心粥館

心粥館 (已結業)

Congee House
心粥館 (已結業)
MoonLau4786
分店烏蠅十幾隻,又臭
MoonLau4786
2020-09-03
关注
入到去,即刻想走,衛生勁差,而家疫情嚴重,入面可以有臭味,仲有十幾隻烏蠅飛黎飛去,職員安然無樣,覺得無問題形象大跌,係我心目中一向形象好,乾淨,食物質素好,而家唔敢再去查看更多
ellejess
削刀烏冬👍
ellejess
2019-09-07
关注
今日一早出去做完嘢再返屯門,做完嘢時間都差不多下午茶,咁就行一陣先,等夠鐘食下午茶先開餐,一路行一路搵下食,睇下邊間餐廳啱心水啦!最後嚟咗呢間心粥館,箍牙妹點咗呢個果醋豬軟骨撈刀削烏冬,再加杯熱檸茶。 豬軟骨酸酸地,一啲都唔膩,好開胃,而且有四嚿豬軟骨咁多,睇落比烏冬仲要多。呢個烏冬好正呀!好煙韌,我好鍾意食,好岩箍牙妹胃口,但個份量對箍牙妹黎講實在太少喇,可能因為下午茶嘅關係啦😭!至於撈烏冬個湯係一般食雲吞麵嘅湯底,但箍牙妹就略嫌個湯偏鹹。查看更多
YunHsiYu
蟹粥加炒麵絕配
YunHsiYu
2019-04-16
关注
他們家的蟹粥真的能吃到新鮮螃蟹的鮮和香,絲絲的蟹肉在嘴裡停留,整羮粥都變得無比鮮美,粥底細滑有米香的味道,黏黏的,真的入口即化的感覺,這炒麵倒一般,但喜歡上面的芝麻,香香的,伴著醬油味不錯!查看更多
Eric通街食
好似咁少既
Eric通街食
2018-05-28
关注
今日同屋企人去左屯門安定邨心粥館食野,發現佢出錯餐比我,我就同職員講唔係叫依個餐,之後等左好耐,最後都比番個我叫既餐比我,但係發覺碟野比平時之左,食完都唔覺得飽查看更多
weweweb
不能接受的炒麵
weweweb
2018-05-08
关注
咁啱今天去屯院,中午到海麗搭車,順便食碗粥,。。粥麵餐加飲品$43 唔貴,瘦肉粥。合格不算好凍奶茶。普通炒麵就。。。1) 感覺小家 2) 全無配料。有Z条甘芛絲及 一條葱頭 3) main point at 此, 全凍麵,冰冷的:(:(。一D 油份都冇,適宜減肥,有豉油色但完全一D D 味都冇算了吧! 最多咪悟幫襯lor查看更多
魔鬼莎拉
不可再
魔鬼莎拉
2018-03-25
关注
雲吞有異味,叫阿姐換過,阿姐話係師傅包嗰時無落麻油所以有味喎⋯換嚟水餃,一樣有異味⋯(唔係梘水味)水餃內嘅蝦唔靚,霉嘅⋯粥味道比較淡,要自行落鹽⋯乾炒牛河都係比較淡⋯基本上所有嘢都麻麻⋯難怪星期日都無客⋯查看更多
onon0614
失敗的早餐!煮者無心煮的!
onon0614
2017-06-27
关注
今曰去叫了兩個早餐!其中一樣叫厚午餐肉.但超薄.煎出來還好黑同硬,通粉竟然煮到難。牛乳煎蛋.只是普通炒蛋.無奶味。還有煎豬扒,炸到好黑!真的食不下去!沒有下一次!查看更多
莊王子
質素下降的一人晚餐
莊王子
2016-07-14
关注
這家的心粥館跟魚米時其實是同一家,還連在一起,待應也是同一批,以前吃過粥品的套餐,兩人食算划算,而且開得算晚,身體不舒服,晚上懶得走去良景時可以一吃。但比起剛開業,集團經營下,質素下降得很明顯,之前在某台風天曾經在這吃過臭掉的雲吞,所以還有點陰影。水餃雲吞麵$41:水餃2顆,雲吞3顆,水餃有雲耳,比較爽口,豬肉加有酒香,蝦也是一整隻,比雲吞吃起來豐富一點,水餃調味得可以,皮薄還有魚尾。雲吞也是豬肉跟整隻蝦,皮算薄,但比較小顆。凍檸茶:凍飲加$2、味道較清,茶味可以,檸檬能多一點比較好。價錢來說,43元屋村單人晚餐比較中位,份量以男人來說不夠吃,而且,是次吃水餃麵還沒有韭黄。服務,普通,不親切但也不黑臉。查看更多
iameatproduct
滾住上既北菇雞粥
iameatproduct
2016-06-17
关注
最近食得太heavy,今天想吃清淡一點。*北菇雞粥用煲仔上,上枱時還是很熱,非常滾!因為實在太熱要慢慢食!個粥可以再軟綿一點,不過我印象中,出面食粥一定沒有屋企煮的軟綿。這個粥加粥冬菇和雞,很清甜。查看更多
北菇雞粥
chdchan
鹵肉份量多,煲仔粥熱騰騰
chdchan
2016-01-31
关注
很久没有幫襯此店但今天重臨,印象中店子食品主打高格抵食,炒粉麵飯四十多元,套餐抵至三十九。今次叫了粥麵套餐四十一元,蠔豉廋肉粥十分濃稠,熱騰綿綿的有不少顆蠔豉,肉絲且多但惜偏淡,令人不悦的更是鹽樽嚴重閉塞,第二道是鹵肉漢寶飯,其實說的鹵肉卻是肉燥,有足一碗亦夠鹹,十分下飯,而兩塊漢寶扒即是M記的豬柳疍貨色,但質感比較上更軟滑好吃,飯的大少也不錯夠兩人各再添一碗的,兩樣野在這凍天氣正好來得熱辣辣,各送的熱飲蜜桃汁及柑桔蜜亦算合格用料不慳。整頓飯才八十元不加一,在格調及服務勝茶餐廳的此店算區内首選抵食。查看更多
鹵肉漢寶扒飯
煲仔粥餐跟炒麵
~Snoopy~
煲燶粥呀!
~Snoopy~
2015-02-01
关注
初二煙花大匯演提前在洗手間出現,靚仔醫生診斷為腸胃炎,一切水果、油膩、奶類皆不能食用,並運用其溫柔但有威信的聲線提議月巴病人要吃粥及飲湯補充失去水份(哦....)。食粥?!在醫務所附近沒有粥吃唷!當看到不遠處的巴士站就想到海麗花園的心粥館,只因每次路過總看到客人的砂煲粥好像蠻不錯,平時外出通常不會選吃粥的我,今天就只有這個選擇了。平日早上十一時半左右,人客沒有週末般多,可惜更優惠的早餐時段剛剛結束,幸而午餐價目也很街坊,只比居住屋邨的街坊粥店貴少許,可是坐得舒適很多,起碼還有杯熱水潤潤口腔哦。每款煲仔粥可加錢配一款小食,幾款中只有混醬齋腸粉(+$9)較為清怡,今天別無他選了!!其實我好想在鄰店吃點心及叉燒腸粉的!! 轉眼送到的齋腸粉只有小小一堆,米白不透明的顏色跟米漿腸粉相似,還以為吃到古早米漿腸粉之時,原來這堆腸粉不但外觀死實,口感也如吃塑膠般木獨,連便利店的貨色也比其軟滑,致命傷更是不夠熱也。碟子一角只有少量甜醬+花生醬,兩者沒有加以稀釋因而很夠濃味,加上桌上任用的甜味醬油,雖未能為腸粉起死回生但也沒有浪費食物。巧製及第粥($30)有一滿砂煲份量,看了這個煲令我想來一煲煲仔飯哩。表面有層粥皮的粥底並不是米花爆開的明火粥底,可是這種看不見米花如米漿的粥底卻是我喜歡的,加了一點蔥花及薑絲同煮更能去除豬內臟的味道。如尋寶般在粥底裡找到兩件豬肚,切得如一口份量的豬肚沒有怪味也不太韌;已去除腸側脂肪的粉腸只有兩小件,每一件也只有一節小指頭長度,這種長度似乎有點小家,腸內仍有好多粉,吃來蠻充實的兩條粉腸;全熟豬肝不是厚切也不是爽口黃砂豬肝,幸好還不太軟淋,可以接受。兩粒豬肉丸不是冷凍肉丸之流,相信是自家製的肉丸鬆軟中也有點肉味,當中還好像有點蝦肉似的,雖然和心目中好吃的肉丸還有一段距離,可是這兩粒肉丸可算整煲粥中最好的食材了。吃著吃著煲底好像還有一層食材,採用吃煲仔飯般用湯匙一刮,原來這層疑似食材竟是煲燶粥的一層焦焦的粥底,如此看來可能原煲煮又沒有翻動食材的關係吧,廚師在煮粥時似乎要留心一點了。看到阿姐們午飯如做節般豐盛,滿桌燒肉、蒸魚和蔬菜,我想加雙筷子仔吃飯哦。查看更多
+ 1
巧製及第粥
sarahk118
永無下次
sarahk118
2014-01-26
关注
夜晚11點去心粥館叫左個「心滿意粥」二人餐同其他野食,餐牌上幅圖同埋文字簡介都寫住個粥有蠔豉,睇圖應該有三大隻添。臨近關店,店員在我們未吃完就收左錢,但係上菜時居然發現無蠔鼓,立即同侍應理論,等到既回覆係:「都係幾隻啫,無得補返畀你,無經理係度,錢都無得退,你下次黎畀返你。而家唔係幾隻蠔鼓既問題,餐牌話有蠔鼓,黎到無既,你話個廚房走左,無得補無問題架,你講句對唔住唔好意思漏左我接受到架,而唔係同我講「都係幾隻啫」。錢我已經畀左架啦,而家唔係向你地乞架!! 明明餐牌話有,結果無,相反你而家係咪欺騙食客呢?加上侍應仲話下次補返3隻蠔鼓畀我地,咁攪法仲有下次咩?查看更多
检举
唔使指望佢會俾番你, 呢間野惡評如潮, 四圍搬新鋪, 咁既手法做生意, 想唔收皮都幾難.
2014-01-28
<IVY>
早上未嚐心粥
<IVY>
2013-03-10
关注
早前,返工經過屋企附近同屬飲食集團的新餐廳 <心粥館> & <魚米>,發現 <心粥館> 早餐有粥供應! 那麼,找個星期六來幫襯!由於遲了出門口的關係,加上以砂鍋上的粥,保溫程度必定高!無謂食到 "辣" 親條脷! 還是另作他選吧! :)等候食物送來期間,發現播放著韓文歌!不久食物送到,在港式茶餐廳,一邊食台式早餐,卻一邊聽著韓文歌!有趣!雪菜肉絲札肉新竹米粉 $25雪菜肉絲並非重口味!札肉幾爽身,新竹米粉晶瑩剔透! 卻比預期中略為粗身一點也不夠爽口!:( 軟硬適中!冬瓜茶 (熱)估計是黑糖煲冬瓜,喝下便知道真的幾甜; 冬瓜總是給人!清潤的感覺,加上這是一杯熱飲,秋涼或寒冬最為適合不過!:)埋單 $25,在屯門區來說,總算合理!查看更多
+ 2
检举
真係夠哂熱~起碼要食半個鐘~不過佢地D粥底唔差,可以試下.
2013-03-21