喺馬鞍山踩單車入科學園真係攰死我🚲,尤其對於我呢啲初學者,去到科學園我已經唔想再郁,又餓又熱,於是就搵地方食晚餐。可能週末多人入園區遊玩,所以園內唔少餐廳都有開,我哋去咗第一間見到嘅餐廳「愛海軒I Cuisine」。最重要嘅一件事就係環境舒服,冷氣充足😍,可以抖返下,回復體力。同時,餐廳氣氛亦唔錯,有好多燈飾閃下閃下💡,又有室外座位。餐廳有做晚市套餐,分別係$158嘅精選套餐同$298嘅特別套餐,兩款嘅主菜內容有所不同,但都包咗餐湯同飲品甜品,貴啲嗰款仲有埋頭盤。另外,餐廳亦有單點菜式以供選擇🍽。我哋兩款餐各要一份,再加咗樣前菜。菠菜忌廉海鮮湯,呢個係跟$158嗰個餐嘅湯,個湯好飲啵🤤,絕對唔係罐頭湯嘅味道。菠菜含量唔算特別高,所以顏色偏米白色而唔係綠色。另外,湯品仲有好多海鮮配料🦑。龍蝦湯,呢個係跟$298嗰個餐嘅湯,其實單點價值同忌廉湯一樣都係$68。龍蝦湯味道一般,未算濃郁,而且口感較稀;不過都欣賞佢加咗啲蝦肉🍤。跟餐餐包🍞頗有驚喜的,有兩款包,質感同樣鬆軟。最正係個牛油,份量多之餘,仲要帶有蒜香,夠哂特別。白酒忌廉法國藍青口($108),呢個係額外點嘅前菜,簡單形容呢道菜就係高
菠菜忌廉海鮮湯
龍蝦湯
白酒忌廉法國藍青口
白酒忌廉法國藍青口($108),呢個係額外點嘅前菜,簡單形容呢道菜就係高質😋。青口份量幾多,應該有廿幾隻,味道鮮甜,而且乾淨,經處理後無咩唔食得嘅位置。白酒忌廉汁超惹味,配埋洋蔥同蕃茄粒食無得輸,正啊!
蒜蓉芝士焗大蝦
蒜蓉芝士焗大蝦,呢個係跟$298嗰個餐嘅頭盤。🦐焗大蝦開邊造型吸引,而且配上大量芝士🧀同薯蓉焗製,好睇又好食;大蝦確係幾大隻的。
龍蝦汁海鮮意粉
龍蝦汁海鮮意粉($158精選套餐),🔥熱辣辣送上已經贏咗一半。意粉係最傳統食開嗰種,口感彈牙,唔會煮得過淋🍝。龍蝦汁味道唔錯,比起龍蝦湯更濃郁🙈,而且夠多汁,所以每條意粉都掛滿汁。海鮮量亦絕不吝嗇,有蝦、貝柱仔、青口、蜆肉同魷魚等,誠意十足!
美國安格斯西冷扒
美國安格斯西冷扒
美國安格斯西冷扒($298特別套餐)🥩,我哋要咗焗薯加雜菌汁。廚師將火候拿捏得幾好,切開後大約係我哋要求嘅七成熟。西冷扒好大塊,但就有少少筋位,有鹽同黑椒嘅部份烤得特別香口。焗薯唔係用錫紙包住焗嗰種,而係切件同烤瓜放埋一齊,煎得幾香口,好食。
精選甜品係果盤,用上「啦啦球牙簽」令人特別開心,好啱氹小朋友🥳。果盤水果主要係哈密瓜,切成薄片整齊上碟,另外亦用上幾片🍎蘋果砌咗朵花出嚟。
飲品方面🥤,我哋要咗凍奶茶同凍檸茶,味道正正常常,但留意番凍飲要加$3。
總括嚟講,呢餐科學園海濱晚餐都唔錯,為愉快週末劃上一個完美句號😊。食物質素同定價都OK,店員服務好好,超細心的,會留意我哋幾時食完上一道菜先再出菜。西餐理應如此,而唔係一始過出哂。餐廳好適合喺園區遊玩前後幫襯,目測室內有好多家庭客,而室外就聚集單車友,各有各享受👍。
2020-10-11
菠菜忌廉海鮮湯
白酒忌廉法國藍青口
龍蝦汁海鮮意粉
2020-10-15 1025 浏览
If dining with 180°c sea view is on your wish list, then this is the place for you! Situated in Science Park, this restaurant offers an amazing view of Tolo Harbour, sweeping from Tai Po to Ma On Shan, the stunning harbour view is just as appetizing as what’s on the plate!特別套餐(HK$298)The dinner set included: Soup, Starter, Main Course, Dessert and Drinks.Lobster Soup👍👍👍👍The luscious lobster soup was so rich and loaded with seafood flavour in every aromatic bite. Baked Prawn with Garlic and Che

特別套餐(HK$298)

Lobster Soup
Lobster  soup

Baked Prawn with Garlic and Cheese
Baked  Prawn

The prawn was coated in garlic and cheese, then baked to golden brown perfection. The mashed potatoes underneath was smooth, buttery and delicious too.

US Angus Sirloin Steak
US  Angus  Sirloin  Steak

The sirloin steak was cooked exactly as asked, the edges had a nice smoky crust while the inside oozed pink juices from the tender meat. The dish came with grilled veggies and a choice of baked potato, pasta, rice or French fries.
US  Sirloin  Steak

*********

精選套餐(HK$158)
The dinner set included: Soup, Main Course, Dessert and Drinks.

Spinach Creamy Soup with Seafood
Spinach  creamy  soup

This spinach soup was flavourful, creamy and full of delicious seafood.

Pan Fried Pork Chop
Pan  fried  pork  chop

The pork chop was lightly seasoned, savoury with just a hint of peppery. The dish also came with grilled veggies and a choice of baked potato, pasta, rice or French fries.

Dessert
Cantaloupe

The dessert turned out to be the cantaloupe, it was sweet, crunchy and healthy.

Coffee

It’s always nice to end the meal with a cup of coffee.

Complimentary Bread
Complimentary  Bread

The homemade herb butter was really great with the bread.

Interior

Pan  fried  pork  chop
Cantaloupe
Complimentary  Bread
2020-10-11 129 浏览
呢間餐廳就係科學園海濱長廊,氣氛情調都唔錯,有日踏完係科學園單車之後經過,見天氣幾涼爽,就決定坐係戶外位食個dinner。可以望到海景,好chill😆😆愛爾蘭生蠔($58/1隻)生蠔新鮮空運,好fresh! 三文魚沙律加餐包($138)三文魚沙律賣相好靚,相當有心思,三文魚整成花卷形,折番開其實都有成9塊。餐包係熱辣辣既,加上牛油好開胃。德國豬手配法式焗薯($238)超大份,外皮烤得超級香脆,肉地豐厚,食落啖啖肉。另外個法式焗薯都好有驚喜,落左煙肉同牛肉,超級香。

愛爾蘭生蠔($58/1隻)
生蠔新鮮空運,好fresh!

三文魚沙律加餐包($138)

德國豬手配法式焗薯($238)

2020-10-08 1029 浏览
可能好多喺科學園返工既人都會知道,科學園可算係美食沙漠 (當然唔夠數碼港....),所以如果你啱啱嚟到科學園返工既話,又或者想入嚟科學園行下,都可以試下呢間餐廳!!呢間餐廳喺夜晚都會好多人幫襯,重會專登揸車入嚟。經常流連在科學園嘅人,認真不解。不過,可以對住大海食飯,又有陣陣涼風,加上科學園真係比較休靜,所以都大概明白點解山長水遠都會入嚟...入正題先!!!科學園嚟講,阿魚真係幾中意呢間餐廳~首先餐廳係對住海!Lunch可以對住個海,真係幾嘆!講下野食先:😍炭燒羊扒($148)好juicy!唔騷!正😍有3舊羊架!重配咗焗薯🤓薯仔配上忌廉汁,好夾😍印尼巴東牛肋條($85)好有印度咖喱嘅味道!甜甜哋,惹味但唔會太辣!牛助條煮到好軟身,好入味🤩🤩😍炸魚薯條($85)感覺係新鮮炸起!好熱辣辣!好脆好好食😋炸魚嘅脆漿唔厚!咬落去好脆卜卜🤓感謝朋友幫忙做替手🥰提醒:最好坐餐廳後一點嘅位置,因為會涼啲😆怕凍就坐返前啲~~~~p.s 疫情關係,無咗salas bar😭本身係可以加錢出去仼拎沙律、生果、蝦片、螺絲粉、啫喱糖等等etc.希望遲啲會有返!愛海軒地址: 沙田白石角香港科學園第二期科技大道東12

入正題先!!!

講下野食先:
😍炭燒羊扒($148)

😍印尼巴東牛肋條($85)

😍炸魚薯條($85)

感謝朋友幫忙做替手🥰

希望遲啲會有返!

愛海軒
地址: 沙田白石角香港科學園第二期科技大道東12號海濱大樓1座地下S081-S082號舖
電話: 22105080
2020-09-23
  • 炭燒羊扒
  • 印尼巴東牛肋條
  • 炸魚薯條
天氣開始轉涼,同朋友到科學園漫步,感受一下秋轉冬既微風~經過入左呢間可以欣賞吐露港景色既餐廳。餐廳真係好寧靜舒服,想靜靜地傾計就岩晒~我地兩個點左兩個套餐share~特別套餐($298)1️⃣龍蝦湯🦞配餐包好鍾意飲龍蝦湯!一見到就要叫~真材實料!濃郁既龍蝦味,仲有海水既味道~餐包配既牛油唔係普通有鹽牛油,係加左香草既牛油。搽咗會好似食緊蒜茸包,所以肥都唔理,搽咗好多~😆2️⃣薯蓉芝士焗大蝦勁多芝士,最愛玩拉絲!大蝦好爽口!薯蓉好creamy~😋😋3️⃣美國安格斯西冷(其他選擇有香煎紐西蘭青衣魚柳)可配焗薯、意粉、飯或薯條。焗薯有兩款,一款係入面釀左煙肉粒既原個焗薯,另一款係將薯仔切左件煎完再焗既焗薯~我地叫左五成熟既西冷牛扒。煎香左既外表包住粉紅色既嫩肉同肉汁,好正呀!🤤🤤精選套餐($158)1️⃣菠菜海鮮忌廉湯平日既忌廉湯真係得湯,但呢度既忌廉湯除左好creamy,仲有好多海鮮,例如有帶子同蝦~2️⃣丹麥馳名烤雞(其他選擇有龍蝦汁意粉或香煎豬扒,可配焗薯、意粉、飯或薯條)有成半隻雞。烤雞既皮好香脆,雞肉嫩滑並有淡淡既香草味~最後好想讚下呢間餐廳既服務!唔會急住上菜,會餐湯頭盤主菜逐樣上。侍應好有禮貌同友
天氣開始轉涼,同朋友到科學園漫步,感受一下秋轉冬既微風~

我地兩個點左兩個套餐share~

特別套餐($298)
1️⃣龍蝦湯🦞配餐包

2️⃣薯蓉芝士焗大蝦
勁多芝士,最愛玩拉絲!大蝦好爽口!薯蓉好creamy~😋😋
薯蓉芝士焗大蝦

3️⃣美國安格斯西冷(其他選擇有香煎紐西蘭青衣魚柳)

美國安格斯西冷牛扒

精選套餐($158)
1️⃣菠菜海鮮忌廉湯

有成半隻雞。烤雞既皮好香脆,雞肉嫩滑並有淡淡既香草味~
丹麥馳名烤雞

最後好想讚下呢間餐廳既服務!唔會急住上菜,會餐湯頭盤主菜逐樣上。侍應好有禮貌同友善。即使室內餐廳要收(10點收),客人仍可以到室外繼續坐傾下計,佢地會幫你倒杯水,等你慢慢坐!😌
丹麥馳名烤雞
餐廳:愛海軒 (沙田)地址:沙田白石角香港科學園第二期科技大道東12號海濱大樓1座地下S081-S082號舖難得返去中大🏫,趁住冇咩機會再返嚟嘅日子,喺中大遊咗一個圈,經過二橋,再由白石角海濱長廊,行到去科學園嘅海濱大樓嗰邊食嘢🍴呢間愛海軒喺一間雅致嘅西餐廳,除咗環境夠大夠空曠之外,仲可以望到海濱長廊同埋吐露港🌊,好天氣嘅話都係一個唔錯望到風景嘅餐廳🌞,你亦都可以揀坐室內定室外呢度嘅午餐由$58至$148不等,比較多嘅選擇都係$85,由沙律到炸魚薯條🍟,由湯烏冬到意粉同飯🍛,仲有多款肉類比你選擇👍🏼炭燒羊扒 $148一份羊扒有三件🐏,都算多肉,肥瘦都適中,羊羶味唔會好重,唔鍾意太多汁嘅話仲可以另上;配左忌廉焗薯,薯仔唔係完全磨成蓉,所以都有啲咬口😛,我幾鍾意呢個感覺😆炭燒肉眼扒 $148肉眼扒咬落去非常多汁💦,而且肉質鮮嫩,不過7成熟黎講就有少少過熟,下次叫5成熟可能會好啲😎
餐廳:愛海軒 (沙田)

炭燒羊扒 $148
一份羊扒有三件🐏,都算多肉,肥瘦都適中,

炭燒肉眼扒 $148
肉眼扒咬落去非常多汁💦,
而且肉質鮮嫩,
不過7成熟黎講就有少少過熟,下次叫5成熟可能會好啲😎
2020-10-05
2020-10-05 78 浏览
中秋假期最後一日, 我哋選擇咗去科學園打卡💓,去一間望到全海景嘅餐廳食lunch, 天氣好加上風景靚, 唔覺唔覺就食咗差唔多兩個鐘, 食完仲可以周圍散步, 幾好mood😋。炭燒肉眼扒($148): 🥩肉眼扒質素唔錯, 食落juicy, 薯菜份外好食🧆。北歐香脆烤肉($88): 有啲似中式嘅燒腩仔🐷, 又有啲似西式嘅suckling Pig🐽, 最重要嘅係外皮烤到脆卜卜好有口感, 烤肉本身肉質嫩🤤, 加埋咖哩汁一齊食出奇地夾呀😍~~~~~~~~😋味道: 7/10📸賣相: 7/10🛋️環境:9/10💁‍♂️服務: 8/10💎性價比: 9/10💲人均:$88⏪回頭率:90%~~~~~📍愛海軒沙田白石角香港科學園第二期科技大道東12號海濱大樓1座地下S081-S082號舖~~~~~

~~~~~~~~
😋味道: 7/10
~~~~~
📍愛海軒
~~~~~
2020-10-04 43 浏览
科學園有一排向海的餐廳,每逢週末同埋假日,都會有好多單車友/車友喺度聚腳,今次幫襯嘅愛海軒,就係其中一間。餐廳有分室內同埋室外座位,室外可享180度無敵吐露港海景,不過室內座位冷氣夠晒涼快,所以都係決定坐室內。House Red +$58帶微酸唔嗆,頗開胃!凍檸茶餐包餐包是溫熱的,而且很鬆軟,配埋自家製嘅香草牛油真係唔錯!精選套餐 $158餐湯是菠菜忌廉海鮮湯,內有蜆肉、八爪魚粒等爽甜海鮮,入口香滑又美味!特別套餐 $298餐湯是龍蝦湯,濃香幼滑,加少少餐包嘅香草牛油,成個湯會更香更Rich!薯蓉芝士焗大蝦勁多芝士同埋薯蓉,隻蝦都幾鮮味!丹麥馳名烤雞肉質頗嫩,就算係雞胞位都唔會鞋,外皮稍脆,都幾香口!香煎紐西蘭青衣魚柳魚肉煎至結實,索埋焗薯嘅忌廉汁都幾好,而且仲一啲都唔腥!精選甜品哈密瓜清涼爽甜,很有秋天的感覺!

House Red +$58

帶微酸唔嗆,頗開胃!

凍檸茶

餐包

餐包是溫熱的,而且很鬆軟,配埋自家製嘅香草牛油真係唔錯!

精選套餐 $158

特別套餐 $298

薯蓉芝士焗大蝦

勁多芝士同埋薯蓉,隻蝦都幾鮮味!

丹麥馳名烤雞

肉質頗嫩,就算係雞胞位都唔會鞋,外皮稍脆,都幾香口!

香煎紐西蘭青衣魚柳

魚肉煎至結實,索埋焗薯嘅忌廉汁都幾好,而且仲一啲都唔腥!

精選甜品

哈密瓜清涼爽甜,很有秋天的感覺!
2020-10-02 65 浏览
呢日放假就同屋企人去左科學園到行下,呢度環境幾好,又有草地又喺海邊,好chill。我地揀左一間西餐廳食晚餐,呢間餐廳喺正海旁,環境又大!我地點左個精選套餐,只要$158,都算抵食!餐包同餐湯都好高質!主菜就揀左丹麥馳名烤雞,雞肉外脆內嫩,超香!另外,我地仲點左黑松露帶子意粉,意粉上面有三粒大大粒既帶子,帶子好新鮮,意粉就好濃郁同creamy,有好香既黑松露味!仲有香煎法國鵝肝,鵝肝好厚好大好肥美,煎到香味四溢,再擺上烘到香脆既法包上,極邪惡啊!呢度既生蠔都好新鮮!甜品係哈蜜瓜!

我地點左個精選套餐,只要$158,都算抵食!
餐包同餐湯都好高質!

主菜就揀左丹麥馳名烤雞,雞肉外脆內嫩,超香!

呢度既生蠔都好新鮮!
甜品係哈蜜瓜!
2020-09-28 85 浏览
我哋嗌左兩個套餐精選套餐方面主菜就揀咗要丹麥馳名烤雞配雜菌汁意粉特別套餐方面主菜就揀咗要美國安格斯西冷扒配薯條同埋燒汁第一時間嚟嘅係餐包值得講吓嘅係我第一次見有舖頭係用咁樣嘅容器裝住啲牛油(普通舖頭嗰啲都係一盒盒🤨🤨)首先講咗嗰兩個湯先啦我第一次覺得餐湯係咁好飲❤️❤️嗰個菠菜忌廉海鮮湯真係超正飲落去幾Creamy得嚟仲有勁多海鮮龍蝦湯亦都比我想像中出色得多之後就講吓美國安格斯西冷牛扒先啦我哋嗌左五成熟嘅食落去好重牛味之餘亦都好有咬口🥰🥰食得出係幾高質嘅牛肉同埋嗌薯條係其中一個幾明智嘅選擇☺️☺️因為佢真係新鮮滾熱辣炸起食落去會辣口嗰隻超正跟住就食嗰個丹麥馳名烤雞一咬落去真係完全食到個塊雞皮有幾脆😘😘同埋啲雞肉亦都幾滑(不過我就覺得好似比較多骨)呢個嗌咗意粉配雜菌汁食落去都幾入味最後甜品就係雲呢拿雪糕或者朱古力味雪糕劃上一個完美嘅句號
我哋嗌左兩個套餐
精選套餐方面主菜就揀咗要丹麥馳名烤雞配雜菌汁意粉
特別套餐方面主菜就揀咗要美國安格斯西冷扒配薯條同埋燒汁

第一時間嚟嘅係餐包
值得講吓嘅係我第一次見有舖頭係用咁樣嘅容器裝住啲牛油
(普通舖頭嗰啲都係一盒盒🤨🤨)

首先講咗嗰兩個湯先啦

食落去會辣口嗰隻超正

跟住就食嗰個丹麥馳名烤雞
一咬落去真係完全食到個塊雞皮有幾脆😘😘
同埋啲雞肉亦都幾滑
(不過我就覺得好似比較多骨)
呢個嗌咗意粉配雜菌汁
食落去都幾入味

最後甜品就係雲呢拿雪糕或者朱古力味雪糕
劃上一個完美嘅句號
2020-09-26 894 浏览
每逢假日週末,總希望到遠離塵囂既地方休息一下,一來人比較少,二來易搵位,而科學園就成為佐我既新寵。餐廳位於沙田科學園,停車場夠大,自駕絕對一流。而且餐廳伴鄰海邊,坐在靠窗位置,有充足陽光打入眼簾,讓人更精神。細望餐牌,價錢十分吸引,最平既$100都唔駛已經有交易。點完餐,首先黎到既係餐飲,大大杯,而且冰唔多,一杯飲品可以坐上大半個下晝。炭燒肉眼扒 $148肉眼扒可以配上假田,意粉,薯條,或者焗薯,而醬汁亦有多款口味可選。熟度亦有得揀,我就揀佐5成,上碟既時候就略嫌比預期熟多佐1-2成,不過都可以接受,肉眼既肉質好juicy,黑椒汁好夠味手,而意粉既熟度亦都岩岩好,有彈性而又唔會過淋。炭燒羊扒 $148羊扒亦都同肉眼一樣,可以揀醬汁,揀配飯意粉或薯。羊扒帶膻,喜歡食羊既一定會愛上這裡既羊扒,點餐既時候同樣可以揀熟度,個伴認為5成就岩岩好。面帶燒至焦脆,內裡亦帶juicy口感,肉質唔會鞋口,絕對配得上佢既價錢,物超所值。食完飯仲可以喺呢區四處行下,relax 得黎夠手chill,絕對會有下次。

餐廳位於沙田科學園,停車場夠大,自駕絕對一流。

細望餐牌,價錢十分吸引,最平既$100都唔駛已經有交易。

炭燒肉眼扒 $148

炭燒羊扒 $148

羊扒亦都同肉眼一樣,可以揀醬汁,揀配飯意粉或薯。

2020-09-19
2020-09-26 61 浏览
唔小心同fd黎左間咁浪漫嘅餐廳食飯👭🏻精選套餐好抵食,餐湯的忌廉海鮮湯唔錯,main course丹麥馳名烤雞的雞皮烤得香脆,雞肉肉質嫩滑,配上黑椒汁意粉,分量剛剛好。dessert要了水果,是切片的甜哈密瓜👍🏻另加了$58要白酒,坐在戶外,氣氛很好,好適合情侶來喝酒鋸扒~飲飽食醉之後仲可以係海邊散步傾偈朋友就食精選套餐,有龍蝦湯、西冷牛扒、芝士焗大蝦,仲有飲品和甜品~很豐富滿足的一餐特別要提下 呢度服務非常之好👍🏻 侍應很有禮貌食得好舒服

特別要提下 呢度服務非常之好👍🏻 侍應很有禮貌食得好舒服
2020-09-26
2020-09-22 54 浏览
疫情咁耐,都好少一家三口出去食晚飯,諗住搵間有情調小小嘅餐廳鋸扒都好似冇乜機會。疫情稍為好轉少少,就同老公同個女一齊去鋸扒,我哋今次嚟到科學園海濱嘅一間西餐廳食晚餐,阿女叫咗個卡邦尼意粉,老公叫咗個西冷扒,我就叫咗一個燒雞套餐!可能太耐冇食過西餐嘅關係,久違了嘅感覺實在太好,呢間餐廳嘅龍蝦湯同埋菠菜湯都係好creamy多料,龍蝦湯仲有好多蝦肉,絕對唔係只係得湯咁簡單,配埋個熱辣辣嘅餐包同埋自家製嘅蒜蓉牛油醬,簡直係一流。main course唔講啦,又係好好食,燒雞皮係勁脆,雞肉又新鮮,再配埋個飯後甜品,今餐真係好滿足! 對住過海慢慢欣賞晚餐,下次要再嚟過!
對住過海慢慢欣賞晚餐,下次要再嚟過!
2020-09-20 587 浏览
難得放假又好天,當然要出去行下,又唔想淨係行適場咁同人逼就決定走遠少少去科學園慢活下踏下單車之餘又感受下海風.踩左成日單車都有少少攰同肚餓,見到海邊都幾多可以望到海景既餐廳,最後就揀左有落地大玻璃既西餐廳.精選套餐餐包估唔到餐包已經有驚喜,2款餐包其中一款係提子乾餐包,另外係亞麻籽餐包再係餐包面上加上玉桂粉,入口香軟又香甜.餐湯-菠菜忌廉海鮮湯忌廉湯夠細滑唔會起一舊舊結塊,帶淡淡菠菜香之餘湯底亦有帶子粒加添鮮味感.主菜-龍蝦汁海鮮意粉絕對係我食過咁多小店中最出色既龍蝦汁意粉,先請意粉既海鮮配料已經睇得出餐廳對食客既誠意,海鮮配料多之餘款式又豐富,帶有魚肉,青口,墨魚,蜆肉,大蝦等等,一d都唔馬虎.龍蝦汁足夠令意粉充份地沾上得黎又唔會過多變到好似湯意粉咁浸淋晒.味道香濃又唔過鹹,意粉吸晒龍蝦精華夠晒惹味.特別套餐餐湯-龍蝦湯湯底就咁聞都充滿好香既龍蝦味,入口順滑濃稠,帶陣陣龍蝦殻既香味.內裏仲有好多切細既大蝦同龍蝦肉令湯更有鮮味.頭盤-薯蓉芝士焗大蝦大蝦肉質爽彈唔會霉,入口蝦味都幾濃.再加上濃厚既芝士係面,焗完之後更香,切開蝦肉仲有拉絲效果.主菜-美國安格斯西冷扒無諗過份西冷扒咁大,切開

精選套餐

餐包

餐湯-菠菜忌廉海鮮湯

主菜-龍蝦汁海鮮意粉

特別套餐
餐湯-龍蝦湯

頭盤-薯蓉芝士焗大蝦

主菜-美國安格斯西冷扒
無諗過份西冷扒咁大,切開內裏肉質粉嫩,富有彈性又多肉汁.西冷扒唔會太肥得黎又帶點牛脂香,分佈分均,肉味香濃.薯條炸得夠香脆,咬落聽到清脆既咔嚓聲,食完扒再食都仍然保持到脆口感.
  • 龍蝦汁海鮮意粉
  • 龍蝦湯
2020-06-21 329 浏览
周末無事忙便駕車往郊外逛,想起已有數年未有去過科學園,便驅車在日落前抵達。沿着海濱路旁有不少餐廳,甚至有火煱店!我們選了這間西餐廳試一試。餐廳有戶外和室內座位。我本想坐在戶外,但同行人卻稍嫌天氣炎熱,選擇坐在室內。室內有窗邊座位,但早已被熟客預訂了。甫踏進餐廳已有不少客人,很多都在吃德國鹹豬手。我們有見及此及聽到鄰桌有客人和親戚高談電話,都讚這兒的豬手燒得香香脆皮,所以我們也點了一客豬手和一客黑松露帶子意粉。這客德國鹹豬手($238)比起我大半年前在德國慕尼克吃的要強得多,肉質入囗鬆化,外皮十分脆口。意粉味道也十分好,帶子有大大的三粒,價錢$128也不貴。總括而言,我們都十分滿意這一餐的食物。
總括而言,我們都十分滿意這一餐的食物。
德國燒豬手

黑松露帶子意粉