2010-07-27 36 浏览
朋友生日有75折優惠,所以一試,兩人點了:"星級推介套餐": 鮮茴香海鮮忌廉湯(兩客) - 好一般的罐頭湯, 普通. 香芒煙三文魚鮮果沙律 - 鮮果新鮮, 好食. 醬燒豬仔骨配美國瘋薯條 - 味道還可以, 但其中一件豬仔骨燒得過火了, 比較乾. 即磨咖啡(兩杯) - 非常好飲.套餐價錢: 263元另外加了: 海鮮拿玻崙意大利粉 - 108元, 好味, 汁醬剛好掛在意粉上. 法式焗檸檬班戟 - 跟套餐只需加20元, 好味, 班戟浸在溶牛油中.埋單: 341元.侍應全是年青人,服務好,手腳快.

朋友生日有75折優惠,
所以一試,
兩人點了:
"星級推介套餐":
鮮茴香海鮮忌廉湯(兩客) - 好一般的罐頭湯, 普通.
香芒煙三文魚鮮果沙律 - 鮮果新鮮, 好食.
即磨咖啡(兩杯) - 非常好飲.
套餐價錢: 263元
另外加了:
埋單: 341元.

侍應全是年青人,

海鮮拿玻崙意大利粉
醬燒豬仔骨配美國瘋薯條
前面底部燒黑了的豬仔骨是過了火
法式焗檸檬班戟
在碟底黃色的是溶牛油, 好味...
即磨咖啡, 精髓在於小杯打熱了的牛奶
2010-07-17
鮮茴香海鮮忌廉湯
香芒煙三文魚鮮果沙律
海鮮拿玻崙意大利粉
醬燒豬仔骨配美國瘋薯條
法式焗檸檬班戟
在碟底黃色的是溶牛油, 好味...
即磨咖啡, 精髓在於小杯打熱了的牛奶
今天和家人到The Spaghetti House共晉晚膳。由於持有某信用卡,可以$302元(原價$530元)享用以下套餐:酥皮特色龍蝦湯特級澳洲紅龍蝦(半隻)+鮮果沙拉意式熱窩之香草羊架墨魚汁飯即磨熱咖啡另+$11功巧克力甜心蛋糕這頓餐的特點是製作相當精美(半隻紅龍蝦的肉已掏出來,但那硬殼仍放在碟子的一邊,見照片,很精緻;而且味道可口,尤其那塊放在湯上的酥皮真香口,真的可謂色香和味俱全。更重要的是此餐廳的員工非常有禮貌,唔該前唔該後不在話下,收拾客人的碗碟前一定會問清楚是否還吃和至少說兩次唔好意思,先收一收東西。只是後來叫的甜品上得很慢。服務整體仍十分理想。
酥皮特色龍蝦湯
特級澳洲紅龍蝦(半隻)+鮮果沙拉
意式熱窩之香草羊架墨魚汁飯
即磨熱咖啡
另+$11功巧克力甜心蛋糕
酥皮特色龍蝦湯(已去皮)
特級澳洲紅龍蝦(半隻)+鮮果沙拉
意式熱窩之香草羊架墨魚汁飯
即磨熱咖啡
+$11功巧克力甜心蛋糕
2010-03-22
酥皮特色龍蝦湯(已去皮)
特級澳洲紅龍蝦(半隻)+鮮果沙拉
意式熱窩之香草羊架墨魚汁飯
即磨熱咖啡
+$11功巧克力甜心蛋糕
2010-02-26 5 浏览
好耐冇黎過呢間意粉屋lu~昨晚與男友黎呢度食飯慶祝~我地點了一個$248的二人餐, 餐湯是每人加$11升級做有酥皮的龍蝦湯這裡的酥皮湯一直是my favourite主菜有2個, 其中一個是主打的龍蝦帶子天使面龍蝦汁同芝士的味道好夾, 有好多龍蝦和帶子肉但食到最後就有點膩, 可能是汁太濃的原故另一個主菜是燒豬肋骨今次比較特別, 有2種味, 一個是原味的bbq source, 另一個則塗上了泡菜醬加了泡菜醬的豬肋骨好惹味, 但如果可以辣少少就更好!2個主菜的份量都好多, anyway, 我地都清晒最後, 同男友講多次, congratulations!!
好耐冇黎過呢間意粉屋lu~
昨晚與男友黎呢度食飯慶祝~
我地點了一個$248的二人餐,

餐湯是每人加$11升級做有酥皮的龍蝦湯
這裡的酥皮湯一直是my favourite
主菜有2個, 其中一個是主打的龍蝦帶子天使面
龍蝦汁同芝士的味道好夾, 有好多龍蝦和帶子肉
但食到最後就有點膩, 可能是汁太濃的原故

另一個主菜是燒豬肋骨
加了泡菜醬的豬肋骨好惹味, 但如果可以辣少少就更好!

2個主菜的份量都好多, anyway, 我地都清晒

最後, 同男友講多次, congratulations!!
2009-11-19 4 浏览
琴晚去左呢間店到食晚飯,被安排坐左o係閣樓位,個feel唔錯,好似d貴族睇住下面d人走來走去,好過癮.叫左個龍蝦仔天使麵,一個墨西哥批,個天使煮得好好,味遁唔太濃,d龍蝦肉亦彈牙,不錯,個墨西哥批d芝士溶曬,而且好多,好香,不錯.呢間店o既服務質素不錯,下之會再來.
琴晚去左呢間店到食晚飯,被安排坐左o係
閣樓位,個feel唔錯,好似d貴族睇住下面d人
走來走去,好過癮.
叫左個龍蝦仔天使麵,一個墨西哥批,個天使
煮得好好,味遁唔太濃,d龍蝦肉亦彈牙,不錯,
個墨西哥批d芝士溶曬,而且好多,好香,不
錯.
呢間店o既服務質素不錯,下之會再來.
2009-10-10 13 浏览
多謝 OpenRice 早前寄上 $150 現金券!! (忘了因何事得到) 可是時光飛逝,轉眼間已半年...突然發覺現金券快到期了 ,必須在月尾前使用...就放工後,找間近公司的吃個Tea吧!雖然坐三個站巴士,抵達時已過了下午茶時段,但有「輕鬆時段」的early-dinner hour (6-7pm),也好呀!有 OpenRicer 說侍應問食客要凍水或暖水,是很「細心」的表現,但原來這只是店方的「標準作業流程」之一 ,你回答了後,他們會在幾秒後便送上,因為他們都配備對講機,可作快速反應。叫了個主菜「香草忌廉海鮮闊條麵」: 蕃茄蝴蝶粉湯:濃郁、用料充足; 香草忌廉海鮮闊條麵:令人回味! 尤其是忌廉... 有點芝士味的creamy的汁, 配合闊條麵... 食到成口汁,I’m lovin’ it!!  海鮮就無特別,雖然蝦是爽,但說穿了也是急凍的。 咖啡是即磨的,濃香幼滑哦!結賬了... 已加一的 Bill total is $85.5 (有好笑事):我俾了一張 $50 coupon,個女侍應見我俾 coupon....叫我補番 $25.5… 當時已經覺得俾少左,但不排除

多謝 OpenRice 早前寄上 $150 現金券!!
(忘了因何事得到)
可是時光飛逝,轉眼間已半年...
突然發覺現金券快到期了

必須在月尾前使用...

就放工後,找間近公司的吃個Tea吧!
雖然坐三個站巴士,抵達時已過了下午茶時段,

但原來這只是店方的「標準作業流程」之一 ,
你回答了後,他們會在幾秒後便送上,
因為他們都配備對講機,可作快速反應。

叫了個主菜「香草忌廉海鮮闊條麵」:
蕃茄蝴蝶粉湯:濃郁、用料充足;
香草忌廉海鮮闊條麵:令人回味!
尤其是忌廉... 有點芝士味的creamy的汁,
海鮮就無特別,雖然蝦是爽,但說穿了也是急凍的。
咖啡是即磨的,濃香幼滑哦!

叫我補番 $25.5… 當時已經覺得俾少左,

但不排除她說錯銀碼,因我冇看清楚張單。
我走啦, 行過cashier,再看看張單(是$85.5沒錯),
問個女仔有冇計錯數, 她仍然唔覺!
我再問佢有冇收少$10 呀.... 她才知!

如果她再三說冇錯,我就會跟她說:
「你肯定冇計錯數既話, 我走架啦...
你唔好走出來追我呀!! 」

這裡位置較高,位於5/F,不太易找。
食物質素是 value for money…
尤其在這傍晚時段,最抵食!

精選...蕃茄蝴蝶粉湯
香草忌廉海鮮闊條麵
傍晚6-7pm...冇乜客
咖啡... (使用一張coupon)
2009-09-29
$85.5 (晚餐)
精選...蕃茄蝴蝶粉湯
香草忌廉海鮮闊條麵
傍晚6-7pm...冇乜客
咖啡... (使用一張coupon)
2009-10-03 2 浏览
又再到意粉屋試試輕鬆時段套餐, 今次選擇的時段係6:00PM-7:30PM.二人order 了:1.焗芝士火腿煙斗粉餐 $68 配 雜菜湯及熱檸茶焗芝士火腿煙斗粉: 熱騰騰, 面頭有很多CHEEZE, 很多火腿, 煙斗粉好像大粒的通心粉, 汁很CREAMY, 好味.雜菜湯: 多料, 但很酸. 熱檸茶: 一般2. 6吋夏威夷傳統厚批 $65 配熱檸茶pizza: 焗得不夠火侯, 樣子不好, 但仍然有好多CHEEZE, 拿起來一絲絲的, 味道冇上次食的好, 退步了.熱檸茶: 一般3. 南方雞翼 (add $20)上次好味d, 退步了.

二人order 了:

1.焗芝士火腿煙斗粉餐 $68 配 雜菜湯及熱檸茶
雜菜湯: 多料, 但很酸.
熱檸茶: 一般

2. 6吋夏威夷傳統厚批 $65 配熱檸茶
熱檸茶: 一般

3. 南方雞翼 (add $20)
上次好味d, 退步了.

2009-08-21 1 浏览
9:00pm後時段, 到意粉屋試試輕鬆時段套餐.要問取waitress輕鬆時段套餐餐牌, 二人order 了:1. 美式肉醬意大利粉餐 $68 配 粟米cream湯及熱檸水意粉彈牙, 熱騰騰的牛肉醬, 好野味湯好creamy, 正熱檸水一般2. 6吋夏威夷傳統厚批 $65, 加$5飲紅豆冰pizza: 好多cheeze的pizza, 好好味紅豆冰: 冇試total: $151.8 好抵食p.s. 服務好好
9:00pm後時段, 到意粉屋試試輕鬆時段套餐.

意粉彈牙, 熱騰騰的牛肉醬, 好野味
湯好creamy, 正
熱檸水一般

2. 6吋夏威夷傳統厚批 $65, 加$5飲紅豆冰
pizza: 好多cheeze的pizza, 好好味
紅豆冰: 冇試

total: $151.8 好抵食

p.s. 服務好好
2009-06-30 31 浏览
原來星期日晚上葵芳很旺場,打算去和民但要等10多張枱,最後轉戰沒有人龍的意粉屋。HSBC有兩人套餐優惠,湯、沙律及兩款主菜,雖然我們三個人,因為主菜要了pizza及豬肋骨這又飽又溜的東西,而且我又想叫甜品,原來這個套餐的份量,足夠我地三人有餘。先上兩細兜的煙三文魚蟹籽凱撒沙律,簡簡單單,勝在沙律醬不多,較為清淡。酥皮龍蝦湯-覆蓋湯碗的酥皮無不酥脆,而湯的忌廉味很重,只有很依稀嚐到龍蝦味道。珍寶什綿至脆批-只有厚批一款選擇,據侍應姐姐所說厚批可以焗出來有脆身效果,我滿懷希望有極香脆的口感,而實物就不至太脆身,與一般的厚批薄餅差不多;批面舖滿菠蘿、青椒、辣肉腸、蘑菇…等等,最鍾意它的芝士夠多,做到一絲一絲的起絲效果。豬仔骨配薯角-豬肋骨肉質雖不乾,但雪藏味很重,吃了一件已放棄。甜品方面加$20朱古力溶岩蛋糕配雪糕,記得以前也食過,是一個擬似的心太軟,蛋糕上淋上熱朱古力漿,與雲呢拿雪糕一起食,這個簡單的甜品,已足以令我一人消滅一客。雖然水準已預期一般,但竟然服務細心周到,可以俾5分。

雖然水準已預期一般,但竟然服務細心周到,可以俾5分。
煙三文魚蟹籽凱撒沙律
珍寶什綿至脆批
朱古力溶岩蛋糕配雪糕
TEA
2009-06-23 5 浏览
saturday tea time, 3:30pm, 等了15mins有位, 坐出面, 座位有點迫, 一坐底, waitress問你要凍水or熱水, 好有禮貌, 好細心.二人order 了酥皮湯餐 (酥皮周打魚湯 + 芝士焗肉醬意粉 + 凍咖啡) 及 雪糕蜜桃 Pancake.酥皮湯餐 Chowder CBO - T @49酥皮周打魚湯: 賣相好靚, 酥皮好香, 湯料足, 好creamy, 十分好味芝士焗肉醬意粉: 賣相都好靚, 加芝士粉&黑椒粉, 更加美味.凍咖啡: 有點酸 comment: 推介酥皮周打魚湯雪糕蜜桃 Pancake Peach PC W I/C - T @33Pancake: 份量好細, 加糖漿, 味道一般雪糕: vanilla 味, 有碎冰, 好涷凍咖啡: 有點酸 comment: 不值

酥皮湯餐 Chowder CBO - T @49

凍咖啡: 有點酸

comment: 推介酥皮周打魚湯

Pancake: 份量好細, 加糖漿, 味道一般
雪糕: vanilla 味, 有碎冰, 好涷
凍咖啡: 有點酸

comment: 不值
good
good
2009-04-13 7 浏览
月前收到openrice意粉屋現金券,終於用作自己的復活節大午餐! 紅色假期沒有了平時的lunch set, 改以holiday set代替, 選了set b香蒜雞絲火腿意粉 ($79) 為復活午餐。 先來雜菜湯,看似單調的雜菜湯裡還有蝴蝶粉,蝴蝶粉身稍硬,用作浸湯後還算ok; 艷紅的雜菜湯材料有甘筍,紅腰豆同煮,前者煮得軟軟,紅腰豆也煮得粉糯,不過除了這兩款外撈不到其他蔬菜了!湯底有著很濃香蕃茄膏味道,要是加一點點辣椒仔的話,應該會更好飲!意粉外型簡簡單單,份量還算可以。意粉用椰菜絲/雞肉和火腿同炒,味道很有茶餐廳乾炒意粉感覺,但價錢卻有所不同;意粉煮得彈牙,頗有水準!炒得不油,碟底也是乾爽的,很好;雞肉份量比火腿少,雞肉尚算幼滑,不過稍欠特色! 應該選千層麵較好。凍檸檬茶份量太少了!! 那空間是留待加糖水的吧?! 幸紅茶新鮮,不加糖也很好飲! 所以我只能享用八分滿的凍檸檬茶。紅色假期的意粉屋,很多一家大小來進餐,使餐廳活像兒童樂園,小孩哭鬧聲,父母教子聲不絕!全餐廳只有這個客人快速地單獨吃午餐,假日悠閒跟我沾不上半點......侍應都很有禮,全都是年青靚仔靚女,真的賞心悅目!!唯一

侍應都很有禮,全都是年青靚仔靚女,真的賞心悅目!!唯一不太滿意是安排我坐在面對廚房門口的位置, 很有當security的感覺!
茶味新鮮凍檸茶
雜菜湯中的蝴蝶
蒜蓉雞絲火腿意大利粉
茶味新鮮凍檸茶
2009-04-06 9 浏览
屋企人話有$100現金券就到期, 前兩日就黎左呢度食晚飯!7:30pm來到, 等6張枱, 都等左成30min, 好彩佢地送番張雞翼小食券比我地, 加分!4個人叫左個set dinner($268)再加一份豬肋骨($118): >龍蝦湯: 好夠味, 有幾粒龍蝦肉, ok啦; (3分)>芝士焗龍蝦帶子天使麵: 份量唔多, 一人兩啖就無晒, d汁好"杰"但又食唔出咩味, 失敗; (1分)> xx pizza: 好多芝士, 又熱又脆, 好味! 但唔記得仲有咩配料;(4分)> 雞翼: 有成8隻, 幾好味; (3分)> 豬肋骨: 汁多, 肉夠"林", 份量又多, 全晚最正既一碟; (4分)> 個餐得2杯飲品, 所以無我份, 望落普通;減左現金券後實收$34x, 唔算貴, 整體味道合格, 但又未至於好好味!可以再來, 不過會係因為d service! 佢地服務真係好好, d waiter好有禮貌!
屋企人話有$100現金券就到期, 前兩日就黎左呢度食晚飯!

>龍蝦湯: 好夠味, 有幾粒龍蝦肉, ok啦; (3分)
> 雞翼: 有成8隻, 幾好味; (3分)
> 個餐得2杯飲品, 所以無我份, 望落普通;

2009-04-04
  • 豬肋骨
滿心 期待...話哂歷史悠久..生在左2x年終於一試..結果失望..叫左個拿破崙意粉..70$..意粉硬過u高高..送又小..碟野又細.唔知賣弄咩貨色...係d餐具幾令..比我揀多次..我寧願用70$買佢d餐具好過...可想言之..我失望心情..唉唉唉
2008-09-24 7 浏览
呢間意粉屋係新開既,我成日去呢頭,當然要試食啦!!我地今次食LUNCH,都幾抵食,一個意粉/飯 + 酥皮湯 + 飲品,都係50幾蚊..我地要左個三文魚焗意粉,同埋豬扒焗飯.. 首先個酥皮湯KEEP 到水準,好飲,個意粉都幾好味,白汁味道啱啱好,個焗飯都一流,芝士落得夠,焗出黎夠香,豬扒都普通貨色..呀!另外散叫左個蒜茸多士,嘩..真係一流,夠熱,夠牛油蒜茸香,不過如果可以再脆D都正啦!!其實不得不讚意粉屋唔同既分店都可以KEEP 住水準..真係不易..起碼食過好多間都未失望過..^^
$60 (其他)
2008-08-30 3 浏览
葵芳區的選擇不多,生日飯揀絕非正宗意大利菜的意粉屋,至少坐得舒適。六個人吃: 特色龍蝦湯-選擇的套餐有兩客龍蝦湯,不客氣的享用了。龍蝦湯的最大問題是咸,除此之外味道可以接受,至少湯夠濃郁也足料。蒜茸多士-原來不是免費奉送,而是跟湯only,爭取之外才送多兩件。其實幾片麵包,值得幾錢呢?芝士焗龍蝦帶子天使麵-同龍蝦湯同味的醬汁,配搭淡口的天使麵則效果不錯,帶子及蝦肉頗多,是個不錯的選擇。醬燒豬仔骨配香脆薯角-如圖,豬仔骨色澤均勻、肥瘦得直,水準不比美式餐廳為差,又一個香口美味之選~意式雜錦炒飯-當然不是意大利飯,而是港式炒飯,由於咖哩汁香口惹味,配料又豐富,味道竟也不錯。皇牌焗煙肉、雞闊麵-是餐大部分的選擇都十分穩妥,但此闊麵過厚過硬,口感完全不對,白汁味道亦太濃太搶。這個所謂皇牌,實在丟盡大架!煙肉及菠蘿pizza-厚批味道不甚吸引,反而伴碟香脆可口的熱浪薯片更受歡迎! 同事都不好甜品,之後我獨享了:芝士餅-鮮製是一個賣點,至少芝士吃來軟身又新鮮,不過芝士味帶酸不是佳品,餅底其實較為吸引。雪尼拿雪糕-食完大堆飽漏食物後,來杯簡單香甜的雪尼拿雪糕,感覺真的很好!最後再來一杯熱咖啡,烘焙過

同事都不好甜品,之後我獨享了:
最後再來一杯
熱咖啡,烘焙過度有燶味,勁加奶也無補於事。

出色一定稱不上了,不過如果揀得好,意粉屋還是可以一吃,至少味道比pizza hut好吧~
龍蝦湯&蒜茸多士
芝士焗龍蝦帶子天使麵
醬燒豬仔骨
甜品&咖啡
2008-08-18 9 浏览
今日去左食dinner, 叫左個2人set din1. 餐湯:我飲帶子波菜湯, 幾濃郁, 帶子雖然細粒(都預左嫁啦), 不過都有帶子味, 朋友飲意大利菜湯, 佢就話一般, 不過不失2. 主菜- 醬汁燒豬仔骨伴薯角, 醬汁ok, 幾夠味, 不過d豬仔骨呢, 就凍既, 只有微溫, d汁就暖暖地, 朋友剛開完OT收工好肚餓, 所以冇換到, 好彩呢個菜唔係一定要熱先好食(當然熱就最好啦)-波羅火腿辣肉腸厚批, 呢個好得, 熱辣辣, 仲有個底夠鬆, 個邊夠脆, 個邊皮到仲加左D芝士焗, 好似人地芝士條包個面焗到脆卜卜D芝士咁, 少少地唔會太漏, 又夠香!3. 餐飲熱咖啡, 為呢餐畫上完美句號, 咖啡夠香, 最抵讚係奶係熱既, 而家除左高級酒店之外, 好少可以係出面街既餐廳飲到配熱奶既熱咖啡, 話明熱咖啡, 加D凍既奶落去, 熱都變凍啦! 4. 服務4張2人台併埋, 8人台, 入面坐左一家3口, 我地2個人, 坐最外面果張, 側邊果張吉既, 侍應送上餐湯, 因為調味料放左係最入面果張台(仲要靠牆), 於是我叫個侍應俾糊椒粉我, 佢竟然指住入面D調味料, 話"果到有", 下? 唔係嘛? 你當我係十兄
今日去左食dinner, 叫左個2人set din

1. 餐湯:

2. 主菜

3. 餐飲

4. 服務
4張2人台併埋, 8人台, 入面坐左一家3口, 我地2個人, 坐最外面果張, 側邊果張吉既, 侍應送上餐湯, 因為調味料放左係最入面果張台(仲要靠牆), 於是我叫個侍應俾糊椒粉我, 佢竟然指住入面D調味料, 話"果到有", 下? 唔係嘛? 你當我係十兄弟, 隻手可以申到去3張台咁遠呀? 好彩佢都知衰, 即刻SAY SORRY話拎俾我地, 不過個經理仲醒, 企係隔離聽到, 好快手已經連鹽, 芝士粉同辣椒仔都一次過拎晒黎, 唉, 我都唔知應該用服務差定用蠢黎形容果個侍應, 唯有當佢蠢囉!