2017-04-08 554 浏览
茶餐廳黎講,裝修都算企理!個Menu真係好多野揀,我諗左一陣先揀定要乜,樣樣都想叫常餐有湯意粉,都唔錯,意粉唔會煮到太林,剛剛好!咖咉我本人覺得其實味道ok,但要$24貴左d,對比個常餐先$42雞扒飯實在太不得了啦!好食夾大件,而且真係好抵食!$38咋!雞扒又唔會煎得太乾,仲有薑蓉,送飯認真一流!咸檸七(其實係雪碧)美好之處來自於果枝玻璃樽裝的雪碧,常餐加$6就有了實在太飽,無辦法食到門口的麵包,新鮮出爐好香,留返下次食了~
咖咉
雞扒飯

常餐有湯意粉,都唔錯,意粉唔會煮到太林,剛剛好!

常餐  -  叉燒湯意
2017-04-06
雞扒飯
常餐  -  叉燒湯意
  • 咸檸七
2017-03-30 402 浏览
當我得知太子的文華冰廳結業,我悵然若失。不是因為出品質量特別出色,而是傳統茶記那種難以形容、無法複製的氛圍,執一間就少一間。那幾乎是一種直覺,甫進入冰室就會「嗅」得到。近年也有冰室被「復刻」,但總是「金」非昔比(不直說名字,您大概也猜到是哪一間),所以即使知道有家同名同姓的「文華冰廳」在附近開張,我只帶著狐疑、而沒太大期望。而當我知道,這名字是連鎖餐飲集團的一個旗下品牌,我更加心淡。直至同伴說:「我去過了,你可以去試看看。」我寧可不信自己、也要信她。這樣,便造就了首次造訪。地方不大,但兩面落地玻璃,開揚採光足 (賣樓?)。店主把出入口設在較深的位置,又在入口旁放了個麵包櫃,又放了圍欄供人排隊,更定時播出聲帶,宣傳其新鮮出爐的菠蘿包和雪山叉燒包;這真的吸引到顧客來等買包。我留意到盛包的盤較小,而且端出來時是空手拿的,所以有可能是在後欄先將麵包排好再傳出店面。這與附近祥香出包時,原盤端出、要客人小心迴避以免燙到的情形,大異其趣。所以我對其鮮度總是有兩分懷疑:就當我這是偏見吧!同伴說,這兒的麵做得像樣,就試個下午茶麵餐吧。而且吃個「晏仔」,也是個可接受的切入點。而且她還有個省錢的主意:這兒的

同伴說,這兒的麵做得像樣,就試個下午茶麵餐吧。而且吃個「晏仔」,也是個可接受的切入點。而且她還有個省錢的主意:這兒的麵包不便宜,菠蘿包賣六塊 (反而脆皮叉燒包只賣五塊,初時覺得奇怪,原來件頭較小),菠蘿油要十蚊,那可以用茶餐奉上的牛油 (獨立包裝另上) 來「自製菠蘿油」,兩個人慳唔少!
多士,炒蛋
肉丁湯麵
奶茶
自製菠蘿油
見到其他客人,吃碟頭餐蛋飯 (餐牌說是特厚,又唔見得噃)、蒸飯等,睇樣食得過。連鎖集團的好處是,雖不能求驚喜,但水準穩打穩紮。可以再來試試其它的!不過,心態不是再續前緣 (弦?),而是找一個不會有驚嚇的落腳點。
2017-02-20
$37.5 (下午茶)
肉丁湯麵
2017-02-23 587 浏览
新店開張頭數天就試試這間冰廳。難得有豬潤套餐,就叫左一份豬潤米加熱奶茶。豬潤數量屬正常,肉質夠嫩,但其中一塊有血水。米粉無味,湯像豉油湯般加左剛煮完豬潤既豬潤汁,湯底真須要改良。奶茶茶膽未夠火喉,我估須再等多一段日子先出到茶膽味。但眼見好多人叫左新鮮出爐既菠蘿包,但礙於一塊牛油置於中間,未敢嘗試。

2017-01-29
午餐
2017-02-21 588 浏览
昨天剛剛經過美菲閣地舖, 一層有好幾間食店, 正在猶豫之際,見到一間茶餐廳, 不斷都很多人, 而且門口有2條龍?原來另一條是排隊買出爐菠蘿包.咁就緊係搵間最多人, 一定唔會錯!睇完餐牌, 看了看食客個個拿住個菠蘿包,門外又係為買菠蘿包, 問一問對面位客人,如何可叫菠蘿包, 於是, 叫了一個炒蛋加鮮牛油菠蘿包. 另飲熱好立克.因為實在太多人, 所以需要搭枱坐.食物來了! 炒蛋很滑, 菠蘿油, 外皮薄而脆.包都算大, 塊牛油又大又厚.不要見好像好少嘢! 個包不是用發粉特別發大的,所以個包用足料, 食完好飽!好好味! 久不久一餐都幾好架!( 而且, 一路食一路聽到餐廳廣播 -- 仲有30分鐘菠藺包出爐啦!; 仲有20分鐘菠蘿包出爐啦! ................)
見到一間茶餐廳, 不斷都很多人, 而且門口有2條龍?

原來另一條是排隊買出爐菠蘿包.

咁就緊係搵間最多人, 一定唔會錯!
炒蛋+ 鮮牛油菠蘿包餐
熱好立克
睇完餐牌, 看了看食客個個拿住個菠蘿包,
門外又係為買菠蘿包, 問一問對面位客人,

如何可叫菠蘿包, 於是, 叫了一個炒蛋加

鮮牛油菠蘿包. 另飲熱好立克.

因為實在太多人, 所以需要搭枱坐.

食物來了! 炒蛋很滑, 菠蘿油, 外皮薄而脆.

包都算大, 塊牛油又大又厚.

不要見好像好少嘢! 個包不是用發粉特別發大的,

所以個包用足料, 食完好飽!

好好味! 久不久一餐都幾好架!

2017-02-20
炒蛋+ 鮮牛油菠蘿包餐
熱好立克
2017-02-16 396 浏览
一早去到新開既呢間文華冰廳已經排晒長龍,麵包都新鮮出爐唔錯!仲有5個人加埋埋單都係$143,抵食!有牛油餐包,沙嗲牛麵,飲奶茶 食物同飲品質素都出色! 會再幫櫬!

2017-02-16
2017-01-24 495 浏览
無下次職員服務差劣唔食好過我叫堂食,等左20分鐘之後,野食來,比個外賣包裝我………………個餐包,我想要包牛油,職員话己經有係餐包入面有,結果……………………冇失望
無下次
職員服務差劣
唔食好過

我叫堂食,等左20分鐘
之後,野食來,比個外賣包裝我………………

失望