2019-01-03 782 浏览
已經食過好多次既一間泰國私房菜, 亦都係最鍾意既泰國菜, 佢既蒜蓉包同埋生蝦, 冇其他餐廳可以同佢比, 老闆娘係泰國人黎, 難怪D野咁好食~!不過唯一要彈一彈既係, 多人既時候, 餐廳真係會好嘈好嘈, 因為餐廳真係有點細, 不過有好食既泰菜就抵返!
2017-04-17 1919 浏览
壽星女極愛吃泰國菜, 很多出名的泰國菜餐廳幾乎都試過了, 唯有捐窿捐喇揾新野食, 今次找來新開位於荃灣的泰國私房菜 ~新紅山泰國菜館, 一心以為私房菜一定係寧靜舒適, 食物有返咁上下水準, 點知.....私房菜位於住宅樓宇的二樓, 大門深鎖, 初時以為是冒牌經營, 原來佢哋係持牌食店, 但點解咁神秘呢…..又?一入到食店便知何解, 可能樓底低之故, 食檯又排得密密麻麻的, 可以用嘈到拆天來形容, 我坐嘅位置係路口位, 食客出入成日撞到我, 餐飯食得真不爽炸蝦餅 (送的小食)香脆可口, 炸得乾身不油膩。蒜蓉包 ($30)麵包好鬆軟, 蒜蓉都算香, 但可以再放多一點。泰式鳳爪 ($68)夠酸夠辣, 醬汁做得幾惹味, 好食。生蝦 ($98) 夠新鮮, 夠大隻, 也鮮甜, 略嫌蝦肉唔夠爽脆, 配泰式酸辣醬汁, 酸辣清新。明爐烏頭 ($128)剛上檯食好清淡, 烏頭無乜味, 泰式香茅、辣椒、芫茜及青檸等香草, 越滾越出味, 酸酸辣辣胃口大開, 烏頭也越食越好味, 最後連個湯底都飲左一半。馬拉盞炒芥蘭沙爹串燒(牛/猪/雞各4串) $120 雞肉最嫩滑, 牛豬比較嚡口, 沙爹醬唔夠香, 又少了花生碎
炸蝦餅 (送的小食)

香脆可口, 炸得乾身不油膩。
炸蝦餅 (送的小食)
蒜蓉包 ($30)

麵包好鬆軟, 蒜蓉都算香, 但可以再放多一點。
蒜蓉包 ($30)
泰式鳳爪 ($68)

夠酸夠辣, 醬汁做得幾惹味, 好食。
泰式鳳爪 ($68)
生蝦 ($98)
生蝦 ($98)
明爐烏頭 ($128)

明爐烏頭 ($128)
馬拉盞炒芥蘭
馬拉盞炒芥蘭
沙爹串燒(牛/猪/雞各4串) $120
雞肉最嫩滑, 牛豬比較嚡口, 沙爹醬唔夠香, 又少了花生碎香脆口感, 好一般。
沙爹串燒(牛/猪/雞各4串) $120
甜品 : 椰青糕 (送的)

用椰青水及椰青肉製成的大菜糕, 清香爽口不甜膩, LIKE
甜品 : 椰青糕 (送的)
其實食物是不錯的, 比一般的地下鋪好食, 仲非常抵食, 我地6人吃了11個餸連小食, 再加2罐可樂, 埋單$852 only, 不過環境就非常嘈雜, 完全傾唔到計, 食完餐飯耳仔wing wing 聲, 頭也痛了, 冇下次。
2017-02-11 1590 浏览
朋友介紹左呢間泰國菜,唔係佢介紹真係唔識黎!入面坐得唔算多人,都係得7-8枱左右,因為係星期五晚,比較旺,我地都預先book左位,同留定一份生蝦刺身原來椰青都要預早留架,但本身唔知,最後試唔到。有啲失望既係佢上菜速度非常慢,我地8點入座,叫左少少野先,但佢9點先開始上菜呢個蝦片係送既,都幾脆同香蝦味,幾好食!今晚天氣凍,叫左個冬蔭公湯暖下胃,但係麻麻地,味道偏淡,唔夠酸+辣。生蝦黎喇!好大隻,好爽口,真係值得推介!個醬好夠辣,好好味,除左點蝦,我地仲用黎撈生菜包食,都好惹味叫左雞同豬串燒,個沙爹汁好好味!值得推介既係蒜蓉包超好味!必食!我地都忍唔住翻叫!!叫左個咖哩雞,諗住點包食,但太遲黎,只可以就咁食,不過呢個幾失望,冇乜味炒金邊好多芽菜,唔中意既人記得要走芽~味道同出面差不多,冇咩特別。生菜包我好中意~~都幾重青檸味,夠濃味,包埋菜食中和返岩岩好,再加少少生蝦醬成件事仲正!芒果沙冰冇咩味,好淡,有啲失望。另外都有叫青檸梳打同珍多冰,都係一般,可惜試唔到佢個椰青~臨尾佢會送個椰汁糕(其實係用椰青整,同出面果啲唔同)都幾好食!真係有椰子肉係入面,感覺有啲桂花糕咁,幾清新另外都叫左炒通菜
朋友介紹左呢間泰國菜,唔係佢介紹真係唔識黎!
原來椰青都要預早留架,但本身唔知,最後試唔到。

呢個蝦片係送既,都幾脆同香蝦味,幾好食!
叫左雞同豬串燒,個沙爹汁好好味!
值得推介既係蒜蓉包
超好味!必食!我地都忍唔住翻叫!!
芒果沙冰冇咩味,好淡,有啲失望。
另外都有叫青檸梳打同珍多冰,都係一般,可惜試唔到佢個椰青~
另外都叫左炒通菜同炒椰菜苗,偏辣。

老闆同老闆娘態度都好好,但唔知係咪佢地個女就爭少少,態度差,成日話等陣跟住去左去,唔理我地。上菜速度快啲就好,我地成餐飯食左差唔多3hr 但等左1.5hr
每個送食完你眼望我眼,等好耐先有下一道送。不過蒜蓉包同生蝦刺身好值得推介!建議星期一至四去,適合一大班人去,價錢唔貴,我地7個人$800鬆啲埋單!環境都幾乾淨企理。
2017-02-10
  • 蒜蓉包
  • 生蝦刺身
2016-09-08 1757 浏览
食過n咁次都要再食。咁你地明啦!間野好有私房菜feel,老闆係香港人,老闆娘係泰人。夫婦都己nice!我地食到最尾都冇趕我地,仲叫我地慢慢坐!👍今次一行8人,可以嗌勁多野食,巧開!但留意喔,依到冇menu咖,想食乜就自己嗌,基本泰菜都有咖!最中意佢個生蝦,大隻又爽,勁想encore,不過要留肚食其他野。另外仲嗌左明爐魚,生菜包,蒜蓉包,金邊粉,炒通菜,炒飯,串燒(雞 豬)。。咁上下。掛住食都冇影到相,下次再食一定影返比大家睇!必食嘅有生菜包,多酸又開胃,生菜亦好爽!蒜蓉包切條上,同出面食開嘅形狀唔同,似係自制嘅,正!金邊粉。。本人好討厭芽菜,所以冇試到,朋友就話不過不失!泰式炒通菜,今次食落有小小喊,但之前一路都好好咖。明爐魚,我就有小小失望,醬汁幾好果,但魚肉蒸得太耐,唔夠滑。炒飯加單叫嘅,本人亦無試到,飽飽啦!串燒我like爆!不過一切要熱食,凍左食左串豬,即刻係兩樣野!飲品方面,芒果沙冰,好飲,中意佢啲沙冰磨得夠smooth,又唔太甜。另外朋友就叫左椰青,真係泰國街邊即開嘅椰青,朋友話不錯!期待下次再去!
食過n咁次都要再食。咁你地明啦!

今次一行8人,可以嗌勁多野食,巧開

必食嘅有生菜包,多酸又開胃,生菜亦好爽!
蒜蓉包切條上,同出面食開嘅形狀唔同,似係自制嘅,正!
金邊粉。。本人好討厭芽菜,所以冇試到,朋友就話不過不失!
泰式炒通菜,今次食落有小小喊,但之前一路都好好咖。
炒飯加單叫嘅,本人亦無試到,飽飽啦!
期待下次再去!
食左半條嘅明爐魚
2016-08-30
  • 蒜蓉包
  • 生菜包 串燒
食過一之後便時不時會黎呢間食,生蝦刺身每次來都必食,虎蝦大大隻又新鮮,好正❤️雖然沒餐牌,熟客黎開都知道點落單,飯後甜品椰汁糕好清甜,幾飽都會食得落😋老闆娘好好招呼,態度好👍🏻
2015-07-25 1887 浏览
5個人食,4道菜食得好飽我都係成日幫襯個個。d野又真係好食。樓上鋪,好有住家味。記得要提早book位。今日等左半個鍾有位都算快。咖喱蟹要268。有小小貴。但還是值得推薦。叫埋蒜蓉點咖喱蟹超好味。贊贊贊鳳爪沙律意外好吃。椰青 26一個。都值得推薦。菠蘿炒飯也是不錯。但點了咖喱蟹,最好係點白飯。還有點了一個豬頸肉就麻麻。其他都好好味。贊贊贊。還是會經常來。適合多d朋友一起來食。抵d。
5個人食
,4道菜
食得好飽

我都係成日幫襯個個。
d野又真係好食。
樓上鋪,好有住家味。
記得要提早book位。
今日等左半個鍾有位都算快。
咖喱蟹要268。有小小貴。但還是值得推薦。
叫埋蒜蓉點咖喱蟹超好味。贊贊贊

鳳爪沙律意外好吃。
椰青 26一個。都值得推薦。
菠蘿炒飯也是不錯。但點了咖喱蟹,最好係點白飯

咖喱蟹。268
鳳爪沙律
蒜蓉包
菠蘿炒飯
2015-07-24
等候时间
30 分钟 (堂食)
用餐时段
鳳爪沙律
蒜蓉包
2013-07-01 1711 浏览
去食太座喜歡食的泰菜, 在試過的舖中, 荃灣區沒有什麼特別好的泰菜館, 見到這店未試過, 抱著孤且一試的心態去試一次上到去見環境好住家式, 心想不會有驚喜, 但坐下時見其中一些檯椅頗有特式, 坐下後先點了生蝦刺身, 沙嗲和泰式翅生蝦刺身, 蝦夠大隻, 夠新鮮,入口彈牙, 好!沙嗲半打已可包括牛.雞.豬各兩串, 沙嗲燒得很到火喉, 外香內淋, 肉汁豐富, 但略嫌沙嗲醬偏甜泰式翅內用仿翅 [$78一客算係咁喇] 但加入真蟹肉,肉絲和冬菰等, 入囗像真度達九成, 湯底不會過糊又夠味, 清甜.之後加了原條烏頭起肉炸好配上青咖喱的咖喱魚及蒜蓉包, 蒜蓉包夠大件,但蒜味不夠, 只是一般; 反而咖喱魚這店用上原條烏頭魚拆肉再炸, 使魚肉入囗夠脆, 夠香口之餘魚肉又嫩滑, 配青咖喱更令人食慾大增, 只是有些魚背位置有骨不能全起, 如可改善就更佳不能不提的是這店送的小食炸蝦片, 剛剛炸好送上來, 香脆可囗, 美味之極

坐下後先點了生蝦刺身, 沙嗲和泰式翅

生蝦刺身,
生蝦刺身
蝦夠大隻, 夠新鮮,入口彈牙, 好!

沙嗲半打已可包括牛.雞.豬各兩串,
沙嗲(豬,牛,雞)

泰式翅內用仿翅
泰式翅

之後加了原條烏頭起肉炸好配上青咖喱的咖喱魚及蒜蓉包,
原條烏頭配青咖喱加蒜蓉包

不能不提的是這店送的小食炸蝦片,
奉送的餐前小食炸蝦片
剛剛炸好送上來, 香脆可囗, 美味之極
2013-06-30
生蝦刺身
原條烏頭配青咖喱加蒜蓉包
2013-05-30 1199 浏览
新红山整體由服務到食品都有一定水準!遺獨是地址難找一点說回正題!我点左幾樣菜,試他一試!1 )青咖哩雞 2)冬蔭公(小) 3)鲜蟹木瓜沙拉 4)蒜蓉包 5)炸蝦餅 6)鮮芒果糯米飯青咖哩雞...青咖哩,咖哩中我个人認為最正!農,香,色,味!樣樣都可接受!可一讚!冬蔭公....绝对正统!自己試鲜蟹木瓜沙拉....好正宗!但不是人人接受到隻蟹蒜蓉包....配青咖哩一绝!炸蝦餅.....最平凡!但低食有八件!鮮芒果糯米飯....依个唔試真係晤知咁掂!糯米飯由椰子汁加調味煮成上碟時再配椰醬,味道一流!食得出用心煮!講太多都無用!自己試下啦!(依个價錢,绝对合埋)

新红山整體由服務到食品都有一定水準!遺獨是地址難找一点

說回正題!
我点左幾樣菜,試他一試!

冬蔭公....绝对正统!自己試

鲜蟹木瓜沙拉....好正宗!但不是人人接受到隻蟹

蒜蓉包....配青咖哩一绝!
炸蝦餅.....最平凡!但低食有八件!
鮮芒果糯米飯....依个唔試真係晤知咁掂!

講太多都無用!自己試下啦!
(依个價錢,绝对合埋)
2013-05-30
  • 鮮芒果糯米飯