2019-08-31 1664 浏览
今(31-8-2019 Sat)朝,要空肚去做身體檢查,今次有老公陪,做完後係10點45分,由於上次我去潮興牛什專家食,記得係唔好食(嗰個食評: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E5%94%94%E5%80%BC-e2851095),所以幾大都唔去,咁就嚟呢間啦.入到去,重有半邊嘅3人卡位坐,於是坐低揀嘢食,老公要$33.00嘅早餐A,有牛油方包,西煎雙蛋,沙爹牛肉米,加$3.00要凍咖啡.我要$35.00嘅早餐E,要雞扒通同熱奶茶.等嘅時候,見到佢哋將飲管放喺枱,重要有紙同膠造兩種,感覺好好.然後兩杯飲品到嚟,熱奶茶滑,茶味亦有,我唔落糖喇.老公嘅凍咖啡呢?由於佢響應環保唔用飲管,所以冇攪勻嚟飲,咁上面就係偏甜嘅凍啡,下面就係齋啡.我試吓飲, 凍啡好味,齋啡味道開始濃,飲咗呢兩啖後,飲返奶茶,即刻覺得奶茶苦咗.熱奶茶同凍咖啡味道分分別係3.5分同5分之後老公嘅嘢食到齊,我試啲沙爹牛肉米,好熱,味道正常冇問題; 牛油方包,西煎雙蛋嘅碟都熱.然後我嘅雞扒通到嚟,見到份量唔多,雞扒炸過,外脆內軟; 通粉正常冇問題,湯底味道濃淡適中,

入到去,重有半邊嘅3人卡位坐,於是坐低揀嘢食,

等嘅時候,見到佢哋將飲管放喺枱,重要有紙同膠造兩種,
感覺好好

然後兩杯飲品到嚟,
熱奶茶
凍咖啡

齋啡味道開始濃,飲咗呢兩啖後,飲返奶茶,即刻覺得奶茶苦咗.

熱奶茶同凍咖啡味道分分別係3.5分同5分

之後老公嘅嘢食到齊,我試啲沙爹牛肉米,
沙爹牛肉米
好熱,味道正常冇問題; 牛油方包,西煎雙蛋嘅碟都熱.
牛油方包,西煎雙蛋

然後我嘅雞扒通到嚟,見到份量唔多,雞扒炸過,
雞扒通
外脆內軟; 通粉正常冇問題,湯底味道濃淡適中,呢碗同樣都好熱.

味道: 5分
總分係4.13分

環境:
坐6人卡位梗係夠闊落,但冷氣唔係好夠.

抵食係2.5分
2019-08-31
$35.5 (早餐)
凍咖啡
牛油方包,西煎雙蛋
雞扒通
2017-08-02 1963 浏览
係付近返學,冇咩好揀,得一二間茶餐廳,呢間比較多位,食物也有天天不同,就算一個月日日食都冇問題,我覺得呢到既魚同牛排,蒸送係比較正,同埋最特別既係呢到既汁都幾有創意,又有紅酒汁,又有俄國汁,,,每日都期待著午餐
2017-05-27 1129 浏览
話說星期六小弟正常是不用上班的,但由於小弟工作效率過低,所以不時也會星期六回辦公室悠閒地扮工,畢竟星期六能睡多一點,已經十分幸福了! 回到葵盛已經十一時多了,早餐沒有了。本來想去M記吃沙律裝健康,但人山人海,所以走到旁邊的廣發吃午餐了。甫一坐下,我已經不斷在翻餐牌,因為廣發的快餐或飯餐是吸引不了我的,我翻了很久還是找不到午餐的餐牌,於是勉為其難打算叫個飯餐吧!怎料到我下單後十秒,侍應居然來換上午餐的餐牌!我即時叫停為我下單的侍應,改為叫我最想吃的午餐! 午餐就是麵餐啦,我叫了沙嗲牛肉意粉,炒蛋和熱檸茶,天呀!這就是茶餐廳的味道哦!牛肉入味又軟腍,炒蛋新鮮,夾方包一流!35元比飯餐還便宜! 這間廣發的環境也不錯,光線充足,地方整潔,侍應的招呼也不錯,有空去試試它的午餐吧!
2017-05-27
2016-01-30 1437 浏览
今日我就同我家人去食早餐,我就叫左個沙嗲牛肉炒蛋面,加杯熱朱古力。面離到啦,見到顏色,樣都幾靚。隻蛋炒得幾好。都幾好味,仲加左好多胡椒粉(本人仲意食辣)朱古力都唔會太甜。值得推介!
沙哆牛肉炒蛋面
熱朱古力
沙哆牛肉炒蛋面
熱朱古力
2013-04-21 1001 浏览
周日跟父母到貴餐廳食晚飯,已經記不清是第幾次到來用餐,說真,此餐廳資質素如何,心已十分清楚,絕對是差過普通茶餐廳水平。只不過因為近,"就腳"而且父母不想去太遠地方食飯,所以就經常中伏!但最估不到,4月1日後,價錢照加,但食物質素就愈來愈低!**中式例湯,4月1日前的例湯還可以飲的,湯入邊仲有豬骨,肉,蓮藕。依家是味精加水,飲完要飲返幾杯水!1,菜心炒肉片菜心一入口,就苦過弟弟,肉片又硬又乾,仲衰過貓d零食。油多到可以先飲幾啖,還說是有營"食市"? 亨,你食埋我果份啦!2,薑蔥爆魚腩一上菜,就見到疑似大便的黑色物體面頭加左d蔥,仲有黃色液體…!噢,原來是爆魚腩…不說不知道,是貴餐廳廚房隻獲的問題,還是魚腩曬黑了?魚腩肉質還可以,起碼不臭!不過外觀就要有返咁上下人生經驗先接受到囉。3,乾炒牛河1碟$37的牛河,有"3塊牛肉",可能在香港茶餐廳來說,已算是標準。不過sorry,我接受不到。以往還品嚐過但又不建議食的菜式有:1,金銀蛋浸波菜(經常無莧菜的,而你又簡波菜就又中伏鳥),波菜有好大陣泥味;2,魚香茄子煲(無咸魚,又油,茄子難入口)3,蒸桂花魚(如頂得順超級的魚腥味,你可以試下)
周日跟父母到貴餐廳食晚飯,
但最估不到,4月1日後,價錢照加,但食物質素就愈來愈低!

1,菜心炒肉片
2,薑蔥爆魚腩
3,乾炒牛河

以往還品嚐過但又不建議食的菜式有:
2,魚香茄子煲(無咸魚,又油,茄子難入口)
3,蒸桂花魚(如頂得順超級的魚腥味,你可以試下)

2013-04-21
因為食日等車落大雨,所以先搭左架去葵盛既巴士黎到呢度諗住再轉車 ,,, 見肚餓就諗住是但搵野食埋先返去啦 .. 食呢間野門口都整齊清潔 ,, 就比佢呃左入去...叫左2個餐常, 1個係沙嗲牛出前一丁 , 第2個係雞扒出前一丁 .. 一黎個奄列見到就知難食! 蛋煎得極老,又燶! 食食下仲有蛋殼 ..沙嗲牛出前一丁 - 完全冇味,,好難食雞扒出前一丁 - 雞扒好"鞋" MENU寫就寫係出前一丁 ,,, 一食就知係大江面 ,, 以為甘好出前一丁唔洗加錢 ,, 原來係呃人!!!!!唔係以為加包麻油就出前一丁呀化~?!!!最後食左一半都冇真係頂唔順....走了 ... TOTAL 72蚊真係比多佢囉...!返屋企煮都好食過佢~~!
2012-09-01
2012-04-24 332 浏览
平時叫外賣多數係銀龍 , 不過呢期都好少叫餐廳外賣 .. 因為真係唔平 !宏觀看經濟好似睇落唔錯 , 但一般打工仔的人工真係追不上通漲 ..加上我做飲食呢行 , 講真加得幾多人工比我地 ? 唔係話老細刻薄 .. 而係佢地自己經營成本都上升左 , 你出街買一罐五香肉丁你就知通漲幾勁 ? 所以唔慳住d錢洗真係好快乾塘 , 題外話講完 , 我本身打去''銀龍''叫外賣 , 個姐仔話介唔介意落黎拎 , 比個9折我 !!我心諗我叫外賣就係想節省d腳力者 .. 所以話轉頭叫 ! 之後再打''廣發''叫左外賣 , 10分鐘鬆送到 .. 價錢同銀龍一樣 !咖哩比銀龍無咁辣 , 牛南都唔算痴牙,ok的 , 咖啡都ok , 餐旦治銀龍好dd !都算係另一個外賣之選 ..

所以唔慳住d錢洗真係好快乾塘 ,

我心諗我叫外賣就係想節省d腳力者 .. 所以話轉頭叫 !

都算係另一個外賣之選 ..
餐旦治
2012-04-24
10 分钟 (外卖自取)
2011-04-26 174 浏览
今日 下午 我係廣發食左個xo揚州炒飯(下午茶)....真好幾正......d飯一粒粒..唔會一舊舊...唔會太油..食落去仲有一陣痳油香...如果係茶記黎講.........真係唔差....只係d樓面服務唔好 ....我叫左幾次 都無人理我 呢間 野...唔差既..如果服務可以再好d..一定會生意更好
  • xo揚州炒飯
(非会员)
2008-10-05 123 浏览
叫過多次外賣與堂食,作為一間屋村的餐廳。是合格有餘的。外賣能準時送到,若果是麵類,也會將湯及麵分開。讚 食品份量與質數都不差。唯一要彈的是凍飲類。很多次要求的凍飲是走甜,但得到的是少甜,甚至是普通的。這方面要多注意。
叫過多次外賣與堂食,
作為一間屋村的餐廳。是合格有餘的。
外賣能準時送到,若果是麵類,也會將湯及麵分開。讚

食品份量與質數都不差。

唯一要彈的是凍飲類。
很多次要求的凍飲是走甜,
但得到的是少甜,甚至是普通的。
這方面要多注意。
2008-01-20 122 浏览
奴隸獸俾D 雞毛蒜皮的瑣碎事務搗到無哂胃口,但主人一於好少理,點了一份下午茶餐與奴隸獸兩份食:黑椒牛柳絲炒烏冬配熱咖啡(HK$25):當黑椒烏冬端上桌時,看見份量頗足夠,但其賣相可謂一點也不吸引。怎知原來味道不錯啊!黑椒味濃郁,炒烏冬亦有鑊氣,食落非常惹味,不過較為油膩。牛柳絲雖然夠腍,但卻殘留了一些鬆肉粉的味道。食物不是需要有色、香、味嗎?加些少蛋絲或紅蘿蔔絲,成本不會增加太多,但可以使這炒烏冬,在視覺上變得更美味。

黑椒牛柳絲炒烏冬
熱咖啡
2007-07-07 100 浏览
過期食評。那天為了最後都城嘉慕,走到葵盛。但午飯時吃不飽,快感肚餓,便到商場吃點東西。點了炸醬米線+熱奶茶。炸醬米線,賣相方面炸醬不像炸醬,豬肉一條條在面。在面的豬肉條甜甜的,米線被湯感得腍腍,湯也毫無辣味。熱奶茶則奶味重,想找杯奶味茶味並重的奶茶真的不易。但由於只為填肚的關係,不是難於入口也不會給喊面。
過期食評。

但由於只為填肚的關係,不是難於入口也不會給喊面。
2007-06-20 119 浏览
碟頭飯好大碟。同同事之前去食,由於我地都唔肚餓,咪叫一個常餐Share,點知睇人面色。全程望我地,睇我地係咪會Order第二個餐。
碟頭飯好大碟。