2024-10-20 344 浏览
Happy Friday 決定食好d ฅ^•ﻌ•^ฅ放工去左堅尼地城餐廳地點好方便 好近地鐵站⸜(* ॑꒳ ॑* )⸝系門口見到個menu 好抵食~就試下啦╲⠀。╲ ☾⋆.˚ ⠀ ╲ ✨蟲草花養生小火鍋 $118性價比極高既一個鍋物揀左配雞肉雞肉嫩滑多汁,好好食鍋物仲包含左花枝丸,鱈魚湯包,芋頭貢丸,鵪鶉蛋,台灣凍豆腐同埋各式各樣既菜主食揀左新竹米粉 份量好多✨台灣蕃茄牛肉麵餐 $96除左牛肉麵,仲連埋小食同飲品蕃茄湯底味道鮮甜,濃郁而不油膩牛肉軟嫩,配埋酸菜 增加左層次感另外仲嗌左小食花枝丸,口感彈牙十足食到飽一飽 埋單都係二百幾蚊✨好食抵食又滿足*。ଳ ̊ ✧*。 ଲ✧*。 ̊ଳ ̊ ✧*。 ଲ✧*📍拾玥 (西環)西環堅尼地城卑路乍街80號Imperial Kennedy地下6號舖#foodie #kennedytown #happyeveryday #yummy
Happy Friday 決定食好d ฅ^•ﻌ•^ฅ
放工去左堅尼地城
餐廳地點好方便 好近地鐵站⸜(* ॑꒳ ॑* )⸝
系門口見到個menu 好抵食~就試下啦

╲⠀。╲ ☾⋆.˚ ⠀ ╲
✨蟲草花養生小火鍋 $118
性價比極高既一個鍋物
揀左配雞肉
雞肉嫩滑多汁,好好食
主食揀左新竹米粉 份量好多

✨台灣蕃茄牛肉麵餐 $96
除左牛肉麵,仲連埋小食同飲品
蕃茄湯底味道鮮甜,濃郁而不油膩
牛肉軟嫩,配埋酸菜 增加左層次感

另外仲嗌左小食花枝丸,口感彈牙十足

食到飽一飽 埋單都係二百幾蚊✨
好食抵食又滿足

*。ଳ ̊ ✧*。 ଲ✧*。 ̊ଳ ̊ ✧*。 ଲ✧*

📍拾玥 (西環)

2024-10-20 299 浏览
在堅尼地城,🫶🏻有這麼一家新開不久的台灣菜館,僅僅一個月左右的時間,成為了食客們的新寵。台灣菜式琳琅滿目,😍而且價格都非常合理,性價比極高。我選擇了台式一人小火鍋,是日式壽喜燒鍋底,😋搭配豚肉。不僅有手工麵,鍋中有軟嫩凍豆腐,爽口的花枝丸,🤩還有少見的芋頭貢丸等多種配料,讓人吃得津津有味,豚肉薄而嫩滑。當然,🥢還有不能錯過的台灣鹽酥雞,外皮酥脆,炸粉不厚重,金黃的顏色,🐤雞肉吃起來熱辣鮮美,份量也多。

2024-10-19 264 浏览
台灣美食一直是我的最愛,今天和朋友來到西環的拾玥, 選了幾款食物跟他一同品嚐蟲草花木耳炆雞飯 (轉肉燥飯):蟲草花的鮮香、木耳的脆嫩、鮮嫩多汁的雞肉加上濃香的肉燥米飯,整體的配搭令風味層次豐富,令人食指大動。自選麵專享套餐, 選了湯底清新,酸甜適中的田園鮮蕃茄湯. 配上Q彈的口感的手工麵, 配料就選了外皮酥脆的巨人雞扒, 鹹香入味的滷水雞翼 和台灣即送芋頭貢丸, 真是份量十足小食方面選了 外脆內嫩的台灣鹽酥雞 和清新爽口的上湯浸時菜。飲品就選擇濃郁巧克力的特濃朱古力珍珠 和清甜可口的熱黑糖冬瓜茶。整體來說,拾玥的環境非常舒適,店內清潔且座位寬敞,讓人感到放鬆,是與朋友聚餐的理想場所。

2024-10-18
2024-10-15 233 浏览
有名帶眼鏡的姐姐,在非繁忙時間坐耐少少會黑面。建議大家如果要澳牛,九記再升級的掉那星服務可以一試。 食物質素正常。服務式態度和食物質素都難和區內其他食肆競爭,牛肉面很一般,但特飲價錢便宜。不合格。除了M底服務,沒有什麼值得一再光顧。台灣牛肉麵湯頭淡薄,肉質不夠軟嫩,口感欠佳。珍珠奶茶的珍珠偏硬,茶味不足,整體飲品偏甜,讓人失望。
2024-10-09
  • 西口西面服務
2024-10-13 246 浏览
拾玥 地址: 西環堅尼地城卑路乍街80號Imperial Kennedy地下6號舖電話: =====================台灣菜中有幾樣食物我是百吃不厭,包括炸物鹽酥雞,滷肉飯今日秋意起有點涼,點了個酸菜白肉鍋$118 ,主食可要麵或滷肉飯,我當然是選滷肉飯啦!米飯熱熱出白煙,超大碗酸湯底好開胃,五花豚肉片涼後因有湯底酸度平衡了肥膩感,多吃菜同肉健康!也有丸同粟米餐仲包飲品,晚市好抵食。#好去處 #igable #假日好去處 #life #foodie #dining #cuisine #instafood #traveller #restaurant #吃貨 #手機食先 #foodpic #foodig #美食 #dinner #香港必食 #香港旅行
拾玥

電話:
=====================

台灣菜中有幾樣食物我是百吃不厭,包括炸物鹽酥雞,滷肉飯

餐仲包飲品,晚市好抵食。

2024-10-04 299 浏览
今早行經堅尼地城,見到一間新開既台灣店舖。店裏清靜,客人很少,位置寬躺,服務態度很好👍叫左個至尊常餐,主食有碗麵,另外有份炒蛋、腸仔、手抓餅,包一杯熱飲。食物質素不錯,手抓餅口感很好,唔會太硬👍

食物質素不錯,手抓餅口感很好,唔會太硬👍
2024-10-02 373 浏览
餐牌有好多選擇 裝修很乾淨明亮。服務員還很nice 告訴我們午市還沒結束,點午市套餐會比較划算~台灣番茄牛肉面🍜好大一份,跟朋友兩個人一起share了。牛肉大大塊的 很軟爛 肥瘦相間番茄味很濃郁 湯也很清 不覺得膩有小小的辣味 吃起來很開胃🥰不得不說這個手工面非常筋道 很喜歡台灣鹽酥雞🐔非常經典的台灣小食 經典必點炸得酥酥脆脆的 雞肉很嫩✔️撒了很多調料 有點點重口味珍珠奶茶🧋奶茶味好濃 跟餐點的 很大一杯!珍珠很Q彈 黑糖味甜甜的很好味,特別是加了很多冰塊🧊好清涼柑桔檸檬🍋酸酸甜甜的 很潤喉 適合秋天喝吃了鹽酥雞感覺有點辣 配這個很合適非常適合喜歡喝甜的朋友點

番茄味很濃郁 湯也很清 不覺得膩

台灣鹽酥雞🐔非常經典的台灣小食 經典必點
炸得酥酥脆脆的 雞肉很嫩✔️撒了很多調料 有點點重口味

柑桔檸檬🍋酸酸甜甜的 很潤喉 適合秋天喝
吃了鹽酥雞感覺有點辣 配這個很合適
非常適合喜歡喝甜的朋友點

2024-10-01 289 浏览
約咗朋友嚟堅尼地城呢間新開嘅台灣餐廳,覺得佢哋真係性價比之選。今次我哋就分別嗌咗晚膳套餐,朋友就食咗佢哋嘅蕃茄牛肉麵,食落覺得牛肉好煙靭,佢哋嘅麵條亦都係手工嘅。我就嗌咗滷水雞翼飯,呢度不得不提佢哋嘅滷水雞翼真係整得好好味!好香,同埋滷水汁都好正!小菜我就嗌咗生菜,營養均衡好健康!嘢飲我就飲咗士多啤梨奶茶,都係幾特別嘅選擇!每人一個主菜一個小菜再加杯嘢飲,加埋都唔超過$90人均,好啱約埋朋友嚟食。
2024-09-23 288 浏览
同朋友一齊等女兒放學,找了這家新開的拾玥台式餐廳下午茶,之前試過早餐,榨菜肉絲新竹米粉有驚喜,肉絲是有炒過的,特別好吃,今次試下午茶,點了雞扒肉燥飯,份量很大,下次可以點少飯,雞扒很厚肉,大大件很抵食,肉燥汁也很香口,跟餐有台式飲品,最鍾意係台式珍珠奶茶,唯一缺點係冷氣太凍,遠離風口位都係凍
2024-09-20 319 浏览
位於堅尼地城的台式料理餐廳,環境光猛,地方寬敞舒適。主打台灣牛肉麵食,還有肉燥飯餐、台灣小食、扒餐、台式涮涮鍋等等,非常多選擇。一人台灣涮涮鍋專享套餐:番茄濃湯小火鍋這套餐包含鍋物,主食及飲品,非常飽肚。番茄湯底鮮甜,熬得越久越濃稠,番茄味道越濃郁。手工麵條很有嚼勁。小火鍋配一款肉類及大量配料,如台灣凍豆腐、澎湖特A級花枝丸、鱈魚湯包、芋頭貢丸、麻辣貢丸、鵪鶉蛋、娃娃菜、金菇、香菇貢丸、番茄、粟米、木耳,滿滿的鍋物,可以一嚐不同款式的台灣丸子。雞肉大件,肉質結實厚肉。推介小食:鹽酥澎湖特A級花枝丸鹽酥過的花枝丸,外皮脆香,灑上了椒鹽辣粉,鹹香惹味。台灣夜市鐵板套餐:鐵板西冷牛扒拼巨人雞扒咖喱汁淋上炙熱的鐵板上,配上白飯,非常開胃,下飯。兩塊大牛扒及一塊厚肉雞扒,還有薯條、腸仔、火腿、粟米、雜菜,大滿足。飲品:特濃朱古力珍珠除了例牌的台式珍珠奶茶外,還有其他選擇。朱古力香濃又順滑,本身已有珍珠,如果不要也可以下單時走珍珠。
位於堅尼地城的台式料理餐廳,環境光猛,地方寬敞舒適。
一人台灣涮涮鍋專享套餐:番茄濃湯小火鍋

這套餐包含鍋物,主食及飲品,非常飽肚。
雞肉大件,肉質結實厚肉。
推介小食:鹽酥澎湖特A級花枝丸

鹽酥過的花枝丸,外皮脆香,灑上了椒鹽辣粉,鹹香惹味。
台灣夜市鐵板套餐:鐵板西冷牛扒拼巨人雞扒

咖喱汁淋上炙熱的鐵板上,配上白飯,非常開胃,下飯。
兩塊大牛扒及一塊厚肉雞扒,
還有薯條、腸仔、火腿、粟米、雜菜,大滿足。
飲品:特濃朱古力珍珠

2024-09-19 327 浏览
<堅尼地城抵食台灣菜>🤩位於堅尼地城呢間台灣菜新開一個月左右, 裝修光猛寬敞, 座位坐得舒服. 而且menu內有各式各款既台灣菜式可以選擇, 價錢合理, 絕對係性價比高.😋Order左台式一人一火鍋~ <日式壽喜燒豚肉小火鍋> {$118}~ 配手工麵& 珍珠奶茶. 每個鍋仲配有鱈魚湯包, 花枝丸, 芋頭貢丸, 凍豆腐等. 當然唔少得豚肉, 薄切易入口👍<雞扒肉燥飯> {$64}😋 ~ 份量多, 雞扒大件夠淋色, 配埋肉燥一齊食, yummy.<台灣鹽酥雞> {$38}😋 ~ 酥脆熱辣辣, 份量多有好多件, 抵食.<盬酥香菇貢丸> {$35}😋 一碟有5大粒, 咬口juicy, 不過有少少辣.餐廳整體性價比高, 款式多~ 鍾意食台灣菜既你一定要試試👍🫕餐廳: 拾玥🥗地址: 堅尼地城卑路乍街80號Imperial Kennedy地下6號舖
<堅尼地城抵食台灣菜>🤩

餐廳整體性價比高, 款式多~ 鍾意食台灣菜既你一定要試試👍

🫕餐廳: 拾玥
2024-09-19
2024-09-17 323 浏览
兩條友食晒嘅節奏 樣樣都想食 小朋友先做選擇唔想諗一於叫晒返嚟 最後用咗兩個鐘食晒!💕鹽酥香菇貢丸💕台灣鹽酥雞鍾意呢度嘅炸物 有好香嘅辣粉 平時都係食椒鹽花枝丸椒鹽貢丸真係第一次食 原來炸咗嘅貢丸一樣咁好食香菇味更加濃郁 鹽酥雞外層酥脆 食落冇油膩嘅感覺就算放耐咗都一樣咁好食 好有返咗鄉下嘅感覺💕滷水雞翼上枱時見到個滷水唔算好深色 仲諗住會唔夠入味點知食落有好香嘅滷水味 雞翼隻隻飽滿 而且仲好嫩滑添💕醬汁巨人雞扒拼香茅豬扒肉燥飯點咗少飯 依然都咁大碗 (我唔想做大嘥鬼🥶)白飯用上珍珠米 食落好有咬口 肉燥偏甜用上半肥瘦豬肉配埋啲台式酸菜食剛剛好 通常台式嘅餐廳都會係炸雞扒鍾意呢度係燒汁煎 冇咁油膩 巨人雞扒好有份量仲配埋香茅豬扒 豬扒好香香茅味 厚切得來唔會柴💕上湯浸時菜生菜好翠綠 上湯有少少蒜蓉唔會好咸 清清地啱晒💕台灣紅燒牛肉麵牛肉其實用上牛肋條 初初見到以為好老唔夠腍點知食落已經炆到好腍好入味 蘿蔔清甜得來又吸收晒湯嘅味道台式手工麵夠晒彈牙 唔鍾意嘅話轉米粉或米線都得💕特濃朱古力珍珠呢度有好多特飲 有少少去返中學時期仙xx嘅感覺朱古力味夠晒濃 但唔會苦 仲有彈牙嘅珍珠餐廳環境光猛
兩條友食晒嘅節奏 樣樣都想食 小朋友先做選擇
唔想諗一於叫晒返嚟 最後用咗兩個鐘食晒!

💕鹽酥香菇貢丸

💕滷水雞翼
上枱時見到個滷水唔算好深色 仲諗住會唔夠入味
點知食落有好香嘅滷水味 雞翼隻隻飽滿 而且仲好嫩滑添

💕醬汁巨人雞扒拼香茅豬扒肉燥飯
點咗少飯 依然都咁大碗 (我唔想做大嘥鬼🥶)
白飯用上珍珠米 食落好有咬口 肉燥偏甜用上半肥瘦豬肉

朱古力味夠晒濃 但唔會苦 仲有彈牙嘅珍珠

餐廳環境光猛企理卡位又多 而且好近巴士站
一路都keep住有人幫襯 下午茶仲要好抵食添
2024-09-16 1703 浏览
呢日放工約朋友去佐堅尼地城食晚飯,朋友住呢度附近,特別推介佐呢間台式餐廳,這間餐廳以其多樣化的台式美食聞名,無論是鹽酥雞、肉燥飯,還是火鍋,都能滿足不同食客的需求,可以稱得上為台式茶餐廳。。我們點了兩款唔同的火鍋,我選擇了台灣古早牛肉火鍋,佢搭配牛肋條,真係好滿足!火鍋的配料非常豐富,包括台灣凍豆腐、花枝丸、鱈魚湯包、芋頭貢丸、麻辣貢丸、鵪鶉蛋、娃娃菜、金菇、香菇貢丸、蕃茄、粟米和木耳,每一樣都好新鮮,令火鍋更加美味。特別是牛肋條,肉質鮮嫩,煮熟後吸收了湯底的精華,口感一流。。另外可以揀一款主食,我選了我最愛既新竹米粉,搭配火鍋真係絕配,米粉滑順,吸收了湯底的味道,讓整體的用餐體驗更加升級。而且,餐廳還提供多款飲品選擇,就算珍珠奶茶都唔駛額外加錢,這一點更添驚喜!。我朋友則選擇了麻辣小火鍋,搭配豚肉,湯底的麻辣味道濃郁,香氣四溢。雖然配料和我一樣,但麻辣的湯底讓整道菜有了不同的層次感,吃起來特別過癮。朋友一邊品嚐一邊讚不絕口。。整體來說,這間台式餐廳不單止食物選擇多樣,味道亦非常出色,無論是想要懷舊的台式料理,還是想要享受火鍋的熱鬧,這裡都能滿足你。。拾玥西環堅尼地城卑路乍街80號Im
1919 浏览

拾玥

#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodie #hongkongfood #foodie #foodporn #likeforlike #followforfollow #kennedytown #ktownfood #hklocalfood #taiwanfood #taiwanrestaurant #hotpot #octmoon #香港美食 #美食 #堅尼地城美食 #堅尼地城食乜好 #香港地道 #台灣菜 #台灣美食 #香港好去處 #台式美食 #火鍋 #台式火鍋 #珍珠奶茶 #拾玥
2024-09-12
  • 台灣古早牛肉火鍋
  • 麻辣小火鍋
  • 珍珠奶茶
2024-09-11 331 浏览
最近同朋友去咗西環嘅「拾玥」,呢度嘅台灣菜真係幾抵食又好味😋餐廳環境光猛簡潔,坐得好舒服。朋友嗌咗紅燒牛肉肉燥飯,價錢係$88。牛肉煮得又香又軟,入口即化,配埋濃郁嘅肉燥汁,真係好好味。飯吸晒啲汁,每一啖都係滿滿嘅台灣風味😌我就試咗一人台灣涮涮鍋尊享套餐$128包埋野飲,主打台灣古早牛肉火鍋,用蕃茄做底。湯底酸酸甜甜,帶有蕃茄嘅鮮味,令牛肋條更加嫩滑多汁,味道非常豐富。鍋入面嘅配料勁豐富,有台灣凍豆腐,滑溜溜嘅,吸晒湯汁;澎湖特A級花枝丸,彈牙之餘仲好有海味;鯖魚湯包,魚香四溢,鮮味滿分😍仲有芋頭貢丸同麻辣貢丸,兩種唔同嘅滋味,一辣一香;鵪鶉蛋,細細粒但好入味;娃娃菜、金菇、香菇貢丸,呢啲蔬菜同菇類令成個鍋更加清甜;再加上蕃茄、粟米、木耳,食落去層次豐富,真係好滿足🥰

2024-09-11 291 浏览
最近非常喜愛嘅吃早餐地下,首先地方整潔舒服,員工有禮貌👍🏻至於食物亦相當不錯,最愛的沙嗲牛肉👍🏻👍🏻而且煎蛋非常有誠意,濃邊靚仔😍不似一般的蛋白是全白的,煎咗好似冇煎咁😅多士亦十分出色,但只配牛油,如果可以有選擇(例如,果佔或煉奶)就太好了,加錢亦可😘