2019-11-04
同朋友喺尖沙咀行完街,就喺附近搵野食。喺K11出面見到呢間泰國餐廳,鋪面裝修得幾靚,一開始就比佢架Tuk Tuk吸引到,之前試過其他分店覺得質素唔錯,所以就決定揀佢啦🤓沿住樓梯落去先到用餐嘅area, 比想像中大好多,環境認真唔錯,非常闊落,唔會有任何壓迫感😀 我地6點半左右到,太早餐廳未有好多人,按排到我地坐卡位,沙發位坐得好舒服。泰式蝦炒金邊粉 $108賣相好精美,外面包住一層蛋皮,配料有好多蝦球同泰式魚蛋,啖啖肉好鮮嫩又爽口,材料豐富,份量十足。 金邊粉炒到乾身,食落好彈牙,加左青檸汁,可以中和醬料嘅濃味,好食👍🏼蜜糖燒肋骨 $88肉質軟嫩入味,外面塗左層蜜糖,甜甜地好好味~ 而且佢燒到岩岩好,一啲都唔乾,軟腍又多汁,啖啖肉又易甩骨🤓蒜蓉越南牛油雞翼 $78雞翼勁香牛油&洋蔥味,咬落層皮脆脆地,但肉質仲係嫩嘅,好juicy~馬拉盞通菜 $75通菜味道比較濃,同馬拉盞嘅味道好夾,但係又唔會太油膩,食得出好夠鑊氣!用利送飯就岩曬。泰式甜品大拼盤 $168最後叫左個大甜品拼盤,有5款唔同嘅糕點,可以一次過試曬唔同款式!甜品椰漿味好濃,每款都有唔同口感: 依韌,香脆... 不過
最後叫左個大甜品拼盤,有5款唔同嘅糕點,可以一次過試曬唔同款式!甜品椰漿味好濃,每款都有唔同口感: 依韌,香脆... 不過普遍偏甜。芒果糯米飯綿滑黏韌,仲多左一個紅米飯,比較硬身啲,更加有口感。
整體利講,環境好舒適,食物質素唔錯,可以再去試試!