OK
2009-08-26 35 浏览
平時其實唔係成日食開意粉屋 .. 不過咁岩依晚又諗唔到食咩所以就黎左依間試下 .. 其實之前食開既意粉屋都唔錯 .. OK .. 今次亦都無話失水準 .. 3個人叫左幾樣野 .. 都算係唔錯 .. 食到好飽下 .. SERVICE都OK啦 .. 埋單好似係四百幾蚊 .. 友人請 叫左兩個粉 .. 但係我中意食芝士都覺得"留" .. 食左一半已經覺得好飽 ..
平時其實唔係成日食開意粉屋 ..
不過咁岩依晚又諗唔到食咩所以就黎左依間試下 ..
其實之前食開既意粉屋都唔錯 .. OK ..
今次亦都無話失水準 ..
3個人叫左幾樣野 ..
埋單好似係四百幾蚊 .. 友人請

2009-08-07 4 浏览
不用上班的星期四, 約了朋友吃 tea, 剛由日本回來, 想吃西餐, 朋友是意粉屋 member, 第二份 tea 可以半價 , 所以就來了, 也很久沒有幫襯意粉屋 要了兩份 tea sets1) 龍蝦汁海鮮長通粉: 長通粉味道唔錯, 龍蝦汁不太稀不太杰。這個 set 本身送酥皮龍蝦湯, 所以太多『龍蝦』野, 如果個湯係第二種味道會比較好2) 公司三文治: 公治都幾好味, 不過快凍, 朋友話薯片係珍珍薯片, 好味 餐飲兩杯都 upgrade 去特飲, 1) 雪糕紅豆冰, 沒有什麼特別, 紅豆幾『林』, 最怕硬的紅豆 2) cappucinno 不過不失 waitress 不停叫我朋友 upgrade 個 membership... 跟 ruby tuesday 差不多(煩)...埋單只是$101 (第二份 tea 半價), 好抵喎。
, 所以就來了, 也很久沒有幫襯意粉屋

要了兩份 tea sets

埋單只是$101 (第二份 tea 半價), 好抵喎。
2009-07-26 17 浏览
星期五晚上和薑餅人一起去做facial, 完成後已達九時多,決定去意粉屋, 用埋OR之前送上的50元coupon。等了不久便有位, 可讚是這裡侍應態度不錯。見有套餐幾抵的, 便懶得去想其他了。北海道鮑魚什菌湯 – 如果可以再熱點就更好, 忌廉不太濃, 但起碼吃到鮑魚片和什菌片, 算係咁了。煙三文魚什果沙律 – 揀它純粹因為想吃輕怡點, 煙三文魚大大片, 但味道稍淡,墊底生菜有些出水, 有點影響味道。墨汁蝦肉帶子意粉 – 蝦肉給切碎了, 帶子也屬BB size, 但其實份量也不小, 味道還可以, 帶子意外地嫩滑, 意粉則太乾, 似乎是預先煮定再攤涼所致。吃後回家覺得幾口渴, 是下了味精乎?

等了不久便有位, 可讚是這裡侍應態度不錯

見有套餐幾抵的, 便懶得去想其他了。

, 有點影響味道。

, 意粉則太乾, 似乎是預先煮定再攤涼所致。

吃後回家覺得幾口渴, 是下了味精乎

北海道鮑魚什菌湯
煙三文魚什果沙律
墨汁蝦肉帶子意粉
2009-07-24
2009-06-06 18 浏览
與中學同學闊別多時,今天在意粉屋共進午餐。我們點了個2人餐,3個人享用~ 餐湯2客 龍蝦汁海鮮焗墨魚汁飯 (3選1,還有燒豬仔骨和煙三文魚意粉) 挪威煙三文魚什菜沙律 (N選1,有PIZZA,意粉和飯) 餐飲2杯$168/$186 視乎選什麼湯~食物味道尚可,但侍應的服務有待改善。每次也要我們示意才會替我們加水,而且他們會趕住收拾桌面的食物,趕客!!唉,我寧願食pizza hut ~

與中學同學闊別多時,今天在意粉屋共進午餐。

我們點了個2人餐,3個人享用~
 餐湯2客
 挪威煙三文魚什菜沙律 (N選1,有PIZZA,意粉和飯)
 餐飲2杯

$168/$186 視乎選什麼湯~

食物味道尚可,但侍應的服務有待改善。
唉,我寧願食pizza hut ~
挪威煙三文魚什菜沙律
龍蝦汁海鮮焗墨魚汁飯
燈~
龍蝦汁海鮮焗墨魚汁飯
燈~
2009-04-28 11 浏览
夜晚行完sogo買完bb用品, 同donut喺意粉屋食我叫左一客carbonari, 跟餐有埋個酥皮湯同杯凍飲, 碟意粉第一啖食落有點怪, 因為芝士汁比較杰, 意粉的黏性很強, 而且覺得意粉食落偏硬, 同一般餐廳食到的意粉有些分別, 但係食落開始覺得原來芝士味道好香濃, 而嗒真d, 意粉唔係硬, 而係"煙靭", 有彈性, 所以唔會食食吓變成一pet, 而係由頭到尾都保持煙靭的質感!煙肉, 火腿都夠份量, 七十幾蚊一碟意粉都沒有欺場, 個酥皮湯既皮唔係好脆, 但係入面d湯幾香, 味道都唔錯!
夜晚行完sogo買完bb用品, 同donut喺意粉屋食

2009-03-31 23 浏览
因為有優惠卷ge關係, 所以特登去試下意粉屋ge酥皮湯, 套餐價$148, 再加多一個酥皮湯$10, 三個人食…先講酥皮湯, 賣相就唔錯喇, 但係點解D酥皮一D都唔脆ge, 唔使浸湯都唔脆喎, 好失望… 好彩係忌廉磨菇湯夠creamy, 好滑, 算係補返數啦…夏威夷薄批, 脆到好似食餅乾, 好味, 我個人鍾意薄批多過厚批, 味道剛剛好, 唔太酸, 夠多芝士, 再加埋我最愛ge芝士粉同辣椒仔, 正! (我覺得意粉屋ge pizza好味過某間以pizza最出名ge連鎖店… 差在無芝心邊…)白汁菠蘿腸仔煙肉意粉, 夠汁, 好味, 最鍾意係D煙肉碎, 好脆, 好香! 不過其實我想要茄汁多D呢… 因為剛飲完白湯, 再食白汁, 好漏… Anyway, 媽咪揀白汁就無所謂啦… 最後要左個紅荳冰, 唔使另加錢, 要少冰, 其實都仲係幾多冰, 所以要少冰係無錯, 果然好味過快餐店下午茶餐果杯…有得book 位, 幾好, 點食物連上菜連食連埋單, 都係用左一個鐘, 快!

酥皮湯
白汁菠蘿腸仔煙肉碎意粉
夏威夷薄批
紅荳冰
2009-03-30 21 浏览
拿到 OpenRice 送的$150 coupon 已有數月,今天才去 Spaghetti House 吃下午茶,我們來到銅鑼灣翡翠明珠廣場內的店子,雖日週日,所有餐廳都不滿,可能人潮都去了看欖球。愛人還未吃午餐,點了酥皮湯套餐,我則點了紅豆蓉西多士。酥皮湯的內容是周打魚湯,蓋著一頂帽子般的酥皮,幸好酥皮不是怎麼真材實料,牛油的份量不多,很適合現今潮流,湯內有些少魚肉,湯的味道過得去,套餐的主菜是三種意粉選一種,愛人選了芝士焗肉醬意粉,意粉不淋,肉醬加上溶的芝士,很不錯,還有包一杯即磨咖啡,紅豆蓉西多士約有六小件,是麵包夾著紅豆蓉,再上蛋漿炸,配些少糖漿,味道很好,若是西多士的夾心,我個人較喜歡用花生醬,這餐也包一杯即磨咖啡,然而,送來時咖啡機打出的泡沫已散去,味道較淡,微甘乏香味。因為樓上是戲院的關係,我們整個下午茶時間都聽到「隆隆」的震撼音響效果聲,煞是特別,還邊吃邊擔心會震跌一些灰塵下來。用了一張$50的coupon,再加 $40,算是很便宜。

酥皮周打魚湯
芝士焗肉醬意粉
意粉不太淋
紅豆蓉西多士
有 coupon 贊助,梗笑!
即磨咖啡來時,杯面的泡沫已散
是日人不多
多款下午茶餐
2009-03-29
芝士焗肉醬意粉
意粉不太淋
紅豆蓉西多士
有 coupon 贊助,梗笑!
是日人不多
多款下午茶餐
2009-02-28 9 浏览
二月openrice有買一送一下午茶coupon,一於tea當lunch食。4個set分別係:龍蝦酥皮湯+龍蝦汁野菌長通粉焗蟹蓋磨菇濶麵蕃茄湯天使麵+香草雞扒焗意大利飯全部包飲品總括大多味較濃較重,同事就唔多欣賞,不過個湯天使麵+雞扒就真係一流,真係令自已見識天使麵另一種食法。最重要係買一送一,底食之選。銅鑼灣分店tea time全店得幾檯客,d客人講野又細細聲, 環境好好。

4個set分別係:
龍蝦酥皮湯+龍蝦汁野菌長通粉
焗蟹蓋磨菇濶麵
蕃茄湯天使麵+香草雞扒
焗意大利飯
全部包飲品

2009-02-08 44 浏览
成年無食過芝士火鍋了!!!一直都好懷念木球會club house果個芝士火鍋…真係要多謝openrice寄黎$150 意粉屋coupon!!!令我同朋友可以超低價每人$55嘆個原價$248既芝士火鍋=)黑松露芝士火鍋 先講個芝士: 味道其實是不錯的啦但感覺似芝士白汁多d囉,無乜黑松露香味, 亦無酒香, 芝士只係微香, 而且芝士較稀,口感係芝士白汁包住粒麵包, 完全無食芝士既美秒感覺,同我係木球會club house食果個芝士鍋相差甚遠…!!!木球會果個…好香酒味, 芝士好香好杰身, 而且芝士係會凝固的;相反意粉屋的芝士點都唔會凝固架…全程流質, 熄左火都唔會凝固講返配料, 怕海鮮唔新鮮, 揀左肉類配科, 包括:3款肉片(牛,豬,雞), 香腸, 鮮菇, 白磨菇, 南瓜片, 生菜片, 車厘茄, 墨汁麵,當然仲有麵包粒!! 係一向同芝士火鍋最夾的配料*麵包粒較乾, 但沾上芝士之後都是好吃的=) 香腸帶香草味, 係肉類中最好味的; 肥大既鮮菇沾上芝士亦好好味;其他配料不過不失, 唯牛肉片較鞋另外叫左2杯野飲 (哈哈買一送一!!計較貴果一杯既價錢)泡泡綠茶 $33綠茶怪又來了, 一見有綠茶野飲

黑松露芝士火鍋
先講個芝士: 味道其實是不錯的啦但感覺似芝士白汁多d囉,
口感係芝士白汁包住粒麵包, 完全無食芝士既美秒感覺,

講返配料, 怕海鮮唔新鮮, 揀左肉類配科, 包括:
當然仲有麵包粒!! 係一向同芝士火鍋最夾的配料*
麵包粒較乾, 但沾上芝士之後都是好吃的=)
其他配料不過不失, 唯牛肉片較鞋

另外叫左2杯野飲 (哈哈買一送一!!計較貴果一杯既價錢)
泡泡綠茶 $33
綠茶怪又來了, 一見有綠茶野飲 其他乜都唔使諗 (嘩好押韻喎
奶泡之下係好稀既綠茶奶, 綠茶味好淡, 帶點紅豆味,
攪一攪, 約十數粒紅豆沉係底底, 紅豆都好淡,
唉, 算係失敗既熱飲, 早知叫杯cappuccino好過
凍朱古力
朋友叫的, 較淡, 朱古力味不濃, 味道一般

芝士火鍋做緊promotion, 意粉屋額外送$50 coupon,
連埋openrice既coupon我地total免去$200!!!
埋單$109, 真係超抵!!! 每人只需$55!!!哈哈哈哈真開心
但如果無優惠, $248一個芝士火鍋實在唔抵食
對意粉屋的甜品不大興趣, 行完街買完衫去HD食雪糕!! 真係滿足的一天=)

木球會同意粉屋既芝士火鍋價錢相若, (木球會只提供麵包粒)
但木球會既好食好多好多好多!!!好懷念….
而家我最想食半島Chesa既芝士火鍋…好耐之前睇完阿蘇介紹已經超想食>V<
較稀的芝士, 似白汁多d
非常淡的綠茶熱飲
不過不失的配料
好彩有coupon >V<
2009-01-24 3 浏览
同老婆趁得閒出黎食餐飯,順手用埋一個月前食野既88折coupon(其實係上次既單)左睇右睇,發覺佢既套餐幾抵,我地叫左HKD 268個套餐,好似好少野,最後我地食到好飽兩客南瓜蟹肉湯︰其中一客我加酥皮(+HKD 11),酥皮好香,鬆化得黎唔會好硬,南瓜湯無乜南瓜味,只食到少量南瓜粒,但都幾多蟹肉,幾好食,幾Creamy,但再多d南瓜味道就好lu主菜有5、6樣可以任選兩個,包括煙三文魚沙津同埋一個Pizza,我地叫左︰雞扒香草忌廉汁野菌墨魚汁飯︰好大碗,D飯好香,我信佢真係成個煲去焗飯,因為底下有D飯焦,好香口,成個飯都好Creamy,墨魚汁飯本身既味又幾香幾特別,野菌都幾多,雞扒都整得好香好好食醬燒豬仔骨配香脆薯角︰好大份既Ribs!!無其他餐廳既咁好食,Texture「un」左少少,但個汁好醒胃,本人好鐘意,份量一樣大得驚人,相入面一條長既Ribs底下仲有半條,真係食到好飽好飽!最後兩客餐茶我地以為套餐既野食份量會少D,但原來份量照足,食到好飽,連甜品都唔駛食=P最後每人HKD137(用左88折),Main course一個都差唔多呢個價錢呢,咁既價錢有埋餐茶同湯,都算食得過。最後唔

最後兩客餐茶

最後唔記得拎單...>< 一個月之內去同一間分店食有88折嘛...不過算啦,我地唔想黎食得咁密=p
南瓜蟹肉湯加酥皮
雞扒香草忌廉汁野菌墨魚汁飯
醬燒豬仔骨配香脆薯角
南瓜蟹肉湯加酥皮
雞扒香草忌廉汁野菌墨魚汁飯
2009-01-20 4 浏览
前兩日同朋友去銅鑼灣行街, 點知朋友a話想食西野...(由於朋友a係一d好鍾意叫野食, 但自己又食得多既人)於是我同朋友b 決定食d大盤d既野, 等佢冇得點要order...無謂浪費食物呀嘛...小食拼盤, 都好多野食, 有牛仔骨, 雞塊, 仲有唔記得咩...都幾好食, 而且仲係熱添...好多地方既小食拼盤都係凍架...西蘭牛肉芝士火鍋(傳統芝士湯底), 唔知係我地食得多定係佢地d芝士少...只係食左一半既麵包已經冇左一大半芝士....之後未食埋佢其他配料已經冇晒喇... (好似想你加錢refill d 芝士咁)佢地跟火鍋個d麵包係唔夠架....(好似得10幾粒度, 一定15 粒以下), 於是追加多個麵包....得個幾粒, 但收我地十幾廿蚊....即時有個諗法, 不如我去落樓下麵包舖買成條返黎, 都平過佢啦...不過我地當場冇咁做到...佢地service都幾好, 一入到去佢地已經問我地要暖水定凍水...佢地亦都成日黎refill, 埋單仲問我地有咩feedback俾佢地公司..em..如果可以多d芝士就好喇~~~

(好似想你加錢refill d 芝士咁)

攞到比賽獎金, 第一次用自己的錢請爸爸媽媽食飯, 個次聽媽咪話未食過芝士火鍋,所以就將第一次俾Spaghetti House三個人叫左一個紐西蘭牛肉芝士火鍋($228)+一份黃昏二重奏($78),芝士火鍋叫野飲買一送一,就叫左一杯泡泡綠茶($29)+椰林相思黃昏二重奏:媽咪話想要salad,就要左煙三文魚螺絲粉沙律,真係好細份...不過預一人份量其實差唔多,味OK,鐘意佢有提子干忌廉香草海鮮闊面:超好味呀!勁多汁,可以撈晒成個面,又唔係水流流個種,面唔會太稔,仲有D咬口,爸爸覺得好好食,差唔多俾佢清碟!紐西蘭牛肉芝士火鍋:好似細細份,但其實食落好飽(好彩無叫甜品),面包粒沾芝士真係好好味!反而墨魚面一般咋喎...蔬菜類最鍾意南瓜媽咪好鍾意紐西蘭牛肉,話好鮮味,好味過同碟的火腿同雞肉,D菇好好味,我地將墊底生菜都放埋落去煮,好好味!泡泡綠茶:好香茶味奶味,紅豆又好味又多,正!椰林相思:其實係紅豆冰,不過加左椰子粉,我覺得冰太多,有D淡,感覺大家樂紅豆冰仲好味D芝士火鍋體驗價減左$50,所以好抵呀!爸爸媽媽食得好開心,我請得好有滿足感,以後都要再請佢地去試多D野!

泡泡綠茶:好香茶味奶味,紅豆又好味又多,正!

忌廉香草海鮮闊條面
紐西蘭牛肉芝士火鍋
好香!
  • 忌廉香草海鮮闊面
2009-01-02 8 浏览
with 老婆豬好似有兩種揀.呢個係咩牛肉咩, 但其實還會包括其他肉, 另一個好像海鮮野, 龍蝦.wow, 芝士看似不多其實食不盡的.個蓋就好似成日都會甩咁不太好.d肉都係一般only, 但起碼冇雪味ge.但其實最好味係麵包同麵 (墨魚汁麵?)大概因為d芝士可以盡情進入麵包同麵入面.一野咬落去, 成口芝士, 又熱又香又濃, 回味無窮.是情人朋友家人也可以去吃個高興的!
with 老婆豬

好似有兩種揀.

wow, 芝士看似不多其實食不盡的.
個蓋就好似成日都會甩咁不太好.
d肉都係一般only, 但起碼冇雪味ge.

但其實最好味係麵包同麵
(墨魚汁麵?)
大概因為d芝士可以盡情進入麵包同麵入面.

一野咬落去, 成口芝士, 又熱又香又濃, 回味無窮.

是情人朋友家人也可以去吃個高興的!
正爆
正爆
2008-12-23 2 浏览
同老婆黎試芝士火鍋,叫左個牛肉既盤(海鮮既貴幾多下)野食望落去唔多,不過食落可能加埋芝士既關係,原來可以好飽特別值得一讚的是cherry tomato,因為食食下芝士咁膩可以食一粒,幾清新=p有mushroom同冬姑,以為會打唔熟,我地用刀每個切開4粒,想佢易熟d真係幾好食,仲煮得好熟間鋪好多人,不過服務都幾好中途我地個火熄左兩次,waitress/waiter都好有心機幫我地點返之後真係唔ok就幫我地換埋爐,態度都唔錯芝士火鍋再叫野飲買一送一,我地叫左綠茶紅豆Mocha好香好好味,唔太甜又有奶香又有綠茶味最後因為芝士火鍋做緊promotion,減50蚊真係幾抵食,最後每人120幾就ok lu~
同老婆黎試芝士火鍋,叫左個牛肉既盤(海鮮既貴幾多下)
野食望落去唔多,不過食落可能加埋芝士既關係,原來可以好飽
真係幾好食,仲煮得好熟

間鋪好多人,不過服務都幾好
之後真係唔ok就幫我地換埋爐,態度都唔錯

芝士火鍋再叫野飲買一送一,我地叫左綠茶紅豆Mocha
好香好好味,唔太甜又有奶香又有綠茶味
最後因為芝士火鍋做緊promotion,減50蚊
真係幾抵食,最後每人120幾就ok lu~
2008-12-15 14 浏览
因為未夠鐘睇戲,咁就入黎食d野喇,因為今日無食午餐,所以好有食慾好耐無入過意粉屋食野lu...當然知道係好味架啦下午茶時間無咩人(因為都成五點了),所以我地兩個人坐倒四人枱,舒服心情好同男友各自都叫左個最貴既茶餐,因為又唔想食雞翼果d普通野麻...套餐又可以選不同既食物,都有幾款選擇唔知係我太耐無食過,定係我胃口好啦,點解d意粉比以前細碟左咁多架(1) 酥皮龍蝦湯:好飲過以前喎,以前好鬼咸架,不過今次個酥皮就差左d,好麵粉,未焗得夠好(2) 煱芝士肉醬意大利粉(牛肉):我覺得好味道,又唔太酸喎,不過男友成日唱反調話好酸,無佢辦法(3) 焗芝士火腿煙斗粉:好鍾意哩隻味,可以食好多都得(4) 入親意粉屋我都必定會選可樂,唔知點解,好鬼好飲,其他地方飲唔倒哩隻可樂味,極愛呀

好耐無入過意粉屋食野lu...當然知道係好味架啦

套餐又可以選不同既食物,都有幾款選擇

(3) 焗芝士火腿煙斗粉:好鍾意哩隻味,可以食好多都得

正~