2011-11-01 28 浏览
今日去CWB突然想起糯米飯~所以就去左強記了XD~但因為今日食左唔少野所以仲有D飽所以唔堂食直接買外賣當晚餐同家人分享買左一個臘味糯米飯,一個豬骨粥,一條燒賣同魚蛋原來外賣的糯米飯好硬XD~但因為味道很好所以還是很好吃!~而且我好中意有咬勁GE野,所以對我來說很不錯~XD個粥味道都很好又好綿@@好多花生好多蔥~但豬骨得一小舊~ 燒賣凍左竟然唔覺得腥XD~ 因為凍左所以有少少硬,除左硬左少少之外整體很好吃@@~魚蛋就很麻麻了。。無咩味道~下次都係黎堂食好了~一定更好食!
今日去CWB突然想起糯米飯~所以就去左強記了XD~

買左一個臘味糯米飯,一個豬骨粥,一條燒賣同魚蛋

個粥味道都很好又好綿@@好多花生好多蔥~但豬骨得一小舊~

魚蛋就很麻麻了。。無咩味道~

下次都係黎堂食好了~一定更好食!
2011-10-31
2 分钟 (外卖自取)
$28.5 (晚餐)
2011-10-30 28 浏览
八月下旬‧晴入秋,又是吃強記的時候。先來一碟煎腸粉,要「燶邊」。腸粉非自家製,但煎得很香口,配上麻醬甜醬辣醬,好吃就是這樣。再來一碗糯米飯,軟熟可口,加條潤腸是最標準的吃法。這樣的一餐要三十元,不便宜,但有水準。
八月下旬‧晴

入秋,又是吃強記的時候。

再來一碗糯米飯,軟熟可口,加條潤腸是最標準的吃法。

這樣的一餐要三十元,不便宜,但有水準。
腸粉好吃
糯米飯也好吃
腸粉好吃
糯米飯也好吃
  • 煎腸粉
2011-09-05 215 浏览
灣仔有二強,強記飯店和強記美食,兩間都是我喜歡的店。還記得初來灣仔,跟同事一星期差不多五天都去強記飯店吃燒味,如果那時已經出了近日「港人吃燒味」的報導,我想我們不會如此瘋狂。我是早吃飯一族,上一次來強記美食,大約12時左右,什錦臘味糯米飯還未有,有點失望,只吃了個腸粉就走。其實因為股票市場的改動,現在多了辦公室12時吃中午飯,如果強記可以早一點準備應會更多生意。這一天路過這裡,看到什錦臘味糯米飯已準備好,決定坐下還一個心願。強記的餐牌很簡單,可用四個字形容 - 一目了然。今天來到點了什錦臘味糯米飯,和香煎蝦米腸粉,來了後馬上付款。可能我太久沒吃,已經忘了以前是否這樣,還是因為最近「走數」問題嚴重所致?這裡的腸粉是煎香過的,賣貴一點自必有因;但名字叫香煎蝦米腸粉,未知是不是來貨的問題,現在好像都沒蝦米了。吃腸粉,最喜歡混醬,芝麻、麻醬、甜醬,再配煎香了的腸粉,很難會不好吃。這裡的什錦臘味糯米飯是不是生炒不重要,因為我沒即場看到在炒,重點是要好吃。糯米飯上了點色,香口又煙韌;臘味份量很多,臘腸、臘肉、潤腸、蝦米、冬菇,臘味富油份,也不會硬得牙軟,非常惹味,喜歡臘味糯米飯的朋友必定要試。不過
灣仔有二強,強記飯店強記美食,兩間都是我喜歡的店。還記得初來灣仔,跟同事一星期差不多五天都去強記飯店吃燒味,如果那時已經出了近日「港人吃燒味」的報導,我想我們不會如此瘋狂。

餐牌簡單
香煎蝦米腸粉
多醬!混醬!
什錦臘味糯米飯
這裡的什錦臘味糯米飯是不是生炒不重要,因為我沒即場看到在炒,重點是要好吃。糯米飯上了點色,香口又煙韌;臘味份量很多,臘腸、臘肉、潤腸、蝦米、冬菇臘味富油份,也不會硬得牙軟,非常惹味,喜歡臘味糯米飯的朋友必定要試。

不過臘味飯難消化,我就曾經試過吃過後下午都在胃痛。所以這間強記,我是不可能當作燒味一樣成為飯堂了。

後記:可能強記的東西好吃,也可能和近後巷有關,強記真的有小強。向這裡的小二報告,小二以熟練的、迅雷不及掩耳的動作馬上幹掉小強,肝腦塗地,實在厲害,果然強中自有強中手。
2011-08-26
餐牌簡單
香煎蝦米腸粉
多醬!混醬!
什錦臘味糯米飯
2011-08-28 123 浏览
強記美食,相信好多人都認識。我都是N年前,同事帶來,才吃過。今日走來回味,皆因煎炒腸粉/糯米飯/喳咋都是我flavor!腸粉己預先下麻醬/豉油/芝麻。雖然很油,但很有鑊氣,兼少許煎焦了,腸粉韌中帶香。十足舊式”傳統”風味。正!凍的綠豆沙,已售罄。唯有喳咋啦,大熱天時,在室外吃熱野.....吃好野,也要一點「代價」。杰身的,喳咋有花奶,麥米,西米紅豆,一絲絲的椰絲,等等。啖啖也很多豆,夠晒足料。好吃的東西,通常較濃味,所以不知是腸粉的醬油?還是喳咋太甜?吃完有確喉感。
今日走來回味,皆因煎炒腸粉/糯米飯/喳咋都是我flavor
!
凍的綠豆沙,已售罄
煎腸煬
2011-08-12
煎腸煬
2011-06-17 147 浏览
夜晚放學之後,食少少野先返歸,有同學介紹去強記佢既豬骨粥同煎腸粉最出名雖然係大排檔格局,不過價錢都偏貴,可能因為灣仔區啦好綿好滑,除左有好香豬骨味之外,仲有好香既豆味,因為佢落左唔少黃豆一齊煲腸粉煎得岩岩好,脆口之餘仲保持本身既軟滑大合照,其中有碗豬皮都好正,炆到淋晒又夠晒入味
夜晚放學之後,食少少野先返歸,有同學介紹去強記

佢既豬骨粥同煎腸粉最出名
雖然係大排檔格局,不過價錢都偏貴,可能因為灣仔區啦
煎腸粉
腸粉煎得岩岩好,脆口之餘仲保持本身既軟滑
大合照,其中有碗豬皮都好正,炆到淋晒又夠晒入味

煎腸粉
豬骨粥
三月下旬‧晴說著原來很久沒來吃過這裡的糯米飯了,是日就來一碗。數數手指,吃了這裡的臘味糯米飯二十年。想當年新同樂還在馬師道轉角的時候,那時跟日本客人劈到啤啤呼之際,這一電熱辣好吃的糯米飯實在救了我不少次 ~ 當然你也可以說我爛泥扶不上壁,有大好海虎翅不吃而要鼠出來吃糯米飯。糯米飯仍然很足料,啖啖是蝦米、臘肉、臘腸及潤腸,加上大量的蔥花,非常好吃。再好吃的就是糯米飯,軟熟有香味,真的是百吃不厭。雖然25元一碗不是便宜,但真的吃得過。大家要吃趁早,這裡要抖暑了。
三月下旬‧晴

說著原來很久沒來吃過這裡的糯米飯了,是日就來一碗。

大家要吃趁早,這裡要抖暑了。
非常好吃!
$25 (宵夜)
非常好吃!
  • ]臘味糯米飯
2011-04-20 24 浏览
好耐之前就聽講灣仔嘅強記臘味飯幾好味啊,今日來灣仔領簽注,就順便來試下傳說中嘅美食啦~~我嘚搵咗好耐先至搵到呢間豆腐丸咁大大嘅鋪頭,睇起上來,真嘅嚒嚒嘚~~但喺!!!睇下呢D嘢啦~~
2011-04-20
著名嘅臘味飯~~真喺好好味啊,臘腸仲有酒香味添
喳咋來嘅~~~都幾好味啊~~
豬骨粥,都好味嘅~~好似用做米粉,同一般嘅粥唔太一樣wow~~
腸粉啦~~因為我不nao都唔中意素腸,所以就不多評價啦……
  • 喳咋
2011-03-23 27 浏览
很久沒有到強記了, 每每跟朋友說起, 大家都會說, 哦~~ "糯米飯"上星期中午時段一行5人到強記, 跟以往一樣, 種類依舊, 加上當天天氣清涼, 來一口熱辣辣的糯米飯, 感覺特別美味也很溫暖~好, 每人先來一碗糯米飯, 水準依舊ok的, 但說真的, 份量偏小但要25元一碗, 確實有點貴... 再看看牆上的傳煤推介, 之前才賣17元一碗, 原來歲月令這碗糯米飯漲價8大元 不知道大家有沒有發覺強記的糯米飯是沒有加花生的, 我不知道糯米飯本來有沒有花生這回事, 但個人覺得加上花生會更好...腸粉很香口, 炒麵炒得乾身, 但味道跟普通炒麵沒兩樣, 豬骨粥我沒有試不評論糖水方面點了腐竹糖水跟喳咋, 喳咋跟之前一樣, 很美味, 豆豆份量較之前多了點, 我點了碗大的, 很飽很飽

原來歲月令這碗糯米飯漲價8大元

2011-03-15
強記有幾出名相信不用我多講, 早幾年已想來吃, 但偏偏地點和營業時間對我來說都不很方便, 直到幾個月前搬來灣仔暫住, 住所正正就在強記對面, 此時不吃, 更待何時?去年年末某天, 正值嚴寒之隆冬, 看到報上有關強記什錦腊味糯米飯 ($25) 的介紹, 當晚下班後, 即刻去買了一碗回家當晚飯。回到家裡, 飯仍是熱的, 樣子看來也足料, 內有臘腸、潤腸、臘肉、冬菇粒和蔥花, 沒有花生 (我最憎吃糯米飯的花生, 因為往往會吃到有膉味的, 不利健康, 索性不下還好), 配料大大粒, 入口甘香油潤, 是不錯的。糯米飯如下文子陵兄所言, 是軟糯可口的, 也有炒過一點但就沒有生炒的那樣, 有時會有生米粒。醬油下的不算重手, 果然是一碗好吃的糯米飯。難怪不少名食家也推荐啦。雖然外賣都方便, 但也想一試在鬧市品嚐大牌檔風味, 所以之後便來了堂食。時間還早, 可以全店內, 遲些來就要坐後巷了。不過是有電視看的。今次再來兩款名物, 先來花生旺菜豬骨粥 ($20), 材料如菜名, 有豬骨兩大件、花生跟旺菜 (即是淡菜囉)。胡椒粉請根據個人口味添加, 我下的比較重手。粥底夠熱, 綿滑, 沒太多味精, 但豬骨就沒
店面即炒, 香噴噴!
有報紙為證

傳媒推介
今次再來兩款名物, 先來花生旺菜豬骨粥 ($20), 材料如菜名, 有豬骨兩大件、花生跟旺菜 (即是淡菜囉)。胡椒粉請根據個人口味添加, 我下的比較重手。粥底夠熱, 綿滑, 沒太多味精, 但豬骨就沒什麼肉可吃。是頗有水準的, 不過豬骨粥要更好的, 我會推荐北角的王記。
豬骨粥
喳咋 ($9) 反而沒想像中的好, 雖然也有正路的雜豆、芋頭、西米、木薯等物, 但弊在豆粒不夠軟, 椰香也不足, 加上不夠甜, 即是...「水份」比較多, 未免令人跌眼鏡。
喳咋
趁近日又轉冷, 心思思又想再來吃糯米飯喇!
傳媒推介
有報紙為證
店面即炒, 香噴噴!
2010-11-29 21 浏览
雖然遲了一點,秋風總算起了,除了臘味之外,也想品嚐一些時令的暖身美食,偶從頭條日報當中,發現米珠蓮小姐的介紹,位於灣仔駱克道中後段的強記美食,有馳名的臘味糯米飯和豬骨粥供應,也不妨一試。約七時半打後找到這店,屬已經入舖的街頭小吃,正值晚市之時,已見到不少人輪購外賣。坐在窄巷旁的店外區域,看其選擇不算很多,十餘樣東西,一面的餐牌已完全列齊,正值肚子打雷,二話不說,點了臘味糯米飯之餘,也想試多一點東西,那就來多一份鴛鴦腸好了。自來生炒糯米飯總給人看高一線,這廿五元一份只屬蒸煮的造法,味道卻十分可觀,熱騰的飯身既有著軟糯之香,論黏口度也是恰到好處,不會過於濕潤及乾硬。上面淋上些許醬油,在涼風下進食果真別有風味,喜歡米香的話更可要求「走色」。配料有臘腸、臘肉、蔥花和些許冬菇粒,吃完後不得不承認是一碗水準之作。至於十四元的鴛鴦腸,也不能奢求優質的來貨,蜜味和玫瑰露酒香也來得過重,掩蓋了風乾後的油香,總算比廟街的臘味來貨好上一籌;臘腸肉來得固然爽脆,至於鬆化的膶肉,更吃出一點甘香豐胦的味道。品嚐完這碗美味的糯米飯後,身子也暖了不少,打後應該再嚐其豬骨粥............且慢,正值週五之夜,有

一眼看完

這碗糯米飯,來得美味而暖身飽肚,更吃出兒時的回憶。

雙腸不過不失,以膶腸為佳。

品嚐完這碗美味的糯米飯後,身子也暖了不少,打後應該再嚐其豬骨粥............且慢,正值週五之夜,有的正是時間,與其匆匆完事,何不中段休戰,打打書釘或者沿路看看風光,也好,決定兩個小時後再次重臨。

九時半後的食指再次大動,這碗價值廿元的豬骨粥自也逃不出我的胃納,自來這類夜粥,也是嚐其粥味多於食其之肉,粥底煲得甚綿,加上大量豬骨作熬煮,肉骨之鮮味已溶入粥內,每口裡也嚐出肉香,配料還包含一些淡菜,令味道鮮上加鮮,也不排除加了少許「師傅」的可能性,但作為宵夜之選,也是不容置疑。
內有兩件大骨,加上淡菜來吊味,令這綿底豬骨粥來得味濃。

自來吃粥也會來點伴吃的粉麵,十四元一份的蝦米腸,本身質感滑溜,也嚐出一點米漿之味,約略煎香過後,表面上有微微的焦脆之感,淋上香濃的蔴醬和黑醬油,已是十分耐吃。
腸粉也來得香滑,微微的焦香口感,配上蔴醬是風味一絕。

有時一些簡單而花上心機的食物,換上一個赤子之心來看待,往往會得到相輔相乘的效果。

最後花七塊錢來一小碗腐竹薏米糖水,腐竹已化入甜湯之內,薏米粒也多,不算太甜,倒是不過不失的清潤之物,也可花錢添隻雞蛋,到最後還是留了一手。
糖水不過不失,下次有機會試其喳渣。

食物整體上也真的不俗,也吃得十分飽足,如果想在晚市吃點輕食,或在夜深下吃一頓簡約的宵夜,這裡確是不二之選。不過價錢上稍為貴了一點,另外這裡來了食物後要立即付款,可能經歷過「走數」的緣故吧?! 差了一點人情味,也是有點美中不足。
2010-11-26
$81 (宵夜)
一眼看完
這碗糯米飯,來得美味而暖身飽肚,更吃出兒時的回憶。
內有兩件大骨,加上淡菜來吊味,令這綿底豬骨粥來得味濃。
腸粉也來得香滑,微微的焦香口感,配上蔴醬是風味一絕。
2010-11-03 48 浏览
一年前搬黎灣仔呢頭住, 一早就知道強記糯米飯好出名, 有日去幫襯, 無意中發現原來呢度有賣我至愛的喳咋, 仲有個牌寫住"喳咋王", 當然要買黎試下.我係買外賣返屋企食, 一試之下, 果然好正, 甜度適中, 勁多豆, 個碗底仲有好多芋頭, 又夠粉, 勁好味!由於強記星期日唔開, 我平時多數又返夜班, 所以好難先有機會幫襯. 近日本人準備搬家, 所以襯有機會就再買喳咋食下, 點知..... 勁失望!!!上一次買應該已經係兩三個星期前, 又係買外賣返屋企, 一打開, 發現成碗喳咋好稀, 少左好多豆, 仲一粒芋頭都冇! 果次我係好夜先去買, 以為佢差唔多收工, 賣剩尾水, 算了.今日, 忍唔住再去買, 約晚上10點, 返到屋企, 發現情況一樣, 仲好似稀過上一次添, 真係勁失望!!!講真呢碗所謂"喳咋王"賣成17蚊一碗(大size, 即係正常發泡膠兜), 都真係幾貴, 之前見佢咁有料, 都覺得值, 而家咁樣真係完全唔值! 唔知佢係咪換左人煮, 定係覺得成本太高所以要減料, 總之同以前大大不同, 仲叫自己做"喳咋王" 真係言之過實囉, 我以後一定唔會再幫襯!!!!!

2010-11-03
外卖自取
$17 (其他)
2010-11-02 8 浏览
已五時半, 約了友人七時吃飯, 有排未夠鐘, 口痕走去強記食碗小型糯米飯和蘿蔔, 這店的服務無須說了, 大排檔的服務, 當然態度差啦.....講食物, 糯米飯真係無得頂, 糯米一粒粒, 既黐埋又分開, 軟硬度剛剛好, 沒有一處及得它, 臘腸厚度切得細片, 與飯吃下不覺太咸, 如果不是約了人食晚飯, 必定叫多碗, 蘿蔔味略咸, 但軟硬適中, 價錢共和$31, 略貴!
2010-11-05
2010-07-17 31 浏览
灣仔諗唔到食咩, 見到腸粉就坐底試啦, 但呢間野真係試一次就夠點左既野已經放曬相比大家睇, 齊曬, 埋單61蚊 魚旦豬皮個碗仔, 已經18蚊, 完全無諗到6蚊一樣我地點三樣, 佢可以將d野放曬同一個咁細既碗都夠放, 豬皮更加過份, d豬毛多到基本上有一半我地食唔到本來見到佢個飯好似好出名想試既, 但望到人地枱叫左... 細碗到咁, 好似小朋友個d飯碗仔咁但都賣咁既價錢, 覺得好唔抵食, 嚴格咁講, 係佢好貴先真, 而其他好似腸粉個d, 其實同一般既店舖無咩分別, 仲要無麻"脹"提供, 呢樣對我黎講, 我直情覺得唔合格, 因為好多人食腸粉都同我一樣, 中意呢隻"脹"嘛呢間野唔洗止意我再去不過要提一提, 佢地既服務態度ok既, 唔係差唔係好無咩野個隻
點左既野已經放曬相比大家睇, 齊曬, 埋單61蚊

呢間野唔洗止意我再去
其他地方既好味d
呢度18蚊, 其實個碗係小朋友用個種碗, 豬皮一半以上都好多毛唔食得
同一般既無分別, 只係價錢貴d
同一般既無分別, 只係價錢貴d
2010-06-05
$35 (宵夜)
2010-05-31 18 浏览
Lunch因為趕時間~只係o係美心買左個包草草了事~下晝時候..其實唔係好肚餓~不過難得過馬路時見到強記~就諗起之前o係OR見好多人都讚既食評~就同媽媽一齊試下其出名之糖水~我當然要我最愛既喳咋~糖水夠熱..加分!最怕遇到暖暖地既糖水~夠多豆~又起沙..仲有一大舊超粉燸既芋頭添~甜度適中~相比起我之前最愛廟街o個間一樣都係加有椰絲~但呢間更勝一籌~因為糖水既濃杰程度剛好~冇咁杰..感覺較好...而媽媽同樣要左佢最愛既綠豆沙~因為開頭企o係門口時~佢已經見到話d綠豆沙望落好似好靚咁~食落佢都好滿意~難得搵到真係好食又岩口味~綠豆完全起沙,但又望到有粒粒綠豆~海帶呈透明..食落確足料..甜味剛好…媽媽一路食一路讚^^不過~我就唔明點解冇喳咋咁熱..但我地都好滿意~當然兩碗糖水都咁足料~就梗係好飽肚啦~!下次經過會記得停一停, 嘆一碗^^
Lunch因為趕時間~只係o係美心買左個包草草了事~
下晝時候..其實唔係好肚餓~
就同媽媽一齊試下其出名之糖水~

多豆~又起沙..仲有一大舊超粉燸既芋頭添~

因為糖水既濃杰程度剛好~冇咁杰..感覺較好...

而媽媽同樣要左佢最愛既綠豆沙~
因為開頭企o係門口時~佢已經見到話d綠豆沙望落好似好靚咁~
食落佢都好滿意~難得搵到真係好食又岩口味~

綠豆完全起沙,但又望到有粒粒綠豆~
海帶呈透明..食落確足料..甜味剛好
媽媽一路食一路讚^^不過~我就唔明點解冇喳咋咁熱..

但我地都好滿意~
當然兩碗糖水都咁足料~就梗係好飽肚啦~!
下次經過會記得停一停, 嘆一碗^^
賣到起家既糖水....
起沙又多豆~仲有舊靚芋頭!
2010-05-22
賣到起家既糖水....
起沙又多豆~仲有舊靚芋頭!
  • 喳咋
  • 綠豆沙
2010-05-10 10 浏览
睇u-magazine 有介紹去開附近. 順便來試下啊 兩個人叫了一碗糯米飯. 真是一粒粒的啊. 很分明呢. 不會痴埋一舊舊. 但我覺得味道可以再濃d炒腸粉 ~~ 好好味啊 !! 煎得脆脆的. 又夠醬汁. 燒賣魚旦~~ 沒什麼特別. 不過佢餐牌上寫住龍蝦燒賣. 以為係第二d野,點知又係魚肉燒賣. haha細喳咋~~ 真的很迷你呢 ! 但味道幾好. 唔會煲到杰撻撻, 又不會太甜. 個芋頭仲好好味埋單兩人都係五十幾蚊.好抵. 不過可樂要過隔離士多買, 唔知點解佢唔賣埋呢
睇u-magazine 有介紹
去開附近. 順便來試下啊

炒腸粉 ~~ 好好味啊 !! 煎得脆脆的. 又夠醬汁.

2010-05-07
  • 煎腸粉