之前经过呢间粥店已经觉得好怀旧好热闹好抵食,早两日出左荃湾又想食清啲就谂起呢间粥舖~我叫左个艇仔粥走青($16)加即蒸香葱虾米炸两($22)好欣赏呢度既粥底!👍 绵得黎食到少少米粒,几香米味,而且完全零味精味👍👍十几蚊既艇仔粥黎讲都几足料,有鱿鱼,猪皮,碎牛同花生,鱿鱼唔UN,猪皮乾净,碎牛正常,花生香脆,几满意!👏因为我好憎食唔脆既炸两,所以唔敢搏叫普通炸两($10)而叫左个即蒸既~我见即蒸普通炸两都要$20,就决定俾多$2试个特别D既即蒸香葱虾米版~即蒸等左大约5分钟,不过一黎到已经觉得就唔系好见到葱花,虾米份量都偏少~食落去炸两唔够脆,肠粉皮唔算滑亦唔够薄,专登俾$22去试既呢个炸两令我有D失望。。。唔太值~其实呢度都几多选择,有糖水,鱼蛋烧卖,钵仔糕等等,仲有粥店比较少见到貌似几吸引既炒河同炒油面(通常都系得炒米同炒面拣)整体黎讲性价比都算高,下次再黎既话粥一定系首选!👍👍
我叫左个艇仔粥走青($16)加即蒸香葱虾米炸两($22)

即蒸香葱虾米炸两

即蒸香葱虾米炸两

整体黎讲性价比都算高,下次再黎既话粥一定系首选!👍👍
2021-07-05
2021-06-08 210 浏览
嗰日唔知发生咩事脑细叫咗劲多餸,佢好似系食艇仔粥,我就叫炒米粉,另外再加咗炸两、牛利苏、油炸鬼同蒸萝卜糕🤰🏻每样嘢份量都极多,搞手蚀住做咁,月尾绝对可以嚟帮衬🍲🍲艇仔粥 $15🍜炒米粉 $9🥖油炸鬼 $7🥐牛利苏 $7🥖炸两 $9🥕萝卜糕 $9

🍲艇仔粥 $15
🍜炒米粉 $9
🥖油炸鬼 $7
🥐牛利苏 $7
🥖炸两 $9
🥕萝卜糕 $9
2021-03-30 506 浏览
💬:⁣⁣⁣⁣ 依间系荃湾既粥店绝对系老字号,而且仲系24小时营业,岩哂宵夜去买碗粥!⁣⁣▫️皮蛋瘦肉粥($19)⁣⁣⁣⁣粥底非常绵,味道岩岩好,唔会好淡亦唔会太咸,不过入面既料就唔算多,但甘既价钱其实质素都叫唔错!⁣⁣▫️炸两 ($10)⁣劲抵食!大大份都系十蚊,一定要嗌!⁣

▫️皮蛋瘦肉粥($19)⁣

▫️炸两 ($10)⁣
劲抵食!大大份都系十蚊,一定要嗌!⁣
2021-03-23 437 浏览
今日收工行过得华公园见到呢间粥舖好多人所以就走左入去试下。入到去d职员都好似打仗锦去应付d客。几经辛苦先搵到位。我叫左碗鸡粥同炸两。炸两入面嘅油炸鬼仲系脆嘅鸡粥d鸡鲜嫩,锦嘅组合都系47,抵食

炸两入面嘅油炸鬼仲系脆嘅
鸡粥d鸡鲜嫩,锦嘅组合都系47,抵食
2021-01-25 576 浏览
话说平均每星期都一定会帮衬,次次嗌嘅野都一样,但价钱就成日唔同。谂住唔系咩钱都冇叫佢对价钱,但每次d阿姐都叫人零头换烧卖,一蚊一粒,尾数8蚊又叫人加2粒,1蚊尾数又叫人加9粒。每次都问每次都拒绝又俾佢黑面系咩玩法😥平时d态度都唔系好架喇,成日唔理面前排队嘅人,俾d栏杆外大嗌嘅人打尖兼做後来嘅单先。今晚仲衰,学人写飞仔落单,先收钱话後找续,唔明点解唔可以即找。之後越嚟越多人你又要出餐又唔记得边个打边个咁点找钱先?最後咪同人地拗罗我仲惨,飞仔就45,出餐嗰时就出晒後面嗰d,出到5x都冇我份。谂住可能人地单少食物d就唔催啦,点知最後一问,竟然话整紧?我都系两粥一炸両一小食啫,即系点?乖乖排队就唔值得认真对待嘅?即系以後靠打尖靠嗌就得?P.S. 仲未计冇俾匙羹冇走青嗰d,唉

P.S. 仲未计冇俾匙羹冇走青嗰d,唉
2021-01-25
30 分钟 (外卖自取)
2021-01-08 536 浏览
德发粥店24小时营业 而且有30年历史!!足料又抵食 $30有找 仲好有良心 宜家冻冰冰食碗热辣辣嘅粥真系好满足🥰.👉🏻皮蛋瘦肉粥($18)粥底绵密 上枱嗰阵仲系热辣辣配料份量都好足够 调味适中食到接近碗底 都仲有皮蛋瘦肉🤤👉🏻炸两($10)炸两食落几香口 肠粉皮质感嫩滑内里偏松软 如果脆番少少更加好但呢个价钱性价比系几高!可以自己加芝麻 甜酱等等调味🤪—————德发粥品专家 (荃湾)荃湾四陂坊9B号地舖

👉🏻皮蛋瘦肉粥($18)
粥底绵密 上枱嗰阵仲系热辣辣
配料份量都好足够 调味适中
食到接近碗底 都仲有皮蛋瘦肉🤤

👉🏻炸两($10)
炸两食落几香口 肠粉皮质感嫩滑
内里偏松软 如果脆番少少更加好
但呢个价钱性价比系几高!
可以自己加芝麻 甜酱等等调味🤪
—————
德发粥品专家 (荃湾)
荃湾四陂坊9B号地舖
2021-01-07
  • 炸两
晚上行经该店,见多人,谂住去试下啦。去到见个个都排紧队,甘我就跟队尾,前面有4-5人,之後,排到前面得1个客人时,又开始有人,点知,店面个2个人,原全无事我,系甘点新来的客人要什麽,有个客人还是站左栏杆後大叫,店务个2个都照做!甘排紧队既我,点丫,好啦,个2个客都算,我以为大叫先可买啦,之後,我行去店务人员前面大叫,无应我,照问新来既客人!!!甘姐系点丫,之後,佢话无“痴饭”买!甘你讲句“无”,好难咩,你忙,你手忙,个口都答到我姐!!!!超差!!!多人帮衬都吾系甘嫁
外卖自取
2020-12-10 450 浏览
呢排天气凉左,成日食茶记想转下口味,所以就去下D传统粥店食下!!想食碗热辣辣既粥我拣左皮蛋粹牛粥, 炒面, 炸両!!讲真味道同巿面上粥铺差唔多,出面有既呢度都有得食!!不过呢度价钱真系街坊良心价!!粥18蚊, 炒面10蚊, 炸両10蚊!!TOTAL都系38蚊咋!!仲要饱到LUNCH都唔驶食,而且呢D老铺又有人情味,D落单姐姐个个都好倾得整体黎讲好抵食, 正!!
呢排天气凉左,
成日食茶记想转下口味,
所以就去下D传统粥店食下!!
想食碗热辣辣既粥

我拣左皮蛋粹牛粥, 炒面, 炸両!!
讲真味道同巿面上粥铺差唔多,
出面有既呢度都有得食!!
不过呢度价钱真系街坊良心价!!
粥18蚊, 炒面10蚊, 炸両10蚊!!
TOTAL都系38蚊咋!!
仲要饱到LUNCH都唔驶食,
而且呢D老铺又有人情味,
D落单姐姐个个都好倾得

整体黎讲好抵食, 正!!
2020-12-10
$38 (早餐)
2020-12-03 278 浏览
两个人60蚊晚餐可以食到啲咩?一碗皮蛋瘦肉粥一碗皮蛋碎牛粥一个煎堆一条新鲜炸起牛脷酥一碟自己可以疯狂落酱同芝麻嘅白布肠粉食到咁饱平均一个人都只不过系30蚊绝对系储钱/粮尾人士嘅福音

两个人60蚊晚餐可以食到啲咩?
一碗皮蛋瘦肉粥
一碗皮蛋碎牛粥
一个煎堆
一条新鲜炸起牛脷酥
一碟自己可以疯狂落酱同芝麻嘅白布肠粉
食到咁饱平均一个人都只不过系30蚊
绝对系储钱/粮尾人士嘅福音
2020-11-27 258 浏览
呢一间粥舖啲嘢真系好抵食呀!皮蛋瘦肉粥+皮蛋碎牛粥+肠粉+煎堆+牛脷酥=60蚊😱而且味道好好😋最开心系肠粉啲酱系自己落,可以落劲多麻酱同芝麻👍🏻另外楼面叔叔嘅服务态度都好值得一赞😊
呢一间粥舖啲嘢真系好抵食呀!
皮蛋瘦肉粥+皮蛋碎牛粥+肠粉+煎堆+牛脷酥=60蚊😱
而且味道好好😋
最开心系肠粉啲酱系自己落,
可以落劲多麻酱同芝麻👍🏻
另外楼面叔叔嘅服务态度都好值得一赞😊

• 猪润粥
  • 炸两
  • 牛脷酥
2020-11-15 309 浏览
星期日晚喺荃湾搵食,难过登天,间间都大排长龙,於是把心一横,走咗去食粥。德发系通宵营业嘅传统粥店,虽然装修老旧,但估唔到都几注重卫生,温度计搓手液一应俱全。一坐低,见到枱枱都有碟炸两,就知系必食正品,再睇餐牌,一碟只卖十蚊😮,抵到冇朋友,即叫,另外再加碗艇仔粥。炸两上枱,酱汁芝麻自己加,一啖入口,入面嘅油炸鬼热辣辣脆卜卜,好新鲜,外面嘅肠粉虽然唔算好滑,但够薄,配埋酱汁芝麻一齐食,非常滋味😋。至於碗艇仔粥,粥底够绵,配料丰富(碎牛,土鱿,猪皮,花生等),大大碗只卖十六蚊,又系抵到冇朋友😂。一路食,耳边一路传嚟阿姐喺砧板上面斩炸两嘅声音,一路冇停过,可想而知,炸两有几咁受欢迎,唔怪之得咁新鲜咁好食啦😁。

2020-10-12 557 浏览
所谓老店,其实就系承传与坚持,背後要有人守业开拓。因为要付出努力,所以才得以尊重。德发粥品至少已经第三代,由我细细个见老板娘掌舵,到後来嘅大少,到而家见到个孙出嚟帮手。几代人服务附近街坊、邻近医院病友、连我自己病都一定过嚟买粥,食完真系觉得好啲喎!😅 咁多年价格加幅唔多,比坊间连锁粥店平好多!店内由几蚊一碟嘅肠粉、各式油器、糕点、粥品、炒粉面、咸肉糉都系自家制作,诚意满分!今日等我介绍一下几款必食推介炸两($10)油炸鬼同肠粉都系自家出品,因为销量高,流量多又快,几乎系即叫即做,所以每碟炸两都皮嫰馅脆,香到不得了!而且每碟炸两分量足,但只卖良心价$10,边度搵?咸肉糉($16)我个人锺意多绿豆嘅咸肉糉,冇咁滞。店内嘅咸肉糉质感结实,绿豆超多,仲有肥猪肉同蛋黄,咁足料都只系$16,抵抵抵!艇仔粥($16) 店内嘅粥品种类越来越多,仲久唔久就出新粥品,好似海鲜粥、粟米粥、菜乾粥之类。粥底好绵但又食到米粒,好有质感。艇仔粥有牛肉碎、猪皮、水鱿、鱼蛋片、花生。材料足,味道好,系我嘅必点之一。另一推介系牛肉粥(碎牛),皮蛋咸瘦肉粥。店内阿姐虽然大大声,但效率奇高,一般粥品,叫完30秒内就到你枱面

($10)

咸肉糉
($16)

($16)

。而且超细心,外卖包得好紮实。疫情关系,店内虽小,但卫生打扫防疫步骤都做足
。对於咁用心嘅小店,点会唔支持呢?

咸肉糭

咸肉糭
  • 炒面
2020-10-03 300 浏览
中秋佳节相信大家都食左不少好西 吾少月饼🥮😆 系时候解下腻 清清肠胃 哩间粥店我由细食到大 即使搬左屋 食过好多其他粥铺 都依然钟情於佢!对我黎讲各项小品都不错😆又抵食 皮蛋碎牛粥 💰18几乎次次食粥都拣佢😂 平淡奢华😆佢既粥好够热 又吾会太咸 食完吾会觉得好重味精好颈渴 我习惯落啲胡椒粉 简简单单都可以好满足 😊葱花虾米肠 💰18 一上枱好香 卖相又好靓 份量都吾少! 你哋都要试下呀牛脷酥 💰8 好中意牛脷酥 甜甜地❤️不过如果再热啲 脆啲就好了🥺咸肉粽 $16 我表示我属於砂糖派 🧂有冇人同我一样😆💁🏻‍♀️佢既粽texture 几好架 不过馅料少左啲啲 多啲 丰富啲 就好了🤭CP: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😋:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻回购: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

皮蛋碎牛粥 💰18

😋:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
回购: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2020-10-03
2020-06-27 767 浏览
好吃又便宜!整个晚餐才$27 叉烧肠即叫即蒸, 十分嫩滑,酱油深色但又不会太甜。隐世突色小店,保留传统风格。老板善谈,人情味浓郁。粥好香,也是即叫即煮,点餐至到餐时间只需5分钟之内。好快手。帐单还是人手伙记写。枱上有 花生酱,甜酱,辣酱,海鲜酱(貌似甜酱),放落炒面入面好夹,芝麻樽都是用完的胶樽做出来,十分环保!快子也是自助型式。因疫情仲未过,店铺都有实施量度体温才可进店,让食客放心用餐,还标签(自己用过纸巾,自己带走)语句。可见店舖有卫生意识。
2020-06-06 674 浏览
我由细细个就同屋企人开始上阁楼食,食到而家~好彩佢系黄🤪 价钱抵、份量足、味道好、开24小时、最重要系黄,夫复何求😫🍚 皮蛋瘦肉/碎牛粥 $18 我每次的必点😙 皮蛋分量多好!仲要好多都系蛋黄,唔系皮🤤 瘦肉或者碎牛一样唔吝啬,食到最後都包你啖啖系餸😌 粥底味道唔会太咸😙 题外话:点解皮蛋瘦肉叫<下火>🤨🍚 及第粥 $27呢个唔只好食,仲要系抵到烂😗 佢系分开粥底自己连餸再煮一碗,粥底味道会同其他粥唔同,我觉得清d😌 每碗及第粥有肉丸x2、肉片x2、猪润x2、粉肠x2同猪肚x2~ 多到爆,个人最喜欢肉片🤤 🍝 炒面/米/河/油面 $10全部都不错,我就成日嗌炒米的😌 本身份量已经唔少😂 外卖份量仲吓人,见识过就明😂😂🥖 <— 有啲似油炸鬼😌 油器$8我平时都好夜先去,但佢哋嘅油器都唔会淋晒,有时仲会脆~ (讲紧系凌晨时分)😱当然如果晏昼就会食到新鲜炸起,更正😙另外煎堆系我必叫嘅,外脆内软,正😗🌯 肠粉 $8 炸两 $10全部都不错,我最喜欢系每枱都有芝麻、甜酱、麻酱、辣酱同豉油任你自己加,加到满晒都得😙有时仲会饮豆浆🤤 呢间真系我食堂嚟,凌晨去见到有个2x岁嘅

🍚 皮蛋瘦肉/碎牛粥 $18

🍚 及第粥 $27

🍝 炒面/米/河/油面 $10

🥖 <— 有啲似油炸鬼😌 油器$8

🌯 肠粉 $8 炸两 $10

有时仲会饮豆浆🤤 呢间真系我食堂嚟,凌晨去见到有个2x岁嘅人就应该系我🤡 佢除咗粥仲有糖水,小食㗎😙 我爱德发~~🤪