同朋友行街行到肚餓咪search下周圍食咩好。經過見到衣間點心店好似幾多人, 於是就決定試下啦。佢坐位都擺放得幾迫, 如果想坐低慢慢傾下計, 咁新斗記會適合D。我地三個人叫左4樣點心, 埋單都吾洗$200, 係幾抵既, 但食物質素方面就一般般..... 個春風得意腸其實係腸粉包住春卷, 食落去有D油膩。蝦餃個皮就比較厚, 但隻蝦都幾爽口。點心又點少得燒賣, 燒賣味道略鹹, 大小就同平時個D差吾多, 但都係得2粒。最後, 個雞扎叫做成晚最好食, 都幾大件下。至於服務質素方面....只可以話仍有好大既進步空間。

至於服務質素方面....只可以話仍有好大既進步空間。
2015-12-16
有時候很晚才下班,西餐牛油好像太油膩,吃三文治又太慘的感覺,吃點心好像是不錯的選擇! 在旺角一帶最好莫過於夜一夜都可以找到心水美食,難得有同事一齊遲放工,當然要吃頓對得起自己的宵夜啦~ (食左先減啦...) 新式的點心專門店,質素不錯,即點即蒜,加上有fusion菜式(如炸蝦春卷棒),很合年輕人胃口啊~栗米粥,清清地,晚上吃最好~馬拉糕比相像中大碟好多~豬潤腸,要補一補血氣,不過味道一般不多不少,蝦肉燒賣,一籠兩粒~

栗米粥,清清地,晚上吃最好~
馬拉糕比相像中大碟好多~
豬潤腸,要補一補血氣,不過味道一般
不多不少,蝦肉燒賣,一籠兩粒~

2015-07-30
$100 (宵夜)
2015-10-13 457 浏览
今晚又約了朋友來吃晚飯了,因為我們都想吃點心所以今次就去了位於旺角的斗記點心專門店,位置非常方便吃飽還可以在附近逛街順便消化一下。這家斗記的點心種類非常多,但因為我們只有兩個人所以不能吃太多所以只選了幾樣點心吃。每一張枱都會有一壺茶可以方便自行飲用,真的很方便,也有其他飲品可以選擇,因為天氣太熱了所以我們各點了一杯凍利賓納飲。首先我們點了(黑椒蒸爽肚) $20,這是豬肚來的,雖然是有黑椒味但一點也不辣,口感非常爽口彈口,真的很好味,下次來一定會再點來吃。再來點了每次我吃點心必點點心之一(陳皮牛肉球) $18 ,牛肉球有淡淡的陳皮味再加上小小醋真的好好味呀,看到都想再吃。我們又點了 (魚湯浸鮮竹卷) $18 ,這一款點心比較特別是加上魚湯來蒸的,平時在茶樓吃鮮竹卷常常覺得有點油油的感覺,但這點心因用魚湯浸着蒸鮮竹卷,不會有油油的感覺還可以連着魚湯一起吃,真的是不錯的配搭。再點了這個(蜜汁叉燒腸) $22 ,因為突然好想吃叉燒腸所以點的,但味道都很好味,滑滑的腸粉皮包着叉燒,好味又飽肚。最後點了 (滋潤紅棗糕) $18 ,以前常常以為紅棗糕是非常甜,所以不太喜歡吃,但因這次朋友想吃所以我們
今晚又約了朋友來吃晚飯了,

因為我們都想吃點心所以今次

就去了位於旺角的斗記點心專門店,

位置非常方便吃飽還可以在附近逛街順便消化一下。
這家斗記的點心種類非常多,但因為我們只有兩個人

所以不能吃太多所以只選了幾樣點心吃。

每一張枱都會有一壺茶可以方便自行飲用,真的很方便,

也有其他飲品可以選擇,因為天氣太熱了所以我們各點了一杯

凍利賓納飲。
首先我們點了(黑椒蒸爽肚) $20,這是豬肚來的,

雖然是有黑椒味但一點也不辣,口感非常爽口彈口,

真的很好味,下次來一定會再點來吃。
再來點了每次我吃點心必點點心之一(陳皮牛肉球) $18 ,

牛肉球有淡淡的陳皮味再加上小小醋真的好好味呀,

看到都想再吃。
我們又點了 (魚湯浸鮮竹卷) $18 ,這一款點心比較特別

一起吃,真的是不錯的配搭。
再點了這個(蜜汁叉燒腸) $22 ,因為突然好想吃叉燒腸

所以點的,但味道都很好味,滑滑的腸粉皮包着叉燒,

好味又飽肚。

所以不太喜歡吃,但因這次朋友想吃所以我們就點了紅棗糕,

本着試一試的心態吃了一口,原來不是太甜的,只有小小甜味和

淡淡的紅棗香味,好味真的很好味。

吃了幾款不同的點心,每一款都好滿意,但因為只兩個人不能吃太多,

所以有很多想吃的點心都未吃到,下次一定要再來吃。

2015-08-09 356 浏览
其實呢間嘢,我同朋友都覺得還可以,但清潔同服務方面就比較欠逢,講真呢度個服務真係好一般,入到鋪頭入面已經見到店員口黑面黑,心諗如果食物可以嘅話,咁買單都買得心甘情願。叫咗一客芝士蝦春卷,味道都唔錯,跟餐嘅沙律醬就好少,跟住就叫店務員多碟俾我地,佢好唔情願之下俾咗反應,等左約三四分鐘都仲未到,就叫另一位侍應俾我哋。坐枱牌,今期推介,藥膳燉豬手,都係淡味,藥味有,可惜味道一般,無想像中咁夠味咁濃郁,有啲失望。叫咗一刻鳳爪,同樣味道都比較編談唔夠濃郁唔夠味,酒樓嗰啲仲正。黑椒爽肚就無乜味,黑椒一 pet ,其他爽肚就無黑椒味,不過本身都編淡,唔好食。坐咗一陣,隔離枱你左一 pair情侶,雖然我知道 pair情侶係一啲麻煩嘅客,如果店舖的店員都對佢哋黑口黑面嘅話,咁就真係祝佢好運!本身係做點心嘅,我諗同添好運都差唔多,應該水準上可能有七成八成到啦,但食過之後就大失所望,應該應該去嘅機會都好低…
其實呢間嘢,我同朋友都覺得還可以

但清潔同服務方面就比較欠逢
。叫咗一刻鳳爪,同樣味道都比較編談唔夠濃郁唔夠味
2015-08-02 305 浏览
坐低,枱面污糟。店員埋黎拎下個水壺,發現仲有重量就走開。一倒,水黎既喂!咁就想收每位$3茶錢?搞錯。當然,換!糯米雞的飯較硬。紅棗糕有3層,尚可,煙勒度佳。腸粉皮厚。如你like皮薄就唔啱你了。我喜歡有得咬多d的口感,同埋厚得黎都滑,所以ok la。
坐低,枱面污糟。
店舖推介但我絕不推介的蝦餃~蝦餃細而皮亦不煙靭~
糯米雞的飯較硬。
紅棗糕有3層,尚可,煙勒度佳。
腸粉皮厚。如你like皮薄就唔啱你了。
我喜歡有得咬多d的口感,同埋厚得黎都滑,所以ok la。
2015-08-02
2015-07-10 389 浏览
新斗記的乳豬和小菜都讓人好回味,所以就來到斗記,試試它專賣點心的分店。茶($3)是沒有選擇的,一壺壺暖水壺裝着普洱,已經早已在枱上預備好。先來的是流沙包($18),頗滿意的,亦是最為滿意的一道。包身軟熟,流沙程度非常合格,鹹蛋黃味突出。蝦餃($19)燒賣($19)都偏乾身,餡料不夠豐富,偏鹹。腸粉($16)彈牙而不太軟滑,而且其中一條底層暗藏着頭髮!白灼生菜($22)則不錯,份量多而新鮮。咸水角($16)炸得表面起滿水泡,賣相好醜啊!外皮又脆又煙韌,但餡料味道不突出、不新鮮。

蝦餃($19)燒賣($19)都偏乾身,餡料不夠豐富,偏鹹。

腸粉($16)彈牙而不太軟滑,而且其中一條底層暗藏着頭髮!

白灼生菜($22)則不錯,份量多而新鮮。

2015-07-01 306 浏览
因為之前見J2搵食飯團講到咁特別,決定同大少去試吓,點知……其實真係唔好唔信OPENRICE,因為真係只可以叫不過不失,OK,唔可以話好囉~~蟲草花滑雞飯 - 成晚基本上可以叫第二好食,如果連蒸飯都唔掂,就真係好大鑊,個飯唔會太爛,出面有D點心店會蒸到好爛,呢個就岩岩好,雞當然唔會係冰鮮雞或者係新鮮雞喇,雞脾肉係預計之內流沙奶皇包 - 嗯……一D都唔流沙,唔係好夠蛋黃味,我已經係熱辣辣時食,都唔流沙,我真係幫佢唔到北菇棉花雞 - 講真,完全唔值呢個價錢,我諗$15俾多佢,平時酒樓嗰D都夠少架喇,估唔到佢重可以少過酒樓,高呀~鮮蝦菜苗餃 - 應該係白菜切粒再加蝦肉,內涵唔錯,因為豆苗唔係一年四季都有,所以好多酒樓菜苗餃都係搵其他菜去代替,呢個用白菜,我覺得都幾清新,可惜……敗筆在個餃皮,癡到冇朋友,一夾即癡加散柱候金錢肚 - 呢個可以叫不過不失,最好食佢一定唔係,但係唔會差得去邊,係唔夠淋者蟹籽鮮蝦燒賣 - 都冇乜得差架喇,不過好特別,用個籠仔放,岩岩好放到兩粒蜜汁叉燒腸 - 呢個係成晚最好食嘅一味,個腸粉皮唔似一般我地喺出面食嘅咁,好特別,有少少煙韌,佢又唔係唔滑架喎,又好鬼死滑,出面
蜜汁叉燒腸 - 呢個係成晚最好食嘅一味,個腸粉皮唔似一般我地喺出面食嘅咁,好特別,有少少煙韌,佢又唔係唔滑架喎,又好鬼死滑,出面食嗰D都係只係滑,呢個就有少少咬口
斗記蝦餃皇 - 都係冇得差嘅一味,同酒樓無分別
流沙煎堆仔 - 呢個係我同大少都好飽,而我又突然醒起J2係推介食呢個特別點,可惜……皮太厚,入面就流沙過個流沙奶黃包嘅,但係就唔係果款感覺,食落口覺得佢太油膩

2015-06-12
中伏!第一次點心未到齊就難食到要埋單走人!點了白菜燉豬肺湯:豬肺竟然粉紅色,未洗凈,兼飲得出並非原盎燉。雪山叉燒包:第一次食全凍的?!芝士蝦棒:配料不新鮮。鮮蝦菜苗餃:(梅菜餃),菜苗比煲完湯既白菜仲要梅,個餃不熱兼(宿).今次真的食到嬲!食完冇耐仲肚痛><,要個肚受罪!
中伏!第一次點心未到齊就難食到要埋單走人!
2015-06-09
2015-06-07 450 浏览
春風得意腸用腸粉包住春卷, 春卷勁油, 勁漏綿花雞太爽口既魚肚食唔慣, 最重要係無咩味牛柏葉無味, 太爽口, 好似煮得唔夠耐蝦餃$10 /粒 蝦餃, 勁細粒, 仲要唔太新鮮, 口感死實實, 唔好味流沙煎堆仔又係勁油。。。。
春風得意腸
用腸粉包住春卷, 春卷勁油, 勁漏

綿花雞
太爽口既魚肚食唔慣, 最重要係無咩味

牛柏葉
無味, 太爽口, 好似煮得唔夠耐

蝦餃

流沙煎堆仔
又係勁油。。。。

2015-05-18 766 浏览
晚上8點幾行過見唔駛等位就入去試下先點選了五款點心黃沙豬潤腸粉 - 落單後第一樣上枱點心, 腸粉尚算滑, 但豬潤口感乾實, 味道一般, 腸粉及豬潤都係凍嘅流心煎堆仔 - 煎堆凍嘅, 奶黃唔流心而且都係凍嘅魚湯鮮竹卷 - 終於有一碟"熱食"上枱, 但魚湯食得出濃濃雞粉味, 一時間完全記唔起點嘅係魚湯鮮竹卷還點了合桃叉燒酥及蒸鳳爪, 呆等15分鐘都未嚟, 於是問一問待應是否漏單, 點知佢話我地只點了三款點心... (下?.......)你話只睇到三款, 算數! 無謂勞氣再落單, 有見剛才三款點心嘅冷熱程度, 今次只點蒸籠點心蒸鳳爪 - 熱嘅, 但味道偏咸蒸糯米雞 - 最精彩係糯米雞, 凍嘅👍 凍嘅糯米雞都係第一次食其實都唔執著係咪即叫即蒸, 但俾多少少操手, 翻熱咗先上枱吖 , 定係諗住天氣熱當冷盤上令食客開胃啲?中途聽到隔離枱同樣追單合桃叉燒酥, 待應只答一句"冇叉燒酥喎" , 隔離枱食客忍唔住講" 你冇話我地知冇喎!仲以為精製點心所以要等咁耐! " 待應望一望連唔好意思都冇講聲, 當聽唔到就行開咗。服務態度差, 食物唔掂! 如果唔係洗黑錢, 都應該好快執!
晚上8點幾行過見唔駛等位就入去試下
先點選了五款點心

黃沙豬潤腸粉

流心煎堆仔 - 煎堆凍嘅, 奶黃唔流心而且都係凍嘅

(下?.......)

蒸鳳爪 - 熱嘅, 但味道偏咸

蒸糯米雞 - 最精彩係糯米雞, 凍嘅👍
凍嘅糯米雞都係第一次食

, 定係諗住天氣熱當冷盤上令食客開胃啲?

服務態度差, 食物唔掂! 如果唔係洗黑錢, 都應該好快執!
2015-04-19 900 浏览
食物不過不失,但服務同環境就有待改善。一去到,喺門口企咗五、六分鐘都冇人接待,要主動行入舖頭問部長洗唔洗攞飛,佢話未有枱,坐入嚟等啦。入到坐,冇茶杯,我哋四個人,但攞得兩個杯嚟😰,又冇俾點心紙(後來發現原來係收咗喺枱上三角膠宣傳架入面,我覺得如果入坐時講聲會更好)。我哋叫咗蝦餃、燒賣、煎糯米雞、雪山叉包、叉腸、芝士蝦長春卷、煎堆仔、鳳爪、鳳爪排骨蒸飯、菜苗餃、牛肚、藥膳豬手、腐皮卷,食物大致上都唔錯,但冇話好驚喜,但嗰個「本期推介」藥膳豬手就唔多掂,湯冇乜味之餘啲豬手仲更加冇味,似係未夠火候,所以唔入味。環境方面,坐位layout比起 一點心、添好運等點心專門店闊落,員工亦冇催客人食完就快啲埋單嘅感覺👍。但店內温度真係唔講得少(我哋坐門口第一張枱)雖然頭頂就係冷氣出風口,但因店門長開,所以全餐飯一路出汗一路食😖(雖然已向部長反映,但佢只係將玻璃趟門半柵,但有客人出入後便冇員工跟進,由它繼續打開,其實當我親自去將門完全柵上嘅時候,冷氣係OK的)總結:食物可以,但未覺突出,服務方面,希望能多由顧客需求方面出發。