餐厅: 彩福皇宴 (安達中心)
资讯:

2022-09-04 1723 浏览
今日叫左兩隻龍蝦 1斤2(蒜茸開邊蒸),超級好味,另外叫左一碟三魅黑蒜炒牛柳粒,味道可以但偏油,再叫左酒香咸檸麵筋蒸鮮龍躉斑頭腩,勁好味,再叫左個姬松茸雞腳燉靚湯,好好味
2022-08-20 1800 浏览
上網見到好似好犀利咁獲獎點心一於試下咩料🤭芝心海皇千絲酥卷👍👍👍呢個真好食! 夠香脆!有芝士同啲海鮮係入面 龍皇野菌腸👍👍腸粉包住野野菌春卷 春卷雖然比腸粉包住 但口感仲脆! 其實有啲似出面嘅春風得意腸 不過佢呢個餡係什菌都幾好食!😋原隻鮑魚燒賣皇 👍好味 燒賣似有用蝦滑 鮑魚仔夠睇頭😆旋風黃金流沙包呢個最期待 亦係最失望😿😿😿因為三隻完全無流心😶 太失望 甜品黑芝麻卷好味! 好濃黑芝麻味,而且好滑滑到好似腸粉咁👍總括而言 食物質素的確唔錯 一分錢一分貨比其他酒樓價錢係貴少少 但係環境夠寬敞又舒服👍
上網見到好似好犀利咁

旋風黃金流沙包
呢個最期待 亦係最失望😿😿😿
因為三隻完全無流心😶 太失望

甜品黑芝麻卷
好味! 好濃黑芝麻味,而且好滑
滑到好似腸粉咁👍

總括而言 食物質素的確唔錯
一分錢一分貨
比其他酒樓價錢係貴少少
但係環境夠寬敞又舒服👍
2022-06-05 2536 浏览
首次到這家酒家晚飯,評論是不會想再次光顧。首先,餐具清潔程度已令人沒有一個好評分。發現碗中有已乾的食物,換了兩次都同一狀況。另外,就是食物質素。食物的味道,每人的要求不同,所以我的評論不在味道的層面。我點了半隻燒鵝,想評論的是,我們發現這碟燒鵝應該不是沿用同一隻鵝。有一小部分的鵝肉不論肉的顏色,皮的顏色,甚至是肉的口感都非常明顯跟碟上大部分鵝肉不同。這幾塊另類的鵝肉的質感是如肉乾,似放入微波爐過度加熱的肉。大家都明白這個時刻營運飲食業是困難的,但是樓面的清潔程度,再加上不誠實的行為真係令人卻步。
首次到這家酒家晚飯,評論是不會想再次光顧。

2022-06-03
2022-05-05 2564 浏览
望景食生日飯唱中式生日歌食埋壽包興祝聽埋好笑笑話開心歡笑人生😄.⋯⋯⋯⋯⋯⋯.6點來到,窗邊位的座枱滿曬只有門口位的3張枱行到去中間枱發現,個景都好靚啊😍.興祝生日的飯局點了一個招牌雞煲鮑翅😋睇見都吸引啊!侍應裝起的賣相很不錯,滿分啦!加埋紅醋食,一流😄😄😄.服務:可惜是入座後侍應俾少了一張餐牌令我們選擇少了,最後才發現這是失色位.其他食客:坐窗邊位的一對夫婦背著窗坐,不明所以原來他們留位給他們的朋友祝福他們今年有『景』老一輩真識講嘢啊.後記:放寬晚市堂食後,無諗過這裡都訂滿位幸好最後都有個靚位舒服坐下食餐早晚飯😉.坐中間枱,個景都好靚啊😍.招牌雞煲鮑翅睇見都吸引啊!.侍應裝起給我們。賣相滿分啦!.加埋紅醋食,一流😄😄😄.櫻花蝦炒飯,但味道很淡,似瑤柱蛋白炒飯🤣.侍應拆散了雞肉給我們食
望景食生日飯
😄
⋯⋯⋯⋯⋯⋯
6點來到,窗邊位的座枱滿曬
只有門口位的3張枱
行到去中間枱發現,個景都好靚啊😍
興祝生日的飯局
點了一個招牌雞煲鮑翅😋睇見都吸引啊!
侍應裝起的賣相很不錯,滿分啦!
加埋紅醋食,一流😄😄😄
服務:
可惜是入座後侍應俾少了一張餐牌
令我們選擇少了,最後才發現
這是失色位
其他食客:
坐窗邊位的一對夫婦背著窗坐,不明所以
原來他們留位給他們的朋友
祝福他們今年有『景』
老一輩真識講嘢啊
後記:
放寬晚市堂食後,無諗過這裡都訂滿位
幸好最後都有個靚位舒服坐下食餐早晚飯😉
小炒皇

坐中間枱,個景都好靚啊😍

睇見都吸引啊!
招牌雞煲鮑翅

侍應裝起給我們。賣相滿分啦!

加埋紅醋食,一流😄😄😄
小炒皇

櫻花蝦炒飯,但味道很淡,似瑤柱蛋白炒飯🤣

侍應拆散了雞肉給我們食
2022-04-22
2022-04-21 1647 浏览
呢道啲嘢係幾好食,入味。炸嘢都新鮮,幾脆。啲枱同枱分得幾開,唔會太嘈,聽到晒隔離枱講嘢。可能係因為早去到,10:45就到,所以唔使等位就有靠窗嘅枱,成個area得我一枱,好安靜,幾好。真係難得飲茶都可以好靜咁食一餐。不過,啲碗碟餐具都唔太乾淨,就連熱水壺都污糟到爆,要抹同洗多幾次先得,就咁用熱水都洗唔乾淨,一定要抹先抹得走啲污糟野。菜又上得好慢,15分鐘先上一碟點心。明明得我一枱客人,就算好多位置上菜,啲上菜車都唔知點解會撞到有人坐嘅位。已經一碟一碟慢慢上菜,食完成枱嘢都冇人幫手執枱,去到想趕人走嘅時候,就終於有人嚟收走兩隻碟。重點係,根本就未食夠個半鐘就趕人走,叫我埋單。
2022-04-21
2022-01-11 1587 浏览
星期日飲茶呢度都係一個好選擇😅大大個宴會廳都好闊落好多位 見到廣告同點心紙特別推介佢嘅得獎點心🤣 話係必食就有點Overrated 食悶了一般點心 一試佢嘅創意都可以嘅 🤩⭐️ 芝心海皇千絲春卷 🫔炸得金黃香脆好香口💛 餡料係一般既芝士同蝦🦐芝士味濃郁啱小朋友食🧀️⭐️ 龍皇野菌腸 🍄腸粉皮包住春卷 春卷皮太硬太厚🌝⭐️ 旋風黃金流沙包 🧡流心程度一般 蛋黃餡可以濃味D🍳⭐️ 鮮蝦腐皮卷 🍤反而唔係得獎點心有驚喜👍🏻 蝦仁爽口腐皮啱啱好脆度唔係太油 ⭐️ 黑糖蒸紅棗糕 🍰比起出面嘅紅棗糕多一份黑糖嘅甜🍮 質感QQ 唔會太硬⭐️ 鯉魚芒果布丁🍮雖然芒果味都好人工🥭 加上花奶既嘅滑搭救但係食嘅係兒時回憶啊👶🏻⭐️ 芝麻卷 🖤質感夠滑但欠缺芝麻味

⭐️ 芝心海皇千絲春卷 🫔

⭐️ 鯉魚芒果布丁🍮

⭐️ 芝麻卷 🖤
質感夠滑但欠缺芝麻味
2021-12-21 1287 浏览
朋友12月份生日,而12月份特別難搵位食飯,加上疫情關係,又限序令,只可以選擇酒樓。朋友揀咗彩福皇宴,又臨近冬至,只有三款套餐,四人、六人和十二人套餐,我們一行九人,所以叫咗個六人餐,另加兩個餸。一款菜式有鮑魚六隻,所以我們加咗三隻鮑魚各加45蚊。有龍蝦伊麵、珊瑚螺片、柚子燒骨、冬菇鮑魚菜、一條河鮮(龍躉斑)、炸子雞一隻、臘味糯米飯和椰蓉湯圓。另外加咗個牛柳粒和豆苗。以六人套餐嚟講,都算大份,因我們九個人食,只加倆款,已經好飽。冬菇又大鮑魚又淋,個糯米飯炒得幾好味,隻雞燒雞都唔錯,椰蓉湯圓軟淋淋又熱熱地,個黑芝麻唔係太甜幾好味。整體嚟講一般酒樓嘅水準,因節日關係,冇乜特別菜式可以揀,基本都ok㗎。環境乾淨整潔,但係啲侍應服務就麻麻地啦,唔知係咪因為而家個市缺人呢。

2021-12-20
庆祝纪念
生日
疫情關係很多飯局都暫停,姊妹再相約,一年多前曾經在iSquare彩福相聚,本打算老地方再聚,可惜訂位已滿座,唯有改到安達中心分店😅原來對上一次在此分店有家庭晚膳已是數年前了🙄那時經常有晚飯(散座)推廣優惠套餐👍🏼唔想苦惱叫餸落單,晚飯套餐全包宴(已包加一)係抵吃嘅🤨都曾吃過不同分店,晚膳食品及服務大致上都能保持水準。此分店食物質素、賣相及味道都唔錯😋而且餸菜份量也不少😄服務員態度親切有禮🧐擺放枱與枱之間夠寬闊,樓底極高空間感大😏唔會太擠迫或太嘈👍🏼最緊要同枱食飯起碼都聽到對方說話🤭好多時酒樓吃飯太嘈吵🙉坐隔離位都聽唔到講乜😆尖沙咀地點適中,最終決定揀此分店也是正確之選🧐🤤大家都同意食龍蝦🦞但口味不同😁一隻上湯焗🦞三隻蒜蓉蒸🦞🦞🦞埋單平均價都係99蚊一隻🦞👏🏼抵吃👍🏼💯💢💫上湯焗🦞都吃得出鮮味😋怪不得吸引多人吃🦞👍🏼燒雞火候🔥也剛剛好...外皮脆😋雞肉嫩滑,仍然好juicy👍🏼其他的餸菜都好味...😋🤔除了煎海蝦,不吃也沒損失😆大家邊吃邊談,不知不覺已吃清了...🤭想再下單飯後甜品時...原來多款甜品已經售罄☹只好叫了兩款糕點作罷!🥺😅今次姊妹飯聚🍚❤沒叫套餐🤭只要懂得發板落單🤔原來也

蒜蓉龍蝦🦞

北菇紅燒豆腐

乾燒伊麵

紅豆桂花糕

紫醉金迷

今次姊妹飯聚🍚❤沒叫套餐🤭只要懂得發板落單🤔原來也可以享有超值優惠👏🏼大家都吃得飽飽滿足💯歡聚一個晚上🥰
2021-10-20
蒜蓉龍蝦🦞
上湯龍蝦🦞
脆皮南乳雞
蜜梅柚子京燒骨
腰果伴塘炒蝦滑
紅豆桂花糕
2021-10-24 1205 浏览
星期日,本想陪老人家同小朋友一齊享受天倫之樂。但係食到一肚氣。首先講講服務態度先。叫侍應攞BB櫈,攞到過嚟嗰位小姐「掟」張BB櫈落地。一句說話都冇就走咗。明白係重嘅,但咁晦氣嘅服務態度係咪來這間酒樓就要接受?今晚叫咗龍蝦套餐:1)燒味拼盤:叉燒睇到已經好乾,石頭咁硬,整體成碟拼盤都好鹹。2)荷蘭豆花枝炒牛柳粒:牛柳粒偏老。荷蘭豆有根。3)冬菇上湯白菜:冬菇完全冇味。連小朋友平時一定食嘅冬菇都唔想食。4)清蒸沙巴龍躉仔:條蒸魚睇落去已經灰灰地。食落應該係雪魚。5)(最期待的)芝士焗龍蝦伊麵底:明明加咗$50,由上湯龍蝦伊麵轉芝士龍蝦伊麵。龍蝦嚟到冇伊麵底,叫佢攞返去再煮過。幾分鐘後攞返同一碟龍蝦跟住另外加碟上湯伊麵。我哋問佢「平時係咪都係咁樣分開上俾客人?」,佢話係。我哋再問「平時係咪伊麵放喺底」,佢又話係。之後我哋叫佢返去重新整過,服務員態度都極為勉強唔想換。6)紅棗糕甜品:唯一正常的。食物質素真心唔可以接受。埋單時,搵咗經理來反映。佢問「明白你哋嘅不滿,請問點樣可以滿足你哋呢?嘢食你哋已經享用咗。」其實若果經理唔講我哋「享用」左美食,都冇咁嬲。或者佢提出免加1,都會可以接受的,但佢話

今晚叫咗龍蝦套餐:
2)荷蘭豆花枝炒牛柳粒:牛柳粒偏老。荷蘭豆有根。
6)紅棗糕甜品:唯一正常的。

食物質素真心唔可以接受。埋單時,搵咗經理來反映。佢問「明白你哋嘅不滿,請問點樣可以滿足你哋呢?嘢食你哋已經享用咗。」其實若果經理唔講我哋「享用」左美食,都冇咁嬲。或者佢提出免加1,都會可以接受的,但佢話「我哋最多可以送糖水」,真係好冇誠意。

其實我哋只係想反映食物質素真係好差。講真,佢送糖水我都唔會可以令我滿意。

絕對唔會再返嚟「享用」佢哋嘅晚餐。

完。
2021-10-24
2021-10-12 1015 浏览
We ordered a 4-person set with include 2 lobsters. The lobsters were moderate-sized and delicious, the other cuisines were not disappointing, but they didn't leave a very deep impression on me either. It was quite expensive for 4 persons (around $200 /person) as expected, but the quantity was enough too feed all of us. I liked the interior and the overall environment of the restaurant, it was spacious, quiet and the lights were bright, it gave us a very nice dining experience.
2021-10-11
2021-09-16 1270 浏览
呢間酒樓都係近期最鍾意去既一間❤️唔知有冇人都食過呢❓平時係去開炮台山果間,呢日放假要出尖沙咀都要嘆番個茶慢慢食🥳♥ 酸菜魚烏冬🍲 $80一心以為係辣嘅😂點知真係普通酸菜湯嘅烏冬,但係湯底都唔算好酸,酸菜都冇咩味🙈有豆卜,木耳,西芹,魚同烏冬份量都多,食落清清地都OK烏冬唔會太淋♥ 芝心海皇千女絲春卷 $33呢個真係次次你都必嗌😋好好食外皮又夠脆,內有蝦粒,帶子粒同菇菌,夾住芝士醬真係好正😋 食完一啲都唔油膩 一份有6件都掋食♥ 旋風黃金流沙包 $30熱辣辣新鮮出爐係最好食😍流沙包好鬆軟,入面好流心要食得好小心😂 堅係爆漿‼️一定要趁熱食😋唔記得咗影入邊🙈🙈🙈♥ 紫醉金迷 $18係紫薯千層糕 好飽肚😂好彩佢唔算好大件細細舊,味道真係好紫薯😋♥ 楊枝甘露 $23好足料碌柚同埋芒果西米露都好多,食落係比較渴身唔會好稀,亦都唔會好甜😋♡ 呢間酒樓係冇食一排就會掛住既🙈 點心大部份都好好食 同埋會特別d食得出係花心機整嘅😋 價錢又唔算好貴,次次去都好想試吓炒麵炒飯但係得兩個人都食唔晒咁大碟😂

♥ 酸菜魚烏冬🍲 $80

♥ 芝心海皇千女絲春卷 $33

♥ 旋風黃金流沙包 $30

♥ 紫醉金迷 $18

♥ 楊枝甘露 $23

2021-08-30 991 浏览
此店位於尖沙咀東部,早上11時才營業,今天刻意來這裏的原因是它有幾款點心曾獲得香港旅遊局的獎項,所以特意來此一試。芝心海皇千絲春卷是其中一款獲獎的點心,因內有芝士,味道香濃美味,外皮亦十分香脆,十分好味!奶皇包是另一款獲獎的點心,包皮十分鬆軟,內裏的奶黃味十分香濃,好好食!小籠包皮薄餡靚有肉汁,紅醋亦鮮味山竹牛肉和燒賣的size十足,比一般酒樓較大三分之一! 味道亦唔錯。灌湯餃49元 湯底很鮮,而且用料了力十足腸粉蒸得香滑,配上甜豉油十分美味七個點心連茶芥合共$306,價錢就算便宜 。 但這裡的點心和服務都唔錯,一舉手就會有waiter過來提供服務。 Anyway,一分價錢一分貨,這個價錢都是合理的。

小籠包皮薄餡靚有肉汁,紅醋亦鮮味

灌湯餃49元 湯底很鮮,而且用料了力十足

腸粉蒸得香滑,配上甜豉油十分美味

2021-08-30
  • 芝心海皇千絲春卷
2021-06-21 4398 浏览
父親節到彩福皇宴慶祝🎊, 位於尖沙咀麼地道65號安達中心13樓。 我們六點鐘到達,晚飯分開兩枱, 點了✨兩個六人餐再加翅✨, 全包宴六人餐$1780、 翅就大約四百幾。 六人餐有鴻運乳豬拼盤、 上湯開邊焗加拿大龍蝦(三隻) 、 黃金脆皮炸蟹鉗、 碧綠翠珊瑚帶子、 花菇扣南非鮑魚、 清蒸生猛龍躉斑、 飄香荷葉糯米雞、 同心祝福蟠桃。首先嗰翅我覺得唔抵食, 其實我本身唔鍾意食翅, 不過套餐沒有包湯, 冬瓜盅又賣完,所以屋企人就點了🔸翅,水汪汪的,又沒有味道, 好似白開水。🔸鴻運乳豬拼盤燒味都是不過不失, 叉燒非常硬。 🔸龍蝦最好,新鮮嫩滑爽口好味。 🔸炸蟹鉗口感太硬, 不夠鬆脆。🔸碧綠翠珊瑚帶子最普通, 帶子細細粒。🔸花菇扣南非鮑魚的鮑魚沒有味道, 屋企人食到花菇有漂白水味。 🔸蒸魚算是不錯了, 起碼入囗嫩滑。 🔸糯米雞像平時飲茶叫的點心一樣, 我覺得套餐應該跟炒飯或者伊麵會比較好。 最後到🔸甜品壽桃包, 味道普通, 蒸得不夠鬆化。整體而言食物普通,上菜速度驚人,一次過已經上了好多菜式,最後祝大家父親節快樂🎉。

首先嗰翅我覺得唔抵食

上湯開邊焗加拿大龍蝦(三隻)

鴻運乳豬拼盤

碧綠翠珊瑚帶子

花菇扣南非鮑魚

清蒸生猛龍躉斑

黃金脆皮炸蟹鉗

香荷葉糯米雞、 同心祝福蟠桃

1980 浏览
2021-06-20
庆祝纪念
父亲节
上湯開邊焗加拿大龍蝦(三隻)
2021-03-17 4005 浏览
疫情吓要擺酒都唔簡單,戰戰兢兢咁籌備同等待,終於都完成咗!自己擺酒呢餐都想寫食評,所以盡量都食晒每一道菜,最後都成功咗,哈哈!因為限聚令嘅關係,每枱四個人。另外因為衛生關係,所以變咗要分菜上。【龍鳳呈祥脆金豬】兩人有兩大塊,上菜時Keep到溫度同夠脆卜卜,好食!【翡翠油泡大蝦球】蝦球彈牙!西蘭花軟硬度都適中!【翡翠玉環瑤柱脯】呢道菜係要加錢轉,為咗方便分菜。瑤柱夠淋,尺寸就唔算大。【百花炸釀蟹柑】新鮮炸出嚟!蝦膠好彈牙,好食!【紅燒竹笙海皇燴燕窩】老婆唔想食翅所以揀咗燕窩,但其實食落都好似食緊翅咁。爽口嘅竹笙,再加埋啲蝦肉,口感都幾好。略嫌鹹咗少少,落返少少醋中和下就再好食啲。【碧綠鮮鮑魚扣金錢】鮑魚同冬菇都炆得夠淋同入味!唔鍾意食小唐菜所以冇食。【清蒸沙巴龍蔓斑】(凍咗先食,唔可以作準)至少都幾滑!【脆皮南乳燒雞】(凍咗先食,唔可以作準)皮凍咗已經唔脆。(哭)【富貴海皇炒飯】炒飯凍食都冇乜問題,炒得夠乾身,好食!【鮑汁鮮菇炆伊麵】(飯麵二揀一,冇食呢個)【蓮子百合紅豆糕】外層透明係桂花糕,同紅豆蓉又幾夾喎!【抹茶鴛鴦卷】夾先知原來兩個卷係痴埋嘅,一邊係紅豆、一邊係奶蛋,唔算太甜幾好。

【龍鳳呈祥脆金豬】
兩人有兩大塊,上菜時Keep到溫度同夠脆卜卜,好食!

【翡翠油泡大蝦球】
蝦球彈牙!西蘭花軟硬度都適中!

【翡翠玉環瑤柱脯】
呢道菜係要加錢轉,為咗方便分菜。瑤柱夠淋,尺寸就唔算大。

【百花炸釀蟹柑】
新鮮炸出嚟!蝦膠好彈牙,好食!

【紅燒竹笙海皇燴燕窩】

【碧綠鮮鮑魚扣金錢】
鮑魚同冬菇都炆得夠淋同入味!唔鍾意食小唐菜所以冇食。

【清蒸沙巴龍蔓斑】
(凍咗先食,唔可以作準)
至少都幾滑!

【脆皮南乳燒雞】
(凍咗先食,唔可以作準)
皮凍咗已經唔脆。(哭)

【富貴海皇炒飯】
炒飯凍食都冇乜問題,炒得夠乾身,好食!

【鮑汁鮮菇炆伊麵】
(飯麵二揀一,冇食呢個)

【蓮子百合紅豆糕】
外層透明係桂花糕,同紅豆蓉又幾夾喎!

【抹茶鴛鴦卷】

可能因為分菜上嘅關係,份量好似少咗啲唔夠飽。唔止我呀,都有幾個賓客同我咁講。我估係因為平時如果唔係分菜上,食同雞同魚時,細食嘅人通常已經停口,而我通常都會食好多(笑),而家就冇得咁喇!上菜時間真係快,7:25上豬,8:03已經上到燕窩喇。起初揀彩福都最主要都係因為佢啲嘢好食,擺完都真心收貨,整體都好好食!
翡翠油泡大蝦球
碧綠鮮鮑魚扣金錢
富貴海皇炒飯
蓮子百合紅豆糕
2021-02-28 2823 浏览
今日呀媽黎公司附近搵我食午飯,兩個人就飲下茶啦!上左去安達中心13樓嘅彩福,疫情緩和,開返4個人一枱,好多人都出黎聚一聚啦!平時寫字樓區嘅尖東竟然去酒樓都要等位,好彩都係等幾張。坐低左開左茶啦!見到左推介紙話有個西澳龍蝦伊麵好抵食咁,於是就點左啦!另外就再點兩個點心啦!龍蝦到啦!店員話落錯單,俾左隻波士頓龍蝦我地,不過價錢會做低d,咁我地見個店員好有誠意同埋唔想浪費之下就接受啦!點知都好大驚喜,好好食,個上湯個味道校得超好,好入味,而龍蝦雖然係細隻左,但係都好大舊肉,我地兩個人都可以食晒成碟,真係好欣賞個上湯伊麵。之後我地都點左兩個點心,分別係鮑魚燒賣同埋奶黃流沙包。鮑魚燒賣就大大粒,食落去都好彈牙,裡面蝦肉都大大粒,最重要係隻鮑魚仔啦!都可以接受呀!最後就係個奶黃流流包啦!食之前就一定要注意,裡面d流沙奶黃真係好堅呀,一咬就流晒出黎,成手都係,但係個奶黃就真係好香,個包食落去又好有口感,最後兩個人都清晒3樣野,好滿足。下次會試下隻澳洲龍蝦。