每次來葵涌工業區取貨,一定會經過呢間文青茶舍,小小的店舖,白色的簡約門面,在多幢灰黑的工業大廈中,此店好凸山,也感覺同呢區有點格格不入。回訪咗幾次,我覺得呢2款好特別,也好好飲。奶蓋哈密瓜四季春 (HK$39) .飲到滿口新鮮哈密瓜肉汁的甜蜜,配搭清香茶淡的四季春茶和綿密奶滑的奶蓋,好清甜,食完就飽咗啦~滿杯金鳳梨 (HK$39) + 寒天晶球 (+HK$4).台灣金鑽鳳梨,又香又甜,配搭清香的茉莉花茶,攪拌成沙冰,入口冰涼之外,仲會間唔中飲到鳳梨果肉的.加埋寒天晶球,煙煙韌韌的口感,微甜,豐富了這杯飲品的口感

奶蓋哈密瓜四季春 (HK$39)

奶蓋哈密瓜四季春

滿杯金鳳梨 (HK$39) + 寒天晶球 (+HK$4)
.加埋寒天晶球,煙煙韌韌的口感,微甜,豐富了這杯飲品的口感

滿杯金鳳梨 + 寒天晶球
2021-08-28
滿杯金鳳梨 + 寒天晶球
<價錢合理多花款!葵涌文青風小店>#露比覓食葵涌 #露比喝手搖➿Follow @loveatingrubi 💨💛黄店 · 中肯 · 獨到💛誠實金舌頭👅✅貼地掃街✅日常正餐✅高級餐廳✅麵包甜點✅自助餐情報✅Staycation@loveatingrubi 👈🏻Follow我一齊食好西❣🌟牛油果奶昔 $35 (8/10)一早 bookmark咗一定要飲呢杯牛油果奶昔奶昔😍😍另外+起司奶蓋 $6,奶蓋芝味濃,帶點咸香,好驚喜地牛油果奶昔入面有一粒粒牛油果肉😳😳之前未試過有一間有!🌟奶蓋哈密瓜四季春 $39 (7/10)+寒天晶球 $4,必加!超好食!好彈牙😍 哈密瓜味超甜,再加上四季春茶底,好正~🌟朱古力蓋香蕉奶昔 $35 (6/10)朱古力蓋唔算濃味,走冰個蓋沉左😂😂 香蕉味清香濃郁🥰算抵飲又出色嘅飲品店,去開葵興要試~-📍文鳥茶舍葵涌華星街6號地舖-更多食買玩情報請follow👉🏻@loveatingrubi👈🏻✨
<價錢合理多花款!葵涌文青風小店>

#露比覓食葵涌 #露比喝手搖

➿Follow @loveatingrubi 💨

💛黄店 · 中肯 · 獨到💛誠實金舌頭👅
✅貼地掃街✅日常正餐✅高級餐廳
✅麵包甜點✅自助餐情報✅Staycation

🌟牛油果奶昔 $35 (8/10)

一早 bookmark咗一定要飲呢杯牛油果奶昔奶昔😍😍
牛油果奶昔

🌟奶蓋哈密瓜四季春 $39 (7/10)

🌟朱古力蓋香蕉奶昔 $35 (6/10)

朱古力蓋唔算濃味,走冰個蓋沉左😂😂 香蕉味清香濃郁🥰

算抵飲又出色嘅飲品店,去開葵興要試~
📍文鳥茶舍
葵涌華星街6號地舖
牛油果奶昔
After we have finished our lunch at KCC shopping mall, we were slightly thirsty and decided to buy drinks nearby. Before we started our work appointment, we walked past Munias Teahouse and decided to give it a try. It was located at Wah Sing Street, couple of minutes walk from Kwai Hing MTR.They served a wide range of tea drinks, milk series, milk tea series and fruit tea series etc. Chocolate oolong milk tea - Chocolate was rich in flavour and sweet, with the milk tea milky and smooth and with

Chocolate oolong milk tea - Chocolate was rich in flavour and sweet, with the milk tea milky and smooth and with slight oolong taste, making it a good combination.

Pineapple smoothie - It was blended till smooth and refreshing in taste, with pineapple bits in it. It was sweet as well.

Taro fresh milk was milky and very filling, with generous serving of yam paste in it. It was sweet and yam paste was soft and smooth.
外卖自取
2022-01-26 206 浏览
🧋朋友仔極力推薦我要黎試吓呢間@文鳥茶舍❤嗰曰見有啲時間就去試一試先☺️試過你就知👍識飲識食嘅朋友仔果然係冇介紹錯❤呢間茶舍的確係同其他舖頭有啲分別👍我今次試咗「奶蓋哈蜜瓜四季春」同埋「紫薯鮮奶」😋兩杯我都好滿意冇挑剔🥰簡單講就係佢地真材實料用心做❤所以味道一定好🧋絕對值得支持👍👍我一定會再去幫襯👍🧋奶蓋哈密瓜四季春 $39 :味道很好👍呢杯係飲得出🈶️真嘅哈密瓜味😋唔係假甜味👍除咗呢杯「奶蓋哈密瓜四季春」特飲❤️佢地仲有好多款「期間特飲」嘅特飲😍我已決定下次一定會再試埋佢另一個「王林蘋果四季春」特飲呀😋🧋紫薯鮮奶 $39:呢個都係期間限定❤我朋友好喜歡「紫薯味」嘅食品😍所以佢見到呢個「紫薯鮮奶」😍佢已經二話不說🤣話「必試」😋不得了👍我見到佢個杯杯底有好多好多紫薯蓉😋所以味道係真「紫薯」👍🈚️花假👍朋友仲俾佢💯呢🚩文鳥茶舍..📍葵涌華星街1號至7號美華工業大廈地下C1🈵

🚩文鳥茶舍
📍葵涌華星街1號至7號美華工業大廈地下C1🈵

2022-01-25 213 浏览
今晚去老家做節,打算買啲野飲返去比屋企人飲,比佢地試試。揀呢間*文鳥茶舍*,係因為呢度既野飲唔會太甜,店員話大部份啲野飲無加糖,而野飲既甜係黎自生果本身,咁樣就徤康啲。紫薯鮮奶 $32,好滑漏,我至愛。🍊鮮橙茉莉茶 $35,橙香同清新幽香茉莉原來都幾夾,好清香,啱哂唔飲奶既媽媽。🍈奶蓋哈密瓜四季春 $39,哈蜜瓜味超香,加埋每日人手秘製奶蓋,推介。🍌朱古力香蕉奶昔 $35,小朋友至愛口味。黑糖珍珠鮮奶 $31,珍珠煙韌。🍓鮮莓芝味 $34,係用左精選外國原產的新鮮草莓,再用茉莉綠茶配上濃濃少少鹹既奶蓋,少女至愛。男女老少都讚好,一家人都開開心心就係我最想。
今晚去老家做節,打算買啲野飲返去比屋企人飲,比佢地試試。

紫薯鮮奶 $32,好滑漏,我至愛。

🍌朱古力香蕉奶昔 $35,小朋友至愛口味。

黑糖珍珠鮮奶 $31,珍珠煙韌。

男女老少都讚好,一家人都開開心心就係我最想。

• 奶蓋哈密瓜四季春
  • 紫薯鮮奶
2022-01-18 176 浏览
Chirp chirp 🐦🎈文鳥茶舍 Munias Teahouse/Listen to whistle of the wind, rustle of leaves and chirping of birds; Feel the healing power of nature./想像聆聽着班文鳥的吱吱叫聲手持茶飲 放鬆心情😌欣賞大自然奏出的交響樂🎼維也納綠茶 加愛玉($31)綠茶加牛奶 奶味較為重🍵略嫌有少少蓋過左綠茶嘅味道入口creamy 愛玉令口感更豐富試佢正常甜度都唔會過甜喎鮮莓芝味 ($34)粉紅色果茶基調 搭上白色奶蓋飲落感覺到奶蓋嘅微鹹同時有住士多啤梨嘅甜味🍓仲有粒粒士多啤梨種子走出嚟添呢杯嘅甜度就會較高啦文莓茉茶 ($29)茶味為主 莓味為副清幽茉莉茶香中 帶有士多啤梨嘅甜較為清新嘅選擇🌱
Chirp chirp 🐦

🎈文鳥茶舍 Munias Teahouse

想像聆聽着班文鳥的吱吱叫聲
手持茶飲 放鬆心情😌
欣賞大自然奏出的交響樂🎼

維也納綠茶 加愛玉($31)
綠茶加牛奶 奶味較為重🍵
略嫌有少少蓋過左綠茶嘅味道
入口creamy 愛玉令口感更豐富
試佢正常甜度都唔會過甜喎

鮮莓芝味 ($34)
粉紅色果茶基調 搭上白色奶蓋
飲落感覺到奶蓋嘅微鹹
同時有住士多啤梨嘅甜味🍓
仲有粒粒士多啤梨種子走出嚟添
呢杯嘅甜度就會較高啦

文莓茉茶 ($29)
茶味為主 莓味為副
清幽茉莉茶香中 帶有士多啤梨嘅甜
較為清新嘅選擇🌱

2022-01-17 91 浏览
葵涌站📍文鳥茶舍-經過見到都有街坊幫襯,店面行文青風,我又想增增肥,一行三人叫左三杯野飲試試佢😍鮮莓芝味($34)芝士控既我梗係要芝士奶蓋啦,奶蓋好濃好creamy😍底層有粒粒士多啤梨果肉,味道清新!蛋糕奶茶($39)呢個一開始飲落似係燕麥奶茶,原來係未搞勻,飲落真係好似有d蛋糕碎,好飽😹黑糖珍珠鮮奶($31)珍珠好煙韌,飲落好滑好有黑糖味,面頭有一層綿密嘅泡泡。女朋友話甜度岩晒佢,比起出面嘅黑糖珍珠鮮奶少甜,但我梗係覺得唔夠甜啦!呢款岩晒想減肥嘅女士,可以解一解口癮又唔會太邪惡😂以上三款飲品普遍都比坊間嘅手搖飲品冇咁甜,健康之選👅(我下次會簡多甜😋,如果女朋友唔煩我嘅話😹)
葵涌站📍文鳥茶舍

鮮莓芝味($34)

蛋糕奶茶($39)

黑糖珍珠鮮奶($31)

• 鮮莓芝味
2022-01-15 69 浏览
去葵興地鐵站,經過買咗幾杯嘢飲返屋企。佢仲推出左一啲冬天嘅熱飲,都幾啱女仔養生飲。下次等我再試下。🍍滿杯金鳳梨- $39除咗飲到好香濃嘅鳳梨汁味之外,仲食到粒粒嘅果肉。我叫咗小糖,甜度啱啱好,因為本身鳳梨有少少酸。🥤炭焙烏龍茶(+蘆薈水晶 $3) - $22烏龍茶好重茶味,有少少回甘。我仲加咗蘆薈,有微微嘅甜,令成個茶唔會太苦。🟠鮮橙沙冰 - $35估唔到沙冰都有果肉。飲之前要教一攪勻佢,唔係飲到最尾得返啲沙冰。依杯都幾清新,都唔會太甜或太酸。
去葵興地鐵站,經過買咗幾杯嘢飲返屋企。

佢仲推出左一啲冬天嘅熱飲,都幾啱女仔養生飲。
下次等我再試下。

🍍滿杯金鳳梨- $39

🥤炭焙烏龍茶(+蘆薈水晶 $3) - $22
烏龍茶好重茶味,有少少回甘。
我仲加咗蘆薈,有微微嘅甜,令成個茶唔會太苦。

🟠鮮橙沙冰 - $35
依杯都幾清新,都唔會太甜或太酸。
2022-01-07 106 浏览
收左工去左葵興拎團購件,有少少餓(本身想行去葵芳食d小食順便飲台式飲品)見到附近新的台式飲品店決定試下。本來想飲的牛油果好似是期間限定,餐牌唔見有😅所以轉了試「功克力烏龍奶茶」。都忙記了今朝自己有沖阿華田,一日飲了兩杯朱古力😩(尋日就早午晚都飲左奶茶😩)店長/老闆叫我要先品賞鋪在面頭既朱古力再搞勻,第一啖飲落好阿華田😂但後來再配烏龍茶味道又幾新鮮,幾得意,唔會太甜🤗感覺小店都唔易做,真係要多多支持有heart既小店💛ps.杯野係鋪頭轉角位影,係夜左有d黑

感覺小店都唔易做,真係要多多支持有heart既小店💛

ps.杯野係鋪頭轉角位影,係夜左有d黑
功克力烏龍奶茶
功克力烏龍奶茶
2021-12-17 114 浏览
間舖開係公司附近,年頭開到而家,開左咁耐熟晒手喇,真心期待,所以幫襯左個招牌手調黑糖珍珠鮮奶🧋點個出事,啲珍珠真係好似佢個名咁,比雀食的雀粟咁,唔可以講係煙韌,係硬到好似未煮熟咁,真係硬過人地條命個黑糖已經講左少糖,點知甜到涸喉,人地落得多都會掛下杯,有啲野可以睇下,你落咁多都唔掛杯,視覺享受都無埋好彩個鮮奶比大半杯冰夠稀左,如果唔係啜一啖就掉左佢,💰就飛走了,飲左面個啲奶,底的黑糖同珍珠就真係唔得喇我同事就飲左杯果汁茶,佢想返轉頭問用邊隻茶包,可以飲茶無茶味咁叻叻豬,果汁藥水味,唔洗嘥錢買錯。一杯出事就失手,接連出事就…..睇返啲推介,發現自己都有問題,間野係葵興,啲相去晒全港九咁,醒的話一睇就知咩料喇,去到尖沙咀啲冰都無融到,不能回頭

一杯出事就失手,接連出事就…..

2021-11-25 89 浏览
試左店員推薦既期間限定野飲幾特別,好少見其他地方賣哈密瓜茶品店員話係用新鮮生果整出來,飲落去都幾清新,有新鮮生果既味道我叫左少甜,都ok店舖唔大,但店員好有禮貌,又好好咁推薦飲品但環境係文青小店feel,係葵興區個工廠區黎講都幾特別同一般既連鎖店既感覺唔同平時好少去過呢頭,有興趣既朋友行經呢頭都可以買杯試下見佢仲做緊買5杯有9折,買10杯有8折既優惠但得我一個人飲 又買唔到咁多杯下次同朋友黎過呢頭再試下其他款式先
試左店員推薦既期間限定野飲

幾特別,好少見其他地方賣哈密瓜茶品

店員話係用新鮮生果整出來,
飲落去都幾清新,有新鮮生果既味道
我叫左少甜,都ok

店舖唔大,但店員好有禮貌,又好好咁推薦飲品
但環境係文青小店feel,係葵興區個工廠區黎講都幾特別
同一般既連鎖店既感覺唔同

平時好少去過呢頭,有興趣既朋友行經呢頭都可以買杯試下

見佢仲做緊買5杯有9折,買10杯有8折既優惠

但得我一個人飲 又買唔到咁多杯
下次同朋友黎過呢頭再試下其他款式先
2021-11-19
下午茶
  • 奶蓋哈密瓜四季春
要在葵涌區找一間台飲🥤店,說實話質素平平的是有的,但不要奢談是一杯好喝😕得要再訪的惟最近就偶意在🏭工廠區發現一間台飲店,還要是新開業不久,天氣這麼熱🥵當然就要買杯來試試看青森王林四季春(期間限定) $39要來就來點🌟特別點,期間限定的款式也不少,主要以不同款式的水果搭配台式茶思前想後,最後選了由日本🇯🇵產的蘋果與台灣🇹🇼的四季春茶店家用上青森跟王林兩款蘋果🍎,果味濃郁,四季春茶如預期中的味道正常,不用另加糖漿已經夠香甜,味道清新,這個很好喝!😋店家位於葵涌工廠區的一間小店,跟周遭的環境絕對格格不入🤣文青風的裝潢,店面面積非常細小,只適宜外帶🥡,買一杯邊行邊喝邊消暑☀️確實是不錯👍🏻的選擇~

青森王林四季春(期間限定) $39
思前想後,最後選了由日本🇯🇵產的蘋果與台灣🇹🇼的四季春茶

店家位於葵涌工廠區的一間小店,跟周遭的環境絕對格格不入🤣
2021-08-07
10 分钟 (外卖自取)
2021-08-11 134 浏览
葵涌呢個地方一聽就覺得係工廠區,應該無咩嘢好食啦~ 但今次竟然比我見到一間叫做「文鳥茶舍」嘅茶飲店😳 見到佢嘅裝修係小清新風格,價錢又唔貴,所以決定一試!今次我叫咗蜜桃蘋果冰茶($25),一飲落好fresh嘅茶味!蜜桃味幾濃郁!蘋果味相對就淡啲~ 整體唔會好甜,所以幾啱我口味~ 夏天飲真係透心涼❤️工廠區通常都比較少呢類茶飲店,所以開咗呢間舖頭應該都算係呢度附近返工嘅人嘅福音XD 如果下次咁啱嚟開附近,不妨一試呀!

蜜桃蘋果冰茶
蜜桃蘋果冰茶
公司附近新開嘅茶飲店🧋每日都掙扎究竟去唔去飲😆因為返工嘅時候又未開😮‍💨放工嘅時候又冇得拎住杯嘢一路行一路飲🥲終於的起心肝放lunch落咗去買😬試咗期間限定嘅白桃烏龍🧋🍑另外再加咗黑糖珍珠☺️少冰🧊因為真係攞水果榨汁調製💡所以係冇得較甜度😗飲落有淡淡的桃味唔會好甜🍑個桃味又唔會搶咗個烏龍茶味😗但係記住如果加珍珠就唔好少冰🧊因為啲珍珠係暖㗎😮‍💨少冰之後杯嘢攪勻左啲珍珠杯嘢就會唔凍🥲所以冇想像中咁好飲😮‍💨只係正正常常冇乜特別👀下次有機會可能試其他款😆
公司附近新開嘅茶飲店🧋

所以冇想像中咁好飲😮‍💨
只係正正常常冇乜特別👀
下次有機會可能試其他款😆
2021-07-30 82 浏览
葵涌區嘅一間充滿文青風的茶飲店有日去開附近 行到熱就揾到工廠區嘅呢間店Menu本身嘅選擇唔算特別多但係其實隱藏咗好多不定時期間限定大家有機會去的話記住睇埋門口塊手寫板😛〰️鮮芒芝味 $34聽講茶底係用上一個半嘅新鮮芒果打成所以對佢期望好高 好彩飲落都無失望😛芒果味濃郁 甜度剛好 沙冰底亦都打得好碎好順滑 唔會有大碎冰粒最頂有一層帶鹹香嘅芝士奶蓋配埋芒果沙冰底層次更加豐富 而且比例幾好🤘🏿〰️熱帶果茶 $26由於天氣太熱 所以另一杯就揀咗清爽啲嘅果茶第一啖飲落就已經覺得層次好豐富會飲得出有多款水果 但係佢哋嘅味道好融合唔會覺得佢哋唔夾之餘 成個感覺好fresh睇返人哋介紹先知原來有芒果 菠蘿 鮮檸同薄荷汁呢杯朋友同我都好有驚喜 好鐘意😛🤘🏿
葵涌區嘅一間充滿文青風的茶飲店

有日去開附近 行到熱就揾到工廠區嘅呢間店