2019-11-05 62 浏览
今日去澳門玩,我同男友買左船票係上環上船。記得之前有朋友介紹上環一間隱世小店唔錯,就同男友去試下。上船前要食飽飽,我地叫左一個沙律+兩個lunch+兩個甜品+兩杯飲品。每個lunch set都有主菜、薯條、沙律同飲品。西柚青檸特飲 & 草莓啤梨特飲芒果蟹肉沙律 - 菜嘅種類非常多,咩都有啲,面頭放滿蟹肉同芒果,冇落沙律醬同無醋,但都唔覺得太dry。美式豬仔骨 - 豬仔骨表面佈滿甜甜既燒烤汁 ,餐廳已經切好左三件。肉既份量都唔算少。肉質軟腍且夠滑嫩,脂肪位唔多。平鐵牛扒 - 牛扒十分厚身,份量十足,令人流晒口水~草莓窩夫配雪糕 - 分別以雲呢拿雪糕配窩夫,窩夫酥酥脆脆,口感鬆化,整體上的味道很好。咸焦糖朱古力布朗尼 - 質地比海綿蛋糕較為濕潤,朱古力味道亦較濃郁。

西柚青檸特飲 & 草莓啤梨特飲

平鐵牛扒 - 牛扒十分厚身,份量十足,令人流晒口水~

2019-11-04 37 浏览
忙完一排,之後又病埋,終於有時間同c出黎慢慢嘆個晚餐。今晚去左朋友介紹嘅我愛慢煮試下。間野喺普慶坊,有少少唔就腳,不過為左試好野,ok la。鋪頭唔算大,格局都幾得意,唔係好西式又唔算中式。不過佈置都有啲心思。餐牌上大至上係主菜,sides, dessert。我見有個煮左48小時嘅羊咁特別就決定試試佢。c揀左個豬架。因為一定要食菜,所以我揀左個 house salad, c揀左大啡菇做 sides 。 甜品揀左白酒菠蘿。 最後揀左個手工啤。先黎個 house salad。普通。不過 Ok la. 要食啲菜。之後黎個大啡菇同個羊。個菇好食,如果你鐘意食菇的話都會鐘意。佢上面有個蛋(唔係好温泉蛋)同芝士,不過味唔濃,無搶度個菇嘅味。個羊係唔係煮左48粒鐘我就唔知,不過佢好冧,又有羊味,又幾 juicy。奇怪嘅係佢唔係好 so (不過我一向鐘意食 so 嘅羊)。不錯不錯。c個豬都唔差,又係好冧,好 juicy ,唔知係唔係慢煮就有呢個效果。不過個豬嘅豬味唔算好濃。最後個甜品。個菠蘿上面有一層焦糖,有啲甜,而個 gelato。。。其實都唔 Sure 係咩味 (玄米茶?),不過清清地中和返個甜。
個手工啤c話有啲甜。

2019-11-04 45 浏览
最近都好鐘意食慢煮既餐廳,有朋友推介呢間今日同朋友試下呢間..位置比較寧靜寫意,好襯呢間餐廳😍入到餐廳,環境有家既感覺,感覺好舒服😍地方都好寬敞,因為早食既關係,吾洗等、又可揀位!我地點左個豬仔骨,啖啖肉!正😍😍推介!必食呀!😍牛扒都ok,不過略嫌有d太熟!因為無得揀幾成熟🤣我地仲點左波菜、蕃薯條、荀薯🍠條好食!波菜份量略嫌少左d,不過芝士味重!❤️😍荀份量都少左d~野飲都ok
最近都好鐘意食慢煮既餐廳,有朋友推介呢間
今日同朋友試下呢間..
位置比較寧靜寫意,好襯呢間餐廳😍
入到餐廳,環境有家既感覺,感覺好舒服😍
地方都好寬敞,因為早食既關係,吾洗等、又可揀位!
我地點左個豬仔骨,啖啖肉!正😍😍
推介!必食呀!😍
牛扒都ok,不過略嫌有d太熟!因為無得揀幾成熟🤣
我地仲點左波菜、蕃薯條、荀
野飲都ok
2019-10-30
餐廳:我愛慢煮 (上環)地址:上環普慶坊18號地下G2號舖除咗成日係大商場大街搵餐廳食飯🍴,另一個樂趣就係走到唔同嘅隱蔽小巷去搵野食🙈,有時都可能會搵到意想不到嘅驚喜係上環嘅一條橫街小巷,雖然唔顯眼👀,但係就比我發現左呢間充滿友善嘅餐廳🥰——我愛慢煮餐廳以慢煮風格去整每一道食物🔥,比你係輕鬆舒適嘅環境到享受到原汁原味嘅野食🤤,西冷、安格斯牛扒🥩、鴨脾🍗、豬鞍,仲有多款小食同甜品比你揀🥗🍨,一大班朋友最岩飲埋呢到嘅生啤今次叫左個48小時羊後膝($138)同燒露荀苗 ($28),羊肉肉質細嫩☺️,羊羶味唔會好重,啖啖肉😋,加埋香草粉係面頭就夠哂入味呢排壓力大又唔開心,嘆返杯熱朱古力($32)☕️,飲完個人都放鬆啲開心啲😁,香港小店唔易做💪🏾,真係要多多支持下
餐廳:我愛慢煮 (上環)
地址:上環普慶坊18號地下G2號舖

2019-11-03
2019-11-03 318 浏览
為了吃,可以去到幾盡?今晚和友人一起走到普慶坊,就是為了吃慢煮肉肉點餐的話,真接到櫃檯付款後,拿個號碼牌再找位坐就可以了,餐具和醬汁都是自助的呢!肉類,小食,甜品都有,手工啤酒的選項更相當豐富。點了個芝士溫泉蛋大啡菇作前菜,即叫即焗的菇上充滿著芝士,香氣撲鼻。溫泉蛋就在芝士和菇中間,一切開就溢出金黃色的蛋黃漿。入口先感受到滑溜的溫泉蛋,蛋黃漿味道濃郁,接下來就是柔軟的芝士。最後一口咬下去,大啡菇的精華就傾瀉而出,好正!!肉類方面,我倆選了雞和牛兩款。香草丹麥烤雞半隻主要是雞腿和接連的部位。雞皮薄脆,沒有很厚的脂肪,吃著也不怕肥。至於雪白的雞肉經過慢煮,肉質柔嫩又易切又易咬,一點也不乾柴呢!點上醬汁吃更為惹味。牛扒方面,我是特意選安格斯頂級平鐵扒的,每隻牛就只有五公斤的呢!這個部位的牛肉味道濃郁,會有軟嫩的口感,同是也有咬勁,是名廚推介的牛扒類別啊!經過慢煮,牛肉汁鎖得好好的,咬下去夠juicy!享用完主菜,就跟朋友把酒談天。這裡有多款手工啤酒,不要錯過啊!友人平常不太喝啤酒,所以我為他選了比利時琥珀啤,充滿花香,蜜柑和焦糖香,算是易入口的啤酒。我就選了pale ale,有啤酒花的味道帶

肉類,小食,甜品都有,手工啤酒的選項更相當豐富。

香草丹麥烤雞半隻

點上醬汁吃更為惹味。

比利時琥珀啤酒

我就選了pale ale,有啤酒花的味道帶點熱帶果香,味道比較濃。
紐西蘭印度淡愛爾

吃完美味的肉又有啤酒喝,是一大享受!
香草丹麥烤雞半隻
比利時琥珀啤酒
紐西蘭印度淡愛爾
2019-11-02 44 浏览
呢排因為工作比較忙嘅關係, 屋企支慢煮棒已經鋪塵, 呢日星期日family day 去到上環, 路經見到一間餐廳係用慢煮嚟做主題, 諗諗下我都好耐 冇食過慢煮嘅食物, 餐廳嘅門口都幾特別有龍虎 圖案, 餐廳係半自助式, 不收加一服務費。芝士忌廉菠菜苗將芝士和忌廉汁鋪上菠菜苗上焗 菠菜苗夠鮮嫩, 個醬汁好creamy 同埋芝士味都幾香。炸蕃薯條呢個炸蕃薯條配咗黑松露沙律醬, 番薯條畀某大嘅快餐店薯條較粗, 蕃薯條入面唔會有空心, 蕃薯條炸得好香脆, 因番薯條本身嘅味道係有少少甜, 配黑松露沙律汁味道更加豐富。法式油封鴨髀鴨髀經過慢煮可以保持到肉質嘅嫩滑, 慢煮完再煎封, 鴨皮煎得好香口, 食唔到鴨嘅騷味。48小時羊後膝48小時嘅意思係呢舊羊後膝用慢煮嘅方法烹調咗48小時, 羊後膝鋪滿孜然其他香料, 肉質好淋和嫩滑, 羊味都幾重 ,但冇樣嘅騷味。安格斯頂級西冷扒(細)呢塊扒雖然餐廳叫嘅份量係叫做細, 但呢塊扒都有一定嘅厚度, 因為要做慢煮嘅牛扒需要一定嘅厚度, 如果塊牛扒太薄係唔適合做慢煮, 牛扒慢煮完之後, 再用蒜頭和百里香煎封, 呢塊扒嘅熟度大概係五成熟, 呢塊扒保持到肉汁, 重牛味。

炸蕃薯條

法式油封鴨髀

48小時羊後膝

安格斯頂級西冷扒(細)

比利時黑麥手工啤

餐廳仲有提供多款嘅手工啤, 呢款手工啤係 深度烘烤麥芽, 乾果和拖肥風味,11% 酒精成分, 味道有啤酒嘅麥味和乾果嘅酸味。

焦糖醬朱古力布朗尼蛋糕

布朗尼蛋糕喺上碟前有焗一焗, 味道方面好香濃嘅朱古力味, 搭上焦糖醬甜得嚟都唔會好漏。

• 黑松露蕃薯條
  • 法式油封鴨腿
2019-11-01 55 浏览
今次黎到呢間主打慢煮嘅隱世餐廳 避開左weekday lunch hour 黎 所以客人唔多我同朋友叫左兩個main 加一個salad每個main 會配埋沙律 薯條 所以都幾抵食首先講下呢半隻雞先慢煮嘅關係 所以肉汁keep到曬 而且仲好嫩滑❤️之後油封鴨脾另加溫泉蛋 鴨脾都好出色 雖然係油封 但食落唔會感到好油膩👍🏻而且溫泉蛋好正 一定要加黎食大啡菇沙律 個菇整得好juicy 一d都唔會乾🤤而且個沙律汁好開胃 個沙律仲會配埋餐包😂另外野飲叫左水果茶同熱Latte
今次黎到呢間主打慢煮嘅隱世餐廳

大啡菇沙律 個菇整得好juicy 一d都唔會乾🤤
而且個沙律汁好開胃 個沙律仲會配埋餐包😂

另外野飲叫左水果茶同熱Latte
2019-10-31 167 浏览
原來上環有兩間<我愛慢煮>,我book咗普慶坊呢間,但冇同男朋友講清楚,佢差啲去咗孖沙街嗰間😂所以出發前真係要睇清楚地址先🤔呢到係以自助下單形式,落單後就可以坐返埋位等上菜。我地叫咗兩個主菜,一個配菜,一個甜品同兩杯飲品,免收加一服務費,總數四百蚊有找,好抵食!🌪安格斯頂級西冷牛扒(小) $138表面煎得香噴噴,慢煮嘅肉汁果然特別豐富,非常juicy,肉質軟腍,牛味香濃!全塊扒都冇多餘嘅肥膏或煮筋,啖啖肉😚🌪安格斯頂級平鐵扒 $118切開肉質呈粉嫩,賣相吸引!口感嫩滑而且充滿彈性。面層撒上香草,冇多餘醬汁,可以品嘗牛扒嘅天然肉香。🌪芝士忌廉菠菜苗 $32爆芝邪惡之選,個芝士拉絲超長😂菠菜苗索滿芝士忌廉汁,味香而不膩!🌪慢煮紅酒梨配意大利雪糕 $38慢煮紅酒梨煮得好腍好入味,連果肉已經都變咗紅酒色。紅酒喺加熱過後酒精已經揮發,淨低香甜味😋配埋冰凍香滑雪糕,好滋味!🌪凍水果茶 $36味道清甜,多生果,不過茶味可以再濃啲會更好。🌪荔枝接骨木花特飲 $38接骨木有種獨特嘅清香,味道輕盈清爽,配肉食一流!
呢到係以自助下單形式,落單後就可以坐返埋位等上菜。

🌪安格斯頂級西冷牛扒(小) $138
🌪安格斯頂級平鐵扒 $118
🌪芝士忌廉菠菜苗 $32
🌪慢煮紅酒梨配意大利雪糕 $38
水果茶
🌪凍水果茶 $36
味道清甜,多生果,不過茶味可以再濃啲會更好。
荔枝接骨木花特飲
🌪荔枝接骨木花特飲 $38
接骨木有種獨特嘅清香,味道輕盈清爽,配肉食一流!
水果茶
荔枝接骨木花特飲
2019-10-27 56 浏览
素來中上環都係我打卡既地方太多小店舖係度啦! 每一間都有獨特性哩間重勁 門面有左青龍,右白虎,佢既牌坊係用木板 毛筆寫成既 「我愛慢煮 」江湖味十足。入到去又唔喺咁既,紅色磚牆,掛上少少乾花 配上高腳枱櫈,反而似韓風簡約嘅格局添。間店主打慢煮方式泡製食材 重點價格平宜,我試過佢太子間既姐妹店「慢煮工業」 主菜安格斯頂級西冷牛扒 (小) $ 138西冷牛扒肉嫩蒜煎好香 配上牛扒 層次更突出唯一問題係隻碟比較滑 成日都切唔到野48小時羊後膝 $138羊後膝肉鬆軟嫩重點唔重羊so味大大隻 啖啖肉一定要share 先食得晒芝士溫泉蛋大啡菇 $36最出色係個大啡菇個蛋好滾動咁流出黎 勁match 隻大啡菇芝士忌廉菠菜苗 $32第一次咁食菠菜苗 芝士忌廉都好夾重可以大大啖食芝士tim飲品荔枝接骨木花特飲 $38荔枝同接骨木根本係姐妹黎 因為接骨木味近似荔枝味 唔會有好大既衝突 正所謂有得飲有得食有埋荔枝肉係度 配絕呀!比利時琥珀啤酒$42朋友點左枝啤酒哩枝標旁既花香 蜜甜 焦糖香味完完全全帶到出黎小清新 啱晒d 少飲啤酒 又想試飲既朋友女仔都好岩對啦, 店舖做緊個活動,係Facebook 打卡即送

素來中上環都係我打卡既地方
太多小店舖係度啦! 每一間都有獨特性
哩間重勁 門面有左青龍,右白虎,
佢既牌坊係用木板 毛筆寫成既 「我愛慢煮 」江湖味十足。

主菜

重可以大大啖食芝士tim

飲品
荔枝接骨木花特飲 $38
正所謂有得飲有得食
有埋荔枝肉係度 配絕呀!

比利時琥珀啤酒$42
朋友點左枝啤酒
哩枝標旁既花香 蜜甜 焦糖香味
完完全全帶到出黎
小清新 啱晒d 少飲啤酒 又想試飲既朋友
女仔都好岩

對啦, 店舖做緊個活動,係Facebook 打卡即送炸芝士條! 炸得好鬼好味囉! 衰d個句 點都打下卡 拎野食😂

埋單:$424
選址上 真係好出色
2019-10-22
  • 芝士溫泉蛋大啡菇
  • 荔枝接骨木花特飲
2019-10-25 50 浏览
窮遊香港。簡約乾淨舒服西餐是日黎左上環山上面上次食過呢間既中午 勁抵食所以今日晚市路過再黎相對午餐set晚市冇咁抵但呢間上環晚市黎講 都係抵食唔錯.呢日叫左⭐️芝士忌廉波菜苗$32可以玩芝士拉絲⭐️芝士溫泉蛋大啡菇$36呢個都有小小拉絲 上面有隻蛋切開加埋蛋汁 同菇汁 整體唔錯 好食.⭐️安格斯頂級平鐵牛扒$118呢個肉味唔錯 冇咩根 幫你切埋份量ok 可以$2個人分.呢日唔算多人而且環境勁簡單乾淨舒服岩哂約朋友黎傾計吹水 好評
窮遊香港。簡約乾淨舒服西餐
是日黎左上環山上面
呢日唔算多人
而且環境勁簡單乾淨舒服
岩哂約朋友黎傾計吹水 好評
2019-10-23 3460 浏览
朋友介紹上環穩世西餐廳「我愛慢煮」,位置近東華三院附近。在上环普慶坊18號地下(地鐵B出口大約步行十至十五分鐘左右,如坐電車上環總站落車八至十分鐘)。餐廳主打以慢煮方式處理食材,堅持著食物要新鮮原汁原味。一般慢煮餐廳價錢都比較貴,但這間餐廳價錢非常平易近人,環境又優雅寧靜,好適合知已朋友聚會。值得推薦!樓梯行上去就見到門口,左右門邊各畫上一隻老虎一隻龍,真的夠特別。餐廳牌匾木製的。餐廳分了兩層,靠牆位置木制家俬配草織坐墊感覺自己身在東南亞地區。全是木製枱和椅子,座位好寬躺,還有吧枱餐牌中英對照餐廳自助形式,自己點餐,自己攞餐具。點完餐後侍應會一樣一樣上菜。安格斯頂級西冷牛扒(細)極力推介推介! 牛扒煎到大約五成熟外香内腍,牛肉油脂豐腴超濃郁,加上黑椒和香草調味,已不需要再加任何醬汁。慢煮加拿大法式豬鞍架袐方醃製後再加以慢煮保持著肉質軟腍,就算全熟都非常嫩又多汁又容易切開芝士溫泉蛋大啡菇大啡菇上是一層火槍燒的滿滿芝士,下面是溫泉蛋,最底層是大啡菇。一切開,流心蛋的蛋黃流了出來,一啖入口先是芝士味,接著是溫泉蛋的蛋香,最後是大啡菇菌香,層層分明感覺超滿足。慢煮白酒菠蘿配義大利雪糕 白酒的果
朋友介紹上環穩世西餐廳「我愛慢煮」,

全是木製枱和椅子,座位好寬躺,還有吧枱

餐牌中英對照

慢煮白酒菠蘿配義大利雪糕
白酒的果甜,菠蘿的酸配合面上的焦糖甜,再來一口抹茶雪糕,完全是一個很特別很特別的甜點配搭。令你意想不到的口感。

澳洲檸檬青檸特飲
檸檬加梳打,酸酸甜甜十分清新又解膩
西柚青檸特飲
青檸酸酸甜甜,十分開胃。
特飲

特飲
  • 法式豬鞍架
  • 慢煮紅酒梨配意大利雪糕
  • 4. 慢煮紅酒梨配意大利雪糕
My friend and I had lunch/afternoon break at a restaurant called “The Hangout Corner” (我愛慢煮) located in Shop G2, G/F, 18 Po Hing Fong, Sheung Wan上環普慶坊18號地下G2號舖.There are traditional Chinese graffiti(dragon & tiger) at the entrance of the restaurant!!Bundles of dried herbs are hanging on the raw, rustic brick wall!!!You can see a loft with many seat as you wall few steps up!!The lunch sets are provided from 12pm-5:30pm.We ordered 3 sets and 2 salads...“BBQ pork ribs”美式煙燻烤豬仔骨HKD$70Cooked in Americ
上環普慶坊18號地下G2號舖.

“BBQ pork ribs”
美式煙燻烤豬仔骨
HKD$70

Cooked in American smoke recipe!The ribs are nicely grilled!! Coated with tangy, rich flavourful BBQ sauce!! And the ribs don’t had any unpleasant frozen tastes!

Yummmmmm!Recommended!!

“Slow cooked US Angus prime steak”
慢煮美國頂級安格斯牛扒
HKD$100

The Angus steak is tender and pink in the middle!!

Sell at an affordable price!!

“Slow cooked French duck confit”
低溫慢煮法式鴨油封鴨脾
HKD$60

Slow cooked in low temperature with duck fat!

The duct thigh is moist, succulent and tender!!

All the lunch sets had fries and Sautéed mushroom as the side!!

The fries are crunchy and crispy with a kick while the Sautéed mushroom is buttery and earthy!!Loveeeeeeee both elements very much !!

Each lunch set is paired with a glass of “Iced cold fruit tea”凍果茶‘’ for free!!

With sweet aromatic fragrant honey tastes!!! Bright and light!! Not toooo sweet!! Good choice for summer!!

Customers can upgrade the Iced fruit tea to some special drinks!!

Crafted beer 手工啤
“Barbe Rufa”
8.5% ABV,Vichte, West-Vlaanderen, Belgium
+HKD$25

Style: Belgian Ale - Strong Dark
Brewed by: Verhaeghe

Dark amber with small white head. Slight fruity aroma. Sweet - sweet-sour fruity taste with some bitterness later. Also another kind of toffy sweetness on the background.

Hot Latte 熱鮮奶咖啡
+HKD$5

“Crab and mango mixed salad”
蟹肉芒果沙津
HKD$70

The diced mango added sweetness to the salad.

Topped with deshelled crab meat!!

Fresh, light and healthy salad!!

“Smoked salmon and Salsa salad”
煙三文魚鮮茄沙津
HKD$60

The prices of the dishes are affordable. Nice cafe to have a break during afternoon!!

午餐
  • “BBQ pork ribs” 美式煙燻烤豬仔骨
  • “Iced cold fruit tea”凍果茶‘’
  • Fries  薯條
  • Sautéed  mushroom  蘑菇
2019-10-23 62 浏览
一直有聽說過慢煮,也想試試這個新式烹飪方式,正好香港也有慢煮專門店,就約朋友試一下。 原來這家店有兩家分店,距離不遠,一家是新開的,我們去的是新開的那家。 因為沒有加一,餐具和水都是自助,不過對我來說沒問題,自己動手也很方便。 沒有加一可以節約吃美食的成本啦,不過服務態度依舊很好。 主菜就選了慢煮中的招牌,慢煮鴨腿同慢煮豬肋排。 慢煮鴨腿細嫩入味,整個鴨肉全都可以輕易從骨頭上分離出來,味道清淡,不油不膩,搭配黑胡椒是點睛之筆。 豬肋排原本擔心會柴,但是慢煮的手法保留了肉汁,在入味的同時,不會流失肉的水分,軟硬適中,好滋味。 小菜點了溫泉蛋大啡菇,還有芝士菠菜。 一整片芝士包裹流心蛋,還有巨大的菇做底,每一口都是滿足啊,蛋黃液包裹芝士搭配清淡的菇,又是一道吃起來很健康的食品。 芝士菠菜也是滿滿的芝士鋪在菠菜上面放進烤箱進行烤制,菠菜的汁水保留,搭配厚厚的馬蘇里拉芝士,兩者攪拌中和,菠菜也變得格外好味。 最好要說這個甜品,真是非常好吃啦! 甜品都是慢煮的,可見店家有心。 慢煮白酒鳳梨,還有脆脆的糖面,鳳梨的微酸、白酒的微醺還有焦糖的甜,搭配得當,加上低脂的Gelato霜淇淋,也是一道健康好

最好要說這個甜品,真是非常好吃啦! 甜品都是慢煮的,可見店家有心。 慢煮白酒鳳梨,還有脆脆的糖面,鳳梨的微酸、白酒的微醺還有焦糖的甜,搭配得當,加上低脂的Gelato霜淇淋,也是一道健康好滋味的甜品。 很完美啦!
2019-10-22 71 浏览
<同連登豬食野,製作用心既西餐>呢間我愛慢煮 喺上環同西營盤中間位 環境有 d似簡約既酒巴 高枱櫈既格局 有 d似中西合壁既風格 牆最入用紙貼左🐷連登豬🐷 fb page 都寫明會喺特別日子開門幫香港人 menu上面既主菜都係慢煮 豬羊鴨雞等等 各式小食同飲品 仲有 house wine食物質素十分唔錯 值得一試😍🍴芝士條 🧀 fb打卡送雖然送但一 d都唔 hea芝士條出面香脆厚度適中👍🏻咬開有暖暖地既拉絲芝士 味道唔算濃但好軟滑 好有口感 正🍴炸蕃薯條28 蚊🍠用香甜既蕃薯炸成 出面香脆入面軟熟 出面調味既葱花冇擋左 蕃薯既甜味 🌿點 d 好香黑松露味既沙律醬更正🍄 然後我就忍唔住點左一個清新口感既🍺泰國象啤 32 蚊 襯番哂 正😈2. 🍴法式油封鴨脾 118 蚊🦆慢煮既油封鴨脾 有兩隻 佢個味唔太濃 帶一 d香草油香 🌿鴨皮肥味但食落唔肥膩 值得讚賞 👍🏻鴨肉幾煙靭彈牙 帶有些微咸香 十分唔錯3.🍴燒露筍苗28 蚊🥬底層既露筍夠新鮮 比較長幼身同爽口 出面落左少少鹽增加咸度 調味唔錯🍴美式煙烤豬仔骨 118 蚊🐷🍴芝士温泉蛋大啡菇 36 蚊🧀🍄大啡菇唔算好闊身但
<同連登豬食野,製作用心既西餐>

🍴芝士條 🧀 fb打卡送

🍴炸蕃薯條28 蚊🍠
🍺泰國象啤 32 蚊 襯番哂 正😈

2. 🍴法式油封鴨脾 118 蚊🦆

3.🍴燒露筍苗28 蚊🥬

🍴美式煙烤豬仔骨 118 蚊🐷
🍴芝士温泉蛋大啡菇 36 蚊🧀🍄
大啡菇唔算好闊身但夠厚 菇味偏濃 上面成層包住香濃偏咸既芝士 芝士包住温泉蛋 🥚一整開 d半熟既蛋黃同香滑蛋白流出黎 同番咸芝士 match番 好味👍🏻

🍴慢煮紅酒梨配意大利雪糕 38蚊🍐🍷
紅酒雪梨醃得十分唔錯 有紅酒香味得黎仲保留番梨既甜味 口感夠 juicy而雪糕係玄米茶味🍦☕ 茶味夠香 甜度適中 都十分唔錯😃

#慢煮 #西餐 #鴨脾 #紅酒雪梨 #雪糕 #豬仔骨 #露筍 #大啡菇 #芝士 #蕃薯

Score 平均分 <7.8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#我愛慢煮
上環普慶坊18 號地下g2 號鋪
~~~~~~~~~~~~
2019-10-22
2019-10-22 74 浏览
之前吃過慢煮食物,覺得好味又有新鮮感。星期日跟朋友午餐,就選了這主推慢煮的餐廳。餐廳環境很像酒吧,裝修很有特色,很適合朋友聚餐。法式油封鴨脾有兩大隻,應該是慢煮後再焗香外皮。焗得油香十足,皮微微脆,肉經過慢煮不會硬。調味剛好,咸香咸香的,還有有香草的香氣。US安格斯頂級西冷牛扒我們選了小份,但分量亦足。慢煮後肉質保持粉嫩,外層用牛油煎得非常香,那油脂的香氣牛魔王表示很滿足。如果配上那焗蒜吃,會更惹味。芝士忌廉菠菜苗牽絲芝士咸香配上忌廉汁,令菠菜味道多層次。用焗的方法令碟邊的菠菜葉烤得脆脆,沾上忌廉汁吃就軟滑,再夾著芝士吃就最好吃。草莓比利時窩夫配意大利雪糕分量十足,有三件窩夫,外層脆脆的,窩夫質感是厚實的,香濃蛋味。配士多啤梨醬和雲呢拿意大利雪糕吃,酸甜酸甜的,很滿足。飲品方面我們點了熱情芒果特飲和澳洲檸檬青檸特飲。其中熱情芒果特飲有很多芒果肉,天氣熱喝一口汽水再吃一口冰凍芒果肉,很透心涼呢。

法式油封鴨脾

US安格斯頂級西冷牛扒