2019-02-23 364 浏览
過年前的幾天實在太忙, 既要準備過年的東西, 也真的要清理一下家居。太忙自然沒有空煮飯, 買外賣就是最方便簡單。這天我倆都不想再吃茶餐廳, 便去買了幾個點心外賣。一大袋幾款點心又飯又飲品才不用一百元, 真是幾抵食。難怪唐記包點常常門口都是排着人。鳳爪排骨飯飯量不算多, 但打開時香味四溢。鳳爪調味不錯, 豉汁加微辣頗為惹味, 絶對可以媲美一般酒樓質素。而排骨肉質柔軟, 比想像中多。而我很欣賞有椰菜作陪菜, 平衡飲食。在酒樓吃蒸飯很容易遇到飯粒太淋太軟, 但這次即使買外賣回來也不會太軟, 口感不錯。身邊那位十分喜愛吃燒賣, 這兒的比較"實淨", 咬起來不會一舊粉的, 帶着濃濃的豚肉香, 燒賣皮也能保持軟硬適中, 加了辣椒豉油就很好吃了。香煎菜肉包先新推出的點心, 煎焗得表面金黃, 賣相十分漂亮。不但有外表, 也是有內涵的。菜多肉少, 比例和調味都掌握得好, 肥豬肉不多, 吃得更健康。而且亦煎得剛好, 即使外賣帶回家吃時包還是軟軟的, 咬下去時還有溫度, 亦有湯汁。好吃又便宜, 十分推介。 糯米雞看似不大, 但原來吃完真的幾飽。我覺得涵料不算少, 有冬菰蝦米等, 醬汁的味道也不會過咸。 而吃

糯米雞看似不大, 但原來吃完真的幾飽。我覺得涵料不算少, 有冬菰蝦米等, 醬汁的味道也不會過咸。 而吃每口糯米飯也能感受陣陣荷葉香。如果內裏是一件無骨雞肉而不是雞翼一隻就會吃得更方便。

平時我多是在這兒買早餐食個蒸包, 現在又多一個平平地吃點心和吃快飯的選擇。
午餐
上次就同友人係「唐記包點」快速地解決晚餐,今次去左同樣係「唐記包點」旗下既「巧手製作」,老媽子趕唔切煮飯,叫我買啲野返去做今晚晚餐,舖飲茶癮興起,咁就不如去最方便既「唐記包點」買點心返去,九龍灣近淘大呢間都屬「唐記包點」,本身最想買佢既腸粉試下,點知呢間分店仲未有。外賣店內外其實格局同「唐記包點」係一模一樣,只係餐牌上有少少分別,多左腸粉,可惜仲係「即將推出」。食物選擇黑麻蓉包 $7.5/個除左香芋包,我第二至愛就係黑麻蓉包,啲餡多到,每啖有沙沙蓉蓉既黑芝麻口感,又唔太甜,不過我成日覺得佢整到流心仲正!蕃薯包 $7.5/個冇紫薯包就食黃蕃薯包,唔會加好多糖,所以唔會好甜,十分飽肚。香煎蔥油餅 $5.5/個上次食左香煎蔬菜香茹包,覺得麻麻地,就試下冇餡既香煎蔥油餅,都係一般般,唔夠香口,始終蒸包出色好多。糯米雞 $25老媽子至愛,飲茶點少得食糯米雞,係屋企食都要食返個糯米雞,夠哂大隻!入面有冬茹、雞翼、叉燒、咸蛋黃,十分足料,而且調味夠,雞翼夠稔。咸魚肉餅飯 $25豉油另上,肉餅其實都幾大塊同厚身,唔乾身,比起上次食既鳳爪排骨飯好食。皮蛋瘦肉粥 $16呢個就老爸至愛,佢唔係平時食既碎皮蛋

外賣店內外

食物選擇

黑麻蓉包 $7.5/個

蕃薯包 $7.5/個
蕃薯包 ($7.5)
蕃薯包 ($7.5)

香煎蔥油餅 $5.5/個
香煎蔥油餅 ($5.5)

糯米雞 $25

咸魚肉餅飯 $25
咸魚肉餅飯
咸魚肉餅飯

皮蛋瘦肉粥 $16
皮蛋瘦肉粥

呢個就老爸至愛,佢唔係平時食既碎皮蛋,而係半隻皮蛋放上粥上面,反而令我呢個唔食皮蛋既飲都可以食到佢個瘦肉粥底,以外賣店黎講,都算煮得濃稠,正正常常。

估唔到自己中意食「唐記包點」中意到寫左2次食評,依家大部分地鐵站都有真係感覺十分好~~
2019-02-21
外卖自取
2019-02-06 127 浏览
想去飲茶,但係得兩個人,又要等位,又要茶錢,不如買啲點心返屋企食仲簡單~ 所以就去試吓「巧手製作」~ 我哋叫咗個蒸飯、糯米雞同埋一啲點心~ 兩個人食到好飽都唔使$100~鹹魚肉餅飯$25肉餅都幾鬆軟,豉油有點鹹,可以叫小汁~糯米雞$25好大件,幾抵食,都幾多餡料,有一隻雞翼喺裏面~古法馬拉糕$7.5鬆軟好味,甜度適中~燒賣$17有四粒,口感同味道都唔錯~香煎牛肉包、香煎菜肉包、叉燒包、香煎蔬菜香菇包幾款嘅味道都唔錯,餡料都算多,個人覺得香煎牛肉包最好味~

鹹魚肉餅飯$25
肉餅都幾鬆軟,豉油有點鹹,可以叫小汁~

糯米雞$25
好大件,幾抵食,都幾多餡料,有一隻雞翼喺裏面~

古法馬拉糕$7.5
鬆軟好味,甜度適中~

燒賣$17
有四粒,口感同味道都唔錯~

香煎牛肉包、香煎菜肉包、叉燒包、香煎蔬菜香菇包
幾款嘅味道都唔錯,餡料都算多,個人覺得香煎牛肉包最好味~
2019-02-05 98 浏览
今日無煮飯但係又唔想係街食🙈🙈所以就喺巧手製作買啲嘢返去做晚餐😝😝總共買咗一個奶皇包,一個香芋包,一隻糯米雞,一個梅菜蒸肉餅飯,再加多兩支豆漿,埋單都係$80左右,都幾抵食。香芋包因為係新鮮出爐嘅,所以要等5分鐘左右,包好軟熟,入面嘅芋蓉超香,熱辣辣,忍唔住未返到屋企就已經食哂haha🤣🤣🤣奶皇包同樣好軟熟😍😍 奶黃醬好滑😋 好滿足呀!!糯米雞🐔🐔糯米雞好足料有雞肉有叉燒有咸蛋,仲有原隻雞翼!!! 我食一隻已經夠頂一餐😁 梅菜蒸肉餅飯🐷🐷梅菜蒸肉餅飯都好好味肉餅唔會太鹹鹹亦唔會太乾身黑/白豆漿豆漿本身已經係少甜都幾健康😍😍😍如果唔想煮飯又要解決晚餐,嚟呢度買嘢食,真係不失為一個好選擇,又平又好食!👍🏻👍🏻👍🏻

奶皇包同樣好軟熟😍😍 奶黃醬好滑😋 好滿足呀!!

糯米雞🐔🐔

梅菜蒸肉餅飯🐷🐷
梅菜蒸肉餅飯都好好味肉餅唔會太鹹鹹亦唔會太乾身

黑/白豆漿
豆漿本身已經係少甜都幾健康😍😍😍

2019-02-05
2018-11-19 286 浏览
{{ 巧手製作 }} 中式蒸飯包點專門店。說到底。原來也屬於{{ 唐記包點 }} 集團。今天foodamin經過巧手製作。看見他們新推出了黑芝麻麻蓉包。買下一個作早餐。翻到麵包的背面。看到印著唐記包點的餅紙才發現原來這家也是唐記出品呢。說回黑麻蓉包。麵包軟綿綿而且熱呼呼。烏率率的麻蓉餡料份量亦相當多。芝麻味道非常濃郁。整體口感和味道是不俗的。只是略嫌甜度稍為高了一點。吃罷半個後有點膩口的感覺。還是首選他們香甜而不膩的香芋包。

2018-08-25 781 浏览
最近系屋企樓下開左間點心蒸飯的外賣店,沒有堂食。因為貪方便,而且價錢平宜又新鮮,而家每天必買蒸包作早餐,我試個叉燒包,榨菜包,菜浦包,菜肉包等等,餡料新鮮多汁熱騰騰,各有特色。因本人是無飯煮婦,此店的蒸飯最啱我呢d懶人作晚餐。介紹一下蒸飯有北菇蒸雞,鳳爪排骨,鹹魚肉餅,章魚肉餅等等。喜歡佢飯量唔多少油少鹽,多菜,夠晒健康。除了包點還有其他點心,例如糯米雞,好渣排骨,燒賣,雞扎等等。稍後還回推出餃子類食品,有白菜豬肉,韭菜豬肉,椰菜木耳豬肉等。睇相都已經好吸引。一定會試下。
外卖自取
2018-08-08 518 浏览
上個星期新開咗間外賣點心喺淘大附近!作為一個新屎坑😎你懂的......🤤仲要位置極方便👍🏻每日返工放工必經👍🏻👍🏻但留意返!留意返!留意返!試過放工8點左右去買幾乎冇乜得揀!包類得返甜包為主點心蒸飯類亦冇乜得揀!好啦!正題!作為一個包怪😎今日試咗“香煎韮菜包”同“葱油餅”葱油餅 麻麻地!葱味唔夠!搞到個包冇乜味!喇~重點!雖然佢叫餅,但個口感係中式包嚟㗎吓!香煎韮菜包 好食👍🏻韮菜味濃👍🏻少肉多韮菜(我最愛!😋)
上個星期新開咗間外賣點心喺淘大附近!
作為一個新屎坑😎你懂的......🤤
仲要位置極方便👍🏻每日返工放工必經👍🏻👍🏻

但留意返!留意返!留意返!

試過放工8點左右去買幾乎冇乜得揀!
包類得返甜包為主點心蒸飯類亦冇乜得揀!

好啦!正題!
作為一個包怪😎
今日試咗“香煎韮菜包”
同“葱油餅”

葱油餅 麻麻地!
葱味唔夠!搞到個包冇乜味!
喇~重點!雖然佢叫餅,但個口感係中式包嚟㗎吓!

香煎韮菜包 好食👍🏻
韮菜味濃👍🏻少肉多韮菜(我最愛!😋)