2024-12-07 117 浏览
位於觀塘工廈嘅台式餐廳,餐廳以木系為主調,寬敞舒適💁🏻‍♀️食物款式豐富,有台式便當、牛肉麵、特色小食同飲品等等。下午四點至九點提供自助區無限暢飲綠茶🍵冬瓜茶同冰水,而星期一至五午市惠顧便當會包一杯飲品,幾親民👍🏻🍴炸杏鮑菇($35)杏鮑菇炸到表面香脆,裏面爽口多汁💦以椒鹽調味,鹹鹹地幾香口~🍴古早味香腸滷肉便當($68)便當嘅份量都幾多,香腸肉質紮實,外皮爽脆 👄滷肉肥瘦均稱,層層相間,滷得幾入味🤤白飯軟硬適中,粒粒分明,撈汁一齊食,非常滿足😆🍴手撕巨無霸炸全雞($198)炸全雞星期一至五2:30後供應,而星期六日全日供應。全雞即叫即炸,所以要等一段時間,外皮炸到金黃酥脆👅表面食到椒鹽既鹹香,雞肉鮮嫩有肉汁💦而且入味~另外可以加$2配檸檬椒鹽或者芥末椒鹽,兩隻椒鹽我都加左,前者比較清新,後者帶少少攻鼻幾惹味👃🏻🍴快樂地瓜球($38)地瓜球細細粒,外皮煙靭軟糯😋分別包咗紫薯蓉同番薯蓉兩種餡料,甜而不膩👐🏻

🍴炸杏鮑菇($35)

🍴古早味香腸滷肉便當($68)

🍴手撕巨無霸炸全雞($198)

🍴快樂地瓜球($38)

今日係觀塘去咗間台灣風味餐廳,試咗佢哋嘅招牌菜: 巨無霸原隻炸雞,真係好驚豔!手撕巨無霸炸全雞一望到金黃色嘅外皮好吸引,咬落去外脆內嫩,肉質超級鮮嫩,真係勁juicy,滿滿肉汁流出。呢個生炸全雞每星期一至五2:30pm後供應,星期六日就全日都有,超級推薦!🌟 評分: 8.5/10阿嬤牌魯肉便當魯肉半肥瘦,味道濃郁,飯吸咗滷汁,食落去特別入味~ 再加上醃製嘅蛋,食落更豐富!🌟 評分: 7.5/10炸花枝丸炸花枝丸都唔可以錯過,外脆內Q彈,口感一流。🌟 評分: 7.5/10呢加午餐Menu仲送飲品,同埋每逢4-9點都有飲品自助,包括冬瓜茶、綠茶等,真係好抵!🎖️整體評分🎖️❤️ 味道: 7.5/10🧡 環境: 8/10💛 服務: 8.5/10💙 性價比: 8.5/10 📍 巷仔內 (觀塘)觀塘觀塘道436-446號觀塘工業中心4期1樓C室

🌟 評分: 8.5/10

阿嬤牌魯肉便當
🌟 評分: 7.5/10

炸花枝丸
炸花枝丸都唔可以錯過,外脆內Q彈,口感一流。
🌟 評分: 7.5/10

🎖️整體評分🎖️
❤️ 味道: 7.5/10
🧡 環境: 8/10
💛 服務: 8.5/10
💙 性價比: 8.5/10

📍 巷仔內 (觀塘)
  • 手撕巨無霸炸全雞
巷仔內觀塘觀塘道436-446號觀塘工業中心4期1樓C室經開觀塘,老友推介地道台灣菜,環境舒適氣氛好,食材新鮮,果然冇介紹錯。😽手撕巨大炸雞即叫即炸,炸油新鮮,外層香脆,雞肉肉汁豐富,新鮮嫩滑,連i雞皮都食埋。醃製得恰到好處,鹹度適中,吃到中段,可以加香濃的調味粉提升層次,必食!🤤巨無霸排骨便當排骨外層香脆,口感煙韌,肉汁豐富,份量十足,檸檬椒鹽好惹味。雞蛋香滑,粉絲爽口,飯底夠香,例湯鮮甜,配料有蘿蔔、粟米、杏鮑菇和雞腳,好味道!😻夜市花枝丸 爽口彈牙,鮮味十足。😃芥末椒鹽風味的炸物拼盤,有塔香鹽酥雞、馬告香腸、快樂地瓜球和炸杏鮑菇。新鮮即炸,香脆、爽口、煙韌,大滿足!😋佛手柑蘇打香濃的佛手柑,我追加了口感鬆軟的蘆薈,冰底夠凍,甜度適中,飲完好舒暢。😸問咗侍應妹妹,原來星期一至五兩點半開始有雞,星期六、日和公眾假期全日都有。四點至九點有飲品吧,任飲冬瓜茶和綠茶。😉巷仔內 環境舒適夠地道,食材新鮮,炸雞好食,蘇打好飲,侍應服務態度好,還會再來。😎🤘🏻
巷仔內

手撕巨大炸雞

巨無霸排骨便當

夜市花枝丸 爽口彈牙,鮮味十足。😃

佛手柑蘇打

2024-11-30
2024-12-04 160 浏览
觀塘工廈區不嬲都有好多台灣餐廳而呢間台灣餐廳真係由台灣人主理👍🏻而且交通非常方便,觀塘站D出口一出就到👏🏻而且夜晚嚟食飯仲有得餐飲任飲!值得一讚係有解渴嘅冬瓜茶👏🏻食物嘅份量亦都好大,性價比好高👍🏻 - 手撕巨無霸炸全雞(檸檬鹽):$200台灣鹽酥雞出名就係人都知,呢度仲有原隻炸雞!一上枱真係好震撼🫢因為岩岩炸起就上枱,記得俾隻雞攤一陣先撕開,鎖住返啲肉汁一撕開,啲肉汁爆曬出嚟!🤤有時啲炸雞會冇晒肉汁,但呢一隻就完全唔需要擔心😌隻雞本身都有調味,加埋檸檬鹽就更加惹味😋 - 古早味香腸魯肉飯:$68一碗飯有晒滷水蛋,兩條台灣腸,同埋帶點肥膏嘅魯肉,正👍🏻滷肉入口即溶,台灣腸外皮好脆,啖啖肉🤤 - 滷味拼盤:$48滷水拼盤有齊滷水雞翼、牛筋、蘿蔔、豬耳啱晒我呢啲有選擇困難症嘅人每樣嘢都滷得好入味,特別係雞翼🤤 味道:🤤🤤🤤🤤🤤/5性價比:🤤🤤🤤🤤🤤/5 巷仔內 (觀塘)觀塘觀塘道436-446號觀塘工業中心4期1樓C室
觀塘工廈區不嬲都有好多台灣餐廳
而呢間台灣餐廳真係由台灣人主理👍🏻
而且交通非常方便,觀塘站D出口一出就到👏🏻
而且夜晚嚟食飯仲有得餐飲任飲!
值得一讚係有解渴嘅冬瓜茶👏🏻
食物嘅份量亦都好大,性價比好高👍🏻

- 手撕巨無霸炸全雞(檸檬鹽):$200
台灣鹽酥雞出名就係人都知,
呢度仲有原隻炸雞!一上枱真係好震撼🫢
因為岩岩炸起就上枱,記得俾隻雞攤一陣先撕開,鎖住返啲肉汁
一撕開,啲肉汁爆曬出嚟!🤤
有時啲炸雞會冇晒肉汁,但呢一隻就完全唔需要擔心😌
隻雞本身都有調味,加埋檸檬鹽就更加惹味😋

- 古早味香腸魯肉飯:$68
一碗飯有晒滷水蛋,兩條台灣腸,同埋帶點肥膏嘅魯肉,正👍🏻
滷肉入口即溶,台灣腸外皮好脆,啖啖肉🤤

- 滷味拼盤:$48
滷水拼盤有齊滷水雞翼、牛筋、蘿蔔、豬耳
啱晒我呢啲有選擇困難症嘅人
每樣嘢都滷得好入味,特別係雞翼🤤

味道:🤤🤤🤤🤤🤤/5
性價比:🤤🤤🤤🤤🤤/5

巷仔內 (觀塘)
  • 古早味香腸魯肉飯
2024-12-03 194 浏览
巷仔內 地址: 觀塘觀塘道436-446號觀塘工業中心4期1樓C室電話: =====================工廈美食,要數的觀塘區最集中了,今天就來到一間由台灣人主理的餐廳手撕雞好正呀,炸到金黃香脆啖啖肉,同埋佢肉都很juicy 起司牛肉波,炸物很香口,加芝士更邪惡好食滷水麵有4個餸,雞中翼,甜不辣,豆腐同滷蛋,另一碗是台灣牛肉麵,湯底濃厚美味,很飽肚。 爭棒西木木兩色地瓜球炸到qq 彈彈好黏牙,微甜好好食
巷仔內

地址: 觀塘觀塘道436-446號觀塘工業中心4期1樓C室
電話:
=====================

手撕雞好正呀,炸到金黃香脆啖啖肉,同埋佢肉都很juicy

起司牛肉波,炸物很香口,加芝士更邪惡好食

兩色地瓜球炸到qq 彈彈好黏牙,微甜好好食
2024-12-03 121 浏览
話說本來買咗機票去台灣,點知颱風所以成行程取消。朋友即刻話介紹我去仔食吓啲地道台灣美食。餐廳環境舒適,設計簡約,店員十分有禮,熱心介紹佢哋嘅小食同飲品。由於係下午茶我哋唔算太餓,所以我哋叫咗:招牌炸雞半隻:即時炸起,皮脆肉嫩,搣落去仲有黃油滲出,真心超高質滷水拼盤:拼盤當中最欣賞蘿蔔同埋豬耳,蘿蔔香甜多汁,豬耳肉厚有口感炸杏鮑菇:出奇的多汁,仲有唔同嘅口味嘅粉粉可以揀,芥末味有新鮮感流淚糖心蛋:醃製過非常入味台南蝦卷:好味平時酒樓食嘅蝦卷,唔會乾身,蝦味重百香果梳打:偏酸,感覺開胃佛手柑梳打:微甜,感覺清新真係冇講錯,成個感覺就好似去咗一轉台灣夜市咁滿足

流淚糖心蛋:醃製過非常入味

台南蝦卷:好味平時酒樓食嘅蝦卷,唔會乾身,蝦味重

百香果梳打:偏酸,感覺開胃
佛手柑梳打:微甜,感覺清新

真係冇講錯,成個感覺就好似去咗一轉台灣夜市咁滿足

2024-11-29 95 浏览
**滷水豬耳**豬耳的口感滑嫩,滷水的香氣滲透每一寸肉質,讓人一口接一口。每咬一口,豬耳的脆感與滷汁的濃郁味道交織在一起,令人感受到獨特的口感層次。完美平衡了滷水的濃厚。**手撕炸雞**這道菜的外皮金黃酥脆,炸得恰到好處,內裡的雞肉鮮嫩多汁。手撕的方式讓每一口都充滿了肉的纖維感,讓人感受到香辣的刺激,令人欲罷不能。**犇三寶牛肉麵**牛肉麵的湯頭濃郁,經過長時間熬煮,散發出誘人的香氣。牛肉軟嫩入味,牛肚爽口與彈牙的麵條相得益彰,讓人感受到一種溫暖的滿足感。湯底的香氣與牛肉的鮮美交融。牛筋的軟滑得來有咬口

2024-10-16
2024-11-29 118 浏览
呢間台灣野好近地鐵站,D3出口一落去就係,位置黎講都幾方便。發現店員大部份都係台灣人,感覺好有親切感。晚市有免費無限暢飲,自己出去斟,有冬瓜茶同綠茶。呢到都係QR Code落單,online個餐牌原來有D新產品係原先餐牌冇架。見到有款係手撕巨無霸炸全雞,如果人少仲有半雞簡。原來炸雞呢款係平日2:30後就先有,不過星期六日就全日供應。手撕巨無霸炸全雞 (加芥末椒鹽)因為即炸關係,所以呢個要等一等。上台時有少少嚇親,因為份量好大! 而且係超級熱,大家可以攤一陣先食,唔係就會好辣 手! 最驚喜係隻雞係好juicy,基本上每撕開佢,D汁都一定會流出黎。所以肉係好嫩滑,每啖都有汁咁。加上雞皮用埋芥末椒鹽,原本就脆口既雞皮變得更加惹味。古早味香腸魯肉便當店員都有提供既呢款便當! 魯肉份量好多,而且調味岩岩好,撈飯食一流。魯肉肥瘦各半,令到油脂分佈平均,每啖都可以吃到油香但又唔膩。炸甜不辣呢個係我心目中台灣小食no.1 ,每次食台灣野都會叫! 呢到炸得好香脆,外面又有椒鹽,越食越上癮!

手撕巨無霸炸全雞 (加芥末椒鹽)

古早味香腸魯肉便當

炸甜不辣
2024-11-29 133 浏览
去咗「巷仔內」食晚餐,餐廳喺觀塘位置方便,環境舒適,裝潢簡單,適合家人朋友一齊去食飯而家4-9pm 仲可以任飲冬瓜茶同綠茶,超正🤩巷仔巨無霸排骨便當排骨真係超大份,外皮香脆,肉質軟嫩,配上白飯真係一流!每一口都令人感受到滿足感霸道總裁牛肉麵🍜牛肉煮得剛好,入味又嫩滑,麵條口感彈牙,湯底濃郁,好味手撕巨大炸半雞🍗炸雞外脆內嫩,雞皮金黃香脆,肉質鮮嫩,食落去一口接一口,正👍🏻 平日2:30pm後,同星期六日全日都可以食到炸物拼盤🍤拼盤裡面有地瓜球、杏鮑菇、九層塔鹽酥雞、香腸,每樣都香脆可口,適合同朋友分享流淚溏心蛋🍳流心蛋,蛋黃流出來的時候,真係令人心都融化。搭配飯或者麵,味道更加加分!下次會再嚟試其他菜式!👍✨

而家4-9pm 仲可以任飲冬瓜茶同綠茶,超正🤩

霸道總裁牛肉麵🍜
牛肉煮得剛好,入味又嫩滑,麵條口感彈牙,湯底濃郁,好味

手撕巨大炸半雞🍗

炸物拼盤🍤

流淚溏心蛋🍳

下次會再嚟試其他菜式!👍✨

2024-11-28 68 浏览
隱身於觀塘工業區的「巷仔內」,係一間主打台式風味嘅小店,雖然位置低調,但菜式卻叫人眼前一亮。手撕巨無霸炸全雞($198)今次用餐,由招牌手撕巨無霸炸全雞開始,外皮酥脆、肉質鮮嫩,香氣撲鼻,份量驚人,適合多人分享。值得注意嘅係,炸雞只在星期一至五 2:30pm之後或星期六/日全日供應。半筋半肉牛肉麵($85)另外我哋麵叫左兩款麵。半筋半肉牛肉麵是必試之選,湯底醇厚濃郁,牛筋軟糯而牛肉香嫩,與陽春麵的Q彈口感搭配得恰到好處,仲有半隻糖心蛋,綿上添花。滷味三選麵($63)而滷味三選麵算係台灣另一經典,我哋選擇左豬耳朵、百頁豆腐和雞中翼,滷汁味非常入味,陽春麵同時吸收左滷汁,顯香濃。滷味嘅味道真係驚喜。而店內於下午4點至9點提供免費冬瓜茶和綠茶無限暢飲,是解膩的好搭檔,尤其是食完炸雞同滷味之後,搭配一杯冰涼的冬瓜茶,清爽宜人。整體來說,「巷仔內」的台式風味地道又具誠意,無論是炸物、麵食定係滷味,都能滿足食客的味蕾。

手撕巨無霸炸全雞($198)

半筋半肉牛肉麵($85)

滷味三選麵($63)

2024-11-23
2024-11-27 49 浏览
觀塘人真幸福,可在巷仔內大快朵頤,巷仔內只要下午四時至九時在巷仔內用膳,飲料可無限暢飲,而且巷仔內均是台灣人料理,餐點頗有台灣當地風情,透過品味巷仔內的食物體味到正宗台味,想解饞的話快來巷仔內。滷味拼盤由豬耳、白蘿蔔、雞中翼、牛筋組成,全碗滷味拼盤滷色傳承台式滷味滋味,讓食客嚐到台灣滷味的饗宴。白蘿蔔滷至入味死鹹,完全沒渣滓,舀起白蘿蔔和魯肉飯吃,嚐出白蘿蔔的自然甜美和水份。豬耳厚切大份,略帶肥厚,大嚼一口豬耳,既有脆骨的脆度,也有細膩的膠原蛋白,無比銷魂,不會因為是豬皮而感到膩膩的。雞中翼經過長時間滷製,滷水滷到骨子裡,雞皮滑溜,雞肉軟嫩,給人味覺享受。牛筋透光透亮,滷得香醇,擁有軟彈骨膠原,入口即化。來到巷仔內,當然要一嚐手撕巨無霸炸全雞,周一至周五2時半才開始供應,周六及周日全日有售,所以今天不用等2時半開售即可下單,由於手撕巨無霸炸全雞是現點現炸,因此要耐心等待,我們先吃別的。魯肉飯是台菜的人氣招牌主食,巷仔內精選魯肉及特調醬汁滷煮,魯肉肥瘦恰到好處,肥肉滑嫩彈口,充斥膠質的柔順,以及瘦肉的醬肉香,滷汁、魯肉配上白飯堪稱白飯殺手。台灣的炸物小食一定會提到鹽酥雞,巷仔內鹽酥雞優秀
台灣的炸物小食一定會提到鹽酥雞,巷仔內鹽酥雞優秀的炸法成為食客的心頭好,鹽酥雞的薄薄炸粉炸至香酥,裡層的雞肉嫩香多汁,整顆鹽酥雞塞進嘴巴吃特別過癮,椒鹽鹹味使鹽酥雞更可口。
台南蝦捲這味絕對是小孩的最愛之一,台南蝦捲同樣是即炸有熱度,外層的腐皮炸得相當不錯,卡滋作響,酥薄而不油膩。台南蝦捲內餡豐盛,主要是蝦漿混合菜蔬,有著蝦的甜感,蝦香與檸檬椒鹽契合,整體風味有層次,一下子就秒殺嗑光。
許多人專程吃手撕巨無霸炸全雞,不愧是巷仔內人人必點的美食,香噴噴的手撕巨無霸炸全雞以薄粉包裹著整隻全雞,在炸熟的過程雞肉雞汁都緊緊地被鎖住,手撕時注意不要被雞汁燙到。
手撕巨無霸炸全雞毫不膩味,肉質鮮美,保留雞肉肉汁,超推薦配檸檬椒鹽,多醮點檸檬椒鹽味美又提味。一大份熱騰騰酥炸的手撕巨無霸炸全雞真的誘人,大口咬下手撕巨無霸炸全雞,空氣中都是濃郁雞肉香氣,口中皮脆肉嫩越嚼越香。
冰冰涼涼的古早味冬瓜茶甜香潤喉,冬瓜香在嘴中蔓延,吃手撕巨無霸炸全雞時來上一杯感覺最棒,古早味冬瓜茶順口好喝,就是那種一口就可以把大半杯喝掉的好喝。
桃香烏龍值得慢慢喝,絕對不是解渴用而已,這杯桃香烏龍甜度適中,有著桃的果香和烏龍的回甘,透過一口接一口可感受桃香烏龍的涼意,喜歡喝茶的人不可錯過桃香烏龍。
2024-11-27 78 浏览
朋友介紹呢間台灣餐廳,d野食唔錯,出面有飲品自助區,包括有冬瓜茶和綠茶,可以自由斟,2款飲品唔算太甜,有一款涷同一款熱,都幾貼心。手撕巨無霸炸全雞上枱熱辣辣,即叫即炸,隻雞都幾大隻,外皮炸到好鬆脆,炸漿一d都唔厚,手撕開d雞嘅時候,d雞汁流晒出黎,雞肉非常嫩滑,好正。巷仔招牌手工墨魚肉餅飯里魚肉餅真係好好味,炸到外皮有少少脆,入面涵料非常彈牙,有粒粒墨魚肉,半熟糖心蛋好正,仲有粉絲,幾好味。滷香犇三寶包括有牛筋,牛肚同牛腩,全部都滷得好入味,炆得好淋,好香滷水味,唔錯。

巷仔招牌手工墨魚肉餅飯

滷香犇三寶

早排喺社交平台見到有人推呢間炸全雞 睇到史努比流晒口水呀🤣今次終於都試到! 到底系咪真系咁正呢?🤪坐低scan完QR code見唔到有問咗店員 原來要佢哋幫手order~同埋平日要14:30之後要有 星期六日全日供應~史努比本身都唔知 好彩系晚市時間去🤣如果唔系就食唔到啦!🫣👍🏿手撕巨無霸炸全雞 $198第一次見炸全雞😳估唔到真系咁澎湃!🤣建議3-4個人share食 冇咁guilty🤣🤣撕開啲雞油雞汁即刻bit晒出嚟 但食落都依然好juicy🤭調味相比起其他菜式淡啲 不過個人覺得都夠味重口味嘅朋友都唔使擔心~佢有準備一兜類似孜然粉定唔知系椒鹽嘅調味粉肉質嫩滑! 尤其系髀肉真系超起起級滑🤤加上雞油嘅滋潤🤭真系好多汁好邪惡😛不過雞胸肉就爭咁啲稍稍偏鞋口 但可以接受雞背嗰啲位置都好滑😚Btw史努比就唔食雞皮嘅~爸爸👨🏻試咗話夠香脆 但要趁熱食 凍咗會變韌$198全雞出面食嚟講其實都幾抵食!🤭味道: 8/10性價比: 8/10👍🏿半筋半肉牛肉麵 $85可以揀陽春麵/米粉雖然平時史努比就鍾意食米粉多啲 但食台灣菜冇嚟由唔試下佢哋嘅陽春麵架!點知真系有驚喜😳😳麵條好有韌性! 非常之有𡁻口😝可以話系
早排喺社交平台見到有人推呢間炸全雞
睇到史努比流晒口水呀🤣
今次終於都試到! 到底系咪真系咁正呢?🤪
坐低scan完QR code見唔到有
問咗店員 原來要佢哋幫手order~
同埋平日要14:30之後要有 星期六日全日供應~
史努比本身都唔知 好彩系晚市時間去🤣
如果唔系就食唔到啦!🫣
👍🏿手撕巨無霸炸全雞 $198
第一次見炸全雞😳估唔到真系咁澎湃!🤣
建議3-4個人share食 冇咁guilty🤣🤣
撕開啲雞油雞汁即刻bit晒出嚟 但食落都依然好juicy🤭
調味相比起其他菜式淡啲 不過個人覺得都夠味
重口味嘅朋友都唔使擔心~
佢有準備一兜類似孜然粉定唔知系椒鹽嘅調味粉
肉質嫩滑! 尤其系髀肉
真系超起起級滑🤤
加上雞油嘅滋潤🤭真系好多汁好邪惡😛
不過雞胸肉就爭咁啲
稍稍偏鞋口 但可以接受
雞背嗰啲位置都好滑😚
Btw史努比就唔食雞皮嘅~
爸爸👨🏻試咗話夠香脆
但要趁熱食 凍咗會變韌
$198全雞出面食嚟講其實都幾抵食!🤭
味道: 8/10
👍🏿半筋半肉牛肉麵 $85
可以揀陽春麵/米粉
雖然平時史努比就鍾意食米粉多啲
但食台灣菜冇嚟由唔試下佢哋嘅陽春麵架!
點知真系有驚喜😳😳
麵條好有韌性! 非常之有𡁻口😝
可以話系暫時史努比食過最有咬口嘅陽春麵🤪
湯底濃味 帶微辛香
略嫌稍稍偏鹹🤏🏿但值得一讚嘅系唔會太油膩
牛展就切得比較薄 不過勝在件數多
建議疊埋一齊食 口感會好啲~
同埋食落都夠淋 算佢啦😂
牛筋炆到超級軟淋!
淋到真系入口即融🤣
史努比prefer膠質重啲有少少咬口嘅
但淋嘅都有淋嘅好食😋
味道: 8.5/10
👍🏿巷仔巨無霸排骨便當 $68
果然好巨😳份量超足
有成兩大塊排骨!
炸漿唔會太厚
食落微微香脆 唔算話好油膩👍🏿
排骨肥瘦適中 咬落去非常軟淋🥰
而且仲有汁添架!
冇用粉乸過龍 依然有肉感 仲好厚身!!
淋得嚟食到豬肉香 呢樣幾抵讚😚
味道: 8/10
*不設加一服務費*

呢間台灣菜系由台灣人主理架🤪
對於普通話勁差嘅史努比嚟講 同店員溝通真系有少少難度🥴
不過佢哋都好nice好有禮貌~
靠body language都冇大問題🤭
服務: 7.8/10
衛生: 7/10
抵食: 8/10
2024-11-24 105 浏览
今日我去咗一間位於觀塘工廈嘅台灣餐廳,呢間餐廳都有啲出名,真係好期待!我點咗幾樣嘢,包括手撕巨大炸半雞拌檸檬椒鹽、牛三寶台灣牛肉麵、古早香腸滷肉飯手撕巨大炸半雞手撕巨大炸雞要每天2:30pm後或星期六、日、公假期 全日供應,今次與朋友點了半隻即叫即炸,色澤金 黃、外脆內嫩,能充份鎖住肉汁,配檸檬椒鹽大讚,味道非常清新。檸檬香味唔會太強,剛好襯托出雞肉嘅鮮味,食落去唔會覺得油膩,反而有種清爽感,適合夏天食。牛三寶台灣牛肉麵,呢碗麵嘅牛肉真係夠味,燉得非常入味,肉質軟滑,啖啖都有牛肉香。湯底濃郁,帶有一點微辣,唔會過咸,反而有種深厚嘅層次感。麵條方面,彈牙嘅口感非常好,咬落去有咬勁,與牛肉一齊食,簡直係完美搭配。古早香腸滷肉飯就係另一個驚喜。滷肉飯上面舖住滿滿台式香腸,香腸嘅味道帶有一點煙燻香,滷肉醬汁醇厚,飯粒吸咗好多味道,食落去好有幸福感。飯質鬆軟,搭配滷肉同香腸,真係唔停口!飲品方面我選擇咗台灣檸檬尷冬瓜茶。呢杯冬瓜茶口感清甜,唔會太膩,透心涼之中又有點檸檬酸味😍夏天飲正好。冬瓜嘅清新味道令整杯茶更加爽口,係一個好嘅選擇。總結來講,呢間台灣餐廳嘅食物質素好高,每一道菜都好有水準。如果

手撕巨大炸半雞

總結來講,呢間台灣餐廳嘅食物質素好高,每一道菜都好有水準。如果你鍾意台灣美食,或者想嚐試唔同風味,可以考慮來呢度試一試!我下次一定會再嚟,因為仲有好多菜想試!
2024-11-24 71 浏览
呢間餐廳主打台灣菜,入面既職員都係台灣人好親切,呢度最近平時4點至9點後都有免費冬瓜茶同埋綠茶任飲,仲有客人覺得太甜可以加冰水,冬瓜茶好消暑清熱又好飲,食物方面:炸雞係每星期一至五下午2:30後先供應,想食炸雞要夜少少啦~呢度既炸雞有檸檬椒鹽同芥末椒鹽可以加$2就有,即叫即炸好新鮮,食落有黃油雞既香,肉質嫩滑又多汁好好味仲有手套提供唔驚整污糟對手好細心。排骨飯真係好大碗,排骨份量真係好勁量,咬落好厚肉又大塊勁勁勁抵食小編好鐘意呢塊排骨既份量好岩打卡。