今日難得放假身為一個念舊既人比起去一啲新嘅餐廳其實我比較鍾意去番一d充滿回憶同人情味既餐廳依道坐就好似大排檔禁都幾多人食 有番工既人 有學生 有工人咩唔同既人都儲搭埋同一張枱為既就係一碟 鼓油汁既豬扒飯豬扒好鬆軟 一咬就開 豉油汁入哂味加配埋 薑味偏重既瑞士汁雞翼啖啖都係肉真係好爽以前會加埋一支支裝可樂夏天食真係好爽😄最緊要價錢真係好親民點樣配搭都好加埋都係$52 凍飲加兩蚊另外就係佢周圍成條街都有d位泊下車所以都幾方便同就腳 就係交通廣場枱離
今日難得放假
就係交通廣場枱離
2023-11-03
  • 瑞士雞翼
  • 豉油豬扒飯
哩啲冬菇亭又或者叫熟食中心🍴,真係買少見少🔎。而呢啲地方通常都係冇冷氣🥵或者環境衛生較差🦟,但相對地佢哋價錢就比較平💰同埋多種一份情懷👴🏻。不過今次我選擇咗叫外賣,因為佢間鋪係正正對住公廁門口🚾,等飯個陣已經有浸唔太好嘅味道🙊。豬扒雞球飯 ($54)盒飯有一大塊豬扒🐖,四件雞球🐓,有一堆椰菜🥬塾底,一兜汁,仲跟咗杯嘢飲🍹,冷熱同價。哩度最出名就係豬扒,雞球同埋瑞士雞翼,豬扒出名大件夾抵食,睇圖都見到佢好厚一大塊。而雞球其實就係將一塊巨型嘅雞扒,斬開咗做四嚿雞肉。佢啲嘢食份量的確係好巨型🤲🏻,食肉獸見到一定好開心🤩,但係個豬扒實在係鞋咗啲,食嘅時候真係要用下牙力同咀嚼肌先搞得掂😬,而雞扒就係普通嘅連皮雞排,相較豬扒之下,雞肉就比較正常👌🏻。而個白飯就比起我哋平時食開嗰啲再淋身啲,我自己就食唔慣🫢。個汁就係甜豉油,係煮雞翼嗰啲汁嚟,味道偏甜🍬。其實成盒飯都係你可以想像到嘅味道黎💭,只係一個嘅加大size嘅豬排雞排飯,作為元朗名物,有少少覺得名過於實🤥。⭐️總括而言…我今次食哩塊豬扒好鞋👟,唔知係一時失手定不嬲係咁,如果你係元朗人買飯食,我會推薦你食返瑞士雞翼🐥。但如果你特登入元朗試哩個飯,原
豬扒雞球飯
豬扒雞球飯 ($54)

⭐️總括而言…
我今次食哩塊豬扒好鞋👟,唔知係一時失手定不嬲係咁,如果你係元朗人買飯食,我會推薦你食返瑞士雞翼🐥。但如果你特登入元朗試哩個飯,原來有更加多值得你去嘅餐廳👏🏻。
2023-08-04
5 分钟 (外卖自取)
2023-07-22 461 浏览
#搞串個pantry我哋會同大家去發掘唔同嘅餐廳。鐘意食嘢嘅你,快啲follow我哋啦! 或者dm我哋一啲想我哋去食嘅餐廳啦👅👅😋今次去到呢間餐廳,就比大大件嘅豬扒🐷吸引住!而且仲有兩隻太陽蛋🍳蛋汁混合甜豉油,再一啖豬扒一啖飯,真係超級正,一啖接住一啖勁快就食完😋😋🍽️ 值得讚嘅係豬扒醃得好入味,同埋甜豉油同飯真係勁夾!但係,略嫌啲飯煮得唔太好,有啲飯粒太硬,有啲飯太軟🤨同埋,個飯嚟時都唔係好熱,只係暖嘅。不過個飯咁平($47),如果大家經過元朗,都值得去食!
#搞串個pantry

2023-02-24
午餐
2023-03-28 1278 浏览
大隻仔今次覓食嘅店舖就係💥 成記茶寮 💥 元朗名物「豬扒飯」聽就聽得多,大隻仔今日終於有機會試食嘞,餐廳11:30前賣早餐,到11:30先有豬扒飯賣。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 豉油豬扒雞翼飯 $50豬扒超級大塊,有手掌大細,而且係厚切,每一啖都十分滿足。煎豬扒有用刀界開,方便進食,而且肉質鬆化,唔乾唔柴,近骨位、近肥膏位會特別好食,有油香又夠淋滑,而中心位置就會比較實。豉油係甜豉油撈飯一流,味道有少少似瑞士汁但帶微微魚腥味。另一主角瑞士汁雞翼,有三大隻。瑞士雞翼超級好食,夠淋滑又入味,比起好多茶餐廳還要好食,大隻仔覺得可以媲美太平館。瑞士汁偏甜,唔止用砂糖,仲有冰糖既甜味。至於飯底就比較普通,比較濕。🔥 凍奶茶少甜 $0味道一般,茶比較苦澀,奶都ok。溫馨提示:環境就真係唔太好。餐廳有大量外賣單,老闆做唔停手,落單要比較有耐心。不可單點2塊豬扒飯,因為成本、貨源緊張關係,豬扒飯必須雙併。
大隻仔今次覓食嘅店舖就係

服務 ⭐️⭐️⭐️
環境 ⭐️
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

🔥 豉油豬扒雞翼飯 $50
豉油係甜豉油撈飯一流,味道有少少似瑞士汁但帶微微魚腥味。
豉油豬扒飯

另一主角瑞士汁雞翼,有三大隻。
瑞士汁偏甜,唔止用砂糖,仲有冰糖既甜味。
至於飯底就比較普通,比較濕。
瑞士雞翼

🔥 凍奶茶少甜 $0
味道一般,茶比較苦澀,奶都ok。
凍奶茶少甜

溫馨提示:
環境就真係唔太好。
餐廳有大量外賣單,老闆做唔停手,落單要比較有耐心。

瑞士雞翼
2023-03-28 598 浏览
元朗必食大大塊豬扒豬扒可以拼雞翼、雞扒、雙蛋、腸仔、午餐肉,包埋飲品堂食$52外賣$54,真係好抵食!🥕豬扒拼雞球$52⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️豬扒大大塊勁厚身,大過成隻手掌呀!感覺係用左巴西梅頭豬扒,而且好少豬扒可以整到甘juice,而且5會乾5會鞋,又夠肥美真係好正,食得勁滿足! 雞球又係有勁多塊,全部都勁juice肥美,重點係雞髀位,所以堅正,再淋上招牌豉油,完美ko晒成碟飯呀~🥕豬扒拼雞翼$52⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️雞翼既瑞士汁真係冇得頂👍,勁濃郁甜度又剛好,炆到入晒味,雞翼又夠大隻又夠淋,食到🐰舐舐脷🥕豬扒拼雙蛋$52⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🥕凍檸茶⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️如果想再加菜雞翼就係+$8======詳情======成記茶寮元朗建業街街市地下C8號舖時間:8:00-16:00👣元朗站A出口步行約8分鐘/輕鐵大棠路站步行5分鐘================
元朗必食大大塊豬扒

• 瑞士汁雞翼
  • 豬扒煎蛋飯
  • 豬扒蛋飯
  • 雞翼豬扒飯
‼️元朗人必食之豬扒雞翼飯💁🏻‍♀️臥虎藏龍,瑞士汁超正,又濃又甜醃得夠入味瑞士雞翼雞翼隻隻好飽滿,肥美,漲卜卜,食入口好嫩滑😋豬扒飯簡直係我排行榜嘅數一數二,大大塊好厚身,食入口好淋,好貼心會切開一件件方便食用😋畫龍點睛,如虎添翼系個黑豉油呀‼️‼️‼️相信系店家自己調制,好香濃,又唔會鹹,真系老套啲講句豉油都可以撈飯,食幾碗飯都仲得呀🌟雖然佢係大排檔,但好多人去食,當日3點去食經已賣得7788,準備收檔,大家想食就襯早岀發去食👅📍成記茶寮 (元朗)元朗建業街街市地下C8號舖
‼️元朗人必食之豬扒雞翼飯💁🏻‍♀️

臥虎藏龍,瑞士汁超正,又濃又甜醃得夠入味瑞士雞翼
雞翼隻隻好飽滿,肥美,漲卜卜,食入口好嫩滑😋

畫龍點睛,如虎添翼系個黑豉油呀‼️‼️‼️

📍成記茶寮 (元朗)
元朗建業街街市地下C8號舖
2022-07-18 1543 浏览
元朗必食嘅豬扒飯,天氣太熱係唔可以去食㗎黎到成記,一定係食豬扒飯,我一定係食豬扒飯配粟米汁加瑞士雞翼,佢個粟米汁有好濃嘅粟米味,仲有一粒粒粟米,執好明顯係再煮過,唔係一匙羹到落去嗰啲,粟米汁份量好夠,完全夠送飯,豬扒夠林,又醃得夠入味,成塊面咁大塊,大概有一塊半至於雞翼,好大隻,佢個瑞士汁甜又唔咸,雞翼亦都唔會太老,好食至於朋友食嘅咖喱汁,好香咖喱味,配豬扒都唔錯嚟到呢度,唔會諗環境特別好,招呼又非常周到,但係好味嘅嘢食,又會令你想繼續嚟呢度
元朗必食嘅豬扒飯,天氣太熱係唔可以去食㗎

成塊面咁大塊,大概有一塊半

至於朋友食嘅咖喱汁,好香咖喱味,配豬扒都唔錯

2022-01-27 1604 浏览
來到元朗,想起有間朋友推介的豬扒飯,一於去試吓😆*豬扒雞球飯🐷豬扒炸過依然腍甜多汁,一點都唔鞋大大件份量又多,淋上招牌豉油汁特別惹味雞球是雞髀起肉,食落又嫩又滑😋*豬扒雞翼飯🐤原以為雞翼同樣是炸出來出來是瑞士雞翼有啲喜出望外瑞士汁🇨🇭濃甜美味,雞翼皮爽肉嫩店主教路要用叉來食先食出味道😝另外每個飯餐都跟飲品,仲要冷熱同價😝這裏吃的不只是味道,店主間中走來問啱唔啱口味,好唔好味啊,少有的人情味🥰
來到元朗,想起有間朋友推介的豬扒飯,一於去試吓😆

*豬扒雞球飯🐷
豬扒炸過依然腍甜多汁,一點都唔鞋
大大件份量又多,淋上招牌豉油汁特別惹味
雞球是雞髀起肉,食落又嫩又滑😋

*豬扒雞翼飯🐤
原以為雞翼同樣是炸出來
出來是瑞士雞翼有啲喜出望外
瑞士汁🇨🇭濃甜美味,雞翼皮爽肉嫩
店主教路要用叉來食先食出味道😝
另外每個飯餐都跟飲品,仲要冷熱同價😝

2021-09-28 1703 浏览
肉肉??趁著週末又去元朗探索美食,這次去的是冬菇亭美食,成記茶寮店鋪已經在這裡經營了30多年。那麼何為冬菇亭呢?其實就是一種位於街市居民區附近的小亭,裡面有很多街坊美食。雖然店內沒有空調,但即便是炎炎夏日店內還是座無虛席。.成記最出名當數「三寶」:豬排、瑞士ji翼、ji球。如果你真的很糾結要吃什麼,隨便三選一即可,絕對不會失望。三寶美味的秘密,是因為有祖傳自身調配的秘方豉油。.這樣一份飯加一個港式飲料,只要47💰,說實話食量小的女孩子,兩個人點一份絕對夠了,肉肉??不是食肉動物,根本沒有吃完!!太浪費了,下回兩個人點一份!
2021-09-08 1141 浏览
窮遊香港-元朗招牌厚切豬扒雞翼飯 呢間元朗冬菇亭茶記都幾多人推介 好多朋友都話佢豬扒好食 所以去咗試試.⭐️豬扒雞翼飯$47雞翼有三隻 豬扒有一大塊‼️問過店員 如果點 #豬扒飯 一碟會有2大塊👍🏻豬扒口感好鬆軟 真心好厚(可睇圖)👍🏻雞翼 睇顏色都知佢爆入味👌🏻但肉質略嫌 老左小小 如果肉質嫩滑就完美👍🏻滷水汁偏甜 有d焦糖香 送飯一流.整體食物水平 我幾鍾意呢間茶餐廳大件夾抵食 但環境方面評分就低啦因為始終冇冷氣 同埋大排檔環境. #成記茶寮 (元朗)地址:元朗建業街街市地下C8號舖.⭐️評分:味道:4/5環境:1.5/5服務:4/5 即使熱 店員有主動比冰水 驚訝 神奇 加分抵食:4.5/5
⭐️豬扒雞翼飯$47
雞翼有三隻 豬扒有一大塊
‼️問過店員 如果點 #豬扒飯 一碟會有2大塊
👍🏻豬扒口感好鬆軟 真心好厚(可睇圖)
👍🏻雞翼 睇顏色都知佢爆入味
👌🏻但肉質略嫌 老左小小 如果肉質嫩滑就完美
👍🏻滷水汁偏甜 有d焦糖香 送飯一流
整體食物水平 我幾鍾意呢間茶餐廳
大件夾抵食 但環境方面評分就低啦
因為始終冇冷氣 同埋大排檔環境
#成記茶寮 (元朗)
地址:元朗建業街街市地下C8號舖
⭐️評分:
味道:4/5
環境:1.5/5
服務:4/5 即使熱 店員有主動比冰水 驚訝 神奇 加分
抵食:4.5/5
2021-07-24 1036 浏览
​🤍成記茶寮​​∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ​​◽️豬扒蛋飯 8/10 (HKD 47)​​豬扒係我食過咁多間豬扒飯最厚嘅一間,最神奇嘅係厚得尼,仲要好嫩滑,真係稱得上皮厚肉嫩!味道尼講,醃得好入味,配上咸咸甜甜嘅鼓油,真係好送飯!再講太陽蛋,煎得岩岩好,流心蛋黃,好味!成記真係我暫時食過最好食嘅豬扒飯!​推薦!​∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ​​◽️環境​​雖然野食係好味,但環境就唔係個個接受到,間餐廳係元朗冬菇亭道,係冇冷氣嘅,但就係有一部人咁高嘅風扇吹,唔會太熱!而且餐廳隔離就係公廁,大家要有心理準備環境唔算乾淨,但都可以話地道風味十足,大家不妨體驗下!​​∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ​​💭評分​​味道 8/10​環境 3/10​​∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ​​📍地點​​成記茶寮 (📌元朗)​元朗建業街街市地下C8號舖​​∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ​​

🤍成記茶寮​

📍地點​

成記茶寮 (📌元朗)​
元朗建業街街市地下C8號舖​

2021-06-13 1166 浏览
曾經比一d YouTuber推舉為元朗名物嘅成記豬扒飯,地理位置比較偏僻,而且因為係舊式大排檔,環境方面唔可以用一般黎形容,直情用差,如果有潔癖+山長水遠入元朗食嘅人,請三思…對於我來講,最大問題係熱,中午無冷氣真係好熱😂😂豬扒雞球飯 ,豉油汁(連飲品) $47一個少飯,一個正常(少飯的話會分上)一人叫一碟都完全食唔晒肉量驚人,基本豬扒同雞球食一半已經好飽。🔸雞球一食就知道佢已經炸左一段時間,外皮一d都唔脆,而且冇醃過,雪藏雞球又完全冇雞味,只可以單靠豉油汁,而且炸左一段時間,肉質變得有少少鞋,雞球唔推介🔸豬扒反而熱辣辣,加上醃得啱啱好,配埋甜甜地嘅豉油汁,大推如果係外賣嘅話我會覺得大件夾抵食,但堂食嘅話,就真係唔可以介意環境,除咗環境惡劣之外,有幾張枱隔離就係公廁😅😅真係要睇吓大家嘅接受程度先好決定去堂食

對於我來講,最大問題係熱,中午無冷氣真係好熱😂😂

豬扒雞球飯 ,豉油汁(連飲品) $47
一個少飯,一個正常(少飯的話會分上)
一人叫一碟都完全食唔晒

肉量驚人,基本豬扒同雞球食一半已經好飽。

🔸豬扒反而熱辣辣,加上醃得啱啱好,配埋甜甜地嘅豉油汁,大推

• 豬扒飯
2021-05-29 692 浏览
.📍成記茶寮📍香港元朗建業街街市地下C8號舖雖然現在天氣很熱,但我一直都很喜歡去那種比較懷舊的大排檔吃飯,這家店算是半露天的舊式茶寮,以味道好份量大而聞名,點了個咖哩豬排飯(<50hkd),豬排給的量很足也很大一塊,咖哩是偏甜口的那種,要一個人吃完整個飯絕對是一個挑戰😂我覺得如果是住附近的人一定要去買外賣吃吃看,回頭率絕對是超高❣#foodiblum港式
📍成記茶寮
📍香港元朗建業街街市地下C8號舖

#foodiblum港式
2021-05-06 986 浏览
這是一間在元朗薄有名氣的大排檔,以大件抵食的豬扒及雞球碟頭飯聞名。店鋪位置不顯眼,環境一點也算不上理想,忍受不了就叫外賣吧。餐牌主打豬扒、鷄球、雞翼和煎蛋等簡單材料,當然一般的炒粉麵飯亦有。既然咁出名就叫一碟來試一試水準。第一啖咬雞球,明顯有雪味,醃製時間不夠,是雞髀肉很大件,但完全冇雞味,完全不好吃。豬扒好一點較鬆化,但也沒什麼豬肉味,總體還算不錯。飯和凍飲和一碗調味瑞士汁,總共47元,價錢算是實惠的。飯面撒上豉油,飯量不算多,軟熟尚算好吃。瑞士汁味道不錯。奶茶茶香亦足,滑就算不上。遇上的服務員很有禮貌,時段不是繁忙亦有幫助。大排檔不能強求環境舒適,沒空調可想像夏季將會更惡劣。外賣飯盒就加一元。
豬扒雞球飯
遇上的服務員很有禮貌,時段不是繁忙亦有幫助。
2021-05-05
2021-03-10 1534 浏览
2021年3月10日 午餐特發要外勤工作巧遇華探長收工相請真不如偶遇一齊去元朗名店成記茶寮食午餐豉汁豬扒雞翼飯豉汁豬扒雞球飯單雙拼飯四十七包凍熱飲品一杯以往只做中午市而家堂食至五點外賣做到八點半
2021年3月10日 午餐
特發要外勤工作