2023-12-02 36 浏览
我最近去了一家台式餐廳,這裡的烤魚味道不錯,然而,我對他們的服務態度感到非常失望。讓我來分享一下我的食評。首先,這家餐廳的烤魚品質不錯,他們使用新鮮的魚類,但調味比較淡,酸菜幾好味。但是令我失望的是餐廳的服務態度。由於他有室外座位可以提供給有寵物的客人,我們帶同一隻寵物和3袋購物袋,當時有很多張空枱,但其中一個餐廳員工,根據服飾應該是店長,只願意提供二人枱,他很不情願地給一張椅子放置物件。但他的面色已經非常差,語氣很無禮,更發出「嘖」聲。在下單和進食過程中,再次遭到他的冷言冷語,令整個用餐都非常不愉快。最後再上甜品時,這名店長倒瀉了,整污糟枱面,沒有道歉也沒有善後,一言不發放低就離開,我要自己找紙巾去清理枱面,感覺非常差!我認為,如果只是能力不足,或者物資不夠,你用禮貌的方式溝通,我絕對能夠體諒,我不能認同的是,發幾百蚊吃一頓飯,卻換來如此的服務態度。服務人員缺乏對客戶的關注和禮貌,不關心客人的需求,也沒有積極主動地提供建議或解決問題。儘管這家餐廳的烤魚品質不錯,但他們的服務態度卻給我留下了很差的印象。作為客戶,我們希望在用餐過程中感到受到重視和尊重。儘管無禮的服務人員只是個別例子,我

儘管這家餐廳的烤魚品質不錯,但他們的服務態度卻給我留下了很差的印象。作為客戶,我們希望在用餐過程中感到受到重視和尊重。儘管無禮的服務人員只是個別例子,我也不會再來了👋🏻👋🏻
2023-12-02
2023-12-02 17 浏览
餐廳位於將軍澳海濱長廊,毗鄰大海,當下天氣宜人,非常適合選擇露天座位,還可以觀賞路人在海濱散步、遛狗和慢跑,氛圍相當輕鬆和chill,而且餐廳食物價格合理,味道也很好✨戀上蚵仔魯肉飯($88)蚵仔圓碌碌、漲卜卜,好肥美而且好多粒,魯肉肥瘦相間,配搭豐富,好滿足,另小菜配有青瓜、花生、木耳✨鹽酥大大雞扒刀削麵($88)雞扒外皮酥脆,肉質嫩滑多汁,刀削麵則有嚼勁,牛肉湯底帶有淡淡的藥膳味✨初戀辣雞煲($198)雞煲肉質鮮嫩,小小辣,初戀辣又形容得不錯,配料豐富,好惹味✨蒜泥白肉($88)蒜泥蒜蓉配豬五花片,會比雞煲辣,而且味道刺激點🪄奶蓋四季春($30)咸芝士奶蓋配淡淡茶香味,口感濃郁滑順,亦可解膩

✨戀上蚵仔魯肉飯($88)

✨鹽酥大大雞扒刀削麵($88)

✨初戀辣雞煲($198)
雞煲肉質鮮嫩,小小辣,初戀辣又形容得不錯,配料豐富,好惹味

✨蒜泥白肉($88)
蒜泥蒜蓉配豬五花片,會比雞煲辣,而且味道刺激點

🪄奶蓋四季春($30)
咸芝士奶蓋配淡淡茶香味,口感濃郁滑順,亦可解膩
🌟#將軍澳 #翩匯坊 🌟#台式料理 #台灣菜 #寵物友善餐廳好少去將軍澳食嘢呢日去探朋友就順便去佢屋企附近嘅呢一間💁🏻‍♀️戀上台式料理 食吓呢度係寵物友善餐廳 有outdoor位置🧡#美味鵝肝阿仔肉燥飯- 鵝肝配台式肉燥 都係第一次見- 鵝肝嘅味道唔會搶咗肉燥嘅味🧡#燒烤牛肉拼盤- 有個燒烤盤 即燒牛肉 - 有幾款唔同嘅牛肉 可以一次過試晒👍🏻👍🏻🧡#黑糖珍珠熱奶茶特濃焦糖味- 黑糖珍珠 夠煙靭- 加埋焦糖味 呢杯珍珠奶茶好perfect!😃😃🧡#椰奶仙草芋圓- 食台灣嘢 梗係要食返個仙草芋圓作結 - 今次配埋椰奶 陣陣椰子香味

🌟#將軍澳 #翩匯坊

2023-11-21
午餐
1K
2023-11-22 18 浏览
臨近將軍澳海濱,有大量露天座位,景觀開陽,踩單車🚴嘅一家大小都迫低車來嘆個午餐! 店內有好多裝飾燈牌,仲有個花牆可以打打卡! 午市有套餐, 鵝肝蚵仔魯肉溏心蛋飯,加$18 仲有暖笠笠嘅松茸燉雞湯個飯好大碗,上面放咗好多飽滿嘅蚵仔🦪及魯肉碎,溏心蛋色澤鮮艷惹味,仲有兩塊煎得香噴噴金黃色嘅鵝肝! 飯粒圓轆轆有咬口,醬汁豐富,幾好味😋而個湯亦夠足料,唔會太鹹另外點咗用木桶裝住嘅~芋圓紅豆配木桶豆腐花,真係好可愛,份量係兩人以上,豆腐滑嘟嘟豆味香濃,配料放得好靚又可以隨自己心意加好啱我

• 鵝肝蚵仔魯肉溏心蛋飯
  • 芋圓紅豆配木桶豆腐花
👨🏻‍🍳戀上台式料理 (將軍澳)📍將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下G26號舖 「超多款食物選擇,仲可以打卡😻」 對住海景,好chill🤤環境勁靚,有室內室外座位,仲要禁煙👍🏻另有一張打卡椅😝 今次主要想食台式料理,scan QR code,超多選擇😳👍🏻仲有烤肉、烤魚、小菜。 🍽️台式紅燒牛肉麵 附送前菜 $88(陽春麵 古早牛肉湯)陽春麵好食😻腍得黎條條分明!!古早牛肉湯有少少藥膳味🤤牛𦟌腍身不榎👍🏻前菜 : 鹽焗花生、菠蘿粒、木耳 🍽️戀上蚵仔滷肉飯 附送前菜 $88(蚵仔 : 古早)台式滷肉飯配上滿滿蚵仔,正🤤蚵仔另可揀鹽酥,吾知系點架呢😝 🍽️台式滷水牛展 $78份量多,大塊😋 🍽️鹽酥大大雞扒 配?千島醬 $78酥脆,點醬好食🙈 🍽️松茸燉雞 $38淡淡的,好似無加調味,幾健康咁🙈 🍹奶蓋四季春 $30淡淡的,可解膩🙈 🍹芝士芒芒 半糖 $35半糖都夠甜😻好飲!! 餐廳真系好靚,設計上好有心思🤤環境設計真系會有「戀愛感」,仲要望海!!不過食完有種落寞感,可能環境太靚,對比感大🙈 #戀上台式料理
👨🏻‍🍳戀上台式料理 (將軍澳)
📍將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下G26號舖

「超多款食物選擇,仲可以打卡😻」

對住海景,好chill🤤
環境勁靚,有室內室外座位,仲要禁煙👍🏻
另有一張打卡椅😝

今次主要想食台式料理,
scan QR code,超多選擇😳👍🏻
仲有烤肉、烤魚、小菜。
台式紅燒牛肉麵
前菜

🍽️台式紅燒牛肉麵 附送前菜 $88
(陽春麵 古早牛肉湯)
陽春麵好食😻腍得黎條條分明!!
古早牛肉湯有少少藥膳味🤤
牛𦟌腍身不榎👍🏻
前菜 : 鹽焗花生、菠蘿粒、木耳
戀上蚵仔滷肉飯

🍽️戀上蚵仔滷肉飯 附送前菜 $88
(蚵仔 : 古早)
台式滷肉飯配上滿滿蚵仔,正🤤
蚵仔另可揀鹽酥,吾知系點架呢😝
台式滷水牛𦟌

🍽️台式滷水牛展 $78
份量多,大塊😋
鹽酥大大雞扒

🍽️鹽酥大大雞扒 配?千島醬 $78
酥脆,點醬好食🙈
松茸燉雞

🍽️松茸燉雞 $38
淡淡的,好似無加調味,幾健康咁🙈
奶蓋四季春

🍹奶蓋四季春 $30
淡淡的,可解膩🙈
芝芝芒芒

🍹芝士芒芒 半糖 $35
半糖都夠甜😻好飲!!

餐廳真系好靚,設計上好有心思🤤
環境設計真系會有「戀愛感」,仲要望海!!
不過食完有種落寞感,可能環境太靚,對比感大🙈

#戀上台式料理

呢間之前都有同大家介紹過~今次又再幫襯喇😆,但今次就唔再係食燒肉,反而係試左佢嘅烤魚套餐。將軍澳呢邊一般都係西餐廳比較多,呢間係少有地有烤魚可以食。———————————————🌟正宗麻辣味烤魚套餐 $348烤魚好大條,本身已經煎香煎熟,基本上一上台就已經可以食。魚肉好鮮美而且好實淨,雖然係麻辣味湯底,但係唔算太濃唔洗怕掩過魚鮮味。湯式本身仲有豆卜、芽菜同木耳,如果可以多少少菇、菜等嘅配料就更好喇!.🌟戀上軟Q鴨血 (套餐包)呢個係跟餐小食,鴨血口感確實係好q彈,個汁底有麻香味都唔錯。.🌟鵝肝蚵仔魯肉溏心蛋飯 $128呢個非常有驚喜,鵝肝平時出去食一小舊$80以上都走唔甩,呢度有兩件鵝肝仲要味道高質,煎得好香基本上係入口即溶,成口油香超正。蚵仔都有好多粒,連埋魯肉飯一齊食好唔錯。.🌟窩夫配草莓三重奏 (跟餐+$28)我果份係藍莓配朱古力雪糕,窩夫味道中中挺挺,雪糕濃郁好食,不過$28黎講性價比真係非常高。.🌟香芋珍珠鮮奶 $9香芋味濃,冇專燈少甜都唔會太甜,珍珠唔算多但對我黎講啱啱好。.🌟鴨屎香檸檬茶 $8係呢排好興嘅飲品,唔會好甜反而酸味多少少,鴨屎香果種清香都好正。
———————————————
🌟正宗麻辣味烤魚套餐 $348
🌟戀上軟Q鴨血 (套餐包)
🌟鵝肝蚵仔魯肉溏心蛋飯 $128
🌟窩夫配草莓三重奏 (跟餐+$28)
🌟香芋珍珠鮮奶 $9
🌟鴨屎香檸檬茶 $8
  • 鵝肝蚵仔魯肉溏心蛋飯
2023-11-20 64 浏览
之前食過呢間燒肉&甜品覺得唔錯,所以又同屋企人嚟食。⭐️特選燒肉拼盤(五花腩肉/黑毛豬/厚切牛舌/牛小排)拼盤有牛又有豬,每樣各有4件,可以每樣食少少。最鍾意❤️食牛小排,有較重牛味。豬肉就鍾意❤️五花腩肉,肥瘦剛剛好⭐️蒜泥白肉有超多蒜泥,完全覆蓋着啲豬肉,所以有好濃郁嘅蒜香味😂⭐️椰奶仙草芋圓芋圓煮得煙煙韌韌,配埋甜甜嘅椰奶,作為飯後甜品唔錯😋⭐️戀上水果茶⭐️古早冬瓜茶兩款飲品都好解渴,唔會係死甜
之前食過呢間燒肉&甜品覺得唔錯,所以又同屋企人嚟食。

⭐️特選燒肉拼盤(五花腩肉/黑毛豬/厚切牛舌/牛小排)

⭐️蒜泥白肉
有超多蒜泥,完全覆蓋着啲豬肉,所以有好濃郁嘅蒜香味😂

蒜泥白肉

⭐️椰奶仙草芋圓
芋圓煮得煙煙韌韌,配埋甜甜嘅椰奶,作為飯後甜品唔錯😋

椰奶仙草芋圓

⭐️戀上水果茶
⭐️古早冬瓜茶
兩款飲品都好解渴,唔會係死甜

戀上水果茶
古早冬瓜茶
2023-11-17 28 浏览
係屋企附近 性價比又好高 所以時不時都黎食野😝 除左燒肉 仲有台灣菜式 例如牛肉麵/鹽酥雞😜.|海陸空極上拼盤 $388拼盤包左日本A4和牛/ 美國牛板腱 / 西班牙黑毛豬 /豬梅花腩/巴西無骨雞上脾 /燒雞皮串(當日無雞皮 換左墨魚仔) /花虎大蝦/大海蜆.野食都好新鮮 我地最鐘意既係海鮮同美國牛板腱😋大海蜆好新鮮 粒粒都好飽滿又無沙🤭 墨魚仔好爽口 加大量燒汁燒 好正🤭.|菠蘿 3塊 $28食燒肉比較膩 次次我地都會叫埋菠蘿😆 食燒肉食到尾聲 再食燒到好甜既菠蘿 好正☺️.|芒果沙冰 $30酸甜同凍冰冰野飲 對食燒肉黎講好緊要!
|海陸空極上拼盤 $388
野食都好新鮮 我地最鐘意既係海鮮同美國牛板腱😋
|菠蘿 3塊 $28
|芒果沙冰 $30
酸甜同凍冰冰野飲 對食燒肉黎講好緊要!
2023-11-14 908 浏览
🙋🏻‍♂️餓底探員今晚去咗將軍澳調查呢間台式料理,除咗魯肉飯,牛肉麵,小食之外,佢竟然有燒肉,酸菜魚供應,食物款式選擇多,喺度用餐總會搵到一款讓你戀上嘅台式料理🥩特選燒肉拼盤 $258📸表示個燒肉拼盤入面有西班牙黑毛豬,鹽燒五花腩肉,厚切牛舌配蔥蒜油同鹽燒特級牛小排,啲肉嘅油花好靚,睇見都流晒口水🙋🏻‍♂️表示個特級牛小排肉質鬆軟,食落多汁juicy,厚切牛舌食落有咬口,牛味香濃,五花腩肉食落脂香惹味,黑毛豬夠薄,食落爽口🍡黑松露黃金花枝丸 $58📸表示個花枝丸炸到金黃色,面頭放上黑松露🙋🏻‍♂️表示個花枝丸味道鮮甜,食落香脆有咬口,配上香濃嘅黑松露醬,非常惹味🥟戀上生煎包 $58📸表示個生煎包煎到焦脆,成嚿脹卜卜,配上醬汁🙋🏻‍♂️表示個生煎包外皮軟糯,咬開入面好多汁,食落感覺似小籠包,幾特別🦪酥炸蚵仔魯肉飯 $88📸表示個魯肉飯份量好多,面頭鋪滿酥炸蚵仔,每粒都圓碌碌,賣相吸晴🙋🏻‍♂️表示個魯肉飯味道濃郁,滷汁淋滿個飯,魯肉食落軟腍,酥炸蚵仔味道鮮甜,食落好香脆🍫雪崩珍珠朱古力 $45📸表示杯朱古力面頭有層奶蓋同Oreo餅碎,層奶蓋滿到瀉,形成雪崩效果,賣相好靚,勁igable🙋🏻‍♂️表示
鹽燒特級牛小排

🥩特選燒肉拼盤 $258
黑松露黃金花枝丸

🍡黑松露黃金花枝丸 $58
📸表示個花枝丸炸到金黃色,面頭放上黑松露
戀上生煎包

🥟戀上生煎包 $58
📸表示個生煎包煎到焦脆,成嚿脹卜卜,配上醬汁
酥炸蚵仔魯肉飯

🦪酥炸蚵仔魯肉飯 $88
雪崩珍珠朱古力

🍫雪崩珍珠朱古力 $45
🙋🏻‍♂️表示杯朱古力飲落好rich,味道香濃,奶蓋口感香滑,唔太甜,底下有珍珠,口感煙韌,呢杯朱古力唔止打卡靚,味道仲好正
Pinku Pinku
🌹Pinku Pinku $45 (另加仙草 +$5)
📸表示杯Pinku Pinku係玫瑰荔枝鮮奶冰,面頭有奶蓋同忌廉,同杯朱古力一樣,奶蓋滿瀉形成雪崩效果,同樣都咁吸睛
🙋🏻‍♂️表示杯玫瑰荔枝鮮奶冰充滿芳香嘅玫瑰味道,飲落好清新,仙草口感爽滑Q彈,加埋香滑嘅奶蓋,味道層次好豐富

📈吃貨指數
酥炸蚵仔魯肉飯
雪崩珍珠朱古力
Pinku Pinku
2023-11-13 41 浏览
-戀戀蚵仔煎 $88.0餅底好煙韌,蚵仔鮮甜, 配甜辣醬, 又甜又辣, 好有初戀感覺-士林鹽酥雞 $68.0好有台北夜市的感覺, 鹽酥雞份量極多, 皮脆肉嫩, 雞肉好爆汁-黑松露黃金花枝丸(4件) $58.0花枝丸裏面真係有花枝肉粒,好咬口又彈牙, 配味道濃鬱的黑松露醬,馥鬱芳香,好味,十分驚喜- 台式烤香腸 $68.0香腸烤完肥而不膩, 配埋新鮮蒜片, 味道更層次分明- 滷肉配時菜 $88.0肉燥肥瘦均勻, 配埋清甜既菜心, 味道好夾 飲品-我的最愛 $30.0清潤香甜的百香果,多汁酸甜的菠蘿, 酸酸甜甜,味道清新可口-戀上水果茶 $32.0綠茶底入口有淡淡清香茶味, 配上不同的新鮮生果, 好好飲

-戀戀蚵仔煎 $88.0

-士林鹽酥雞 $68.0

-黑松露黃金花枝丸(4件) $58.0

- 台式烤香腸 $68.0
香腸烤完肥而不膩, 配埋新鮮蒜片, 味道更層次分明

- 滷肉配時菜 $88.0
肉燥肥瘦均勻, 配埋清甜既菜心, 味道好夾

飲品
-我的最愛 $30.0
清潤香甜的百香果,多汁酸甜的菠蘿, 酸酸甜甜,味道清新可口
-戀上水果茶 $32.0
綠茶底入口有淡淡清香茶味, 配上不同的新鮮生果, 好好飲
2023-10-30
2023-11-13 23 浏览
呢間位於將軍澳海旁嘅台式料理,最鍾意就係佢嘅蚵仔煎,滷肉飯都非常出色,大大碗之餘,滷肉好入味,撈埋飯食真係一流,而且蚵仔煎煎得好香脆,入口脆卜卜,價錢平,整體性價比都幾高!
2023-11-09 60 浏览
原條厚燒鰻魚溏心蛋飯套餐賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧鰻魚加入濃厚甜美的醬汁後,放上爐火輕燒,上盤時散發著淡淡的焦香。食落口感細膩幼滑,無刺骨或泥腥味,鹹香甘美,伴飯一流。隨飯附上溏心蛋、花生、淹蘿蔔片等配菜,令整體滋味更豐富清新。紅燒牛肉麵套餐賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧紅燒牛肉大片又厚身,食落軟腍嫩滑,牛味濃香,非常高質。除了牛肉外還有多款入味配料,非常豐盈。刀削麵條口感煙韌紮實,盡吸特調湯底的精華,原汁原味令人上癮。🐧❣️套餐奉送小食和餐飲,亦可加錢改選特飲❣️台式鹵水小拼盤賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧小拼盤包括有豬耳、雞翼和鹵豆腐,份量十足非常抵食。🐧 最喜歡當中的鹵豆腐,超級入味,鹵水的鹹鮮與豆腐本身的豆味互相糅合,令整體滋味更出眾。台式烤香腸賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧台式烤香腸有2款提供,包括台灣香腸和米腸,食落焦香薄脆,鹹甜滲半,惹味又吸引。環境:🐧🐧🐧🐧🐧餐廳以台式渡假風設計,露天座位以悠閒感滿滿的滕椅、木桌和遮陽傘佈置,客人可享受著自然風品嘗台灣美食,十分寫意。餐廳內亦有不少特式台式飾品作點綴,別具風味打卡一流🥴🐧❣️餐廳採用QR code 自助下單,方便又易於追蹤
原條厚燒鰻魚溏心蛋飯
原條厚燒鰻魚溏心蛋飯套餐

紅燒牛肉麵

紅燒牛肉麵套餐

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

🐧❣️套餐奉送小食和餐飲,亦可加錢改選特飲❣️

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

小拼盤包括有豬耳、雞翼和鹵豆腐,份量十足非常抵食。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳內亦有不少特式台式飾品作點綴,別具風味打卡一流🥴

🐧❣️餐廳採用QR code 自助下單,方便又易於追蹤。

🐧❣️餐廳為寵物友善餐廳,可帶同毛孩一同光顧🥰

🐧❤️結語:紅燒牛肉麵地道又美味,誠意推薦。

午餐
原條厚燒鰻魚溏心蛋飯
紅燒牛肉麵
2023-11-08 32 浏览
好佩服餐廳能夠做到咁多款菜式,除咗台灣菜之外,仲有燒肉、雞煲、烤魚等等,總有一款啱你今日胃口😆。🍲#酸菜白肉鍋 ($128)雖然望落size唔算好大,但豬腩片多到食極都有😲,配料除咗酸菜之外仲有豆卜,豆卜吸滿曬湯汁送飯一流🤤。湯底會有少少辣,鹹酸嘅調味剛剛好。煲底仲會有個火慶住,Keep住新鮮滾熱辣🙌🏻。🥬#戀上蒜香田園 ($88) 鍾意蒜香嘅朋友唔可以錯過😋!超濃蒜香😍,配上五款蔬菜,有秋葵、翠玉瓜、洋蔥、茄子、四季豆。特別係洋蔥,炒完唔油仲非常甜,🍜#麻辣滷肉拌麵 ($78) 麵底可以揀刀削麵或陽春麵,麻辣亦有分大、中、小辣。麻香味幾突出,滷肉有醬油香,整體味道偏重,所以連前菜食就啱啱好。有花生粒、醃製雲耳、拍青瓜,食落口酸酸地好解膩🙌🏻。🍛#小碗手工滷肉飯配溏心蛋 ($38)個碗細咋但份量俾得好足嫁👅!呢碗滷肉飯老遠已經聞到非常香藥材味,加上肉粒肥瘦均勻好下飯,配埋溏心蛋撈飯更加正🤤。🦪#戀戀蚵仔煎 ($88)一份阿仔煎有七至八隻蠔,每隻大大粒仲好creamy😮,呢個質感都係第一次食。感覺上木薯粉唔算落得好多,都係雞蛋為主。醬汁方面少少酸酸甜甜唔會喧賓奪主。🍨#芋圓紅豆配木桶豆腐

🍲#酸菜白肉鍋 ($128)
雖然望落size唔算好大,
但豬腩片多到食極都有😲,
配料除咗酸菜之外仲有豆卜,
豆卜吸滿曬湯汁送飯一流🤤。
湯底會有少少辣,
鹹酸嘅調味剛剛好。
煲底仲會有個火慶住,
Keep住新鮮滾熱辣🙌🏻。

🥬#戀上蒜香田園 ($88)
鍾意蒜香嘅朋友唔可以錯過😋!
超濃蒜香😍,配上五款蔬菜,
有秋葵、翠玉瓜、洋蔥、茄子、四季豆。
特別係洋蔥,炒完唔油仲非常甜,

🍜#麻辣滷肉拌麵 ($78)
麵底可以揀刀削麵或陽春麵,
麻辣亦有分大、中、小辣。
麻香味幾突出,滷肉有醬油香,
整體味道偏重,所以連前菜食就啱啱好。
有花生粒、醃製雲耳、拍青瓜,
食落口酸酸地好解膩🙌🏻。

🍛#小碗手工滷肉飯配溏心蛋 ($38)
個碗細咋但份量俾得好足嫁👅!
呢碗滷肉飯老遠已經聞到非常香藥材味,
加上肉粒肥瘦均勻好下飯,
配埋溏心蛋撈飯更加正🤤。

🦪#戀戀蚵仔煎 ($88)
一份阿仔煎有七至八隻蠔,
每隻大大粒仲好creamy😮,
呢個質感都係第一次食。
感覺上木薯粉唔算落得好多,
都係雞蛋為主。
醬汁方面少少酸酸甜甜唔會喧賓奪主。

🍨#芋圓紅豆配木桶豆腐花凍二人份 ($68)
豆味香濃,最欣賞係糖漿自己加。
配料方面咁啱今次冇紅豆,
店員換咗珍珠俾我哋,
珍珠微微煙韌唔會太甜,
係我鍾意嘅軟熟程度
另外仲有藍莓、芋圓,配料自己加都幾過癮。

雖然餐廳地點唔算好近地鐵站,但正正一個安靜嘅環境都幾適合二人世界。
【將軍澳•戀上台式料理】@taiwanfirstloveππππππππππππππππππππππππππππππ秋日必到將軍澳海旁台式料理餐廳🌻|古早(酸菜味)烤魚套餐|HKD 432古早酸菜味烤魚魚的表面烤得金黃香脆,對於喜歡外酥內嫩口感的人來說,這一款烤魚絕對是一流的。魚肉的香味和酸菜的酸味完美融合在一起,讓人食指大動。而且店家還加入了芽菜、豆卜、酸菜、木耳、唐芹和辣椒,這些配料的搭配讓整道菜更加豐富多樣。配菜的芽菜和豆卜入口爽脆,增添了口感的層次;酸菜的酸味將整道菜的味道提升了不少;木耳的脆度和唐芹的香味則讓這道菜更具口感;而辣椒的刺激感則提亮了整道菜的味道。🌼|戀上軟Q鴨血|HKD +0鴨血的口感非常鮮嫩,一咬就化在口中,沒有一絲的膩感。而且炸得恰到好處,外層酥脆,內部柔軟滑嫩。🏵️|+$10升級鲁肉飯x2|HKD 20魯肉飯的風味濃郁,口感豐富,肉的鮮美和米飯的軟糯完美結合,每一口都讓人回味無窮。🍁|+松茸墩雞x2|HKD 36松茸和雞肉這兩種食材的特色完美結合在一起,呈現出一道濃郁的湯品。不僅味道鮮美,而且營養價值豐富,非常適合在寒冷的冬天享用。🍁|芋圆紅豆配木桶豆腐花(
【將軍澳•戀上台式料理】@taiwanfirstlove
秋日必到將軍澳海旁台式料理餐廳

🌻|古早(酸菜味)烤魚套餐|HKD 432

古早酸菜味烤魚

🌼|戀上軟Q鴨血|HKD +0

🏵️|+$10升級鲁肉飯x2|HKD 20

🍁|+松茸墩雞x2|HKD 36

🍁|芋圆紅豆配木桶豆腐花(凍)二人份|HKD 28

木桶豆腐花嘅特色,佢係一種特傳統嘅廣東甜品,口感滑滑嘅豆腐花同材料搭配得天衣無縫。芋圓同紅豆仲加入嘅甜甜紅豆糖水,就更加增加咗甜品嘅層次感。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 492(連加一)
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#將軍澳美食 #戀上台式料理 #web3將軍澳
戀上台式料理
將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下G26號舖
2023-11-05 27 浏览
今晚去左依間店食野,之前已訂左7大1小。但去到佢都係俾左張6人長枱加果轉角位嘅櫈.解釋因為我地有一位小朋友,而家係繁忙時間枱唔多,只可以咁安排。之後我地見隔離兩人枱食完走左,問服務員可唔可以俾埋我地,佢一開口都係話我地得7個大人;講到最後先好唔情願咁俾我地, 但我想講我個小朋友都係食佢餐廳野食;佢就算俾埋張兩人枱俾我地放野食嘅位置都係啱啱好。我地食完埋單時食左差唔多$1900,我地有兩部車,要求佢俾多張單吸泊車,但佢重印左同一張單俾我地,終於係有一部車吸唔到啦。其實我唔係要求佢俾其他人單我地,佢可以幫我地分開兩張單出都得姐,以佢地個地理位置只會係揸車人仕或係上邊住嘅人食。以佢地嘅服務質素好難做得好

2023-11-04