2022-10-18 58 浏览
以前每隔個幾月就會去一轉台灣,一邊拎住杯手搖一邊行夜市嘅時光實在令人好懷念😫不過喺香港都可以感受到台灣嘅味道,只要揀對味道就可以了😌去台灣旅行嗰陣,我都會揀🥇手作功夫茶,係我心且中嘅no.1~依家連石門都有分店啦,一落屋企樓下就可以搵到台灣嘅味道,真好呢☺️依杯🏵愛玉百香多多 $27🏵就係由清涼Q彈嘅愛玉+酸甜嘅百香果果肉+益力多溝成,好開胃醒神🤩金黃透徹嘅愛玉凍無論喺味道同質感上都好似台灣食到嗰啲咁,很不錯喔🥰店員嘅效率都好令人讚嘆👍🏻落咗單一陣就有得飲,仲會好貼心介紹最佳嘅飲法俾你知,真係no.1嘅好茶店🌟

外卖自取
返咗成日工,好想買杯邪惡嘅手搖嚟慰藉一吓自已😆經過手作功夫茶,就忍唔住嗌咗黑糖波霸鮮奶🧋,用甜飲去解開blue Monday 嘅抑鬱🤩☑️ 黑糖波霸鮮奶⚫️珍珠由黑糖蜜煮成,甜蜜味包裹每一粒珍珠🍯然後珍珠煮嘅時間啱啱好,唔會淋到一嚿嚿,而且珍珠嘅中心都熟透,煙韌彈牙,係💯分嘅黑糖珍珠!鮮奶🥛就更加唔洗講,滑順如絲嘅質感直入喉嚨,再混合埋琥珀色嘅手工黑糖漿,一啖甜甜香香嘅口味令人有好心情😍除咗黑糖波霸鮮奶之外,下次仲想飲38奶霸同鐵觀音珍珠奶茶,全部都有我最鍾意嘅QQ珍珠,happy happy🤩🤩

5 分钟 (外卖自取)
10月都嚟緊,天氣都仲係咁酷熱,好難頂🥵所以隨時都要拎住杯凍飲先可以抵得住高溫🔥行到熱辣辣之際,好彩俾眼利嘅我發現到一間台式飲品店,立即衝過去order返杯凍冰冰嘅嘢飲🧊🧊想清清地飲杯茶,又想有啲味道🙈店員推介可以試吓水果茶,所以要咗杯🍊輕飲水果茶王🍋$33嚟講真係無得彈,大大杯仲有好多水果,超值🙊新鮮嘅🍎、🍊、🥭、🥝、🍓好清甜,底下仲有奇亞籽同百香果粒粒,有啲嘢咬過下口癮🐵水果吸哂茶嘅味道,充滿水份💧所以一定要食埋去先唔會嘥料~飲咗杯凍冰冰嘅茶,仲食埋juicy水果,當堂舒服返哂,夏天必飲啊🙈

5 分钟 (外卖自取)
做一杯好茶一啲都唔簡單,由挑選茶葉同配料、煮茶嘅時間、飲品比例嘅調配全部都係非常專業嘅學問,不能馬虎🫡所以我好欣賞用心做茶飲嘅店,➡️手作功夫茶⬅️就係我特別推薦嘅一間,嚴選高品質原材料,飲得安心又稱心👍🏻👍🏻|芝士奶蓋芒果$33|源用紐西蘭安佳cream cheese 🧀 奶香味醇厚,奶蓋鹹香微酸,建議可先單獨試一口奶蓋嘅原味,再連同芒果茶一同飲用,風味絕佳,令人回味無窮👄|宇治抹茶拿鐵 $33|視覺上一半抹茶一半拿鐵嘅比例引人入勝🤌🏼雲抹綠色嘅抹茶唔會過於苦澀但充滿濃濃抹茶香🍵加入鮮奶同蜂蜜調味,達至色香味俱全嘅黃金搭配👏🏼單從以上兩杯茶飲可見小店製茶嘅誠意同心思,不粗製濫造,堅持「做好茶 真功夫」嘅原則👍🏻👍🏻
|芝士奶蓋芒果$33|
|宇治抹茶拿鐵 $33|

10 分钟 (外卖自取)
手作功夫茶一直都係我最鍾意嘅飲品店,見住佢哋嘅分店越嚟越多同遍佈港九新界,真係好呢💖💖依家連石門都可以飲到手作功夫茶,方便我一落街就買到,隨時都飲到最好嘅茶飲😍😍飲品款式令人眼花撩亂,但每次都係心思思想飲🌟輕飲水果茶王🌟,全因依杯水果茶實在太令人滿意了🤩🌟輕飲水果茶王🌟用咗青茶做茶底,茶味清香微甘,隱約透露出茶葉炒過後嘅香味🍵水果放得夠多,有蘋果、西柚、橙、芒果⋯⋯飲完茶之後打開杯蓋仲可以食埋啲水果,有豐富嘅纖維同維他命C,健康又美味😋😋所以每次嚟到手作功夫茶,我都會揀返🌟輕飲水果茶王🌟,試過你就知道返唔到轉頭了🤣

5 分钟 (外卖自取)
今日去石門京瑞廣場掃街,食到口渴之際,發現我最❤️嘅手搖店竟然都有分店喺度,即刻同朋友叫番杯嘢飲解渴🤤🤤🥤芝士奶蓋芒果:奶蓋由進口忌廉同忌廉芝士打法而成,口感特別細膩豐厚🥛鹹香嘅奶蓋夾埋酸甜嘅芒果茶,可以中和奶蓋嘅味道,飲一啖就已經好滿足,我好鍾意呀😍🥤輕飲水果茶王:偷偷試埋朋友杯水果茶🙈水果嘅甜度足夠,叫少甜/走甜就啱啱好,可以飲到茶底嘅韻味之餘,又可以品嚐到水果本身有嘅果味,茶同水果渾然天成,好飲😋兩杯茶飲都好解渴消暑☀️飲住咁高質嘅茶飲,繼續掃街食小食,真係人生中一大享受嘅事情😎😎
2022-10-14 43 浏览
作為奶蓋達人嘅我,一見到茶飲店有奶蓋飲品就會自動自覺買嚟試,所以都試過好多間奶蓋,自問對奶蓋嘅要求都幾高架🙈今日嚟到呢間茶飲店,見到佢都有奶蓋茶,仲好似係熱賣品,一於試試先~芝士奶蓋芒果$33先睇賣相,奶蓋嘅厚度同飲品比例好合適,唔會過多或過少,而且奶蓋夠綿密,可以浮喺芒果茶上面,唔會一搖就溶哂,個質感好掂👍🏻👍🏻暫時係我飲過質感最佳嘅奶蓋👏🏼👏🏼柚香晶球綠茶$30除咗奶蓋外,依杯柚香晶球綠茶嘅茶底香醇,柚香味酸中帶甜,仲會有粒粒柚子果肉,非常之足料👏🏼晶球係蒟蒻波波,低卡又有咬口,健康之選🤟🏼🤟🏼

芝士奶蓋芒果$33

柚香晶球綠茶$30

石門京瑞廣場越開越多小食店同飲品店,規模好似旺中、葵廣咁,吸引到唔少搵食同好嚟覓食😝所以我都嚟趁吓熱鬧,先買杯飲品開一開胃😆喺廣場入面揀咗好耐,始終都係覺得呢間飲品店最吸引😚我就飲「黑糖波霸鮮奶」,朋友就飲「百香QQ 」😋「黑糖波霸鮮奶」嘅黑糖掛滿杯邊,有淡淡嘅焦香味☺️攪勻之後黑糖同鮮奶變成一體,甜而不膩,波霸珍珠口感軟彈,有層次又有口感😍「百香QQ 」好適合貪心嘅人飲🤣珍珠、蒟蒻、椰果、仙草全部都有,可以不停咬咬咬🦷百香果茶味道天然,係掃街食小食嘅好組合🤩

邊個話朝早起身一定要去coffee shop 飲咖啡先得🙈我就慣咗去手搖飲品店買嘢飲~特別係✨手作功夫茶✨嘅拿鐵真係好適合作為一日嘅開始,完美提神,仲有多款口味,每日都有新鮮感😍😍😍今朝好想飲抹茶,所以點咗一杯💚宇治抹茶拿鐵🤍,價錢係$33~🍵抹茶粉來至日本宇治,味道微微苦澀茶味濃厚,並唔係好假個隻抹茶味,好欣賞🥹拿鐵就一如既往般順滑,奶味香濃🥛所以抹茶加拿鐵依個組合十分完美,兩者配合得適度好處!😍😍除咗抹茶拿鐵外,仲有紅茶、鐵觀音、朱古力、伯爵等等,款式咁多,真係可以每日都飲到唔同味道嘅拿鐵,仲洗乜去coffee shop呀😆😆😆

5 分钟 (外卖自取)
口痕想飲杯嘢,路過手作功夫茶見到佢哋個好長嘅飲品List,就知道一定有嘢啱飲🧋睇咗一陣,發現有杯招牌飲品好鬼正,唔叫對唔住自已呀!😆就係依杯啦❗️38奶霸❗️佢有咩咁特別呢?就係一杯奶茶入面有齊珍珠、仙草同蒟蒻😍每一啖都飲齊哂依3種配料,超有咬口,鍾意嚼嘢嘅朋友必叫,果然係招牌飲品呀🤩另外仲有一杯✅宇治抹茶拿鐵,朋友話抹茶味好明顯,甘甘苦苦好有feel,加上拿鐵嘅奶香味十足,整體配合得好好,亦都唔會太甜😚值得一讚嘅係店員好體貼,每杯嘢飲都會主動俾張紙巾你墊住,咁就唔會整到隻手濕哂,嘢飲同服務都令人好滿意💖💖

6 分钟 (外卖自取)
2022-10-11 44 浏览
每次經過京瑞廣場都見到好多人係手作功夫茶🙀,今日襯佢岩岩開鋪就買返兩杯返公司同同事enjoy下😽岩岩開鋪未有人龍叫左店員介紹下有咩好飲,落單後好快手,5分鐘內走得😼店員推介-伯爵咖啡凍奶茶29鐘意飲伯爵茶既朋友應該會好喜歡💕,茶底好香甘橘味,再帶有咖啡香味同奶茶既香醇味,飲一啖有齊清香,微苦,香醇味,多重口感既層次😻店員另一推介-茶王;輕飲水果茶王$33營養價值好高既產品,水果包羅萬有:西柚,橙,羅勒子,蘋果等等。。。😽青茶好清新芬芳😻最後食埋啲水果吸哂啲青茶味,好好味呀😸名正言順既人氣王,係開鋪10分鐘已經開始有人龍了😹好強大,佢好飲得嚟又大杯,物超所值!😽

店員推介-伯爵咖啡凍奶茶29

店員另一推介-茶王;輕飲水果茶王$33

2022-10-11 28 浏览
之前一直有飲開功夫茶👐🏻,好鐘意佢地既38奶霸、伯爵咖啡奶茶同黑糖波霸鮮奶,一直都好欣賞佢哋嘅飲品,今日見夏日炎炎🌞,芒果又當造,所就叫左杯芝士奶蓋芒果🥭。#芝士奶蓋芒果夏天既水果之一就係芒果,芒果味道又甜又濃,見到粒粒都大粒既芒果🥭就超興奮🙌🏻 濃厚既芝士奶蓋,頭一啖有鹹鹹地嘅芝士奶蓋味,接着有甜到漏既芒果汁味,再咬一粒芒果🤓,係口入面融化岀甜甜清香既芒果味,真係融化左夏日既暑氣,帶岀左歡愉既心情🥳即刻成個人都順心,所有野都順利哂🫢飲完呢杯芝士奶蓋芒味後,更覺得自己係功夫茶既忠實粉絲🤣每杯產品都岩自己口味,材料新鮮又足料,好多朋友飲過都上癮了😆
#芝士奶蓋芒果

外卖自取
自從試過珍珠奶茶後,就接近每星期一杯🫣之前朋友介紹下試過功夫茶其他分店後,試過佢個茶王後,好好味就愛上左功夫茶呢間店😍 朋友話黑糖波霸鮮奶係必飲,所以今次自己一個黎到石門店就揀左呢款😜*必飲既黑糖波霸鮮奶*杯底既黑糖珍珠真係見到都流哂口水,底下佈滿哂黑糖😈 未搞勻前先試下啲珍珠先,黑糖味好濃,珍珠都好爽口彈牙😙 搞勻後,香濃既茶同滑溜既奶混為一體,口感好幼滑細緻😋黑糖味甜中有微微既回味苦,係黑糖既味道呀🥰 層次非常豐富,好飲到停唔到口😛 其他手搖飲品雖然有黑糖珍珠奶茶,呢間奶茶比率好合我口味😜,因為我唔太喜歡好濃既茶味😅 而且黑糖味夠,又有正宗回苦既味道,真材實料,極力推薦👍🏻

*必飲既黑糖波霸鮮奶*
2022-10-07 44 浏览
週末約左朋友係石門staycation🏨,行到京瑞廣場見到有個位人山人海🗣,原來係人氣手搖飲品店-手工功夫茶🧋我地一行四人叫左以下飲品:首先好夠凍❄️,伯爵茶味好香,濃濃佛手柑香味👃🏻,咖啡同奶茶融入埋一齊🌀,好濃郁好味,飲落後有伯爵茶味回甘添!宇治抹茶同牛奶混合得相當好,口感滑溜細膩👅,宇治抹茶尾段微苦,就係我想要既味道啦🫦!柚子味好甘香清爽又醒神👀,晶球入口爆汁既感覺刺激到腦部神經🧠,令個人好清醒,淡淡既綠茶清香,好放鬆☺️功夫茶王不得了🤴🏻!有黑糖珍珠、蒟蒻同仙草👐🏻,材料豐富,口感多層次,好飲到朋友話第二日要再飲😳除左啲飲品好飲之外,職員做嘢都好有條理同迅速,目測👁👁我哋前面大概有10個人,都可以15分鐘左右就有得拎,果然有料到!👏🏻👏🏻
我地一行四人叫左以下飲品:

[伯爵咖啡凍奶茶]

[宇治抹茶拿鐵]

[柚香晶球綠茶]

[38奶霸]

2022-10-07 37 浏览
難得放假自己一個享受獨處時光🧘🏻‍♀️,又搭下未搭過既屯馬線去石門行下,搭車時順手search 下石門有咩好食,見到有手工功夫茶,有得試一直想試飲好耐既「黑糖波霸鮮奶」💕🌟黑糖波霸鮮奶$30🌟見到啲黑糖係個杯入面痴住個杯邊已經好興奮😍 急不及待即刻將支飲管拮入去啜一啖,濃滑既奶、香醇既茶同甘甜既黑糖味包覆蓋住口腔既所有味蕾既位置🤩真係超好味又滿足,仲有珍珠Q彈又煙韌,珍珠仲帶有啲黑糖既味道,好味到要慢慢飲慢慢享受,唔捨得咁快飲哂🤓今次獨處之旅飲到暫時係我係香港飲過最好味嘅黑糖波霸鮮奶🌟仲要只係$30足料又好味,人龍都幾長,店員都好快手,唔需要等好耐,呢次行程好滿足好開心呀!😚😚

🌟黑糖波霸鮮奶$30🌟