2019-07-03 1024 浏览
尋日收工,去左巧手製作望下今日有咩特價蒸飯食,見到今日的特價蒸飯係北菇蒸雞飯,所以就買一個啦。呢家巧手每日推出一款特價蒸食真係好抵,16蚊一個,而且日日不同款,所以要食自己鍾意的,真係要碰運氣,而以我目測,多數都係排骨和肉餅佔大多數,蒸雞都比較少。佢地的北菇蒸雞飯,菇就只係得一兩粒,而雞件就大約4-5舊,但係啲雞都幾滑,而且有少少薑絲一齊蒸,都幾惹味,冬菇都好入味,可惜得太少,而且飯都有吸到雞味,16蚊嚟講算超班。我除左買左個蒸飯之外,仲叫左一個葱油餅食,佢表面有芝麻,加上煎到表面脆脆地,所以味都幾香口,幾好食。

2019-06-29 452 浏览
平時我就鍾意同朋友去茶樓飲茶嘅,但係阿爸阿媽呢就唔鍾意去茶樓飲茶,咁見到屋企附近有間專做外賣嘅盅頭飯同點心舖頭,就諗住去試吓啦!飯到好多款式嘅,但好明顯鳳爪排骨飯先係王道啦,所以就叫左佢啦之後仲買咗啲蒸包、皺皮腸粉同少少點心!攞到返屋企都仲係熱嘅,真係唔錯,鳳爪排骨飯啲餸好足料,味道都唔錯!皺皮腸粉我就要咗叉燒餡,個腸粉好滑質感唔錯!點心呢就叫咗3樣,有鮮竹卷、鵪鶉蛋燒賣同豉椒牛肚,味道都唔錯尤其係鵪鶉蛋燒賣!真係喺屋企都食到去茶樓飲茶嘅感覺,好正!

鳳爪排骨飯

皺皮腸粉我就要咗叉燒餡,個腸粉好滑質感唔錯!
皺皮腸粉

點心呢就叫咗3樣,有鮮竹卷
鮮竹卷
、鵪鶉蛋燒賣
鵪鶉蛋燒賣
同豉椒牛肚
豉椒牛肚
,味道都唔錯尤其係鵪鶉蛋燒賣!

真係喺屋企都食到去茶樓飲茶嘅感覺,好正!
2019-06-23
午餐
鵪鶉蛋燒賣
2019-06-29 303 浏览
Even it is cheap. The foods taste good so attracted residents nearby. This shop is in podiumOkay what to eat today? I wanna try new things. eat炸菜豬肉 bun little spicy ,包甜甜地雞包有些椰菜,面有黑芝麻,好香鬆軟,蒸得好夠熱,出品拍得住菜樓,but the price is only 3/1 ,amazing chained store
2019-06-25 306 浏览
巧手製作 📍黃大仙竹園道15號竹園南邨竹園商場地下S002號舖(部份)Kay Gor 今日同媽媽去竹園買菜,途經竹園廣場順便買早午飯回家食,見有間蒸包點店 - 巧手製作中午時分都幾大排長龍都幾多選擇有套餐又有點心腸粉食鳳爪排骨飯飯分量都幾大,足料阿叉燒腸手工製腸粉,叉燒多而粉皮又夠簿,食落口唔錯凍包另外叫左奶皇包,蕃薯包,蔬菜香菇包,連容包因為係聽日食既關係,凍包可以保持左包既最好狀態Kay Gor 推介 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻備注👍🏻5粒代表最推介———
巧手製作

見有間蒸包點店 - 巧手製作
中午時分都幾大排長龍
都幾多選擇有套餐又有點心腸粉食

鳳爪排骨飯
飯分量都幾大,足料阿

叉燒腸
手工製腸粉,叉燒多而粉皮又夠簿,食落口唔錯

凍包
另外叫左奶皇包,蕃薯包,蔬菜香菇包,連容包
因為係聽日食既關係,凍包可以保持左包既最好狀態

Kay Gor 推介 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
備注👍🏻5粒代表最推介
———
2019-05-25 263 浏览
北菇雞飯🐔$16翡翠鮮蝦腸🦐$19有留意開我都知😎最近患上腸粉症😂一見到就會走去買嚟食🙈咁啱響黃大仙喱頭🧐首先見到個雞飯優惠😮然後再留意到個腸粉😂就咁就買左😉蝦腸D蝦都算多👍起碼有6至7隻☺️味道不過不失😉雞飯就一般般🤣
北菇雞飯🐔$16

起碼有6至7隻☺️
味道不過不失😉
雞飯就一般般🤣
2019-03-23 201 浏览
星期六中午去买巧手的蒸饭当lunch,因为家人食过几次话好食,推荐我去食。每日的优惠蒸饭都唔同,星期六就是北姑蒸鸡饭,18蚊,但系我唔系几钟意,所以就用原价22蚊买咗章鱼肉饼饭。章鱼肉饼有手掌size,都几厚,够送饭食,仲有椰菜俾,适合我呢D钟意食菜的人,饭量不算太多,我一个女生食就刚刚好,不会太饱不会饿,但系男士食就可能麻麻地啦😝(都有可能我胃大)唯一不好的就是蒸饭果然都系太多油啦,食到最尾发现成盒都系油😭🙃我竟然食咗甘多油,所以减肥人士最好唔好食太多次,健康系健康,但是蒸饭都系多油的🌚最后再吹下,呢间的员工手脚都系有D慢,朝早同中午多人的时候,搞掂一个人的order起码要等三分钟,如果你前面多人,甘就可能要等成十几分钟啦,希望可以加多D员工啦
  • 章鱼肉饼饭
2019-03-05 187 浏览
今日同媽媽去竹園探完親戚,途經竹園廣場想買個午飯回家食,見有間包點店 - 巧手製作,撞正中午時分,大排長龍。見佢有套餐、又有腸粉食,於是試一試。是日用餐:巧味一人套餐($37)套餐基本有一份蒸飯+點心+烏龍茶,飲品可以另加錢換其他飲品。 我地叫左鳳爪排骨飯,點心則叫左燒賣。飯分量都幾大,一個外賣飯盒size咁大,飯及肉比較5050,完美比例。另+$9叫左一枝芝麻黑漿,芝麻都香濃。叉燒腸粉($19)主打手工腸粉,叉燒分量好多,而粉皮又夠簿。蒸包-叉燒包 榨茶肉包 馬拉榚一個包$6.5,買三個好似只要$15定$16。好抵食,包size大大個,有餡料的包,分量亦都5050。

是日用餐:

巧味一人套餐($37)

另+$9叫左一枝芝麻黑漿,芝麻都香濃。

叉燒腸粉($19)
主打手工腸粉,叉燒分量好多,而粉皮又夠簿。

蒸包-叉燒包 榨茶肉包 馬拉榚
馬拉榚
榨菜肉包
午餐
馬拉榚
榨菜肉包
2019-03-04 143 浏览
巧手製作位於竹園邨商場, 小店不大主要是以外賣為主。 由於我放工放得夜,街市又收得早, 巧手製作就成為我晚餐的選擇。最喜歡這裏的蒸飯點心套餐, 二人套餐 連兩盒烏龍茶只需要72元, 平均每人三十多塊,此價 其他地方難求哦。北菇蒸雞飯, 雖然冬菇只得一隻 ,但雞件夠多, 而且醃得不會太鹹, 白飯大盒肯定夠飽肚 ,最重要係會額外加多少少椰菜, 確保有足夠的纖維。豉椒排骨飯, 豉椒排骨非常多, 最重要係排骨不算太肥, 有肉可吃呢!雞扎材料非常扎實, 有雞有腐竹有豬皮, 跟酒樓的可以媲美, 沒有偷工減料。燒賣杞子燒賣, 最欣賞係豬肉燒賣不算太多肥肉, 追求健康人士可以吃呢。另外我們還叫了皮蛋瘦肉粥, 粥底軟綿, 而且瘦肉和皮蛋的份量也很多, 還跟腐竹一起煲呢! 粥底比得上跟粥店的一樣呀最後還叫了三個蒸包第二天做早餐糯米卷 皮薄料多實在, 糯米飯蒸得不過火, 不會太淋還有陣陣臘肉味呢香菇雞包 雞肉大大件, 其實食一個包就已經好飽了叉燒包, 叉燒味道美, 感覺跟與酒樓吃的一樣哦!

北菇蒸雞飯,
北菇蒸雞飯

雖然冬菇只得一隻 ,但雞件夠多, 而且醃得不會太鹹,
北菇蒸雞飯

白飯大盒肯定夠飽肚 ,
北菇蒸雞飯

最重要係會額外加多少少椰菜, 確保有足夠的纖維。
豉椒排骨飯,

豉椒排骨非常多,
豉椒排骨飯

最重要係排骨不算太肥, 有肉可吃呢!

材料非常扎實,

有雞有腐竹有豬皮,
雞扎

跟酒樓的可以媲美, 沒有偷工減料。

杞子燒賣,
燒賣

最欣賞係豬肉燒賣不算太多肥肉, 追求健康人士可以吃呢。

另外我們還叫了皮蛋瘦肉粥,

粥底軟綿,
皮蛋瘦肉粥

而且瘦肉和皮蛋的份量也很多,

還跟腐竹一起煲呢! 粥底比得上跟粥店的一樣呀

最後還叫了三個蒸包第二天做早餐
糯米卷

香菇雞包

香菇雞包 雞肉大大件,

其實食一個包就已經好飽了
叉燒包

叉燒包, 叉燒味道美,
叉燒包

感覺跟與酒樓吃的一樣哦!
糯米卷
2019-02-19 161 浏览
今日又返竹園探屋企人,上次已經食過幾間新鋪頭都覺得幾好食,今次就試吓呢間啦!行過都見到好多熱辣辣嘅點心,蒸包,睇見都流口水!今次就決定買啲打包上屋企食!都幾多人排隊,不過都好快手!全部野都係熱辣辣!鮮蝦腸粉:有九隻蝦咁多,用了一d都唔馬虎! 而且腸粉都好滑!拎到返屋企嘅時候可能都係凍左少少,不過仍然有點暖,蝦夠爽排骨飯:排骨真係夠多,食晒啲飯都仲有餸淨!夠林夠入味北菇滑雞飯:雞夠滑,啖啖肉!香菇夠林,真係想拍多幾碗飯!鹹蛋肉餅飯:大大隻鹹蛋黃,鹹蛋又咸又香!肉餅份量都十足,仲有馬蹄添,夠晒口感整體上三個飯好抵食又平,而且味道也不錯之後我哋仲買咗三個大包!成隻手咁大架!每一個餡料亦都非常之飽滿,食完個飯,將個包蒸熱少少食得!叉燒包:肥瘦肉比例均勻,叉燒味也很不錯豬肉包:係我最鍾意嘅肥肉多瘦肉小嘅大包,非常之香甜嘅豬肉雞包:真係餡仲多過啲包,不過個包10分鬆軟!他們價錢平好多比一般酒樓或者食肆,但係質素一啲都唔馬虎亦都真材實料!值得支持
行過都見到好多熱辣辣嘅點心,蒸包,睇見都流口水!

排骨飯:排骨真係夠多,食晒啲飯都仲有餸淨!夠林夠入味
北菇滑雞飯:雞夠滑,啖啖肉!香菇夠林,真係想拍多幾碗飯!
整體上三個飯好抵食又平,而且味道也不錯

之後我哋仲買咗三個大包!成隻手咁大架!
每一個餡料亦都非常之飽滿,食完個飯,將個包蒸熱少少食得!

叉燒包:肥瘦肉比例均勻,叉燒味也很不錯

豬肉包:係我最鍾意嘅肥肉多瘦肉小嘅大包,非常之香甜嘅豬肉

雞包:真係餡仲多過啲包,不過個包10分鬆軟!

2018-11-08 292 浏览
其實我一直有D好奇其實巧手製作同唐X包點係咪有D關係賣埋D嘢咁似經過見到又出左新嘢黑芝麻麻蓉包就決定要試下!!拎到上手係熱辣辣天氣開始轉涼對熱熱既中式包既慾望直線上升!!!佢成個包好濃味D醬係杰達達既FEEL好結實!!!好足料既感覺同其他包一樣都係$7.5佢既甜度我認為岩岩好本身都算係較重口味人士呢個濃度我好滿意~~~~
其實我一直有D好奇其實巧手製作同唐X包點
係咪有D關係
賣埋D嘢咁似
經過見到又出左新嘢
黑芝麻麻蓉包
就決定要試下!!

拎到上手係熱辣辣
天氣開始轉涼
對熱熱既中式包既慾望直線上升!!!
佢成個包好濃味
D醬係杰達達既FEEL
好結實!!!好足料既感覺
同其他包一樣都係$7.5
佢既甜度我認為岩岩好
本身都算係較重口味人士
呢個濃度我好滿意~~~~
2018-11-08
外卖自取
你D腸粉皺㗎 冇捲嘅 點食呀!話說我一直食開嘅腸粉 都係一碌碌捲起的當我見到佢好似求其鏟埋一堆時即時黑人問號 原來呢種做法來自潮洲亦有一種說法是來自台山 係國內好普遍通常佢地會加蛋 或者加些肉碎由於唔用捲咁多工夫所以可以即蒸即食 新鮮熱騰騰 好好味呢度腸粉食起來煙煙韌韌 唔糊口厚度適中 夾得起一件件 唔會一夾就散晒 蝦米好香好多 伴上鼓油同蔥花 一口一件 令人欲罷不能就咁樣好快就清了一盒另重試了燒賣同雞扎份量都幾足 大大粒燒賣 好飽滿味道唔錯 雞扎正常 未見驚喜佢重有好多分店 唔知係未間間都咁正呢
你D腸粉皺㗎 冇捲嘅 點食呀!
話說我一直食開嘅腸粉 都係一碌碌捲起的

佢重有好多分店 唔知係未間間都咁正呢
2018-10-20
  • 蝦米腸粉
2018-09-11 306 浏览
本身淨係識2間外賣點心店,因為係好多港鐵站附近都會見到,呢間巧手製作係比較少見到,但屋企附近有一間,所以今次就試下喇。同一般外賣點心店差唔多,巧手製作都係有蒸飯,中式包同埋少量點心。但除此之外,佢仲有一樣我好少接觸嘅新野叫肉夾饃🥙,今次點左個日式牛肉肉夾饃。肉夾饃整好之後會放係一個唔會漏汁嘅紙袋入面,紙袋唔會封口,避免有倒汗水整到個肉夾饃淋哂唔好味。一打開見到個肉夾饃已經好足料,好多汁,賣相已經好令人想食佢巧手製作嘅肉夾饃外面個包嘅味道其實係好似平時食嘅蒸曼頭咁,日式牛肉有少少黑椒味,牛肉汁好濃好夠味,但唔會覺得好咸。配上生菜同洋蔥,整個感覺就好似食緊中式burger咁。而且牛肉份量好多,肉質偏滑,午餐食一個已經夠哂飽!肉夾饃仲有其他口味架,下次好想試埋其他呢個包性價比好高呀

一打開見到個肉夾饃已經好足料,好多汁,賣相已經好令人想食佢
日式牛肉肉夾饃

肉夾饃仲有其他口味架,下次好想試埋其他
呢個包性價比好高呀
2018-09-10