly-NOT recommended
炸物,无猪、虾定素都系乾净净嘅春卷
唔岩食

<白咖哩猪颈肉见求$78> (评分:4/5)

<老挝鸡肉100%全米汤粉$68> (评分:4/5)
汤底妹重椰奶味
鸡肉新鲜无雪味,米粉同椰汁汤底妹夹,食到停唔到口!

老挝菜初体验有惊喜,会再去食
2019-02-24
  • 老挝鸡肉100%全米汤粉
  • 蚝油鸡翼
2019-02-12 79 浏览
This time it was my friend who suggested coming to this place for lunch. I had given up rice noodles given the previously rather random quality and decided to try their 红咖哩鸡肉见求 at a price of $78+10%.Surprisingly it was quite tasty. The rice was sticky rice mixed with some red rice. There were just 4 pieces of chicken and the chicken was not so tender and was a bit rough despite some of them being chicken thighs. There were quite a lot of vegetables which was really appreciated. Interestingly, th
红咖哩鸡肉见求
Surprisingly it was quite tasty. The rice was sticky rice mixed with some red rice. There were just 4 pieces of chicken and the chicken was not so tender and was a bit rough despite some of them being chicken thighs. There were quite a lot of vegetables which was really appreciated. Interestingly, there were loads of potato wedges but they were not freshly deep fried. Fortunately, they went well with the red curry sauce. The sauce was plentiful to finish the whole plate of food and was slightly spicy. It was quite tasty and special indeed with the hard-to-find-elsewhere sticky rice and delicious red curry sauce. At a price of $78+10% including a hot drink for lunch at such a Central location, it was not a bad choice.
2019-02-11
  • 红咖哩鸡肉见求
2019-02-12 75 浏览
第一次黎呢间野食晏朋友话之前都好多人排队今日预先订左位上到去又唔系太full咋喎搵唔到位可以黎试下!咁我就叫左个鸡肉汤米粉首先要赞既系个汤底椰子味好浓 饮落亦冇味精鸡肉件好多旧!我食极都仲有而且大大件有鸡味质感鲜嫩~配上椰子汤一流呀!米粉好大份量 其实真系好抵食食晏时间黎仲有一杯热饮送添我饮左无糖豆浆比较稀身既豆浆 各有所好!听朋友讲 呢度既好多野食都好味可惜人太粉 否则会再叫是拉差鸡翼一试!会再黎帮衬!!
第一次黎呢间野食晏
朋友话之前都好多人排队
今日预先订左位
上到去又唔系太full咋喎
搵唔到位可以黎试下!

咁我就叫左个鸡肉汤米粉
首先要赞既系个汤底
椰子味好浓 饮落亦冇味精
鸡肉件好多旧!我食极都仲有
而且大大件有鸡味
质感鲜嫩~配上椰子汤一流呀!
米粉好大份量 其实真系好抵食
食晏时间黎仲有一杯热饮送添
我饮左无糖豆浆
比较稀身既豆浆 各有所好!
听朋友讲 呢度既好多野食都好味
可惜人太粉 否则会再叫是拉差鸡翼一试!
会再黎帮衬!!
2019-02-06 80 浏览
之前打衬电话去订枱都订唔到,今日有食神,无谂过咁迟打都有位,一到中午就冲去攞位。店面唔算好大,但都有三四十个位,装修简单但胜在乾净,餐牌有数款面食同饭选择,唔算好多我自己点左扎肉鱼旦粉,老公点左鸡肉饭同咖啡靓汤系好味扎肉粉既必要条件,但汤底唔油,看似好清淡但味道浓郁,扎肉同墨鱼丸一般无咩特别,但整体味道一错老公点呢个饭真系好有惊喜,首先佢系用紫米饭,好有嚼口,除左鸡肉外仲茄子🍆同豆,佢地用左啲好特别既汁黎煮,虽然有点咸,但用来送饭一流,仲有啲薯角做配菜,成个饭都好香口,食过番寻味🤤之前去越南饮过当地既滴溜咖啡一试难忘,见到呢到都有即系叫左杯黎试,外型睇黎去同越南是既好似,但呢杯无咁甜,咖啡味更香浓,喜欢饮咖啡既你不妨一试
我自己点左扎肉鱼旦粉,老公点左鸡肉饭同咖啡

2019-02-04 94 浏览
大少今日同我食团年饭,我哋去咗食老挝菜。呢一间铺头,大少同我都未曾食过。大少叫咗老挝肉碎太阳见求,见求原来即系紫米加白饭,再配龙眼梳打水。老挝肉碎太阳蛋饭,我见同泰式肉碎饭差不多,都系用肉碎,九层塔同蒜头一齐落去炒,不过就冇辣味,同埋多咗只荷包蛋。大少话个餐好好食,唔知系咪大少肚饿嘅关系,佢觉得个餐份量好少,唔系好够饱。龙眼梳打水,用罐头龙眼加梳打水,冇加糖浆,味道唔系太甜。我就叫咗牛肉老挝汤粉配南姜香茅茶。我叫咗汤粉扣抵,所以张相睇落去,份量唔系太多。我自己觉得个汤底偏咸,但系大少话汤粉应该系咁。个老挝汤粉有少少似幼米线。大少个龙眼梳打水一啲都唔甜,反而我个南姜香茅茶就系甜嘅。我个茶,南姜味同埋香茅味都唔系好够。我唯有当泰国花茶咁饮。我哋仲加咗是拉差牛油鸡翼。个是拉差牛油鸡翼望落去橙橙地,应该系攞是垃差酱去煮。食落去食到有啲辣味,但系又唔系是拉差酱啲味,味道有啲似buffalo wings. 虽然冇乜是拉差味,但大少同我都觉得好好食。虽然我哋嘅食物唔系真系10分好食,但系我同大少都食得好开心,有少少惊喜,所以我决定比好评。

2019-02-04