2023-12-24 9 浏览
又到周末,不用上班,是日寒冷天氣警告,最佳節目就是躲在被窩保暖,不理世事......忽然間,陽光入房兼被拍打弄醒,原來已是11點多,老婆下令要起床及外出用饍。梳洗後,老婆建議吃雞煲保暖,我們就決定去大圍試下川味雞烤魚大王這店子,從大圍站的圍方商場出發,再走出八爪魚天橋,步行約3分鐘就到隆享邨商場~川味雞烤魚大王。我們點了一隻雞選椰子湯底($328),再配木耳、腩片及米線。店員先把弄好的湯底(內有椰青水、椰子片、紅棗、南北杏和杞子等)連煲上,然後開爐待滾,跟着兩碟嫩滑黃油雞斬半呈上。原先我已在調味區取了豉油等配料,打算與滾熟雞件一起享用,但由於雞件經椰子湯底滾熟後已帶有椰子香味,不用任何配料正好品嚐雞肉鮮甜味美。我們把米線及木耳等一併下煲,一碗碗配料十足的椰子滑雞湯米線在寒冬下,除了能暖身果腹外,更帶有養身滋補效果。

椰子雞煲(全隻)
椰子雞煲(全隻)
2023-12-18 16 浏览
今日一早同女友去左大圍,晏晝決定係附近食,OpenRice 附近見到呢間食烤魚,見好耐冇食就試下,餐廳唔難搵,因為去到已經差唔多3點,所以入面冇乜客,我哋叫左bb辣既烤魽魚(特大),要剁椒口味,加闊薯粉、萵苣、同黑毛猪肉片。個烤魚等左大約10分鐘左右就上枱,條魚已經炸到8、9成熟,所以只要開火滾一陣就基本食得,我當然迫不及待食左啲魚既邊位,好香口,炸得好脆,魚味都唔錯👍🏼, 平時食都係會叫鱸魚,今次第一次試魽魚,比想像中唔錯,魚都算大條,肉質都算鮮甜,又係得大骨,可以放心食,剁椒味都幾香,bb辣對我黎講啱啱好,整體唔錯,真心可一試😋 追加既闊薯粉、萵筍、同黑毛猪肉片就正常發揮,黑毛豬都算唔錯,西班牙豬係唔同啲,肉味濃郁,有咬口,如果份量多啲就更好。唯一美中不足,係個萵苣切得太大粒,搞到要煮勁耐,如果係切片或者切條就更貼心。

2023-11-26
  • 麻辣魽魚
2023-12-18 17 浏览
#大圍美食 人氣熱店🔥烤魚大王🐟辣得過癮🌶️好好食😋放假去咗圍方行下街🤣朋友介紹食烤魚天橋行過去都好近👍🏻好方便🔻剁椒海鱸魚魚肉嫩滑夠新鮮✨好好食🌶️指天椒辣得過癮🔥好惹味配料選擇非常多👍🏻必食推介⭐韭菜餃💚粒粒都漲卜卜餡料豐富😍墨魚滑🦐蝦滑好彈牙🙆🏻‍♀️大大杯凍檸茶好抵飲‼️坐位闊落好整潔老闆和伙記都好親切💖會同食客傾下計原來荃灣都有分店呢間好好食下次想再去食呢😋😋😋
#大圍美食 人氣熱店🔥烤魚大王🐟

呢間好好食
下次想再去食呢😋😋😋
用餐时段
2023-12-09 8 浏览
天氣涼浸浸.想打邊爐又怕太多肉烤魚確係唔錯嘅選擇大圍呢間烤魚大王開業至今.深受附近街坊歡迎見到好多都係熟客仔趁住平日放假嚟午市時段仲有烤魚套餐$328 好抵食套餐有鉗魚.鱸魚同鯇魚選擇仲可以揀多三款火鍋配料✨原條鱸魚唔會有太多細骨啖啖肉好幼滑鍋內仲有薯仔.白蘿蔔等配菜✨黑毛豬肉片肥瘦度恰好.無太多肥膏口感軟腍✨豆卜吸哂湯汁同魚嘅精華入口多汁✨寬薯粉必食煙煙靭靭嘅薯粉,同烤魚係完美嘅配搭午市性價比好高,材料新鮮有水準

天氣涼浸浸.想打邊爐又怕太多肉

✨豆卜
吸哂湯汁同魚嘅精華
入口多汁

✨寬薯粉
必食煙煙靭靭嘅薯粉,
同烤魚係完美嘅配搭

午市性價比好高,材料新鮮有水準

2023-12-09
2023-12-06 5 浏览
🌟川味雞·烤魚大王🌟星期六日見到川味雞烤魚大王都有好多人排隊,閒日同朋友食飯,咁岩見到川味雞烤魚大王唔洗排隊,即刻去試試係唔係咁正~~重慶麻辣烤魚BB辣(原條魽魚🐟🐟)魽魚好大條,有我2隻半手掌咁長!!仲要呢條魚無咩細骨,怕lun魚骨嘅我都唔驚!魚肉肉質厚實嫩滑,好香魚味,魚皮仲有孜然味!我地唔算好食得辣,叫咗個重慶麻辣BB辣,魚身放滿辣椒乾同花椒~麻香味十足!辣嘅級數我地兩個都食到~唔洗叫凍飲都可以~❤️❤️我地叫咗萵筍,萵筍新鮮無渣,非常爽脆!最後仲叫咗個讚岐烏冬,吸曬湯底嘅味~超正~~~大圍店交通都好方便,地鐵站行去大約十分鐘左右~去開大圍都可以試試佢~
🌟川味雞·烤魚大王🌟

重慶麻辣烤魚BB辣(原條魽魚🐟🐟)
魽魚好大條,有我2隻半手掌咁長!!

我地叫咗萵筍,萵筍新鮮無渣,非常爽脆!
最後仲叫咗個讚岐烏冬,吸曬湯底嘅味~超正~~~

2023-12-05 8 浏览
今晚同左個親戚食「川味雞。烤魚大王」,平時都好少食川菜,今次真係捨命陪親戚~「畢生也願記起 川雞烤魚大王川椒璀璨烤魚定會很正坐黑膠凳 辣味記憶 旋轉中細味街邊魚蛋也沒法比」1. 泡淑烤鱸魚:哇~ 呢道菜真係辣到痴線!廣東人應該唔係好岩食,但我個親戚食得好開心,佢覺得味道好正,唔會太油膩。但係佢都話食多幾舊魚之後,味道就好快厭,可能因為個辣味太濃,食多咗,條脷就會麻左,就冇咁有味喇。2. 芒果梳打:呢杯芒果梳打真係大大杯,OK好飲!仲有啲果肉,飲落去可以咬下,幾開胃!食辣野係要飲返杯凍梳打先豈,好解渴,好味!3. 芒果沙冰:份量都OK夠~ 一杯芒果沙冰成口都係芒果味,算好濃郁呀!都係用黎解辣,可以一飲~

「畢生也願記起 川雞烤魚大王
川椒璀璨烤魚定會很正
坐黑膠凳 辣味記憶 旋轉中細味
街邊魚蛋也沒法比」

1. 泡淑烤鱸魚:

2. 芒果梳打:
食辣野係要飲返杯凍梳打先豈,好解渴,好味!

3. 芒果沙冰:
份量都OK夠~ 一杯芒果沙冰成口都係芒果味,算好濃郁呀!
都係用黎解辣,可以一飲~
泡淑烤鱸魚
2023-11-28
等候时间
10 分钟 (堂食)
2023-12-04 14 浏览
平日收工係圍方行街,突然想食雞煲🐔位於隆亨商場嘅川味雞,都只係十分鐘路程,就決定去食去到唔洗等位,店入面都幾光猛同闊落店員好好招呼👍🏻重慶麻辣雞煲(全隻) $268因為怕太辣所以只係叫左小辣上菜發現色香味俱全,配料好足煲到咁上下店員會幫手料理個雞煲再建議我地點食,感覺服務同態度都滿分❤️雞件好入味,小辣嘅辣度好輕微試得到香料同醬油味雞煲份量好足雞湯紅薯粉 $28紅薯粉口感彈牙,雞煲配雞湯紅薯粉都唔錯仲可以用雞煲火鍋嘅方式去煮紅薯粉應該會更吸雞咪更惹味🤤絲苗白飯 $15雞煲太好味,叫多個白飯相比之下白飯幾夾雞煲而薯粉可能夾烤魚多少少柚子梳打 $26
平日收工係圍方行街,突然想食雞煲🐔
位於隆亨商場嘅川味雞,都只係十分鐘路程,就決定去食
去到唔洗等位,店入面都幾光猛同闊落
店員好好招呼👍🏻
重慶麻辣雞煲(全隻)
重慶麻辣雞煲(全隻) $268
因為怕太辣所以只係叫左小辣
上菜發現色香味俱全,配料好足
煲到咁上下店員會幫手料理個雞煲
再建議我地點食,感覺服務同態度都滿分❤️
雞件好入味,小辣嘅辣度好輕微
試得到香料同醬油味
雞煲份量好足
雞湯紅薯粉
雞湯紅薯粉 $28
紅薯粉口感彈牙,雞煲配雞湯紅薯粉都唔錯
仲可以用雞煲火鍋嘅方式去煮紅薯粉
應該會更吸雞咪更惹味🤤
絲苗白飯 $15
雞煲太好味,叫多個白飯
相比之下白飯幾夾雞煲
而薯粉可能夾烤魚多少少
柚子梳打
柚子梳打 $26
2023-11-24
重慶麻辣雞煲(全隻)
雞湯紅薯粉
柚子梳打
2023-11-27 206 浏览
平時很少來大圍的餐廳,聽朋友介紹,我們就來到大圍的川味雞烤魚大王。這間餐廳位於大圍隆亨邨,位置尚算方便,而且餐廳也很闊落,環境舒適。我們二人點了一個酸菜桂花鱸魚、涼拌海蜇,配菜點了芋絲、豆乾和一杯柚子梳打。這間餐廳主打烤魚,這個酸菜桂花鱸魚一上菜的時候已經能夠聞到非常香的烤魚味,孜然和其他的香料令整個烤魚香味豐富。當加熱到水滾的時候,就可以進食了。烤過的鱸魚非常的香口,而且魚肉非常的嫩滑。加上酸菜一起食也很配搭。而且烤魚中環有大豆芽和其他的配菜,整個烤魚份量很足夠,而且價錢也不貴,性價比很高!除了烤魚,還可以點不同的配菜當打邊爐,我們就點了芋絲和豆乾。芋絲吸滿了酸菜魚的湯,爽脆的口感加上味道濃烈的酸菜魚湯,十分好吃。豆乾的口感紮實,配上酸菜魚湯一起吃,同樣是很好食!我們還點了一個小菜,涼拌海蜇,價錢不貴份量多,而且涼拌的醬汁很美味,辣到剛剛好,適合香港人口味!海蜇爽口彈牙,非常好食!飲品我們點了柚子梳打,柚子蜜加上冰凍的梳打水,非常的解油膩,在吃熱辣辣的烤魚時來一杯,非常合適!

用餐时段
2023-11-26 21 浏览
今日和家人到隆亨邨探望親戚,因為家人喜歡食魚,便一訪這間烤魚大王。店內裝潢簡潔,簡單而不失特色,座位寛闊,很適合一班人來聚會。適逢今日係平日,所以我們叫了一個午市火鍋優惠的烤魚套餐。海鱸魚 - 酸菜烤魚肉質鮮嫩,魚皮烤得很香口惹味,魚肉煮得耐也不覺得鞋口,配上芫荽、豆腐、蓮藕等配料,酸菜湯底濃郁但不覺得油膩。魚皮餃一共有八隻,皮薄餡靚,餡料豐富,十分好味。米線米線放到最後加入湯底熬煮,米線質感爽口彈牙,配搭濃郁的湯底風味十足。田園雜菜份量很多,有唐生菜、娃娃菜等,味道新鮮,店員處理得很乾淨並分成一段段,方便進食。

適逢今日係平日,所以我們叫了一個午市火鍋優惠的烤魚套餐。

海鱸魚 - 酸菜烤魚

魚皮餃
一共有八隻,皮薄餡靚,餡料豐富,十分好味。

米線

田園雜菜

2023-11-24 95 浏览
今晚終於約到位不多出街吃晚餐的朋友,這位朋友不想去太遠地方,找附近餐廳,見到介紹這間烤魚,大家很久冇吃,今晚入了去,環境不錯,坐下看了一會餐牌叫了花雕醉雞窩  (半隻)  份量不細,件件厚肉,入口本身濃郁雞香味,也有清香濃花雕酒味,肉身爽滑軟霖,另一番吃雞味道感百香果梳打  大杯,好清新香百香果味,甜味適中出前一丁  煙韌軟霖,好爽口彈滑,放了入花雕雞煲煮,麵身多了一份酒香味魚皮餃  餃身厚實,好香鮮肉味,爽口嫩滑海膽丸  少有,咬一淡滿細細粒海膽流在口中,特別香海膽鮮味芝士腸  脆皮腸身,好彈牙爽滑,濃芝士香味
花雕醉雞窩  (半隻)

花雕醉雞窩 (半隻)
百香果梳打

大杯,好清新香百香果味,甜味適中
出前一丁

煙韌軟霖,好爽口彈滑,放了入花雕雞煲煮,麵身多了一份酒香味
魚皮餃

餃身厚實,好香鮮肉味,爽口嫩滑
海膽丸

少有,咬一淡滿細細粒海膽流在口中,特別香海膽鮮味
芝士腸

脆皮腸身,好彈牙爽滑,濃芝士香味
2023-11-06
花雕醉雞窩 (半隻)
2023-11-24 13 浏览
上星期再大圍下班,看看附近有什麼東西可以吃留意到這一家口碑不錯的雞煲餐廳於是便和同事過去他們晚市時段是單點,但是午市是任食先點了一道小吃,涼拌土豆絲,味道濃郁,充滿川菜的麻香辣,而且土豆絲口感爽脆,屬於高質素的涼拌土豆絲和同事點了麻辣雞煲,一隻雞的份量,一上枱已經看到配料十足,充滿着花椒和香蔥,令到煲底的麻香味十足,此外雞肉的份量大隻,入口醬香味濃,非常滿意最後吃雞堡的過程中點了一杯解辣的芒果沙冰,份量十足,配搭雞煲解辣一流

他們晚市時段是單點,但是午市是任食

2023-11-21 10 浏览
朋友帶我今日去依間餐廳,話一定有食神,估吾到咁好味😋星期四晚市去食,估吾到都幾多人,好在我地放工就飛過去,都有個靚位坐!環境都好舒服,衛生吾錯,另外佢有一間好似廂房咁,下次都可以早點打比老細,同朋友book房!跟住見到廂房至知,依間鋪係個明星媽媽開😳好幸運見到佢地😳叫左海鱸魚,我地都食到小小辣就叫左泡椒味,BB辣,酸辣。條魚要早少少決左,等佢大概20分鐘會上去條魚。好大條兩個人食完好滿足,仲要肉感好魚,湯底溶入條魚好香,醒胃惹味,我地成條魚食光光,真係值得黎食!然後可以轉做打邊爐,另外叫左三個餸,雜菜盤~手打烏冬~同饗鈴~手打烏冬好想贊,咬落去好彈牙爽口,同個湯底夾埋好好食!但最鐘意嘅都係饗鈴,響鈴吸收晒湯嘅精華,鮮味十足。

去完event緊係要去賀一賀佢啦~一直聽講呢間小店好食又抵食,我地5個人叫左烤魚,雞煲仲有出名既魚皮,紅油抄手同雲耳,所有野都好好食,無想過烤魚肉質厚但唔乾,仲要鮮甜同嫩滑,雞煲惹味但唔咸,2樣野食bb辣對於唔食得辣既都得。聽店員話原來條魚係煎,咁就可以留肉汁,香得來唔乾,佢話原來而家好多鋪都因為快所以用炸既形式,咁做就會乾,唔怪得咁香啦。真係細節位先做到咁好食。涼拌菜都好好食,魚皮已經唔係好多地方有,做得好食唔腥仲要爽口,好岩我胃口。
2023-11-12
庆祝纪念
纪念日
  • 麻辣魽魚
  • 紅油抄手
2023-11-01 17 浏览
朋友今晚同我行圍方同帶我去食烤魚,地點不遠,地鐵站行去5分鐘左右,方便店內裝修企理,乾淨最緊要選擇好多,有雞煲,烤魚,當然要食烤魚啦剁椒魽魚-BB辣。上枱時嘩一聲,魚好大條,魽魚好食之處係中間只有一條魚骨,沒有碎骨,比較岩我朋友又愛吃但又怕骨人士🥰。剁椒味好香,魽魚啖啖肉又滑我食到一口接一口,內裏有不少配料,芽菜,娃娃菜,薯仔片,白羅白片,芹菜及芫茜🌿。熱滾後食更香口更好食👍🏻蜂巢豆腐-索曬湯底,食入口跟魚湯精華食,一流,厚切好正皇帝菜-鮮嫩,無敵,一流配搭王老吉-烤魚之選,清熱解毒。整體地方,食物,價錢都好合理,老闆娘又好好人,笑容滿面。讚
店內裝修企理,乾淨最緊要
選擇好多,有雞煲,烤魚,當然要食烤魚啦
蜂巢豆腐-索曬湯底,食入口跟魚湯精華食,一流,厚切好正
皇帝菜-鮮嫩,無敵,一流配搭
王老吉-烤魚之選,清熱解毒。
整體地方,食物,價錢都好合理,老闆娘又好好人,笑容滿面。讚
2023-10-22 251 浏览
📍川味雞烤魚大王 (隆亨商場) (大圍)📍大圍田心街1號隆亨商場地下隆亨街市H86號舖📍電話:23889802🟡午市火鍋優惠套餐:✨原條鉗魚($328+$20)✨配料A類:雪花肥牛✨配料B類:豆卜、闊薯粉星期四放假黎食烤魚,川味雞烤魚大王優惠午市火鍋好抵!叫咗泡椒烤魚BB辣,唔係好食得辣,但係覺得烤魚一定要食辣🤣 BB辣對於唔食得辣嘅人係一個好好嘅選擇!聽員工講鉗魚一條骨,又滑又啖啖肉,上OpenRice睇見到咁多人叫都一定要試吓,食落真係超級滑!揀鉗魚都只係加$20 ,好抵!🐟🐟雪花肥牛好嫩滑,肥瘦分布好平均。闊薯粉煙靭程度一百分,一定要叫!豆卜唔會好實,好配搭烤魚。👍🏻烤魚份量非常充足,午市一個價錢再配搭三種配料,平日喺大圍真係值得過嚟試吓!300幾蚊兩個人真係食咗超滿足超飽!
📍川味雞烤魚大王 (隆亨商場) (大圍)
📍大圍田心街1號隆亨商場地下隆亨街市H86號舖
📍電話:23889802

🟡午市火鍋優惠套餐:
✨原條鉗魚($328+$20)
✨配料A類:雪花肥牛
✨配料B類:豆卜、闊薯粉

2023-10-19
  • 原條鉗魚