2021-07-09
放工去新蒲崗一田掃貨, 撞正女兒放工時間, 建議係附近食埋Dinner先返屋企。揀咗一田對面嘅一間主打鐵板牛嘅餐廳, 因為呢度係自助形式, 所以要自行搵位, 再去counter落單。六款不同牛嘅部位選擇, 價錢應因重量而定價, 再自選配料同埋其中3款飲品/主食/雪糕。我揀咗350g西冷, 落order期間見到旁邊店員即時從櫃中取出一大件肉即時切割。配料選了蔥, 再揀了飯、jolly sandy+雪糕付錢後, 店員比咗個取餐提示機仔我, 返埋位等, 待機仔響就可以取餐了。西冷扒已煎成約4成熟, 再放於熱辣辣鐵板上, 用粟米粒稍稍阻隔鐵板跟扒, 避免完全貼住鐵板令扒太快熟。西冷扒有牛脂連帶, 肉質結實有彈性, 中心位還keep到嫩紅, 肉味濃郁, 配上牛肉汁, 食得滋味。最後有蜜瓜味雪糕做甜品。滿足。完成用餐後記得要自行將托盤放於托盤收集處啊~
配料選了蔥, 再揀了飯、jolly sandy+雪糕
西冷牛扒
最後有蜜瓜味雪糕做甜品。滿足。
完成用餐後記得要自行將托盤放於托盤收集處啊~