2006-04-17 31 浏览
昨天去沙田探完祖母便到新城市廣場食lunch, 經過意粉屋, 見到有hsbc card優惠, 一行三人便入去了!點了$218二人套餐\\\, 有湯, 沙律, pizza及甜品, 3個女子都夠食, 但可惜好難食!湯我就冇飲, 給了媽及妹!沙律既菜超級唔新鮮, 煙肉好似翻炸咁, 乾到似柴皮, 如果切碎做bacon粒可能會好d, 最弊係成條煙肉咁上, 又咸又乾! 忍唔住同女經理講, 佢\\\話換個拼盤俾我地, 但全部都係炸物, 都唔係幾想食, 拼盤有雞翼, 洋蔥圈, 薯角, 春卷及好似係香腸! 薯角又係翻炸咁既款, 唉......天使麵pizza, 餅底係白色既, 一d金黃色都冇, 但係就又乾又硬既, 餡料既天使麵+龍蝦汁完全古怪!甜品係一件cake share的, 係類似sara lee既朱古力蛋糕+朱古力醬, 蛋糕既質地好鬆散, 碎濕濕咁! 成個餐\\\冇樣野係得架, 呢個故事教訓我地, 便宜莫貪呀! 其實都唔係好便宜啦, 食物好味都唔緊要嘛!我發誓唔會再去新城市意粉屋食野呀!

湯我就冇飲, 給了媽及妹!

我發誓唔會再去新城市意粉屋食野呀!
2006-03-11 21 浏览
三文魚薄餅其實幾好食,不過佢地完全唔識焗pizza! 厚批焗到批內層唔熟,濕濕地...薄批就焗火農曬個批底!芝士吞拿魚意粉唔錯~仲食過一隻芒果汁天使麵,好一般.....雞翼係唔好食的,炸過龍三文魚沙律除非要最大啦,唔係都得好少三文魚,買過一杯差唔多40蚊上落的,居然可以孤寒得只給一塊三文魚...飲品一般,湯都ok不過個人覺得意粉屋唔抵食

芝士吞拿魚意粉唔錯~

仲食過一隻芒果汁天使麵,好一般.....

雞翼係唔好食的,炸過龍

不過個人覺得意粉屋唔抵食
2005-12-20 11 浏览
又到聖誕,覺得呢間都幾有聖誕气紛,上一次,已係一年前,叫同一個人熱鍋餐$168 連加一184.8,兩個湯,兩杯飲品,一個龍蝦汁天使麵,一個煙三文魚生果沙律,都幾飽肚!但食物好像差D,可惜唔記得帶道亨咭,原來道亨咭有七折呀!
2005-05-16 5 浏览
今日下午去萬佛寺拜神,並在它的附屬齋鋪食齋。原想寫食評,但找不到,所以只好在這裡搭幾句。我們四個人叫了四個齋菜,每個只需$45。特別好食的是五柳芋頭魚,又香又脆,不過就油多些。生菜齋鴨都幾好味,又是香脆的,亦都多油。其它的兩味就一般,所以不提也吧。之後我們去宜家和新城市行街,行到五點三個字就即刻來這裡了。今日我們食到下午茶哪,我們二話不說就叫了四個下午茶。所以成張卡位桌面都放滿食物和飲品等等。茶餐食物有二個酥皮忌廉蜆肉湯(這個好,湯又熱,皮又脆,蜆肉和薯肉都多)、忌廉汁蜆肉意粉(這個一般,蜆肉幾多)、焗吞拿魚長通粉(這個好味,好香芝士味,魚肉幾多,長通粉爽的)、點點心併盤(這個一定不會再叫,很少份量。只得四片薄不好味的黑椒腸,三個脆但冇味的炸洋蔥圈,二隻冇味雞翼,二條好味的脆齋春卷,幾片很苦的生菜和少量紅蘿蔔絲)、煙三文魚螺絲粉沙律(這個都是下次不會再叫的了,又是份量很少,得三片一般的煙三文魚,好味的少量鮮生果沙律,少量不好味的螺絲粉和很苦的生菜底)。四杯幾好的凍餐飲品,二杯凍檸茶,一杯凍檸水和一杯凍咖啡。今次服務幾好,可能我們飲品多,所以他們加不加水都冇所謂。經過上次教訓,所以今次用

今次服務幾好,可能我們飲品多,所以他們加不加水都冇所謂。經過上次教訓,所以今次用信用咭付款。另外順帶一提,需然我是會員。話明叫一個下午茶餐,第二個半價,但原來付款時是以原價加一再減半個平的下午茶餐價錢。另小心糖水,最好看完糖水才加落飲品,因為都幾污穢的。
2005-03-09 10 浏览
早幾晚去沙田新城市睇戲,咁睇戲前就諗住食埋飯先,去到UA隔籬見到好多歺廳,之中見到意粉屋,門口好多人排隊,咪又走過去排吓啦..等咗十五分鐘到就有位,坐底叫咗個酥皮龍虾湯,同埋叫咗個芝士焗肉醬意粉...嘩!..個湯啲酥皮都唔脆既,淋之之一塊咁達上個湯碗上面,裡面之湯仲離譜,飲落去一大陣loan味,又鬼死咁酸,都唔知點解啲湯會酸既?個意粉就幾好,淨係啲粉淋咗少少姐.
2005-03-06 15 浏览
今天下午原先想去食下午荼,點知剛過了十分鐘,但冇記錯其它有些分店的下午茶是到六點的。所以叫了一個$168的套餐和一個$39的香蒜焗帶子薯蓉。先講個餐,有兩個什菜湯,好酸,有幾多菜,都飲得過。一個忌廉汁蜆肉長通粉,這個汁幾濃,但蜆肉苦苦地,所以不好食。一個夏威夷薄餅,這個最好味,個皮很脆,味道又很好。二杯飲品,一杯凍檸茶,一杯凍檸水,這兩杯都好過昨晚在怡東一樓咖啡室的餐飲好多。到最後額外加的這個香蒜焗帶子薯蓉,這個的帶子非常差,又細粒又梅又苦,重差過雪藏的。但薯蓉就ok。所以各位不要試這個,除非你隔離的個樣好才好試。順帶一提,這裡服務很差,侍應生不會加水。食完很久都不會收碗筷,飲品用的糖水樽底重有好多糖水送。還有張單$217,但當你付$220 後,他們連錢也不會找回給你,好似老馮咁。

2005-02-11 29 浏览
之前我和男友去沙田意粉屋食,我選食芝土肉醬意粉很好味,酥龍蝦湯很ok,凍檸檬水很好,我男友選黑椒肉丸意粉, 佢鍾意黑椒~佢說很好味,下次我們會去幫襯~可惜晚上很多人爆滿~~我唔鍾意等久,有時去,下午很少人去
2005-01-28 13 浏览
與大學時代的老師和師弟妹食飯,十萬個為什麼要選這間餐廳,除了食下午荼之外都好少去,不過算啦,又唔係自己約,又咁多意見好衰咁。沒什麼驚喜,食物一般,不過有來會聚一聚才是最重要。叫了一些小食、pasta、pizza、salad,但發覺pizza 好像有一點不太熟.........服務麻麻,可能我們的位置較偏,叫了很久都沒有人來take order,還有女待應很用力的放刀叉到櫃內,還有我們坐的位置經常有人出去掉垃圾.....坐近那邊的同學就受苦了.......回家還是吃了兩件昨天留下的cheess cake
沒什麼驚喜,食物一般,不過有來會聚一聚才是最重要。
回家還是吃了兩件昨天留下的cheess cake
2004-12-10 9 浏览
前幾日男朋友生日, 咪諗住去食意粉屋個新作"南瓜芝士火鍋"點知去到有少少人, 要等下位, 咪望下人地食咩la>>>點知個個都食鍋巴, 仲食到清曬碟wo~ ~咪諗"應該好好味啦!!"轉心水食鍋巴啦~~佢有6件小鍋巴配黑白面!!個賣相都唔錯ga~~不過個鍋巴唔脆lo~ ~個汁都ok~放埋d黑白面落去煮返熱~ ~都幾唔錯!!um....個餐都抵食, 有湯, 有三文魚沙律, 鍋巴同野飲, 都係$198!!!仲可以加$11, 有cheese cake or apple pie!!!不過下次都試埋個火鍋~~間野d 人好忙~~唔好其望service 好好~ ~但都唔差~上菜都好快~ ~

不過下次都試埋個火鍋~~
2004-11-13 26 浏览
個鍋巴成百幾蚊, 見倒話係龍蝦汁又有海鮮, 諗住都ok, 食得過,一黎左, 真係好失望, 鍋巴得4小塊, 意粉份量又少, 個鍋有7成都係蘑菇, 只係得超少既魷魚同蝦, 真係食到一肚氣, 我覺得我比廣告幅相欺騙左。
2004-10-07 13 浏览
我都有試過呢個南瓜芝士火鍋幾好食我覺得點南瓜同麵包最正!=)另外, 都有試過個窩巴(因為好多人一齊去)個汁好濃d窩巴好脆海鮮窩都幾多料仲有我覺得有個waiter 服務幾好男仔, 瘦瘦地, 短頭髮值得讚賞
我都有試過呢個南瓜芝士火鍋
幾好食
我覺得點南瓜同麵包最正!

=)

另外, 都有試過個窩巴
(因為好多人一齊去)
個汁好濃
d窩巴好脆
海鮮窩都幾多料

仲有我覺得有個waiter 服務幾好
男仔, 瘦瘦地, 短頭髮
值得讚賞
2004-10-03 28 浏览
第一次食意粉屋既薄餅, 揀左煙三文魚, 要薄批, d煙三文魚幾好味又大塊, 配上蕃茄醬, 鋪滿整個pizza, 幾好味, 唔錯! 個批比pizza hut既薄批略為厚少少, 但都幾脆, 不過個邊就幾硬, 冇咩牙力既話實咬唔開! 未試過厚批, 有機會或者試下!
2004-10-03 28 浏览
今日天氣涼涼地, 同家人黎試下芝士火鍋, 有芝士火鍋和南瓜芝士火鍋兩款, 兩款都係有法包粒, 香草雞肉和黑椒牛肉, 我地揀左南瓜芝士火鍋, 冇咩南瓜味, 芝士味又唔係好多, 略略食到少少芝士味, 我覺得將法包粒淹落d南瓜芝士汁係最好味, 比雞肉和牛肉好味d, 可能因為麵包能夠“索”到多d汁, 所以覺得d 芝士味比較多d ! 我未食過正宗既芝士火鍋, 不過我估意粉屋呢個芝士火鍋一定唔及正宗既芝士火鍋咁香濃, 我非常鍾意食芝士, 所以覺得呢個芝士火鍋唔夠味, 但我家人唔太鍾意食芝士, 佢地就覺得幾啱口味! 如果唔太鍾意食芝士, 但又想試下芝士火鍋既朋友, 可以考慮一下意粉屋, 都唔錯既!
2004-09-29 16 浏览
聽母親說意粉屋既下午茶幾好味, 所以去試一試, 環境幾舒服, 最喜歡坐卡位, 根據母親介紹點了"酥皮湯套餐", 包括"酥皮蜆肉周打湯", "焗吞拿魚長通粉"及飲品一杯。酥皮湯一到, 看到脹卜卜既酥皮實在吸引, 用湯匙揭開酥皮, 香氣四溢, 而且材料豐富, 有好多蜆肉及薯仔, 好味^@^, 外面既酥皮沾湯食最好﹗到意粉出場, 好香既吞拿魚汁, 加上長通粉真係令人回味, 而且唔會有吞拿魚那種腥味, 烹調技巧不錯。

2004-09-23 6 浏览
好似前排係意粉屋食過一個好食的飯(海鮮飯)同薄餅(鴨胸)冇幾耐就冇左啦.... 真係好奇怪, 點解成日轉菜牌?我覺得唔可以成日轉囉, 昨日去食, 冇左呢兩個, 真係有點失望有冇同感?不過昨日試過的牛尾飯真唔錯個南瓜幾別緻唔知幾時又會冇呢.... 唔通要我日日食咩!
好似前排係意粉屋食過一個好食的飯(海鮮飯)同薄餅(鴨胸)
冇幾耐就冇左啦.... 真係好奇怪, 點解成日轉菜牌?

有冇同感?

不過昨日試過的牛尾飯
真唔錯
個南瓜幾別緻

唔知幾時又會冇呢.... 唔通要我日日食咩!