2021-11-04
有一段日子無食茶記了,今日忽發奇想,諗起公司附近果間敏華冰廳一直都未食過,所以今日就去試下!去到門口見到有幾個人排隊,聽同事講已經比平日少人(平時起碼10+人),更加加強左今日要食佢嘅慾望。原來而家敏華冰廳都採用左電子落單方式,對我地後生嚟講真係方便左好多,記得以前招手要侍應落單都有排等,而家一部手機就搞掂哂,慳返好多時間~(不過對長者嚟講就無咁方便了,希望餐廳喺追求電子化嘅同時,都唔好遺忘有實體落單需要嘅一群~)筆者嗌左沙茶牛肉米粉常餐,配雙腸炒滑蛋、多士同一杯熱飲(凍飲加$3)。味道嚟講,普普通通,並無突出之處;份量方面亦略少,尤其係牛肉同米粉嘅份量,真係俾得太手緊。餐飲嗌左熱奶茶(茶走),幾好飲,算係成份餐唯一嘅安慰......價錢方面,total $57,性價比低,整體嚟講都係一餐非常普通嘅午餐,總結一句:唔值得排隊。