2017-03-28 259 浏览
在油塘工作那天本已吃了下午茶作午餐,可是和同事經過摩芽雞蛋仔,那個氣味實在是太香了,吸引我倆要立即吃第二餐下午茶~門面設計好摩登,很潮的感覺。平常經過都好多人在排隊,不過今天這時候學生們還未下班,不是太多人,幸好~除了雞蛋仔,還有格仔餅,台灣腸,夢幻飲品等等。雞蛋仔配雪糕好像好高興,就點了較特別的土鳳梨酥味。這雞蛋仔非常厚實,一大塊的啊! 配豆腐雪糕,還有朱古力醬和忌廉混著吃。雪糕有點硬,開頭吃著有點狼狽~每一粒雞蛋仔內都有酸甜的土鳳梨果肉,味道跟台灣的土鳳梨酥是一樣的!這個自選配搭好清新,甜而不膩,我選得很好(笑)。另外覺得這星星雞蛋仔的外型好特別又美觀就試了,每粒都有蜜糖星和朱古力醬,甜滋滋啊~ 吃完飽到反轉了~~兩款都好吃,不過我還是喜歡土鳳梨那個酸甜配搭的味道,很新鮮的感覺,有酸味在,不會過甜,選清新的豆腐雪糕來配就最適合~下次要買那個飲品試試!
土鳳梨酥雞蛋仔配豆腐雪糕

2017-03-24
5 分钟 (外卖自取)
土鳳梨酥雞蛋仔配豆腐雪糕
  • 土鳳梨酥雞蛋仔
2017-03-28 150 浏览
我每次放工返屋企都經過呢間野知道佢新開 次次見到都好多人買緊今日見早放工 況且返到屋企都唔會甘準時開飯就決定叫一份雞蛋仔 試一試佢MENU上有好多選擇又唔想叫D平平無奇既野食就同細佬商量下 就決定食呢個星星朱古力雞蛋仔($23)等佢叫number 都大概等左5-10分鐘我拎住呢份熱辣辣既野食一邊行返屋企一邊食每粒雞蛋仔都有一粒蜜糖星星係入面多左一層口感,幾有驚喜而朱古力餡既味道係我接受得到既甜總括黎講,呢個雞蛋仔好創新淨係個賣相都已經加哂分!
我每次放工返屋企都經過呢間野

知道佢新開 次次見到都好多人買緊

今日見早放工 況且返到屋企都唔會甘準時開飯

就決定叫一份雞蛋仔 試一試佢
MENU上有好多選擇

又唔想叫D平平無奇既野食

就同細佬商量下 就決定食呢個星星朱古力雞蛋仔($23)
等佢叫number 都大概等左5-10分鐘

我拎住呢份熱辣辣既野食一邊行返屋企一邊食

每粒雞蛋仔都有一粒蜜糖星星係入面

多左一層口感,幾有驚喜

而朱古力餡既味道係我接受得到既甜

總括黎講,呢個雞蛋仔好創新

淨係個賣相都已經加哂分!
  • 星星朱古力雞蛋仔
油塘店終於開左摩芽,唔洗特登出到咁遠食其實Keep住有人排隊,見到店員密密做冇停手,Menu好多選擇,有雞蛋仔又有格仔餅,而且樣樣都好吸引咁,搞到草根選擇困難症又發作不過店員姨姨好nice,話我地知星星(朱古力)最受歡迎,咁今次一於試呢款先啦!!星星(朱古力)雞蛋仔   ($23)Chocolate Starry Eggettes 星星(朱古力)就係蜜糖星星+朱古力味,可以見到個賣相好討喜可以見到每粒雞蛋仔入面都有蜜糖星星同朱古力嫁,草根估計店員應該係先將星星同朱古力粒舖上,再倒入蛋醬。星星脆卜卜,增加左脆嘅口感,令到雞蛋仔多咗份層次,不過整體味道上又好似同一般嘅朱古力雞蛋仔冇咩分別,總括而言每底都新鮮做起, 好吃就是了
油塘店終於開左摩芽,唔洗特登出到咁遠食

星星(朱古力)雞蛋仔   ($23)

Chocolate Starry Eggettes
星星(朱古力)就係蜜糖星星
+朱古力味,可以見到個賣相好討喜
星星(朱古力)

10 分钟 (外卖自取)
  • 星星(朱古力)雞蛋仔