2019-06-19
自從上年summer去完泰國,一直對泰國美食念念不忘!做野時甘岩同朋友提起,佢就介紹我去北京道呢間泰國餐廳度食飯我去到時已經覺得好正!點正法,啲侍應姐姐相互間全部都以泰文為溝通語言,唔望個街景差啲以為自己身處泰國🇹🇭我點左:1. 芒果沙冰 ($38)2. 香芒牛油果軟殼蟹卷($88)3. 青咖喱羊架($108)4. 芒果糯米飯($62)芒果沙冰:芒果沙冰相當有驚喜!飲咗第一啖就覺得自己好似食緊一個頂級芒果咁,而且沙冰打得很幼細,消暑一流,夏天嚟食飯真係必點嘅!香芒牛油果軟殼蟹卷:點菜後唔夠5分鐘就上菜啦,原本以為咁快上菜一定係俾啲舊貨我啦!點知原來個軟殼蟹卷係即叫即正嘅,炸軟殼蟹熱辣辣、卜卜脆!很讚嘅starter!青咖喱羊架:$108呢個價位,有三大塊羊架,真係物超所值,仲抵過好多其他嘅餐廳!羊架肉質鮮嫩,配以青咖喱同蘿勒葉簡直係一絕!芒果糯米飯:糯米飯熱辣辣軟糯得黎又粒粒分明,仲好香椰香味,正呀!飯後甜品必點
我點左:
1. 芒果沙冰 ($38)
2. 香芒牛油果軟殼蟹卷($88)
3. 青咖喱羊架($108)
4. 芒果糯米飯($62)
芒果沙冰:
香芒牛油果軟殼蟹卷: