2007-09-18 51 浏览
野葛菜雪梨露都是一杯6元每次去太子必喝很純的材料喝的到老闆的用心~
野葛菜
雪梨露
都是一杯6元

每次去太子必喝
很純的材料
喝的到老闆的用心~

2006-08-24 81 浏览
要清熱就野葛菜, 要滋潤就雪梨茶. 前者味道甘甘的, 老闆(應該是吧) 會先在杯內下點鹽, 是為了更下火, 還是為了味道好, 不得而知. 後者帶微微的清甜, 感覺清潤.雖然獨沽兩味, 但做得好自然夠殺, 況且清熱與滋潤, 大部分都市人都經常需要. 難怪店子小小, 不設堂座, 但每次光顧, 在喝一杯所需的幾十秒內, 總是有其他顧客, 很多都自備膠樽外賣.老闆很慷慨, 往往把杯子注滿, 絕對考你手的定力, 不要倒瀉啊~~

2004-01-19 65 浏览
每逢食完飯, 又或者係行開太子o既聯合廣場時, 我都鐘意o黎呢間豆潤舖仔飲番杯葛菜水, 貪佢可以清熱解毒, 尤其係食完熱氣o野之後o黎飲就最o岩. <呢度只係賣兩種飲品, 就係"葛菜水" 同"雪梨露", 冷熱都有, 每杯6蚊, 又有大樽裝外賣, 每樽18蚊. 6蚊杯如果係堂飲o既話會用瓷杯盛載, 都幾特別o下.葛菜水你可以叫老闆唔加鹽. 有冇鹽都好, 入口甘甘地, 飲慣o左就會喜歡呢種味道. 而雪梨露就有南北杏同雪耳一齊煲, 只係微甜, 天寒地凍飲番杯, 真係又暖又滋潤o架.唔好睇小呢度舖仔細細, 好多人經過都會幫襯, 就連o係附近行beat o既警察哥哥同姐姐都o黎呢度買番樽o黎一路行一路潤o下, 可見呢度有幾受歡迎.