Jan 3, 2016成日比人問大埔有咩好食 我既答案都係唔知 哈 ..今日去左間開左冇耐既餐廳 位置一啲都唔顯眼 如果唔係去開街市都未必發現 而佢主要係輕食為主 大部分既食物都係即叫即做 好有心既一間餐廳.今次揀左 -1. 牛角包炸魚柳:牛角包脹卜卜鬆化 留到暖後食都重有啲暖 炸魚柳入面好滑 不過如果可以大舊返小小道好 嘻 除了薯格有啲濃2. 炸薯條配黑松露醬:黑松露醬味道好濃好濃 推介 而且店員有細心提醒薯條剛炸起小心熱3. Rose Latte:有好香既玫瑰味 不過可以小啲啲甜所有食物都係即叫即做 所以要等15分鐘左右 如果想小人啲建議12點左右去到 因為1點左右lunch時間開始有人入黎
Jan 3, 2016

成日比人問大埔有咩好食 我既答案都係唔知 哈 ..

今次揀左 -

牛角包炸魚柳
炸薯條配黑松露醬
Rose  Latte
2015-12-22 798 浏览
工作繁重, 令人喘不過氣, 結果選擇跨區前往大埔, 利用午飯時間呌一呌。「想點啡」距離大埔墟站約十分鐘路程, 我被這名字吸引了, 是「想點杯咖啡」?舖子位於橫街的寧靜角落, 閒日的午飯時間, 人不算多, 約五成罷! 午餐有三個選擇, 我往收銀處點了三文魚沙律併薯蓉和忌廉湯。等待上菜前, 給店子周圍拍拍照, 店中以二人枱居多, 面積雖不大, 但坐得舒適, 至少能享一點閒暇。午餐雖只是五十多元, 但賣相一點也不馬虎, 即使未吃下, 看罷巳心感愉悅!沙律菜極新鮮爽口, 配以黑醋, 開胃非常; 三文魚同樣新鮮美味, 難得的是我看著店員細意捲起三文魚, 不是一塊塊舖上菜面;煙肉薯蓉熱騰騰, 又不會太粉;忌廉湯落足料, 蘑菇忌廉滿口皆是;加上餐包, 這午餐份量很大呢!我加了$20點了杯紫薯latte, 紫色奶泡教人心醉, 入口奶泡香滑, 紫薯芳香淡淡, 不會過於甜或人工味道, 愛極了! 粒粒紫薯肉實屬誠意之作!這餐就當作慰勞一下自己的聖誕午餐吧!***店員態度友善, 面帶笑容, 要加分唷~~~

沙律菜極新鮮爽口, 配以黑醋, 開胃非常;
煙肉薯蓉熱騰騰, 又不會太粉;
忌廉湯落足料, 蘑菇忌廉滿口皆是;
加上餐包, 這午餐份量很大呢!
三文魚沙律
紫薯latte
這餐就當作慰勞一下自己的聖誕午餐吧!
***
店員態度友善, 面帶笑容, 要加分唷~~~

题外话/补充资料: 「想點啡」... 想你了! 點算好呢? 啡一杯吧!
2015-12-22
庆祝纪念
圣诞节
三文魚沙律
2015-11-22 782 浏览
心形waffle厚身又香脆 夾着紫薯蓉👍👍 紫薯雪糕意外的濃👍難得味道天然又不會太淡的甜品😆綠茶紅豆夾餅配雪糕🍦😍waffle真的外脆內軟 本身以為只是綠茶醬吱喺面 原來係綠茶味既夾餅!! 入面係綠色嫁🙆 雖然綠茶味唔岀係預左 但有淡淡蛋香都幾好味😋😋👍紅豆唔會太甜 雲呢嗱雪糕jeng👍👍 🙊只係旁邊既cream有啲濟🍴下午茶餐另+20可選特色野飲#紫薯latte (有紫薯粒😍)飲落都幾飽😂🌌🌌🌌店內剛播着女版的早班火車😁 ☕好中意佢地個logo 餐牌和店內既排設😆
紫薯夾餅$58

綠茶紅豆夾餅配雪糕🍦
綠茶紅豆夾餅配雪糕🍦$50

🍴下午茶餐另+20可選特色野飲
紫薯latte

#紫薯latte (有紫薯粒😍)
飲落都幾飽😂
🌌🌌🌌

店內剛播着女版的早班火車😁
☕好中意佢地個logo 餐牌和店內既排設😆
紫薯夾餅$58
綠茶紅豆夾餅配雪糕🍦$50
2015-11-18 746 浏览
踩單車到大埔本來係想試下一間專賣韓式包飯ge小店, 點知呢日去到竟然內部裝修 ..唔緊要! 黎到大埔又點止一間食店, 於是揀左呢間咖啡店, 舖面雖然唔係好大, 只有約7-8張細枱.店內環境都唔錯, 牆上有放一些小擺設.total叫左1杯野飲,2個野食. Peach Tea(跟餐), 一D都唔甜, 好香蜜桃味(唔係假桃味),茶濃D會更好, 因為飲到最後冰溶左變到好淡.Lunch Set 炸魚牛角包 (HKD54), 牛角包唔錯,好鬆脆,但個炸魚同埋薯格就太干太燶, 可惜! 黑松露炸薯條(HKD42), 冇得輸,必食, 黑松露勁香, 一條接一條完全停唔到手.
店內環境都唔錯, 牆上有放一些小擺設.
Peach Tea
炸魚牛角包
黑松露炸薯條(HKD42), 冇得輸,必食
, 黑松露勁香, 一條接一條完全停唔到手.
黑松露炸薯條
2015-11-14