Hing Fat Kee
好味又抵食的芋圓
睛青
2021-03-14
關注
入長洲當然是為了食食食,轉入長洲的小巷,發現了這間小店。小店舖面簡單,沒有浮誇的打卡位,但食物質素和價錢絕對超值點選了”大紫大紅”(紫糯米+ 紅豆+芋圓)$25(因為掛住食食食,忘記影相了)份量超級足料,甜度剛好,雖然是凍的,但不是凍冰冰的那種,在這小小涼又帶點太陽曬曬的天氣,這個溫度的甜品剛好。因為鋪面主要做外帶,堂食只得2個小小的座位,想堂食就要碰碰機會啊還有其他中式糖水,價錢也是相當親民。下次一定會再幫襯查看更多
chellesscorner
抵食!
chellesscorner
2021-03-10
關注
「慶發記🥄」..響長洲行咗13km,行緊去碼頭⛴嘅時候就見到個牌寫住$6碗豆腐花,見佢咁平,諗都無諗就去食咗😬佢另有黑糖糖水,薑汁糖水,桂花糖水同黃糖比你自己落落去🥣..仙草拼豆腐花 🍮 $10啲仙草幾滑👍🏻仙草同豆腐花各佔半碗,個量唔會太小,食完仲有D飽飽地😂豆腐花因為雪凍咗所以唔太滑,有少少似硬豆腐🥄..豆腐花 🥣$6今次呢碗嗌咗熱,D豆腐花滑好多,好食好多👍🏻真心幾抵食🤤..🍽環境 :✨✨👀賣相 :✨✨✨💰抵食 :✨✨✨✨✨👅味道 :✨✨✨✨🗺地址 : 慶發記小食 長洲昇昌里2號地舖查看更多
甜妹頭
芋圓愛好者請進🤤
甜妹頭
2021-02-21
關注
繼續係長洲覓食,見到好多人排隊,原來係賣中式嘅傳統糖水,今次就試左芋圓😀❣️芋圓仙草+3.6牛乳 $28材料豐富,芋圓同地瓜圓煙韌有咬口,加上大量紅豆同蕃薯粒等嘅配料,令你食得好滿足,不過唯一不足之處就係牛乳味不太濃,似係溝左d糖水🤓好味度:8(10分滿分)查看更多
芋圓仙草+3.6牛乳
芋圓
Foodie.therapyyy
樽裝飲品足材又多選擇
Foodie.therapyyy
2020-11-05
關注
小店位於小巷中,相對較為隱蔽,但由於舖面又大又光,所以都唔難發現。最初係被放滿自家製樽裝飲品嘅雪櫃吸引住,但原來店內仲有不少中式糖水。潤肺首選 - 紅棗桃膠 材料充足,香甜清潤美白首選 - 檸檬薏米 薏米清香滲出淡淡檸檬,夏天啱哂!手工芋圓芝麻糊 芝麻糊幼滑味濃,但芋圓略厭唔夠煙靭查看更多
RhodaLaw
抵食傳統中式糖水
RhodaLaw
2020-07-17
關注
店入面有好多唔同既中式傳統糖水, 我試左紅棗杞子燉桃膠, 價錢超抵, 勁大樽, 好足料, 每樣材料都好夠, 味道清新, 唔會太甜或者有人工既味道, 買左一枝之後飲完再買多兩枝我仲見到有雪梨水同其他中式糕點賣, 下次會再黎試下鋪頭睇落雖然平平無奇,店面都唔大, 但估唔到咁平凡既鋪頭入面搵到好野食, 而且足料抵食去過長洲已經好幾次, 但之前都未試過飲呢間既茶, 今次試新都完全無黎悔, 我仲推介左比我身邊既朋友, 叫佢地下次黎一次要試下查看更多
紅棗杞子燉桃膠
愛吃小魚
消暑飲品選擇多
愛吃小魚
2020-07-05
關注
行開長洲見到小巷有呢間鋪,夏天天氣又濕又熱見到薏米水已經心心眼 ,再睇埋價錢$16,吸引到呢~即買,入口檸檬清香,但薏米味就淡左,不過都鍾意。再買埋個紅棗杞子燉桃膠,價錢都係$16枝,入口膠質感帶紅棗杞子淡香味 味道又唔會太甜,唔錯。下次入長洲一定要再試其他。查看更多
loklok12378
皇牌特盛芋圓仙草凍@慶發記小食
loklok12378
2020-02-10
關注
長洲的慶發記是島上一家以零售和批發正宗咸水白花膠海味的老字號,最近竟然踩過界係長洲小巷開糖水店。望望餐牌,低至六蚊都有個豆腐花/仙草凍,如果口痕可以食皇牌特盛系列都係三十幾蚊起。店舖面吾算大,大約得兩張台容納十人左右,當時員工都只得一位,最好吾好吹人地加快,人地都係得一對手,等得就等既原則。皇牌特盛芋圓仙草凍(HKD 35):(包大量芋圓、薏米、紅豆、芋頭、蓮子,西米)嘩, 配料多到滿灑就黎,芋圓比較焾身,吾夠煙韌,不過芋頭味濃。紅豆煲得好爛,甜度剛好,配上無咩味既西米,完美。芋頭反而偏甜,麻麻地。蓮子好硬,薏米清熱解毒,吾錯。總結:口痕之選 味道中規中矩價錢的確有誠意 平民街坊之選查看更多
+ 2