新南苑私房菜

San Nam Yuen
2023-11-08 65 浏览
天氣開始轉涼,又到了和朋友打邊爐的時候了。今天下班後我們來到尖沙咀的新南苑食火鍋。我們一行四人點了晚市滿足餐(四人份量)。首先,在三款小菜中,我們選了麻辣鴨血毛血旺。鴨血鮮嫩,毛血旺麻辣鮮香,豆卜吸滿辣汁,一口咬下去汁水爆出,很美味。毛血旺可以任食,吃不夠還可以隨時refill,非常不錯。😍😍火鍋湯底,我們選了熊仔南瓜公仔蜆湯。服務員會先給我們打卡拍照,然後現場倒湯。熊仔慢慢溶化在湯底中,很有趣。這個套餐有很多選擇,其中我們最推薦的是刺身和牛肉拼盤。時令刺身拼盤有帶子、鮑魚、大紅蝦、三文魚等等。帶子和大紅蝦的肉質鮮嫩,帶有淡淡的海味;鮑魚清洗得很乾淨,每人一隻,不用爭🤭,每一款都很新鮮。牛肉拼盤有各種不同部位和產地的牛肉,包括牛頸脊、牛小排等高價位的部位,性價比真的很高,強烈推薦。👍現在餐廳還有優惠價,以298港幣的價格可以享用整條象拔蚌刺身,可惜我們已經吃得太飽,吃不下了,下次再來試試看吧。
天氣開始轉涼,又到了和朋友打邊爐的時候了。

今天下班後我們來到尖沙咀的新南苑食火鍋

我們一行四人點了晚市滿足餐(四人份量)。

這個套餐有很多選擇,其中我們最推薦的是刺身和牛肉拼盤。

2023-11-08
  • 牛牛拼盤
  • 時今刺身拼盤
  • 南瓜公仔蜆湯
今日朋友生日,平時我地都鐘意一齊打邊爐,所以今日就選左高質D既新南苑小菜火鍋雞煲黎打邊爐~真係好啱我地心意啦~素金鈎野菌冬瓜盅超養生既冬瓜盅,好足料同好夠味,而且上枱又好靚,好適合有小小凍去食呀~海鮮餐都好正,有龍蝦又有蠔,完全係我地心意既食物,食到好飽呀~另外,要讚下依度既環境,依度仲有懷舊樽裝可樂、自製熊仔樽裝冷泡茶,最正既係店舖有不少figure供食客欣賞,好CHILL好RELAX ,放工去打1下邊爐真係開心。服務態度都唔錯架,仲不停幫我地加水,超細心同好好既服務。

素金鈎野菌冬瓜盅

另外,要讚下依度既環境,依度仲有懷舊樽裝可樂、

服務態度都唔錯架,仲不停幫我地加水,超細心同好好既服務。
题外话/补充资料: 另外,要讚下依度既環境,依度仲有懷舊樽裝可樂、 自製熊仔樽裝冷泡茶,最正既係店舖有不少figure供食客欣賞,好CHILL好RELAX ,放工去打1下邊爐真係開心。
2023-11-05
庆祝纪念
生日
  • 素金鈎野菌冬瓜盅
  • 海鮮餐
2023-11-08 44 浏览
今日去左尖沙咀寶勒巷萬事昌廣場新南苑食Lunch, 貪佢呢度午市可以打邊爐或者有丼飯選擇. 我就選左丼飯食, 簡單叫個新南苑金箔刺身丼, 配料有三文魚, 油金魚, 赤海蝦, 帶子, 吞拿魚, 海膽. 見到呢個豪華陣容都只係 $128蚊, 真係抵到爛.每款刺身都好新鮮肥美, 三文魚, 油金魚, 魚油充足, 厚切.赤海蝦大大隻, 爽口彈牙, 味道香甜.帶子超大隻, 亦都係肥美, 配上個甘香海膽, 真係大滿足.同事就食左個火焰豐盛丼, 配料有三文魚, 吞拿魚, 鰈魚, 赤海蝦, 帶子. 佢呢款就用火灸燒過, 口感有種焦焦感覺. 最後一題, 餐廳放左好多figure, O岩哂我呢D玩具達人, 買唔到, 都黎望下過下癮.

赤海蝦大大隻, 爽口彈牙, 味道香甜.

帶子超大隻, 亦都係肥美, 配上個甘香海膽, 真係大滿足.

2023-10-30 65 浏览
今時今日搵一間好食嘅打邊爐並不容易,今次跟朋友介紹去咗呢間新南苑,真心推介俾大家🤝🤝滿足餐。佢個口感豐富多樣,有各式各樣嘅食物可以供你揀選。每一個菜式都有獨特嘅口感同味道,令你盡情享受美食。今次叫左佢既濃香沙嗲湯🤩🤩🤩🤩佢個口感香濃,湯底滿溢著濃郁嘅香料味道,令人垂涎欲滴。而我哋選擇嘅係雞煲🐔🐔🐔🐔牛牛拼盤同時令人驚喜,有各種嫩滑多汁嘅牛肉,每一口都可以品嚐到牛肉嘅鮮味同嚼勁。時令海鮮拼盤亦都非常出色,新鮮嘅海鮮質感鮮美,帶嚟一種海洋風味。🐟🐟西班牙豚肉粒口感多汁鮮嫩,豚肉嘅獨特風味令味道更出眾。美國極上牛肉同台灣黑椒豬肉脾都有獨特嘅口感同味道,每一款都值得一試。海蝦鮮甜多汁,配合醬汁更加提升咗它嘅味道。而且餐廳仲有Now Tv足球賽事到凌晨兩點,你可以一邊欣賞足球,一邊享受美食。餐廳內仲有好多figure可以供食客欣賞,增添娛樂氣氛。🍺🍺🍺🍺

海蝦鮮甜多汁,配合醬汁更加提升咗它嘅味道。

2023-10-27 97 浏览
打邊爐任食 -尖沙咀刺身拼盤都好多選擇,有三文魚,蟹柳,帶子,蝦,鮑魚,北寄貝,八爪魚。淨係食刺身都可以食飽雞煲, 之後用黎任食打邊爐海鮮拼盤 , 仲要有龍蝦 好肉地, 都爽口 彈牙架,海蝦,刀貝,石蠔。飲品任飲,仲要有Hoegaarden Rosee 淨係飲呢個都回到la仲要每檯都有部獨立電視,應該係可以比人晚上一路打B爐一路睇波一次過滿足哂我想食想飲既慾望,緊係要去試一試我地揀左HK$408果個餐
打邊爐任食 -尖沙咀

雞煲, 之後用黎任食打邊爐

一次過滿足哂我想食想飲既慾望,緊係要去試一試

我地揀左HK$408果個餐
2023-10-22 61 浏览
時令海鮮拼盤: 時令海鮮拼盤係一道精緻既開胃菜。 呢種菜餚包括當季既新鮮海鮮,有各種各樣既貝類、魚類同其他海鮮食材。 係一種視覺同味覺既享受,提供左多種不同口感同味道既體驗。招牌麻辣雞煲: 招牌麻辣雞煲係一道充滿辛辣同香料既中式菜餚。 呢道菜包括雞肉、辣椒、胡椒同其他調味料,製作出強烈既辣味。 係一道非常具有冒險精神既菜餚,適合喜歡挑戰口味既人。蟲草花椰子花膠湯: 蟲草花椰子花膠湯係一道富有滋補價值既湯品。 蟲草花具有藥用價值,而椰子花膠增加湯既質地同風味。 呢道湯濃鬱,充滿椰奶同蟲草花既香味,係一道溫暖既湯品。3.6北海道牛奶凍: 北海道牛乳凍係一道甜品,以北海道著名既牛奶製成。 奶凍非常滑嫩,帶有濃鬱既奶香。 如果您喜歡甜點,特別係奶味既甜點,呢道3.6北海道牛乳奶凍會成為您既最愛。

2023-10-07
2023-10-22 82 浏览
今日去咗新南苑同朋友慶祝生日,試咗佢哋放題嘅牛牛餐!我哋食午市放題150分鐘,每位$298牛牛餐可以揀其中一款招牌食品,包括招牌麻辣雞煲(任食)、麻辣鴨血毛血旺(任食)、金湯酸菜魚(一份)今次我哋揀咗金湯酸菜魚!最令人期待嘅牛肉拼盤!極黑美國和牛、美國極上牛肉、熊本一口牛、安格斯牛小排極黑美國和牛入口即融,脂肪和油花豐富,完美降霜,牛味極重最鍾意佢哋美國極上牛肉油脂分布較多,入口即化。另外餐廳仲有好多款小食,客人可以任叫!

極黑美國和牛入口即融,脂肪和油花豐富,完美降霜,牛味極重

最鍾意佢哋美國極上牛肉油脂分布較多,入口即化。

另外餐廳仲有好多款小食,客人可以任叫!
2023-10-21 77 浏览
今日同朋友仔一行3人去到尖沙咀搵食,入左宜間好得意佢又有邊爐又有日本丼飯,就試試佢,一入到門口勁多figure,老細勁多私人珍藏宜個Dr Strange 千手觀音咁勁搞笑,不過大家記住眼看手勿動🤣🤣🤣午市丼飯又唔算貴啵,尖沙咀區啵,都係$68~128,抵食啦👍👍👍跟餐有野飲同甜品我地叫左3個丼鮑魚海鮮丼 $98火焰豐盛丼 $88🔥🔥雜錦粒粒角切魚生丼 $68🍣佢用料都好多,魚生都好新鮮,下次約下fd 黎打下邊爐試試先🥰🥰

我地叫左3個丼
鮑魚海鮮丼 $98
火焰豐盛丼 $88🔥🔥
雜錦粒粒角切魚生丼 $68🍣

2023-10-20 66 浏览
新南苑主打任食火鍋同雞煲。佢嘅招牌麻辣雞煲,味道真係超級濃郁。啲雞肉夠哂嫩,湯底麻辣得恰到好處,辣味令人回味無窮。如果你鍾意辣味,呢個一定唔會令你失望。火鍋方面,我就揀佢地的海鮮餐。佢嘅海鮮餐包左一個海鮮拼盤,另外仲有幾十款可以食物包括新鮮嘅龍躉片、海蝦等等,全部都任食,而且佢嘅龍躉片新鮮得嚟即劏,質素絕對係一流。湯底有6款不同嘅選擇,我揀咗自家製嘅麻辣湯底。湯底濃郁,辣味醇厚,啲海鮮同火鍋料一埸煮落去,鮮味十足,絕對係一個美味嘅選擇。除咗美食,呢度仲有唔少特色等你發掘。你可以飲返啲懷舊樽裝可樂或自家製嘅熊仔樽裝冷泡茶,帶嚟一份懷舊嘅滋味。店舖內擺設唔少figure,等你一邊享受美食,一邊欣賞各種擺設,營造出獨特嘅用餐環境。無論你係熱愛海鮮,定係鍾情於麻辣風味,新南苑小菜火鍋雞煲一定能岩哂你。而且,佢嘅特色店舖設計同獨特飲品都為用餐體驗增色不少。無論係同親朋好友一齊或者係慶祝特別場合,呢度都係一個美食與娛樂兼備嘅好地方。
新南苑主打任食火鍋雞煲

2023-10-20
2023-10-19 45 浏览
午餐想打邊爐, 朋友介紹新南苑真係令人大大滿足!原來佢除左滿足餐、仲有牛牛餐、海鮮餐有早鳥,貓頭鷹同深宵時段選擇餐前小食: 木耳和粟米仔自制麻辣湯融合了多種辣椒、香料和鮮美。它帶來了一種獨特的辣味,辣而不燒口,能夠讓你感受到舌尖上的麻辣風味。湯底濃郁豐富,口感滑順,讓每一口都能夠充滿滿足感。 金湯酸菜魚是一道經典的中國川菜。魚肉入口滑嫩,搭配酸菜的酸甜味道,帶來了一種獨特的風味。湯底的酸辣味道與魚肉的鮮香相互襯托,令人回味無窮。這道菜色香味俱佳,兼具酸爽和辣味,十分有驚喜。 火鍋配料內嘅龍躉片係新鮮即劏, 仲有新鮮大蝦, 睇相都感覺到既新鮮

餐前小食: 木耳和粟米仔
2023-10-18 66 浏览
難得今日兩公婆行經尖沙咀,唔使湊住兩隻化骨龍🤣一於去食餐好。朋友推介嚟呢間新南院私房菜,話最近食過好正的,我哋一於嚟試吓。一入到呢間舖頭,我老公覺得好驚喜,因為佢係超級英雄迷,裏面有好多超級英雄Figure,比食客欣賞,打卡一流,佢睇咗一輪先至坐返埋位。😁我哋嗌咗個晚市牛牛餐,招牌麻辣雞煲或者麻辣鴨血毛血旺二選其一可以任食,好抵!我哋揀咗麻辣鴨血毛血旺,裏面有鴨血、豬皮、水魷、牛柏葉、豆卜、大豆芽、椰菜花。鴨血很嫩滑,充滿鴨香,水魷同牛柏葉夠爽口,有口感,成道菜麻、辣、鮮、香俱全,正~我哋揀咗濃香沙嗲湯底,湯底送來嘅時候已經非常香濃,食落香而不辣,真不錯!之後到牛牛拼盤來😍有安格斯牛小排、手切牛頸脊、熊本一口牛、美國和牛、美國極上牛,淥一陣已經可以食,啲牛肉質鮮嫩,牛味重,有種入口就溶嘅感覺,必食推介!
難得今日兩公婆行經尖沙咀,
唔使湊住兩隻化骨龍🤣
一於去食餐好。
朋友推介嚟呢間新南院私房菜,
話最近食過好正的,我哋一於嚟試吓。
一入到呢間舖頭,我老公覺得好驚喜,
因為佢係超級英雄迷,
裏面有好多超級英雄Figure,
比食客欣賞,打卡一流,
佢睇咗一輪先至坐返埋位。😁

我哋嗌咗個晚市牛牛餐,
招牌麻辣雞煲或者麻辣鴨血毛血旺
二選其一可以任食,好抵!

我哋揀咗麻辣鴨血毛血旺,
裏面有鴨血、豬皮、水魷、牛柏葉、
豆卜、大豆芽、椰菜花。
鴨血很嫩滑,充滿鴨香,
水魷同牛柏葉夠爽口,有口感,
成道菜麻、辣、鮮、香俱全,正~

我哋揀咗濃香沙嗲湯底,
湯底送來嘅時候已經非常香濃,
食落香而不辣,真不錯!

之後到牛牛拼盤來😍
有安格斯牛小排、手切牛頸脊、
熊本一口牛、美國和牛、美國極上牛,
淥一陣已經可以食,
啲牛肉質鮮嫩,牛味重,
有種入口就溶嘅感覺,必食推介!

牛牛拼盤
麻辣鴨血毛血旺
濃香沙嗲湯底
牛牛拼盤
麻辣鴨血毛血旺
濃香沙嗲湯底
2023-10-18 53 浏览
有時午餐特別肚餓,想吃得豐盛一點,火鍋是一個不錯的選擇。這裡有午市火鍋,適合我們的需要。我們二人選擇了午市海鮮餐(每位$298),用餐時間150分鐘,時間充裕可以慢慢享用。海鮮餐包括時令海鮮拼盤(每位5款)及時令刺身拼盤(1份),還有任食30多款火鍋配料、任食3.6北海道牛乳奶凍及任飲自製冷泡茶/水果茶/五花茶。另外,滿2-4位送一碟本地手切牛頸脊。湯底我們選了自制麻辣湯,麻辣味平衡,先吃到辣味,不會蓋過食材原味,更能提昇海鮮的鮮味。把食物咀嚼後,麻慢慢滲出,十分過癮。海鮮拼盤份量充足,只看樣子已令人滿足。主菜方面,我們選了金湯酸菜魚(1份)。雖然碟上有不少辣椒,但不太辣,魚肉柔軟,酸菜充足,惹味可口。如果吃大滿貫餐,那就可以任吃酸菜魚。前菜方面,泡菜爽口惹味,木耳蒜香味濃,十分開胃。飲料我則選了自製熊仔樽冷泡茶,因為熊仔外型吸引,裡面的冷泡茶茶味香濃,吃熱烘烘的火鍋配搭冷凍的茶,十分匹配,既能解渴,亦有助消化。另外,店內有不少Figure供食客欣賞,我也忍不住拍了幾張打卡。總結來說,這裡食物豐富新鮮,佈置有心思,座位舒適,用餐時間充裕,吃火鍋的不錯之選。
有時午餐特別肚餓,想吃得豐盛一點,火鍋是一個不錯的選擇。

前菜方面,泡菜爽口惹味,木耳蒜香味濃,十分開胃。
2023-10-18 49 浏览
我地去咗尖沙咀火鍋店食$798/位嘅大滿貫餐,覺得性價比不錯,值得推介俾大家☺️!呢度嘅海鮮質素唔錯🦀,龍躉片仲係新鮮即劏添🐟!店內有獨立房間連卡拉OK🎤,仲有Now TV足球賽事到凌晨兩點⚽️,同朋友一到打邊爐一到睇波睇到通宵,爽阿😆🍻!晚市大滿貫餐二人份量套餐包咗時令海鮮拼盤、招牌麻辣雞煲任食、麻辣鴨血毛血旺任食、金湯酸菜魚任食!仲有30幾款火鍋配料任食同飲品任飲㗎,重點推介A4岩手縣黑毛和牛肩胛、A4日本黑毛和牛内後腿肉同波士頓龍蝦!麻辣雞煲🐤麻辣湯香氣十足,味道濃郁惹味,入面嘅雞件嫩滑香口。時令海鮮拼盤🦐有龍蝦、蟹鉗、扇貝、大蝦同廣島蠔等等,份量按照人頭計算。海鮮款款新鮮,當中最愛蟹鉗,鮮甜多汁。A4岩手縣黑毛和牛肩胛🐮肉味濃郁甘香,口感嫩滑柔軟。A4日本黑毛和牛内後腿肉🐄肉質色澤鮮紅色,脂肪分佈均勻。波士頓龍蝦🦞新鮮雪白嘅龍蝦,口感爽甜彈牙。📍 新南苑私房菜 (尖沙咀)尖沙咀寶勒巷3-7A號萬事昌廣場2樓1號舖

晚市大滿貫餐二人份量

麻辣雞煲🐤
麻辣湯香氣十足,味道濃郁惹味,入面嘅雞件嫩滑香口。

時令海鮮拼盤🦐

A4岩手縣黑毛和牛肩胛🐮
肉味濃郁甘香,口感嫩滑柔軟。

A4日本黑毛和牛内後腿肉🐄
肉質色澤鮮紅色,脂肪分佈均勻。

波士頓龍蝦🦞
新鮮雪白嘅龍蝦,口感爽甜彈牙。

📍 新南苑私房菜 (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷3-7A號萬事昌廣場2樓1號舖
2023-10-17
2023-10-18 66 浏览
去尖沙咀行完街,抬頭望到平時冇留意嘅大廈,見到呢一間新南苑,睇過價錢都OK,就揀咗啲夜晚食呢間。上到去見到佢哋舖頭有好多唔同嘅marvel 公仔,打卡超正。咁啱有卡位,每一個卡位都自己有電視可以睇,空間感十足,位置又闊落舒適。揀咗海鮮餐$408 一位。嘢飲任飲,除咗基本嘢飲之外,有好多平時出邊放題都唔會見到嘅嘢飲,例如係荔枝梳打,自家製熊仔冷泡茶,椰子水, Hoegaarden Rosée。全部都可以任飲。雞煲半隻(小辣)雞煲揀咗小辣,好惹味,不停翻炒,隻雞好嫩滑。最出色嘅係另外仲俾咗油炸鬼,食之前倒落去翻炒,非常惹味。油炸鬼脆卜卜,吸晒啲汁。椰子花膠湯最欣賞呢度唔會係雞煲,食完之後就咁落湯,會好認真俾你揀埋個湯底。湯底好鮮甜,仲帶有紅棗味。而且真係有花膠㗎!海鮮拼盤海鮮拼盤都好多嘢,有龍蝦,手臂咁長嘅蝦,刀貝,石蠔。龍蝦好彈牙,超大隻,好肉地,連鉗都好多肉。海蝦成隻手臂咁長,仲有蝦膏添。香炸蝦多士呢個小食都好出色,炸得啱啱好。刺身拼盤刺身拼盤都好多選擇,有三文魚,蟹柳,帶子,蝦,鮑魚,北寄貝,八爪魚。淨係食刺身都可以食飽。手切牛頸脊呢個套餐包咗一碟手切牛頸脊,油脂分布好平均,唔會有根

香炸蝦多士
呢個小食都好出色,炸得啱啱好。

手切牛頸脊
呢個套餐包咗一碟手切牛頸脊,油脂分布好平均,唔會有根,好滿足。
手切牛頸脊

而且火鍋配料有30幾種選擇,除咗有丸裏,仲有牛柏葉,超彈牙爽口。

呢個價錢,呢個環境,呢個質素,係尖沙咀嚟講好舒適,服務態度都好好。
火鍋配料
手切牛頸脊
Indulge in an exquisite culinary experience at San Nam Yuen in Tsim Sha Tsui, where the highlight of their lunch menu is magnificent. As you step into the restaurant, you'll be greeted by a whimsical sight: Iron Man figures scattered throughout the restaurant. Marvel fans will instantly feel at home, with iconic Iron Man decorations adding a touch of excitement to the dining atmosphere. 🍽️But let's talk about the main attraction—𝙩𝙝𝙚 𝙡𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙤𝙛𝙛𝙚𝙧𝙞𝙣𝙜𝙨. 🍱The Salmon Rice Bowl Set, a beautifully presen

🍱The Salmon Rice Bowl Set, a beautifully presented feast for the senses. This delightful set includes a refreshing salad, a tantalizing assortment of sashimi, delectable sushi rolls, and a flavourful rice bowl—all in one convenient package.

🍣The Sashimi Salmon, and scollops rice bowl paired with the freshness was truly satisfying.

This restaurant makes it an ideal choice for a budget-friendly lunch outing. You can savour the exquisite flavours of fresh seafood without breaking the bank.

𓆝𓆟𓆜𓆞𓆝𓆟𓆜
🍴 San Nam Yuen📍 Shop 1, 2/F, Multifield Plaza, 3-7A Prat Avenue, Tsim Sha Tsui

✨𝓖𝓾𝓽𝓮𝓷 𝓐𝓹𝓹𝓮𝓽𝓲𝓽 : 𝓑𝓮𝓵𝓵𝓪

#HKFoodieFinds #HKFoodExplore #hongkong #AffordableIndulgence #FlavorsOnABudget #MarvelousLunch #刺身飯 #香港好去處#ahmoontt_food