2018-09-24 212 浏览
This is a good and delicious south east Asia restaurant. Although it serves food from serval different countries, the quality is good and not pricey. it is always with long queue and the Thai fried noodles, mangoes sticky rices and curry crabs and chicken are delicious.
  • 泰式蝦炒金邊粉
  • 日本南瓜焗海鮮飯
  • 鐵板蠔仔炒蛋
  • 泰式炒金邊粉
  • 香芒軟殼蟹米紙卷
2018-09-21 353 浏览
上星期日嘅家庭聚會,大家都好似好耐無食過泰國菜,所以就揀左呢間試下!各樣菜式都唔錯呀!蝦餅炸得好脆口。。。青咖哩好香!!通菜炒得唔錯,唔算好多油,又好食!餐廳環境唔錯,大人,小朋友都坐得好舒服

各樣菜式都唔錯呀!蝦餅炸得好脆口。。。青咖哩好香!!

通菜炒得唔錯,唔算好多油,又好食!

餐廳環境唔錯,大人,小朋友都坐得好舒服
2018-09-14 378 浏览
同家姐姐夫人一行3人去灣仔政府合署辦完文件都已6點幾,打算係呢頭食埋野先各自四散,之前家姐同姐夫食過話呢間覺得幾好味又坐得舒服唔迫,呢是就帶我黎開餐。家姐同我都係勁爆肉食分子串燒沙爹6串(牛、豬各3串),唔點醬都燒好香好惹味肉唔乾身,幾好咬口,個表面燒到有少少脆口,點埋醬係會令味蕾提升,老姐覺得點醬會咸,但碞我爆醬家既重口味個炒菜好入味,夠爽口,平時多肉少菜既老夫我都有夾左幾轉食生菜包家姐至愛,幾好味,我加左魚露混埋一齊包住食,正蔥爆牛油雞翼都幾好味,外層煎得金香,食到牛油香幾入味,入面雞肉仲幾嫩,一D都唔乾,又係重口味者愛之選蘿飯炒飯基本上無得輸,甜甜咸咸既炒飯幾本上會令人不自覺地食上癮,飯炒到入味有菠蘿既微甜呢個芒果黑白燸米真係無得輸,平時食既芒果燸米飯都係常溫或者係凍既,呢碟係熱辛辣辣穿的入面係半分天下,半邊燸米,半邊係黑燸米,煙煙UNUN咁混合一起食,正野飲選左泰式咖啡同龍眼冰,冰凍飲品夠晒爽喉透心涼地方好開揚,一D唔侷促,飯後我地仲坐係度吹左好一陣水,坐得幾舒服。整體而言,店鋪裝潢、侍應服務態度&食物味道,都好有水準,唔錯
家姐同我都係勁爆肉食分子
串燒沙爹6串(牛、豬各3串),唔點醬都燒好香好惹味
個炒菜好入味,夠爽口,平時多肉少菜既老夫我都有夾左幾轉食
生菜包家姐至愛,幾好味,我加左魚露混埋一齊包住食,正
野飲選左泰式咖啡同龍眼冰,冰凍飲品夠晒爽喉透心涼
2018-09-13 990 浏览
朋友知我鐘意食泰國同越南野,所以搵到好路會帶我去覓食。今次帶左我黎呢殊食泰菜,佢食過話坐得舒服同野食幾好味,所以今次一齊黎共享美食。一出LIFT見到而門裝修得好有特色,比左張卡位我地座,好舒服有咕臣攬同挨住坐,碞晒我呢種無脊椎生物。餐牌太多選擇,我有選擇障礙症,所以由朋友揀佢之前食過話好味既款~~LAMLAM牛油雞翼雞翼幾大隻下,唔係炸,係煎完再連洋蔥,面頭有牛油香,雞翼煎得幾好咬落入面仲有肉汁的,唔乾身攪埋側邊既香蒜同洋蔥撈飯食夠惹味,呢味唔錯我地係重口味分子當然唔少得點番D香口野食下,點左肉串過下口癮,燒得好香,沾埋醬食仲正食泰國野當然唔少得黎過生菜包呢,呢味最鐘意食,去到邊殊都定必例點的說,肉碎炒的香,菜新鮮爽口\菠蘿炒飯仲有點左個菠蘿的海,呢個菠蘿炒飯帶微甜,幾香口,令我不知不覺咁隊左2大碗黎食我點既係龍眼冰,微甜有點潤喉,飲完係口乾感,直達喉嚨有種爽歪歪既清涼感 夠冰涼,甜味適中,夏日炎炎飲夠哂爽。朋友揀既泰式咖啡,佢話完全有別於香港沖既咖啡,入口好順,滑入喉嚨的,碞晒平時飲凍奶茶都要多奶既佢口味整體食物味道唔錯,坐得又舒適,攬住咕臣望住街境,是日一個令人滿足既晚上

牛油雞翼
攪埋側邊既香蒜同洋蔥撈飯食夠惹味,呢味唔錯
菠蘿炒飯

2018-09-11 205 浏览
今日同事約我食飯,帶左我黎呢間係公司附近既泰國菜。呢度環境好好,坐得舒適。我地兩個人嗌左:青咖哩雞,薄餅同生菜包雞粒。⭐️特別係無論咖哩定生菜包都可以揀配豬/雞/牛/魚青咖哩帶好濃既椰香,質感好滑唔會好稀 稠稀度適中對於愛辣既我當然完全唔辣唔食得辣既人又想食咖哩可以黎呢度嗌左薄餅點咖哩上枱夠熱 好鬆軟已細心剪開一片片方便點咖哩雞肉生菜包生菜好新鮮 好爽身嗌左雞肉但上枱同豬肉無分別肉粒大小適中/整體都幾好食想下次多人黎食可以嗌多啲唔同野食試下
今日同事約我食飯,
帶左我黎呢間係公司附近既泰國菜。
呢度環境好好,坐得舒適。
我地兩個人嗌左:
青咖哩雞,薄餅同生菜包雞粒。
⭐️特別係無論咖哩定生菜包都可以揀配豬/雞/牛/魚

青咖哩帶好濃既椰香,質感好滑
唔會好稀 稠稀度適中

肉粒大小適中
整體都幾好食
想下次多人黎食可以嗌多啲唔同野食試下
2018-09-09 245 浏览
朋友生日一齊食慶祝生日,特地一個星期之前就定位。到達餐廳的時候,因人數不足一半,而不能安排入座。雖然有等候一些時間,但安排入座的程序也很快捷順利。餐廳安排了有泰國風情的卡位給我們坐,壽星仔嚟到見到即刻好開心,侍應下單好快捷。我們有七時半坐到晚上10:30左右都沒有人講我們離開餐廳,可以慢慢聊天傾吓計很不錯。下單先點選了椰青沙冰,熱香茅茶。沙冰中間都有椰青肉,很解渴新鮮和美味十分推薦。香茅茶以$33一杯這個價位來說,有點物非所值,份量很少,喝上去亦沒有香茅的味道。泰式生蝦:咬時很爽脆,但沒有什麼蝦的味道,這個普通,不要抱太大的期望菠蘿炒飯:用上了新鮮的菠蘿,還加上肉鬆和提子乾,味道很不錯,原個菠蘿上桌十分吸引泰式明爐魚(選了烏頭魚):下面有火的爐,賣相十分漂亮,烏頭魚上面亦用了很多香料,另外附上了的湯汁可以一邊吃是一邊加上去,魚肉亦十分鮮和入味青木瓜沙律:青木瓜配上蘿蔔絲等蔬菜,吃完很開胃不錯泰式炒椰菜仔:椰菜仔是泰國的品種,吃時有一些苦澀,泰國的朋友說跟泰國吃到的味道是一樣的,但可能不是每一個人都喜歡這種蔬菜小食拼盤:蝦餅春卷和中間的生菜包全部都很好吃,生菜包比較辣,配上酸酸的醬汁更開

青木瓜沙律:青木瓜配上蘿蔔絲等蔬菜,吃完很開胃不錯

小食拼盤:蝦餅春卷和中間的生菜包全部都很好吃,生菜包比較辣,配上酸酸的醬汁更開胃

串燒:嘗試了牛肉和豬肉的,味道不錯,點上醬汁更加惹味,但有點不夠熱,如果可以熱騰騰的應該會更加吸引

甜品點選了芒果糯米飯和椰青班戟,芒果糯米飯裏面有黑色和白色的那種糯米綿綿的口感不錯。椰青班㦸跟想像中的有些出入,吃上去有點像吃糕點的那種口感,咬下去有一點點的椰青肉,很特別但不是太喜歡。
2018-09-08
  • 椰青沙冰
  • 泰式明爐魚
2018-09-08 380 浏览
今日下午去左呢間食泰國野,順勢同朋友補祝生日。一入到呢間餐廳就覺得呢度地方好闊落,感覺舒適,環境氣氛都有d泰國風味,而且職員大部分都係泰國人,不過放心,佢地都識廣東話架我地前後叫左7個餸同4杯飲品(金邊粉同飲品唔記得影相),大概$9xx,我覺得都算合理,因為食物質素本人覺得好唔錯,而且服務態度好同最緊要唔會催人交枱,呢個對朋友聚會黎講最重要至於食物點好味法呢~so far同枱加埋我5個人都覺得都足夠用好味黎形容,會想下次再黎嘅。首先講我喜歡食嘅金邊粉,夠晒料同甜酸味適中又夠穫氣而個生蝦我就無食啦(本人唔食生野)朋友話一流,特別欣賞個醬汁;西柚沙律唔會好酸,味道岩岩好夠開胃;因為蝦餅同蔗蝦都賣晒,唯有食呢個脆米炸蝦,無咩特別但都好食嘅;烏頭一d都唔腥,個湯汁好鮮味紙米卷同炒菜苗無咩特別,但好味總括黎講依家已經想再去食啦

首先講我喜歡食嘅金邊粉,夠晒料同甜酸味適中又夠穫氣

西柚沙律唔會好酸,味道岩岩好夠開胃;
烏頭一d都唔腥,個湯汁好鮮味

紙米卷同炒菜苗無咩特別,但好味

總括黎講
依家已經想再去食啦
2018-09-08
午餐
2018-09-03 252 浏览
好友阿凱心血來潮說想到我到全港最有異國風味的泰式料理,因為我們都很愛吃東南亞的菜色,我就欣然答應了!平時我也很少在銅鑼灣灣仔一帶,這家餐廳在灣仔跟銅鑼灣地鐵的中間,一進入餐廳,就超級喜歡店內的氣氛,所有的侍應都是泰國人,實在太地道了!為此我們也點了最經典泰式生蝦、椰菜苗、金邊粉,木薯。泰式生蝦的份量不少,超級新鮮但是也蠻辣的,非常的過癮,金邊粉則是超級地道,口味非常的好吃,味道夠又不死鹹,真的吃得一口接一口,好享受!椰菜苗也是非常的好吃,新鮮翠綠的椰苗清炒加香菇,營養均衡好健康,真的有莫大的滿足,喜歡身體沒負擔越吃越健康!另外好友阿凱說泰式甜點最特色的就是木薯,凡是正宗的泰菜都會有,果不其然,新泰有木薯,我是第一次吃,原本想說應該跟蕃薯差不多,原本蠻想阻止我朋友點這道的,沒想到,這個甜點越吃越好吃耶,配上煉乳,高纖健康的木薯竟然也是美味的甜品。真的吃得泰開心了!整體的環境非常的講究,食物也很精緻,價位中等,讓人印象深刻,不管是自己來或者跟朋友,我都會把這家餐廳放入口袋名單中,一定會再來!

為此我們也點了最經典泰式生蝦、椰菜苗、金邊粉,木薯。

2018-09-02 215 浏览
今日朋友介紹我去食泰國菜 我仲以為係去九龍城 點知超就腳原來係係灣仔既w square 一放工就去到了先黎健康少少既炒雜菜 唔會好多油 但又好有蒜香味 大家都即刻好開胃 再黎係一碟串燒拼盤 都相當大碟下 牛 豬 雞 都有齊曬 當中最好味係燒雞 唔會乾 因為本身唔會太濃 同沙爹汁夾埋就岩岩好之後仲有燒烏頭 嘩咁既價錢居然有咁大條都幾抵下 拎開層魚皮 見到咁嫩滑既魚肉真係流曬口水 唔會太岩 少少鹽咁吊下味 好食!想同大家介紹咖哩軟殼蟹 有好多隻 個汁好岩送飯 好好味 不過如果個包熱點就更好味最後用椰汁千層糕作為一個完美既句點!

最後用椰汁千層糕作為一個完美既句點!
2018-08-30 215 浏览
唔知點解,香港好似好多泰國餐廳都好好食,係因為菜式味道香辣較突出,定真係間間餐廳都臥虎藏龍?今日同屋企人食個快午餐,最緊要有位坐同舒服,㨂左呢間餐廳,都幾有質素。炒通菜,健康飲食。炸蝦餅,外脆內彈牙,有蝦肉鮮味。薄餅,點咖哩,餅身鬆軟煙韌。青咖哩雞肉,唔愛好辣野人士可以考慮,夠咖哩香味,入口有椰香。最重要係環境服務好。侍應外藉人士為主,感覺都可以,環境寬敞舒適,裝修有心思,都有啲格調,我覺得一家人或者一大班人黎就非常合適。

炒通菜,健康飲食。

炸蝦餅,外脆內彈牙,有蝦肉鮮味。

薄餅,點咖哩,餅身鬆軟煙韌。

2018-08-30 172 浏览
由灣仔地鐘站行過黎真係好遠下,不過間餐廳環境野食都唔錯,都可以值得推薦。今次點了個海鮮南瓜飯,我本身喜歡甜的,所以很喜歡這個味道,但我媽媽不太喜歡了,始終傳統長輩不太習慣咸食帶甜。吃了米紙卷。不錯,牛油果總是無敵的這個我不太推介,總覺得扎肉有點叔叔味,大概是有黑胡椒夾雜著的關係吧,建議改用其他扎肉去炒,可能會更好吃。蝦卷鬆脆,好吃,值得一試的,但不太喜歡滿口脆絲的人可免一試,我姐就不太喜歡了,她說很乾。整頓飯都可以,環境服務都不錯,食物可再給予更多驚喜。

吃了米紙卷。不錯,牛油果總是無敵的

整頓飯都可以,環境服務都不錯,食物可再給予更多驚喜。

2018-08-16
  • 日本南瓜焗海鮮飯
2018-08-24 163 浏览
這餐廳裝飾佈置充滿著泰國色彩,配埋輕柔的東南亞音樂,令人好似置身泰國一樣,加上店員全都是泰國人,服務態度有返甘上下水準。入門口會見到有酒櫃,紅白酒都有供應,好多人都會選擇來這餐廳慶祝生日,今日食飯都聽到兩台唱生日歌。餐牌選擇款式很多,而價錢也算合理。由於朋友少吃生冷食物,所以點了一些小食,咖喱和主食。串燒(豬牛雞)6串$88有豬牛雞各兩串,串燒上枱肉香撲鼻,微微焦香不會太乾,肉質有彈性但不會韌。沙嗲汁另上,醬汁內還加有花生碎,配上串燒惹味香濃。泰式鹽燒盲鰽$128新鮮出爐的烤魚,外層香脆,魚肉吸盡香料的味道,真是好味到堅離地!麵包焗咖喱軟殻蟹$208每次來都必點的,軟殼蟹好肥美入味,麵包烘到外脆內軟,咖哩椰香味重,不辣,還有洋蔥三色椒配料,農夫包吸收曬咖哩汁,真係好正👍食到最尾,切開個包,咖哩汁流出來,我們兩個食曬啊。椰青沙冰$55大份到,一個人食唔曬,沙冰入口即融,新鮮椰肉製成,不太甜,岩曬我,食到尾都唔會變淡,正👍下次想食泰國野都會再光顧,不用去到九龍城,市區都有正宗泰菜。

串燒(豬牛雞)6串$88

泰式鹽燒盲鰽$128

麵包焗咖喱軟殻蟹$208

椰青沙冰$55

2018-08-24
  • 串燒
  • 麵包咖喱焗軟殻蟹
2018-08-23 4374 浏览
今日在灣仔區收工,晚上都已經九點半了,除了茶記都不知道吃什麼,朋友提議食新泰,好彩呢間餐廳收得夜,夜深都有好嘢食。上到去估不到還是這麼多人。已經食過幾次了,貪它環境夠舒服,泰菜水準高。這裏的卡位非常闊落,大聲傾計都唔不會打擾到隔離。Menu好多選擇,前菜,小食,海鮮,咖喱,肉類,燒烤應有盡有,食了這麼多次,沒有一個菜式是伏的😃串燒豬牛雞6串$88每一串都有大約四件肉,熱辣辣,牛肉不會太乾身,咬落還有肉汁,雞肉嫩滑,豬肉口感比較煙韌,要讚一讚沙嗲醬,非常惹味,本身燒肉已經非常香口,沾上沙嗲醬汁是錦上添花。泰式鹽燒盲鰽$128食泰菜我最喜歡食鹽燒魚,本人覺得盲鰽比烏頭更加好食,這裏的燒魚非常好食,因為整條魚的肉汁完全鎖住,魚肉保持嫩滑的狀態,而且非常熱,魚的鮮味和香茅等配料完全逼出來。麵包焗咖喱軟殻蟹$208上枱時和朋友嘩了一聲,賣相非常吸引,分量勁多,挖空了整個農夫包,咖喱椰香味重,農夫包外面香脆,裏面索滿了咖喱汁,非常惹味,軟殼蟹肥美多肉,如果不怕卡路里超標的話,我真的會將整個包吃掉,喜歡麵包沾咖喱汁的朋友千祈不要錯過👍馬拉盞通菜$72每條菜切到的長度剛剛好,方便客人食用,還有椒絲蝦米

串燒豬牛雞6串$88

泰式鹽燒盲鰽$128

麵包焗咖喱軟殻蟹$208

馬拉盞通菜$72
每條菜切到的長度剛剛好,方便客人食用,還有椒絲蝦米,蒜蓉等配料很有鑊氣。

椰青沙冰$55
完個椰青肉打成沙冰,椰味非常突出,不會太甜,整個冰沙,是入口即溶有點似棉花冰那種,飲到最尾味道都不會變淡,分量非常多,可以兩個人share。
2018-08-20
$300 (宵夜)
  • 馬拉盞炒通菜
  • 椰青沙冰
  • 咖哩麵包軟殼蟹
2018-08-23 4839 浏览
之前在灣仔工作,經常到這一間泰國菜吃午餐,大件而且抵食。今日約舊同事吃晚飯便回來吃這一間餐廳聚一聚舊,而且回憶一下。可能是平日,餐廳晚上不是十分多人。即使我們沒有預訂也立刻有位置。我們二人一共叫了四道菜一起分享1) 冬陰功(⭐⭐⭐⭐💢):冬陰功湯是用爐上的。即使放耐了,湯仍然是熱辣辣。如果冬天來就認真一流。味道方面餐廳將傳統的冬陰功改得比較適合香港人口味,有十分香濃的椰奶味,但不太辣。一份大約有三至四隻海蝦,大隻而且新鮮,吃起來肉質結實,一般雪藏蝦絕對做不到的。2) 蒜蓉炒貴妃苗(⭐⭐⭐⭐💢):這個貴妃苗幼嫩而且新鮮。簡簡單單的配合蒜蓉炒已經十分惹味。3) 泰式蝦炒金邊粉(⭐⭐⭐⭐💢):這個金邊粉份量挺多,而且炒得乾身。味道方面甜甜酸酸,十分開胃。伴碟也十分豐富,包括有海蝦,魷魚,紅青椒和花生。4) 日本南瓜焗海鮮飯(⭐⭐⭐⭐💢):這個日式南瓜焗飯也是另一飽肚好選擇,一份大約有三至四碗。焗海鮮飯本身是用炒飯底的,香口而且乾身。配料方面有青口,海蝦,魷魚。特別一提,南瓜本身是頗為厚的,吃起來啖啖肉。即使幾個月沒有,來這間餐廳還有保持一貫水準,而且十分抵食。下次經過灣仔也必定會再來。

我們二人一共叫了四道菜一起分享

1) 冬陰功(⭐⭐⭐⭐💢):

2) 蒜蓉炒貴妃苗(⭐⭐⭐⭐💢):
這個貴妃苗幼嫩而且新鮮。簡簡單單的配合蒜蓉炒已經十分惹味。
蒜蓉炒貴妃苗

3) 泰式蝦炒金邊粉(⭐⭐⭐⭐💢):
泰式蝦炒金邊粉

4) 日本南瓜焗海鮮飯(⭐⭐⭐⭐💢):

2018-08-01
蒜蓉炒貴妃苗
泰式蝦炒金邊粉
2018-08-20 152 浏览
4月去完泰國之後 ,大家都好掛住泰國美食,7月之星今次簡左泰國菜 正合我心意😋😋😋因為工作常ot,一般放工聚會都會book7:30pm, 不過吾知係咪呢間餐廳太受歡迎 book左枱都要等好一會意先有位。吾緊要啦,好野娶係多人爭是常識吧!哈哈😄我地一行4個女仔 叫左都吾算少野食眼闊肚窄 但都食得晒嘅臨尾仲黎個甜品拼盆 員工幫手加支爉祝上去當生日🎂氹到壽星不知幾開心☺️💁🏼‍♀️拼盆變生日🎂 夠晒特別🍽🍤生蝦剌身好味到encore🍽泰式咖哩🥘炒菜🥗冬陰公🍲生菜包都係必食🥙✨記得預早book位呀 好野多人食💰價錢合理👍🏻
4月去完泰國之後 ,大家都好掛住泰國美食,
7月之星今次簡左泰國菜 正合我心意😋😋😋