悅滿軒

House of Joy
留係香港其間不停揾有咩新地方可以行下食下野🎀位於饒宗頤文化館入面,第一印象好似入咗一間法國小屋嘅感覺( ´∀`) 舒服又不失典雅~ 係文化館影完相就順便過嚟可以享受到法式休閒 ! 因為當日坐滿曬人,就無影到太多嘅境照~ 不過野食質素係有保證架😜Price 💵 麵包🥯麵包份量都幾多,喺法國硬身麵包,牛油加咗少量嘅黑松露,等待嘅時間都唔會太肚餓香煎鵝肝配鴨批 ——— $188鵝肝都幾大份,以前菜來講,兩個人share都可以~ 鵝肝入口即溶,非常濃郁,煎香部份小小脆口,口感唔錯~ 鴨批係冷盤,兩樣一齊食最好食😋蟹肉意粉配南瓜汁 —— $238南瓜味好濃好突出!意粉偏向creamy口感,唔會太重口味,相對上比較淡口~ 蟹肉係用嚟增加味道嘅層次~ 蟹肉加上意粉咁食先係最好食嘅配搭~ 寶雲酥焗羊扒配羊肉腸 —— $298 冇諗過原來係咁厚咁大舊! 好彩只叫了一份肉唔係一定食唔晒~ 肉質好嫩都容易切,非常juicy ! 加上隔離嘅鹹忌廉同黑醋汁,好有法式風味~ 推薦值: ⚜️⚜️⚜⚜️️/5 朝早嘅文化館會比較影相靚啲,夜晚來會比較浪漫🌹 整體來講除咗地方偏僻少少之外,係幾值得推介嘅一個好去處-Useful
留係香港其間不停揾有咩新地方可以行下食下野🎀

寶雲酥焗羊扒配羊肉腸 —— $298

推薦值: ⚜️⚜️⚜⚜️️/5

-Useful tags for you 💓
#tthkfoodie #tthkrestaurast
🇫🇷🌝 隱世法菜。文化館內的法式情調🥂💓🍴悅滿軒📍荔枝角青山道800號饒宗頤文化館H座聽聞荔枝角的山崗上有間隱世法國菜🇫🇷,今晚趁佳節專程上山,一試究竟😋餐廳果真隱蔽,恰好當天饒宗頤文化館有展覽,人流很多,更難找🤣🔆 餐前麵包蕃茄提子乾麵包🥖,暖暖地,好有蕃茄香🍅,好軟熟個黑松露牛油🍄🧈松露味濃,搽麵包好好食👍🏻🔆 法國泥蟹湯🦀🫕蟹味濃郁,好鮮美😋仲可以用餐前麵包點晒湯精華🤪🤪🔅 澳洲藍青口配白酒紅花忌廉汁🫕青口肉超~細~粒~🤭可幸,青口好嫩滑,食落有海水味,好鮮甜😋😋配埋個濃厚的白酒紅花忌廉汁好creamy 好winey,更能帶出青口的鮮味👍🏻🔅 焗澳洲龍蝦尾配海膽燴意大利飯 🦞海膽味好濃郁,每一粒意大利飯都有海膽的鮮甜🤤飯底仲有小蕃茄同青瓜粒,食多多都唔覺”漏”😋個龍蝦尾🦞會起埋肉,放喺蝦殼上,啖啖肉,好彈牙,好正👍🏻🔅 法國油封鴨髀配南瓜燴薏米。意大利黑醋汁🦆鴨皮🦆好脆好鬆化,有鴨油香🤤但鴨肉有少少🤏🤏乾,好彩有配個意大利黑醋汁🧉夾埋食,算🆗 南瓜燴薏米食唔到南瓜味🎃,加埋個酸酸的黑醋汁都幾特別,整體感覺唔算太油膩🔅 阿拉斯加焗雪山典型火焰雪山🏔️🔥,店員一上碟,就會叫你拎相機📷,
🇫🇷🌝 隱世法菜。文化館內的法式情調🥂💓

🍴悅滿軒
📍荔枝角青山道800號饒宗頤文化館H座

🔆 餐前麵包

蕃茄提子乾麵包🥖,暖暖地,好有蕃茄香🍅,好軟熟

個黑松露牛油🍄🧈松露味濃,搽麵包好好食👍🏻

法國泥蟹湯

🔆 法國泥蟹湯🦀🫕

蟹味濃郁,好鮮美😋
仲可以用餐前麵包點晒湯精華🤪🤪

澳洲藍青口配白酒紅花忌廉汁

🔅 澳洲藍青口配白酒紅花忌廉汁🫕

青口肉超~細~粒~🤭

可幸,青口好嫩滑,食落有海水味,好鮮甜😋😋

焗澳洲龍蝦尾配海膽燴意大利飯

🔅 焗澳洲龍蝦尾配海膽燴意大利飯 🦞

海膽味好濃郁,每一粒意大利飯都有海膽的鮮甜🤤
飯底仲有小蕃茄同青瓜粒,食多多都唔覺”漏”😋

個龍蝦尾🦞會起埋肉,放喺蝦殼上,啖啖肉,好彈牙,好正👍🏻

法國油封鴨髀配南瓜燴薏米。意大利黑醋汁

🔅 法國油封鴨髀配南瓜燴薏米。意大利黑醋汁🦆

鴨皮🦆好脆好鬆化,有鴨油香🤤

但鴨肉有少少🤏🤏乾,好彩有配個意大利黑醋汁🧉夾埋食,算🆗

阿拉斯加焗雪山
🔅 阿拉斯加焗雪山

典型火焰雪山🏔️🔥,店員一上碟,就會叫你拎相機📷,之後就會點火🔥再淋酒🥃😎

個蛋白忌廉皮好甜,燒得香暖,中心是朱古力蛋糕同雪糕,冰火交融,好正👍🏻👍🏻😋

可憾掛住影相,蛋白忌廉皮燒得太耐,有點燶同苦😢

🐷🐷整體評價:
食物高質,菜色擺盤精緻,用餐環境都幾有情調、幾有feel,是慶祝特別日子的好去處👍🏻

惟餐廳人手不太足夠,只有2-3個侍應,包括一個估計已屆60歲的高齡伯伯招呼食客,東奔西走,弄得我們也不好意思叫他加水了🤭🤭🤭🤭

法國泥蟹湯
澳洲藍青口配白酒紅花忌廉汁
焗澳洲龍蝦尾配海膽燴意大利飯
  • 泥蟹湯
  • 烤澳洲龍蝦尾配海膽燴意大利飯
2022-01-19 363 浏览
Spending my night at House of Joy again! This is the last day of dine-in before the tightening of social distancing measures due to the recent outbreak of Omicron. We ordered 2 main dishes:Rigatoni w/ slow cooked wagyu beef cheeksThe rigatoni is a tube-shaped pasta. It is cooked with wagyu cheek, parmesan cheese and chive. The pasta is so al-dente and wrapped by the sauce. Very yummy!Grilled stuffed Chilean sea bass w/ Mediterranean sauceit took some time for making this dished as it has to been

We ordered 2 main dishes:

it took some time for making this dished as it has to been filled with squid paste and grilled. Love the delicate fish flesh and the springy squid paste. The Mediterranean sauce is refreshing with dried tomato, olive and garlic.
A very decent dinner before the lockdown once again.
2022-01-04 558 浏览
饒宗頤文化博物館,一個充滿文化氣息嘅地方,近年多咗好多人嚟打卡影相,原來館內隱藏咗一間精緻浪漫法國餐廳🥂🍴一坐低侍應便捧上手工麵包,麵包裏面有啲果乾,軟硬適中,配特製牛油🧈,唔錯。🍴法國泥蟹湯$88食到淡淡蟹肉,泥蟹湯香味濃郁,真材實料,🍴寶雲酥焗西班牙伊比利亞羊扒配自家製羊肉腸 $298賣相精緻,七成熟岩岩好,肉質嫩滑,點砵酒汁食可以解膩,酸酸甜甜😋羊肉腸會比較騷,從未食過咁濃味既羊肉腸,幾正!🍴美國頂級牛復肉12安士$328叫左五成熟,廚師會幫你切開一塊塊,塊扒煎得幾好,有外脆內嫩嘅感覺,淨係點海鹽食已經好好味😍🍴阿拉斯加焗雪山$98即係細個食嘅火焰雪山,侍應將點左火嘅酒倒落個蛋糕,做出火焰效果🔥外層忌廉就比較甜,裏面係蛋糕包住雪糕再配朱古力餅底,好味道🥰

🍴法國泥蟹湯$88
食到淡淡蟹肉,泥蟹湯香味濃郁,真材實料,

🍴寶雲酥焗西班牙伊比利亞羊扒配自家製羊肉腸 $298

🍴美國頂級牛復肉12安士$328

🍴阿拉斯加焗雪山$98

2022-01-02
  • 法國泥蟹湯
  • 美國頂級牛腹肉
2022-01-03 518 浏览
星期日晚同老公去左饒宗頤文化館間有情調既餐廳撐枱腳。首先送上餐前麵包,麵包好軟熟又熱辣辣,連隻碟都係暖架,好周到。大通粉配慢煮和牛頰肉和牛頰肉已經整碎左,遍佈係通粉度,肉質軟腍,醬汁調味好好,係好食既通粉。寶雲酥焗西班牙伊比利羊扒配自家製羊肉腸·砵酒汁第一次食羊肉腸,有少少羊羶味,甘先係食羊架嘛,有驚喜。羊扒就無乜羊羶味,好軟嫩,都好好味。阿拉斯加雪山侍應幫手點火。蛋白糖包住朱古力蛋糕、雲尼拿雪糕、朱古力餅底,好多層次,口感豐富,好出色。
星期日晚同老公去左饒宗頤文化館間有情調既餐廳撐枱腳。
侍應幫手點火。
2022-01-02
$365.2 (晚餐)
2021-12-31 355 浏览
佢係位於饒宗頤文化館入面,未入餐廳已經感受文化氣息。喺悅滿軒可以食到正宗法國菜,非常驚喜,質素實在唔係其他同價位嘅西餐廳可以比擬。上坐底就會上餐包,然後我地點咗:🖤法式烤鴨清湯($98)賣清湯,同一價位嘅餐廳已經唔會做,因為清湯好難整,要花好多心機去油。法式清湯唔好睇佢咁清,其實好濃味,法式清湯係一種將高湯煮製、淨化做成的濃郁湯品。法文中,consommé 就有濃縮嘅意思,所以每啖都係成隻鴨嘅精華。🖤烤牛骨髓配蒜茸包($158)油脂四溢,入口即化,令人難忘!調味啱啱好,同香脆嘅蒜茸包好夾,正!係味蕾嘅享受~🖤美國頂級牛腹肉12安士($328)去食西餐牛肉一定會食,今次叫咗五成熟,表面有啲焦,好有牛香,唔錯,配菜幾好食。🖤阿拉斯加焗雪山($98)火燒得有啲勁,所以有啲燶。入面係雲尼拿雪糕,配黑朱古力蛋糕做餅底,都ok*為咗呈現食物最真實嘅狀態,呢個post嘅圖片都冇加effects、調色,只會加上文字及一點點插圖。

上坐底就會上餐包,然後我地點咗:
🖤法式烤鴨清湯($98)

🖤烤牛骨髓配蒜茸包($158)

🖤美國頂級牛腹肉12安士($328)

🖤阿拉斯加焗雪山($98)

2021-12-29 516 浏览
悅滿軒(荔枝角)位於荔枝角饒宗頤文化館內的H座。食物質素水準相當高,餐廳的內外裝修佈置都充滿氣氛,並會因應節日而轉換不同主題的裝飾佈置。朋友說餐廳更會定時轉換新餐牌,非常周到及有心思。入座後,侍應馬上奉上餐廳自家製的蕃茄麵包 ,非常滋味,配合黑橄欖牛油,簡直一絕。美國牛腹肉他他陪蒜蓉包 $168 是用了上等生牛腹肉、法國葱、水瓜柳、乾蔥、辣茄等配料混合,再加上鵪鶉蛋。配料的酸酸甜甜,帶出牛腹肉的鮮味。蘋果目煙燻西班牙乳豬 $318 ~必食連煙燻木一同上枱,煙燻香氣撲鼻。西班牙乳豬的皮燒得薄脆香口,而豬髀肉仍然鮮嫩多汁。伴碟的酸紅椰菜可中和乳豬的油膩感、加上法式薯仔蓉增加整道菜的飽足感。自家製甜薯條 $68~必食番薯條炸焦香脆口,用了粗切的關係,裏面的番薯肉甘甜軟糯。悅滿軒 (荔枝角)荔枝角青山道800號饒宗頤文化館H座
悅滿軒(荔枝角)

蕃茄麵包

美國牛腹肉他他配蒜蓉包

美國牛腹肉他他陪蒜蓉包 $168
配料的酸酸甜甜,帶出牛腹肉的鮮味。

蘋果目煙燻西班牙乳豬 $318 ~必食
連煙燻木一同上枱,煙燻香氣撲鼻。
蘋果木煙燻西班牙乳豬
西班牙乳豬的皮燒得薄脆香口,而豬髀肉仍然鮮嫩多汁。
自家製甜番薯條

自家製甜薯條 $68~必食
番薯條炸焦香脆口,用了粗切的關係,裏面的番薯肉甘甜軟糯。

悅滿軒 (荔枝角)
荔枝角青山道800號饒宗頤文化館H座
蕃茄麵包
美國牛腹肉他他配蒜蓉包
自家製甜番薯條
  • 煙燻乳豬
  • 自家製甜薯條
2021-12-29 376 浏览
幾個月前weekend慶祝生日食過一次,覺得好好食(牛腹肉同油鴨脾)。今次平安夜諗住帶媽媽試下,點知冇左平日既menu,得返Christmas special. 咁都唔緊要,平安夜周圍都多人,唔好咁高要求。諗住試下乳豬,但8點半已經賣晒,所以揀左肉眼扒同托托蜆大地魚意大利飯。肉眼扒 - ok $408叫左medium, 都淋既。不過舊肥同筋都佔左四分之一……托托蜆大地魚意大利飯 - 份量少到難以接受 $318疊埋兩,三粒米既厚度鋪平,雖然係法國餐廳,但我覺得份量真係有d少,感覺一碗飯都冇,我阿媽話,人地係𢳂飯,我地要片d飯黎食選擇唔多,質素比上次差,都冇再叫甜品,驚再中伏,加上試過d甜品唔係特別出色。服務當晚都幾滿人,所以好忙,顯得有d唔夠人,要等好耐先有人回應。總括,對比上一次,今次好失望。食唔飽之餘,質素唔算好。唔知阿媽心裏面有冇怪我平安夜帶佢食d咁既野🥺可取之處係,咁夜食完即刻去訓覺都冇罪惡感

肉眼扒 - ok $408
叫左medium, 都淋既。
不過舊肥同筋都佔左四分之一……

托托蜆大地魚意大利飯 - 份量少到難以接受 $318

可取之處係,咁夜食完即刻去訓覺都冇罪惡感

2021-12-28 183 浏览
聖誕正日去食lunch 整體感覺係性價比低 餐廳裝修同服務好一般。當日人手應該完全不足 下午12點幾食完頭盤飲完湯 到2點先有主菜食 要多次催促侍應 見餐廳其他顧客都有同樣情況。

2021-12-24 285 浏览
假期古蹟遊,幾棟紅磚建築,間中有展覽中心,手做小工藝攤檔。間餐廳位於饒宗頤文化館中,是個不錯的落腳地。環境像是法式小館,藍白花地磚令人心情舒暢,屋頂的聖誕燈飾好有氣氛。中午時分幾乎滿座,人聲鼎沸,還好有一張台可以提供。午餐套餐兩種選擇。頭盤好快上台。用上顏色一致的藍白餐具。值得一提的是擦麵包的蒜味牛油,柔軟惹味,非常合味。主菜南瓜蟹肉義大利飯配蟹箝,鹹淡適中。烤鴨胸配薯蓉,鴨肉偏乾,比較硬身,蘋果牛仔醬汁酸酸甜甜,配上薯蓉,法邊豆和櫻桃茄,增色不少。總體來講是間舒服寫意的餐廳,晚間開支酒,配上甜品,一定是不錯的享受。

午餐套餐兩種選擇。

頭盤

主菜南瓜蟹肉義大利飯配蟹箝,鹹淡適中。
蟹肉意粉配蟹箝

鴨胸配薯蓉

咖啡

頭盤
蟹肉意粉配蟹箝
咖啡
2021-12-24 195 浏览
今日同朋友黎左荔枝角食法國菜,餐廳裝飾好有氣氛,有哂聖誕裝飾,黎食晚飯同朋友過節都真係個好好既選擇,而且服務員態度都好好,好認真推介有咩好野食。坐位方面都相當雅致,餐廳有兩層。BOOK 左7:30 黎食晚飯,入座後無耐都已經坐滿客人,或者係留左枱。咁岩當日上層應該有包場活動,十分熱鬧! 坐低就先會上贈送既餐包,餐包食落脆身,味道好有層次,配上軟滑牛油。之後我地叫左兩個主食。意大利黑松露雲吞配法國牛肝菌忌廉汁濃郁的牛肝菌忌廉汁,拼以自家製的手工意大利黑松露雲吞口感一流。黑松露味道濃郁,方型細細粒容易入口,仲有薄薄既芝士片。法國家鄉焗煲配黃油雞蕃茄味道好出,仲有大量鮮甜蕃茄仔,醬汁十分惹味,雞肉鮮嫩,雞皮焗得好香仲有蒜蓉味,鐘意食濃味既真係唔好錯過。

意大利黑松露雲吞配法國牛肝菌忌廉汁

法國家鄉焗煲配黃油雞
2021-12-23 190 浏览
翠雅山房黎過幾次,都知道呢間酒店幾出名,但真係冇諗過原來收埋一間咁特別既餐廳,下面仲有幾個車位可以停車,真係幾好可惜今日有D凍又有雨,如果唔係可以周圍行下,今晚餐廳依舊座無虛席,如果唔係早一星期訂左位,今晚都可能食唔到餐廳既氣氛唔錯,環境都唔算太嘈,侍應既服務同態度都算幾好,會同我地介紹下餐廳有咩好食其中一樣就係蟹湯,我地信左個侍應伯伯叫左一碗,係真係好有海鮮既鮮味,令我諗返起當年法式牛扒屋碗龍蝦湯跟住我地叫左份燒乳豬同牛腹肉,火候同味道都幾好
跟住我地叫左份燒乳豬同牛腹肉,火候同味道都幾好
2021-12-22 187 浏览
打卡聖地–饒宗頤文化館..法國餐廳-悅滿軒,夠晒特別。環境好靚,又安靜,啱晒同朋友靜靜地傾偈食飯😆😆自家製麵包 聞落好香好吸引😍 有蕃茄乾係入面,味道微微帶酸~ 再配上佢哋自家製嘅牛油,十分惹味自家製甜薯條 $58係我好鍾意食嘅番薯薯條🍠 啱啱炸起熱辣辣甜薯條好香糯,入口爽脆。香煎日本帶子配牛油果沙律/熱情果汁$138,帶子很新鮮,外表煎得微微金黃,味道鮮甜帶香,配上沙律很清新! 意大利粉配薄切西班牙紅蝦.蕃茄蟹肉紅蝦汁$298自制意粉煙煙韌韌,男朋友最愛,仲要整得好出色,啲汁入晒個意粉度,好鮮好濃餐廳位於一個有文化氣息的地方,十分愛打卡的人,而且食物質素都不俗,感覺相當好!

自家製甜薯條 $58
係我好鍾意食嘅番薯薯條🍠 啱啱炸起熱辣辣
甜薯條好香糯,入口爽脆。

意大利粉配薄切西班牙紅蝦.蕃茄蟹肉紅蝦汁$298

2021-12-21 180 浏览
高質素法國西餐廳這間法國餐廳encore再encore,食物質素高,餐廳內的環境非常浪漫有情調,適逢聖誕,餐廳的佈置你很有氣氛。 餐廳亦很有心思,會定期轉餐牌。坐低後,店員會遞上熱騰騰的蕃茄麵包,配黑水欖牛油,很細心。紐西蘭托托蜆配白酒昆布湯$178每隻蜆都非常新鮮肥美,再配上白酒昆布湯,湯底非常鮮甜好飲。蘋果木煙燻西班牙乳豬$318乳豬非常薄脆,肉質鮮嫩,又帶點煙燻木香的味道,配菜是紅椰菜和蘋果肉,甜甜酸酸的感覺,中和乳豬的肉膩,這配搭非常清新和特別。最後我們叫了阿拉斯加雪山$98份量對於兩個人來說,分量的確非常多,外面的酒味,配上裏面有雲呢拿雪糕及朱古力蛋糕,再配上Oreo餅底,非常有心思,特別和好食。
高質素法國西餐廳

坐低後,店員會遞上熱騰騰的蕃茄麵包,配黑水欖牛油,很細心。

紐西蘭托托蜆配白酒昆布湯$178

每隻蜆都非常新鮮肥美,再配上白酒昆布湯,湯底非常鮮甜好飲。

蘋果木煙燻西班牙乳豬$318

最後我們叫了阿拉斯加雪山$98

2021-12-21 198 浏览
好早已知悉此餐廳食物質量好,烹調技巧出眾,價格並不算高。今日途經荔枝角,剛巧未食lunch,就同太太一齊去光顧。餐廳裝潢洋溢著聖誕氣氛,感覺置身於一間高級食肆。同太太叫了兩份set lunch. 10安士澳洲肉眼扒(五成熟)配薯仔炒菜南瓜伴碟,肉質夠嫰,沒有鞋的口感,好有牛味道。前菜:蕃茄包,沙律,餐湯~(好味道)餐飲: Coffee ,熱檸茶~(香濃熱咖啡)給予五星好評,值得推介。場館有泊車服務,50元可泊半天,但要留意車位不多,日泊至下午六時,夜泊由下午六時起至晚上十時。

餐廳裝潢洋溢著聖誕氣氛,感覺置身於一間高級食肆。

前菜:蕃茄包,沙律,餐湯~(好味道

餐飲: Coffee ,熱檸茶~(香濃熱咖啡

給予五星好評,值得推介

2021-12-20