2005-06-23 99 浏览
廟街係一條好長既街,眾所周知廟街係不夜天,但係只限於街頭個邊。十點鐘到去到廟街(並非有夜市個邊,條街冇乜人,但係d 酒吧就幾熱鬧)。行到慢吞吞門口,見佢裝修幾靚就試下。一心想食雲吞(西式意大利雲吞個隻),但係佢餐牌上只有一d一般茶餐廳都有個d西餐,卒之都揀左佢一張好細用手寫既晚餐menu上既一中一西套餐。兩個餐都係好一般茶餐廳水準,個吉列豬扒拌薯菜餐有一塊熱熱辣既炸豬扒,都幾好食。中式套餐係沙爹肥牛(冇肥牛!只有牛肉!)配飯,ok啦。我地兩個人係最後一批客人,周圍d人走哂,我地仲想慢吞吞咁食埋碗飯,睇埋醫道都唔得,成間舖d人都係度住我地食飯,好似等收工咁....間舖唔係叫慢吞吞咩?一個餐都要成40蚊,都幾貴喎,係佐敦呢個咁出名既食區都冇乜客,佢真係要諗辦法搞搞佢。
2005-05-08 59 浏览
有日午飯時間,雖然潛意識記得呢度好似係食雲吞,但見到午餐牌ABCDE都沒有和雲吞有關的食物,一下子便忘了,叫了個龍鯏柳焗意粉(飯改意粉,芝士定白汁已經唔記得)。等了很久(如其店名),以為會局得很香,點知只是三流貨式,只有少少假燒焦的效果。汁面仍很濕,加上裡面D意粉唔係好夠熱,證明焗既時間唔夠(或者是焗得「無火」),味道也一般,路邊茶餐廳水準。餐飲加錢叫左杯凍檸蜜,一入口就覺得唔妥,有一種難以形容的化學味,好似一杯假既fruit punch 10%+糖水20%+羅拔臣檸檬味jelly水70% (膠水藥水味)唉~裝修同食物真係兩回事!不過下次仍會再試下D雲吞得唔得。整體衛生算ok,不過小弟就好怕D餐具同紙巾放在桌上的basket裡任人取,都唔知有幾多人摸過和有幾多口水彈左埋去。所以cleanliness要扣分。

唉~裝修同食物真係兩回事!

不過下次仍會再試下D雲吞得唔得。

2005-04-11 26 浏览
昨晚試了中式雲吞麵, 此處的湯和麵是分開上的湯方面, 個人認蕃茄湯較好, 較有味道, 和蝦湯普通, 而湯內可吃到較坊間濃的味.雲吞方面, XO 醬鮮蝦及梅菜鮮蝦雲吞較入味, 波菜雞肉普通. 與傳廣東式雲吞麵比較, 此店雲吞餡肉較多, 蝦的份量相對較少, 蝦肉的質數亦可再提高
昨晚試了中式雲吞麵, 此處的湯和麵是分開上的

2005-04-10 26 浏览
今日傍晚到佐敦試食晚飯,首先被環境吸引,因為附近的食市到好似好唔乾淨咁,見佢o的裝飾都很新,之後就入左去打開Menu,發覺好多配搭,雲吞可以有唔同o既料,意粉都係,之後叫左個南瓜雲吞焗菠菜麵;我朋友叫左個雲吞焗薯蓉味道不錯,色香味都係中上三十幾蚊,可能話係好抵,而且份量好足夠之後叫左個甜品,朱古力香蕉炸雲吞,唸住香蕉穩陣, 食完都真係唔錯
味道不錯,色香味都係中上
三十幾蚊,可能話係好抵,而且份量好足夠
2005-02-08 10 浏览
星期天, 來了這裡吃Tea. 環境都ok, , 椅子, 杯, 碟都幾乾淨. 不過頭頂的冷氣機抺抺更好^^~ 最好是店子不大, but 都分了non-smoking area ^^~ Service 都不錯~ 叫了個Tea Set ( 肉醬燴雲吞長通粉, 朱古力一杯), 芝士焗雲吞, 炸朱古力雲吞... 肉醬燴雲吞長通粉<-- 完全不行! 賣相已經不行, 肉醬好"行", 好像快餐店貨色, 而且both 雲吞and 長通粉都太"淋", 過了火喉, 令雲吞皮都"一pat pat" ~_~! 不過餡料都幾特別, 用蝦and 南瓜~ 炸朱古力雲吞<-- 炸得不錯, 幾好吃, 皮夠鬆脆, 但是如果用些更靚的朱古力會更好~! ( 不過我明白$20/ 5隻, 都不能用好貴的朱古力^^!) 不知會不會有薄荷朱古力? haha ~! 要是不怕油膩的可以一試^^~ 芝士焗雲吞<-- 選了鮮蝦白菜餡~ 有薯蓉, 洋蔥伴碟. 值得一讚~! 芝士調得剛好. 要是太濃味會蓋過雲吞餡料的鮮味^^~ 這裡標榜不用味精, 不過都吃得出雲吞的鮮味,味道不錯~ 伴碟的薯蓉, 洋蔥都幾好吃~! 下次想試
星期天, 來了這裡吃Tea.

環境都ok, , 椅子, 杯, 碟都幾乾淨.
不過頭頂的冷氣機抺抺更好^^~

Service 都不錯~

不知會不會有薄荷朱古力? haha ~!
要是不怕油膩的可以一試^^~

下次想試試那個雲吞湯^^~

吃飽飽^^~
本想去松記吃糖水~_~|||
不過忘了... 星期天不開~ 嗚... >~<!
2005-01-31 5 浏览
可能只係我0個一款食物既問題。蝦並唔太新鮮。呢樣野係絕對緊要!!!!!!非傳統既食物,有創意,但係,有創意之餘亦應注意味道既配合。服務不錯,但食物質素則有代改進。應該... 唔會有第二次幫襯。
可能只係我0個一款食物既問題。
蝦並唔太新鮮。呢樣野係絕對緊要!!!!!!
非傳統既食物,有創意,但係,
有創意之餘亦應注意味道既配合。
服務不錯,但食物質素則有代改進。
應該... 唔會有第二次幫襯。
2005-01-31 11 浏览
近日聽唔少評語,我一向求真多過聽人講,終於忍唔住去一次,老實講,service真係好好,坐得都幾舒服,我order左一碗粟米雞肉雲吞配蕃茄湯底,一碗廿皮,如果正既話,我都會覺得值,但係一碗得五粒,竟然有三粒散晒,d 蝦好細又死實實,湯底落多少少料唔該,我本身好鍾意飲蕃茄薯仔湯,但呢個湯底令我好失望,粟米又好搶味,老闆如果想食品質素好d,唔該試下改進,聽下客人意見,是好是壞,都是意見,始終市場好少呢d 專門店!
2005-01-31 5 浏览
特色雲吞好特別!中西合壁,創意值得一讚!允其是個朱古力雲吞,不妨一試!湯底冇加味精,健康有益.設非吸煙區,顧及到唔食煙的我同埋個小朋友,亦都值得加許!未去過的朋友,一定要試試!
特色雲吞好特別!中西合壁,創意值得一讚!
允其是個朱古力雲吞,不妨一試!
湯底冇加味精,健康有益.
設非吸煙區,顧及到唔食煙的我同埋個小朋友,亦都值得加許!
未去過的朋友,一定要試試!
2005-01-31 14 浏览
Hi KC說真的, 上次你真的說得不清楚了, 我見你在此網都發表了不少食評, 你是否都是會一樣說得不清楚呢? 還是只是今次的食評呢? 這樣可能會給大家這裡不夠公平及有點"馬後炮", 是嗎?另外, 你是否這裡的editor? [ 編按: Gourmet KC 並不是本網食評編輯] 如是, 我覺得這裡不夠公平了, 因我得知本店有多位食客到本店品嚐後, 我都有介紹貴網給他們, 但沒有一位客人的食評會出現於貴網, 為何呢? 但貴網的朋友或其他的editor的食評會很快出現於貴網嗎? 不過跟據KC上次的食評我到現在都不明白, 你說(用了上海雲吞的白色皮,咬一口,有白菜及蝦,兩者皆淡味,令到雲吞無厘味道), 你連豬肉都吃不到嗎? 還是豬肉都淡味/無味? 因我還不清楚你說的((淡而無味)), 因淡是有少少味, 無味就是無味, 白開水你會覺得淡味定無味呢??另外, 你上次說'吃了淡淡的一碗雲吞米線', 而不是說' 吃了無味的一碗雲吞米線', 今次則解釋說(淡而無味), 你是這裡的TOP ONE 食家, 發表不少食評, 而今次會發表得不清楚? 會否自打嘴巴呢?我想,慢吞吞真的不適合你了, 你上次的食
Hi KC

我想,慢吞吞真的不適合你了, 你上次的食評提到本店一點未夠,人客已不少,好在我一個人來,比較容易安置, 此點, 已足夠本店已有一班捧場客.

這篇食評, 如果貴網是公平的話, 一定會全篇POST出的, 是嗎?

KENNETH
2005-01-30 6 浏览
可能我說得不太清楚,不好意思,容我再說清楚一點。上次在貴舖吃到的白菜雲吞,不是淡味,而是淡而無味,即無味。其實都只是想在這裡說出我那個snapshot所吃所感,老實講,雲吞吃了不少,無味還是少見的第一次。如果說成特色,還吸引到一班捧場客,我只能說句,慢吞吞真的不適合我,也算是少了一間食肆幫襯了。 KC
可能我說得不太清楚,不好意思,容我再說清楚一點。
上次在貴舖吃到的白菜雲吞,不是淡味,而是淡而無味,即無味。

KC
2005-01-29 8 浏览
HI FoodKing,首先多謝閣下的寶貴意見, 正如我回覆GOURMET KC 一樣, 本店不使用味精, 味道淡口只是個人口味, 不想多說了. 閣下有提及用隻細d 的碗來盛載O的雲吞, 感覺就會滿d 好睇d o麻? 我想只是感覺吧了, 沒有多大的分別, 我這樣做, 希望本店的同事在送餐時比較方便同生, 如用太細的碗, 同事的手很容易沾到碗裡的湯, 是嗎??隻蝦的size 相當細小, 當然蝦必有大小, 我已經INFORM 廚房, 如果發現有蝦太細的話, 不可放落一隻雲吞內, 只少要放兩只細蝦.本店會繼續改善, 希望每位食客都滿意
HI FoodKing,

本店會繼續改善, 希望每位食客都滿意
2005-01-29 8 浏览
Hi Gourmet KC,首先, 非常多謝閣下既意見, 在此我有以下既回應為何你所選擇的食品會令閣下覺得淡味:-如果我要做到所有食品都美味, 方法非常之簡單, 就是落味精, 豬肉落, 魚湯落, 就連用來煮米線的水都落, 一定美味可口. 本店由開業至今已經四個月時間, 剛剛開業時都有客人說本店的食品比較淡味, 但後來明白本店沒有使用味精後, 到現在已經有一班捧場客. 香港人, 比較食慣重味, 因香港大多數餐廳都使用味精.大白菜鮮蝦雲吞會淡味? 因白菜本身只有菜味. 如果你喜歡食重味少少, 你可以試下燒雞肝雲吞, XO 醬雲吞.... 我想會令你滿意的.至於魚湯, 睇完你的COMMENT 後, 今晚我已經問了所有有ORDER 魚湯的客人意見, 沒有一位客人有類似閣下所提及的問題, 我想是閣下個人口味比較喜歡的食品比較重味吧了?
Hi Gourmet KC,
2005-01-27 7 浏览
抱住一個好奇心態去試,可能已有心理準備,所以以平常心去食。以雲吞做買點,有中西式煮法,不過雲吞餡料就沒有太大分別。為了試有咩分別,我中西都叫了各一。中式係紫菜蝦雲吞要魚湯底,加錢轉餐有麵同餐飲,個魚湯冇魚鮮味,而雲吞餡唔算少,紫菜同蝦都容易食到,反而欣賞杯咖啡喎,幾香濃。西式係香蒜橄欖油焗素菜雲吞,雲吞皮都係用中式個隻,唔似意大利雲吞皮較厚身,搞到一夾就爛,墊底的薯蓉好淡唔夠味。值得稱讚係佢o地服務態度,唔該前唔該後,好好禮貌。正如學foodking 所講叫番做茶餐廳,可能俾食客較易接受。
抱住一個好奇心態去試,可能已有心理準備,所以以平常心去食。
以雲吞做買點,有中西式煮法,不過雲吞餡料就沒有太大分別。
為了試有咩分別,我中西都叫了各一。
值得稱讚係佢o地服務態度,唔該前唔該後,好好禮貌。
2005-01-27 7 浏览
因為最近時常都聽到這裡的種種,令原本是沒有幫襯的動機的我,也趁今天下午有點時間,專誠搭車來看看是蟲是龍。呢度裝修幾好,窗明几淨的,亦有大電視在播午間新聞,都算是個不錯的吃飯地方。一點未夠,人客已不少,好在我一個人來,比較容易安置。帶位的姐姐服務幾好,仲問我介唔介意搭住檯先,咁當然無問題;而在我坐低後,有另外的人搭檯,也知會一聲,做得幾周到。有本好厚好大的餐牌,雖然個人計不太懂得欣賞,但可能是這裡特色之一。有午餐,亦有一般茶餐廳食物如厚多士,但第一次來,還是試下最基本的,就叫了招牌白菜蝦肉雲吞,跟米線及要魚湯底。餐牌標榜是即叫即製,又等候的時間又真的比一般雲吞麵長。招牌雲吞米線用一個大大的麵碗盛著,裡面的雲吞及米線側聚埋一邊,明顯是倒去水份的後果,老實講,賣相好一般。魚湯另上,渴一口,有點點魚味,但淡淡的不鮮甜,亦不夠鹹,以魚湯而言,實在還有大幅的進步空間。雲吞又如何,用了上海雲吞的白色皮,咬一口,有白菜及蝦,兩者皆淡味,令到雲吞無厘味道,淡出鳥來。雲吞尾的皮更是結成一舊,咬下去實實的,以包雲吞的技巧來說,是非常的一般。個人愚見,如果可以下點豬肉,或在餡料內加點調味,會更好。餐牌叫這個是
招牌雲吞米線用一個大大的麵碗盛著,裡面的雲吞及米線側聚埋一邊,明顯是倒去水份的後果,老實講,賣相好一般。魚湯另上,渴一口,有點點魚味,但淡淡的不鮮甜,亦不夠鹹,以魚湯而言,實在還有大幅的進步空間。雲吞又如何,用了上海雲吞的白色皮,咬一口,有白菜及蝦,兩者皆淡味,令到雲吞無厘味道,淡出鳥來。雲吞尾的皮更是結成一舊,咬下去實實的,以包雲吞的技巧來說,是非常的一般。個人愚見,如果可以下點豬肉,或在餡料內加點調味,會更好。餐牌叫這個是「招牌」雲吞,賬單上寫的是「特色」雲吞,吃罷,是覺得沒特色之餘,招牌也要掛穩一點才行。米線是一如所料的淡而無味,所以將湯加雲吞再加米線,是全無食趣可言。好處就是,唔使講,這碗招牌雲吞一定是沒下味精的,這也符合餐牌上所寫的。
加埋杯咖啡,埋單30蚊,坦白講,以昨日吃到的食物水準,是十分之不值。又可能這裡的焗飯、長通粉或多士等十分出色也說不定,但若連掛頭牌的雲吞也如此不濟,是有點說不過去吧!
年青的侍應們服務是不錯的,雖然有時出菜是有點亂子,但態度是可嘉的。吃了淡淡的一碗雲吞米線,心情難免悵然,連收銀的那位姐姐還向我說了句「多謝.....唔好意思!」,難道她也知我當時的心情?
因為地方不錯,服務亦佳,所以如果遲一些食物水準改善了的話﹝起碼要有個及格的「招牌」雲吞﹞,我還是願意再幫襯的。在此之前,恐怕是不會來的了。
2005-01-24 6 浏览
跟朋友說起,話這裡開了一間雲吞專門店,總要自己試過先知好唔好。入到去唔算多人,但都幾煙霧彌漫,有點煙格feel,侍應都有問食唔食煙,但相信分別不大吧。來到這以賣雲吞做主打的食店,冇理由唔點雲吞哇!我們點了兩個淨雲吞,分別是皮蛋鮮蝦雲吞配番茄湯和栗米雞肉雲吞配魚湯。一上檯,有點奇怪,點解個碗咁熟面口既?哦!原來隻碗跟我屋企用的是一模一樣,幾親切,但在食店見到又幾抗拒的。首先,想講選擇用碗的問題,隻碗是幾大的,但如果湯及料的份量只到碗的一半,你想想賣相有冇問題喇?我唔介意野食物份量細小,只要好食便可。但如果可以用隻細d 的碗來盛載,感覺就會滿d 好睇d o麻!似乎沒有花過半點心思在隻碗到呢。講番d雲吞,每碗五粒,雲吞皮不算厚,但一夾就散。而包著的餡料都幾細小,到喉唔到肺。隻蝦的size相當細小,僅比蝦米大一點,亦毫無新鮮可言,還開始有點乾呢,如果真的是由鮮蝦製成,那廚師可能岩岩心情唔好吧!另外的栗米雞肉雲吞,這樣的配搭,其實有點怪,由於栗米本身的栗米味,好易搶去其他味道,而栗米份量亦不能太多,否則,就好易更燒烤食的栗米丸沒多大分別。相信食店還在試驗階段,今次食到的,是栗米粒配上無味的雞肉,
另外的栗米雞肉雲吞,這樣的配搭,其實有點怪,由於栗米本身的栗米味,好易搶去其他味道,而栗米份量亦不能太多,否則,就好易更燒烤食的栗米丸沒多大分別。相信食店還在試驗階段,今次食到的,是栗米粒配上無味的雞肉,還須努力。而個魚湯底亦不覺魚鮮味,如果食店可以大膽加d 大地魚落去煲,相信會更好味。

一間食店如果以某種食物作賣點,那首要就是要先搞好該食物,另到客人想起該食物就想起該店,如果做得唔好,反效果更大,比起就咁叫「茶餐廳」的傷害會更大,希望食店能更努力吧!