2004-08-08 29 浏览
一心想試埋餘下既三款餃子, 兩口子去到叫左牛肉餃: 一般比較單純牛肉味.三鮮餃: 足料鮮味, 同之前所試既韭菜餃可一爭長短~煎白菜冬菇餃: 水準穩定, 皮脆菇香~菜肉雲吞: SIZE都好大, 幾近乒乓球咁, 菜肉都幾鬆軟, 而且有幾塊紫菜放面~湯底同上次一樣好輕清, 所以饀料味道都幾特出, 連2杯涷豆漿, 埋單$50~ 兩個人O既晚餐~ 平靚正~
一心想試埋餘下既三款餃子, 兩口子去到叫左

牛肉餃: 一般比較單純牛肉味.
三鮮餃: 足料鮮味, 同之前所試既韭菜餃可一爭長短~
煎白菜冬菇餃: 水準穩定, 皮脆菇香~

2004-08-04 20 浏览
一個人食lunch, 同事介紹去試下南北京水餃, 仲指明叫我試呢間. 去到睇左一輪菜牌, 都唔點咩好, 單係餃子都有五種而且半客都要五隻, 一個人要一次過試晒就真係有d難度. 所以隨便點左半客韭菜餃同半客煎白菜冬菇餃. 韭菜餃, 湯底同餃子味度十分輕清, 韭菜餃皮軟刃適中, 韭菜味好香~ 煎白菜冬菇餃, 外皮煎得好香脆, 中間冬菇味十分之香, 味道同輕清, 不過略嚴多油.地方唔大只有4-5台, 環境簡單整潔, 冷氣充足, 似係家庭式經營, 店主好有禮貌~ 下次會去試埋其他餃子.

1K
2004-02-07 5 浏览
和太座到高山劇場參觀元宵節燈會,可能時間太早(約20:00),場面泠清。便順到巧輿,點了擔擔麵(HK$16),酸辣麵(HK$16)和三鮮水餃(HK$19),結果祇有水餃有水準。 擔擔麵:麵太軟,用花生槳並不是用花生碎。酸辣麵:湯太少,像酸辣羹一樣,麵太軟沒口感。總括可說麵的賣相差。三鮮水餃:足料,好鮮味。(看住她包)最後太座還要買生餃子回家。北京是著名小食是水餃,並不是麵食。老板是北京人(是我十多年前在青衣一機械廠的舊同事,他被稱"小北京"),店內員工都是用極重"捲舌音"的普通話交談。既然如此,我們不應對他們的麵食要求太高。
擔擔麵:麵太軟,用花生槳並不是用花生碎。
酸辣麵:湯太少,像酸辣羹一樣,麵太軟沒口感。
總括可說麵的賣相差。
三鮮水餃:足料,好鮮味。(看住她包)
最後太座還要買生餃子回家。
北京是著名小食是水餃,並不是麵食。
唔好意思﹐睇真完來版頭相片係對的﹐<br />只係我個MON太細睇唔清....麻煩OPENRICE <br />刪去我第二個指出“相片為舊店”的comment。Thanks!
唔好意思﹐睇真完來版頭相片係對的﹐<br />
2003-12-28 10 浏览
另外﹐版頭相片係舊鋪(位於大街)﹐其實<br />已經搬左去橫街好耐﹐不過都係附近﹐<br />好容易找。
另外﹐版頭相片係舊鋪(位於大街)﹐其實<br />
已經搬左去橫街好耐﹐不過都係附近﹐<br />
好容易找。
2003-12-28 12 浏览
巧興麵食我從中學時期已經幫襯﹐即係話﹐已經經營超過10年﹐以現今香港飲食業的生存環境黎講﹐巧興都已經可以算係“老店”了。不過﹐自從數年前搬屋以後﹐已經較少幫趁﹐今日經過﹐店舖依舊﹐老闆不變﹐特別寫一篇食評作個紀錄。<br />巧興最出色的﹐除左食物以外﹐就係價錢。<br />$14一碗北方炸醬麵﹐麵質不差又可以揀粗幼﹐香港地裡面都可以話係罕見。$19 一碟上海粗炒﹐企企理理有位有冷氣坐得舒服的食店中﹐是否難尋﹖雖然粗炒味道只算一般﹐但亦係一句- 抵食﹗仲有﹐$9 有五隻炸韭菜餃﹐更加令人覺得出面$30 一客的日式煎餃(其實好多都係炸) 暴利。點解有食店可以賣$9 .<br />有五隻自家人手製作餃子而亦有店鋪煎(炸) 5 隻雪藏餃子可以賣$30﹖係時候反思一下<br />食物的價錢。不過﹐結論可能只係巧興賣得平。<br />煎餃子除左韭菜﹐仲有白菜﹐三鮮﹐牛肉餃等﹐<br />價錢各有不同﹐我覺得最抵食始終係韭菜餃。<br />如果嫌煎餃太多油亦可以叫湯餃﹐無記錯價錢係一樣
巧興最出色的﹐除左食物以外﹐就係價錢。<br />
食物的價錢。不過﹐結論可能只係巧興賣得平。<br />
煎餃子除左韭菜﹐仲有白菜﹐三鮮﹐牛肉餃等﹐<br />
價錢各有不同﹐我覺得最抵食始終係韭菜餃。<br />
如果嫌煎餃太多油亦可以叫湯餃﹐無記錯價錢係一樣﹐不過好似湯餃無半份一份之分﹐一叫就要叫一份。但其實湯餃都好受歡迎﹐不妨一試。<br />
天寒地凍叫一碗熱荳漿暖透心頭﹐代價亦只係$4(小)~$5(大)﹐不喜甜者亦可以吩咐唔落糖。<br />
我由從前到而家﹐入巧興食麵﹐九成九都係叫一碗炸醬幼麵及半份韭菜餃﹐加少少豆板醬已經係好美味的一餐﹐再黎一杯大荳漿﹐食到捧住個肚出黎都唔使$30﹐呢種消費真係同貴記有得揮!<br />
(印象中﹐巧興同貴記一樣﹐好多年無加過價了)<br />
身住土瓜灣﹐有巧興有貴記﹐都算係小小的福氣。
2002-12-06 35 浏览
係經朋友介紹,如果唔係平日一定唔會去。<br>呢到最好係有半份餃子order,可以食多幾款嘛。最正係煎餃,外皮入口香脆,加埋辣醬一齊食好好味。
係經朋友介紹,如果唔係平日一定唔會去。
2002-05-22 21 浏览
我唔敢睇小呢D地方風味小店, 尤其是新移民多的區域, 呢間餃子就唔差過蔡生food court個檔勒!排骨麵係用好香好林紅燒排骨, 餃子係北京食到味道, 餡有白菜冬菇豬肉, 素菜等幾種, 放湯同煎都好食, 一客廿蚊十隻, 加杯自製豆漿五蚊雞, 抵到笑!