2019-02-14 4176 浏览
香港黎黎去去都係行街食飯睇戲朋友約我去釣魚 但係我呢個釣魚初哥表示 出海釣實在太難為我😂但原來佢講既係呢啲釣魚場初體驗~~價錢唔平 其實仲有少少昆水feel🤡因為俾左一次釣蝦釣魚BBQ既錢之後原來釣返黎既野唔係免費係要再額外收錢😅😅雖然過程幾好玩 但係俾3舊幾水一個人 去街市買其實係可以食到好多隻蝦🤣🤣🤣不過呢啲都係勝在過程 當玩下就算大頭蝦真係好新鮮同埋鮮甜😍啖啖肉好滿足 (可能係自己親手釣特別好味❤️
香港黎黎去去都係行街食飯睇戲
原來釣返黎既野唔係免費
係要再額外收錢😅😅
不過呢啲都係勝在過程 當玩下就算
2019-02-10 2028 浏览
今次是第一次去釣蝦場,原來掉蝦場就是把蝦放進了他們的池內之後用魚鉤鉤上來,其實我覺得有點無聊,但是我也不枉到了此,因為它有一個位置是給你釣魚。風景優美我覺得很舒服。釣到的魚和蝦可以加錢給他們加工。還有其他的食物給你BBQ吃,飲品雪糕方面有士多提供他們的員工很友善,你問什麼他們都會很有禮貌的答你今次旅程發生了一件事,我的朋友釣魚時遺失了車匙我們通知他們他們居然找很多員工帶著電筒幫我們找了很久。雖然最後都找不到但我們也很感激
2018-06-18 3389 浏览
《最鐘意郊外🌿》價錢: $50/第一小時 $40/第二小時買蝦$144/斤 三個人消費$500(釣一小時再食蝦)🌞又係高妹帶你去玩啦!!!今次去左天水圍釣蝦🦐哈應該係chok蝦吧! 命中率勁高👍🏻我地三個人一個鐘釣左42隻🤣逃不過高妹既魔掌🖐🏻 釣完可以即場鹽燒🦐啲膏多到爆出嚟🌋 #天水圍釣蝦#打卡景點 #自家製柑桔蜜洛神花好滿意.............................👇🏻地址👇🏻.新界 流浮山 天月路 幸福山莊

《最鐘意郊外🌿》
價錢: $50/第一小時 $40/第二小時
買蝦$144/斤
三個人消費$500(釣一小時再食蝦)
#天水圍釣蝦
#打卡景點
#自家製柑桔蜜洛神花好滿意

.............................
👇🏻地址👇🏻.
新界 流浮山 天月路 幸福山莊
2018-05-29 3188 浏览
原來天水圍近流浮山有個bbq釣魚釣虾場,環境好靚好舒服,我地由下午4點開始玩到9點,天氣唔算好熱,夜晚仲有點清涼添!我地夾埋都釣到6、7條魚,最後揀左2條黎煮,雖然賣相麻麻,都幾鮮味,其他魚就放返去水塘。bbq的食物都好啱我口味,尤其豬扒好香同軟滑。雖然款式唔係太多,但好新鮮。我地都有釣蝦,食左一轉d男士話太好味,就向場主直接賣。可以直接燒,或者叫場主煮埋,有檸檬味和黑椒味。場內仲有好多遊戲設施,有彈珠仔、夾公仔、擲藍球,堆沙……小朋友都玩到唔肯走。

2018-05-06
庆祝纪念
生日
Happy Friday今日一家人約左係傍晚時份黎到天水圍既幸福山莊釣蝦5大1B連B車可能因為係星期五晚尚算閒日所以在場人數稀少,只有幾檯客人而我因為要返工所以就隨後趕上其實確實地址比較近天恆邨,如果想黎玩又唔熟路既朋友仔不妨係天恆邨搭的士入去,大概需要28-35既車費因為小妹遲來所以冇份釣蝦,但據說場內仲可以鈞魚不過呢個燒烤場入場費係大概$178魚獲蝦獲係要另計架!食物方面:牛丸、墨魚丸、廚師腸、脆皮腸、漢堡扒、燒賣、午餐肉、薄牛扒、豬扒、雞扒、方包、雞腎、南瓜、墨魚咀、雞中翼及全翼等等都係任食既但品質當然唔好抱太大期望啦不過不失另外蕃薯同粟米係需要買既其實燒烤場可以容許客人自攜場內冇既野燒蝦既時候我地加上左啲鹽去燒,令蝦更香,場內有提供少量調味料如果想好味啲可自攜少量海鹽或胡椒等提提大家場內並唔供應卷紙,係要買架!5蚊一卷閒日既晚黑黎到呢到,風景真為引人入勝好浪漫既佈置留意返個條係浮橋呀夜晚黎呢個真係打卡點呢度既環境非常舒服,都算係一個比教乾淨既燒烤場只係地理位置比較入
Happy Friday
今日一家人約左係傍晚時份黎到天水圍既幸福山莊釣蝦
5大1B連B車
可能因為係星期五晚尚算閒日所以在場人數稀少,只有幾檯客人
而我因為要返工所以就隨後趕上
因為小妹遲來所以冇份釣蝦,但據說場內仲可以鈞魚
不過呢個燒烤場入場費係大概$178
魚獲蝦獲係要另計架!

但品質當然唔好抱太大期望啦
不過不失
另外蕃薯同粟米係需要買既
其實燒烤場可以容許客人自攜場內冇既野

如果想好味啲可自攜少量海鹽或胡椒等
提提大家場內並唔供應卷紙,係要買架!5蚊一卷

閒日既晚黑黎到呢到,風景真為引人入勝
好浪漫既佈置
留意返個條係浮橋呀
夜晚黎呢個真係打卡點
呢度既環境非常舒服,都算係一個比教乾淨既燒烤場
只係地理位置比較入
2018-04-13
2017-10-24 2994 浏览
原本以為相信朋友推介的,也不會太差⋯⋯只可惜事實真相真的劣食,可一不可再!是咁的,我同老公兩個人想BBQ玩一天,朋友介紹天水圍這個場有得燒烤又玩釣魚釣蝦丶咁原來到左先知中伏丶樣樣都另外收費,連食品款式也真的少得可憐!而且可以完全百分百天然味道,除了雞翼有雞味丶腸有腸味丶丸有丸味丶茄子有茄子味丶瓜有瓜味…味道也不好食!就連蜜糖也清淡如水丶其他醬汁也是差到不行⋯真的無語😓所以如果真係為左BBQ嘅朋友,完全不用考慮了,性價比太差!這個場地環境一流,但地方太細,爐與爐之間也佔據不少通道位置,所以小朋友完全沒多餘空間跑跑跳跳,真的不適合一家大小到此消閒!另有魚塘可租用具釣魚,一個下午能成功釣到魚的人,眼見也真是沒幾個吧!亦有蝦池也可租用具一試,但添加活蝦的次數也不多!無聊可以玩一玩的,釣到幾多計錢買走!所以如果只是想玩而不想吃的,千萬要即時放生呀!
原本以為相信朋友推介的,也不會太差⋯⋯
只可惜事實真相真的劣食,可一不可再!
是咁的,我同老公兩個人想BBQ玩一天,
而且可以完全百分百天然味道,
除了雞翼有雞味丶腸有腸味丶丸有丸味丶
茄子有茄子味丶瓜有瓜味…味道也不好食!
就連蜜糖也清淡如水丶
其他醬汁也是差到不行⋯真的無語😓
所以如果真係為左BBQ嘅朋友,完全不用考慮了,性價比太差!
亦有蝦池也可租用具一試,但添加活蝦的次數也不多!
無聊可以玩一玩的,釣到幾多計錢買走!
所以如果只是想玩而不想吃的,千萬要即時放生呀!

🎉中秋節咁遠走入嚟,我哋一行10人,燒咗3個鐘,㖭咗2次食物,釣咗300蚊蝦🦐,一條魚🐟,工作人員行過嚟,無眼神接觸,只話夠鐘,你哋要交返個爐出嚟,咁我哋問加時係咪50蚊,佢話係,我哋就比咗50蚊佢,多謝同唔該一聲都無就走咗去🙄!態度好差,但開爐嘅肥哥哥態度好好,見佢一個人好辛苦!收錢都好混亂,比完錢之後,每次攞飲品都要張單,我哋10個人,都唔係同一時入場,每個攞飲品都要攞張單出去,都幾麻煩,張單又薄,真係唔得!😥
2017-09-28 1639 浏览
一直都想去試下釣蝦釣魚,但唔係好貴就係好遠。結果發現屋企附近都有,所以決定同朋友去試下。上網可以搵到點樣由天水圍去幸福山莊既方法,對於未去過既人黎講,其實都幾方便 不過如果有比較細個既小朋友,夜晚就可能會危險小小。當日同朋友大約6點幾7點出發,沿路一直都有街燈,但一邊馬路一邊草叢,而且比較靜,所以唔建議太夜去。行大約15分鐘就會行到,大門都好容易認。去到之後向右走,一直行去入。因為佢既收費處係中間,所以要穿過燒緊野食既人先會見到。當日因為時間太晏,所以我地淨係釣蝦同BBQ。成人每位178元,另外釣蝦既話要200元既按金。上網睇到釣蝦係包竿包餌,不過果日我地淨係拎到竿,無俾到餌。最後釣左11隻蝦,大約12兩,84元,呢個成績對於第一次黎講,都算滿意喇!釣完上黎之後要自己處理啲蝦,佢會有鹽同竹籤俾你自己整。

上網睇到釣蝦係包竿包餌,不過果日我地淨係拎到竿,無俾到餌。

2017-09-24
2017-06-25 1580 浏览
友人揾釣蝦節目,又唔想係市區,睇到介紹係天水圍站轉的士,10分鐘內到,約$40,幾個人share返都ok。咁就可以享受大自然樂。場地周圍都係樹林,感覺幾舒服。分燒烤場和釣魚場,釣加燒$178/位,唔夠4人再收開爐費$40,再加魚獲另計$112/斤,都幾多收費。假日黎有好多一家大細到訪,都好多蝦,仲有龍蝦仔係入面,呢個有D呃秤,唔小心釣到都入你數,工作人員嚴格監視,小心D釣。地都幾濕,小心冼到。釣完可以即燒,唔租爐,可以共燒。魚塘都有魚釣。其實蝦係幾有質素嘅,咁就一斤。十分生猛新鮮。洗完自己插竹簽,可以放入鹽內醃。自己爐燒,肉質非常彈牙爽口。其他正常燒烤食品都有,味道ok。可以自己整什菜鍋。

場地周圍都係樹林,感覺幾舒服。

釣完可以即燒,唔租爐,可以共燒。魚塘都有魚釣。

其實蝦係幾有質素嘅,咁就一斤。

十分生猛新鮮。

洗完自己插竹簽,可以放入鹽內醃。

自己爐燒,肉質非常彈牙爽口。

其他正常燒烤食品都有,味道ok。

可以自己整什菜鍋。
2017-05-29 3701 浏览
老友話想去郊外玩有趣d既活動咁我又怕好曬所以就擇左釣蝦 釣魚BBQ 呢個活動呢度釣蝦同BBQ 都可以係有完善既篷底下,唔駛怕曬,落雨都唔係問題既泊車有免費車位,先到先得咁梗係一般沙石地個d la,靚車就泊等度啦不過唔揸車就可能難d 入來啦😅冇篷既BBQ area 好似人造草地小朋友跑來跑去都好舒服浮動既釣魚排最得小朋友歡心當然你要自己睇實小朋友啦大家來釣魚 唔會有好高既欄嘛(話明釣魚,唔係兒童遊樂場嘛)不過似乎係高手先真係吊到大魚我地一行人釣到的都係細細條,釣到都放返落去釣蝦好好玩呀!!記得蝦獲係另計的 有人釣到停唔到手...隔離d人早過我地釣 好耐都冇一條我地釣得好快就2斤幾...最緊要係釣到條尾就冇咁易俾佢脫鉤呀, haha雖然唔係去過好多個室外BBQ場不過呢個場真係比好多個室外BBQ場干淨企理好多好多, 尤其係厠所好干淨野食種類唔錯仲有蔬菜類供應仲有小量調味料供應tim!飲品唔俾外帶,但係價錢唔會好似好多BBQ場咁屈你
老友話想去郊外玩有趣d既活動
咁我又怕好曬
所以就擇左釣蝦 釣魚BBQ 呢個活動

泊車有免費車位,先到先得
咁梗係一般沙石地個d la,靚車就泊等度啦
不過唔揸車就可能難d 入來啦😅

冇篷既BBQ area 好似人造草地
小朋友跑來跑去都好舒服

浮動既釣魚排最得小朋友歡心
當然你要自己睇實小朋友啦
大家來釣魚 唔會有好高既欄嘛(話明釣魚,唔係兒童遊樂場嘛)
不過似乎係高手先真係吊到大魚
我地一行人釣到的都係細細條,釣到都放返落去

釣蝦好好玩呀!!
記得蝦獲係另計的
有人釣到停唔到手...
隔離d人早過我地釣 好耐都冇一條
我地釣得好快就2斤幾...
最緊要係釣到條尾就冇咁易俾佢脫鉤呀, haha

雖然唔係去過好多個室外BBQ場

野食種類唔錯
仲有蔬菜類供應
仲有小量調味料供應tim!
飲品唔俾外帶,但係價錢唔會好似好多BBQ場咁屈你

2017-05-20
2017-04-15 991 浏览
D野食又無味,又小選擇,入場時職員有好多野都無講明,譬如野飲係包幾多,之後屋企人買左之支野飲叫佢扣quota,又補埋錢,到最後又話我地用多左quota, 又叫我地俾錢,完全吾知佢係點計,仲有好多野都吾識做,成16個人都係俾一個爐,要自己問佢先話俾多個爐,都吾知自己係到做乜,無下次!!!!差差差!
2017-03-01 1176 浏览
釣魚翁放假黎釣蝦!一早黎到無乜人!自己慢慢釣$50一個鐘,蝦獲另計錢!好似百幾蚊一斤釣完即燒!簡簡單單用鹽調味!雖然有啲貴,不過啲蝦好新鮮!唔錯幾好味!LEE度可以加錢BBQ,不過好似無乜料!所以就無試到!

釣魚翁放假黎釣蝦!
一早黎到無乜人!自己慢慢釣
$50一個鐘,蝦獲另計錢!好似百幾蚊一斤
釣完即燒!簡簡單單用鹽調味!
2016-12-22 2609 浏览
這個12月過得特別漫長特別苦,因為一個月前已經安排好這個月密密麻麻的行程,買好了不少兩大兩細的套票,再配合學校其他緊密的時間表,本應拍晒心口會有他的幫助和參與,可惜事與願違,人生無常!今天突然又要換手機,要將所有資料做Backup,所有照片看在眼裏一切也變成回憶。上個月我帶着幸福的心情來到這間幸福山莊遊玩,當日實在享受着家庭樂,並沒有拍太多照片,幸好還有幾張照片可以回憶著那天的歡樂。記得當日我們駕車用Google search幸福山莊,跟着Google Map一直駕車前往,看似複雜但其實簡單容易,由香港島早上11時出發,到達幸福山莊大約需要1小時。山莊內的左邊有一大個湖供客人釣魚,右邊上去一層可以釣蝦釣蟹,令我特別深刻的是洗手間異常清潔值得一讚。可能當天是平日中午的關係並沒有太多客人,可以令我們玩個痛快。價錢也算合理3小時BBQ平日成人$128小童6歲以下免費6-11歲$88,若果小朋友想玩釣蝦每小時$50,每支竿按金$200包竿餌包一飲品,釣到所有蝦也要購買當天我們釣了10隻大約$120,大約$12一隻也算合理。釣蝦場地寬大環境清潔景色怡人,雖然是郊外地方但也沒有很多蛇蛇鼠蚊,釣蝦也
釣蝦場地寬大環境清潔景色怡人,雖然是郊外地方但也沒有很多蛇蛇鼠蚊,釣蝦也不算太難,經過職員的提點我們也成功釣了10隻,收穫也十分豐富。
在小朋友釣蝦中途的時候,由於我太肚餓的關係我先開始BBQ,食物算是豐富,包括有雞全翼雞扒牛扒豬扒金沙骨魚蛋墨魚丸貢丸腸仔紅腸雞腎墨魚墨魚咀椰菜金菇菜和一些瓜類。我當天也燒了大約四盤食物,味道也算OK我們特別喜歡金沙骨,雞腎,墨魚咀和蔬菜類。
當然我們也可以把釣到的蝦即場燒熟來吃,場內職員會提供鹽來把它包好,讓我們吃起來的時候,味道更加新鮮蝦肉更加鮮甜可口。一邊BBQ一邊望着湖邊美麗的景色,感覺非常寫意,突然湖邊歡呼起來,原來有人釣到一條大鯇魚,我們也湊熱鬧走過去影相拍照留念。
不經不覺又到下午四時,又是時候駕車回香港區避開放工塞車,望着日落的山景,心裏不甘沉重下來,因為實在不知道何時再可以離開繁榮的都市,再郊遊一番放鬆心情了。