2012-09-22
岩手拉麵係一間街頭日本拉麵店,據稱馬來西亞同埋重慶都有分店,至於香港最初o係元朗開業,去年底結業後,近幾個月o係旺角重出江湖早前o係網站用每張$28 o既價錢買左兩張 coupon,每張 coupon 可以換到一碗九州拉麵我地當晚七點幾黎到呢間位於旺角煙廠街o既拉麵舖,店外放左幾張膠椅俾食客坐住等候,當時係繁忙時間,好在我地前面冇其他人等位,只係等左大約十分鐘就有人埋單走人,佢地見到我地持有 coupon,都對呢間拉麵舖有做團購優惠覺得好奇,睇黎團購達人真係要多o的宣傳呢個所謂最強飲食優惠網站呢間小店只有十四個座位,大家坐得較擠迫,日式風格裝修,佈置簡潔店主鍾意超合金同埋黃金戰士,所以間舖有個櫃放左好多超合金機械人,呢種裝飾都幾特別,雖然老闆將佢o的珍藏同人分享,不過 Babybamboo 支持者唔識得欣賞侍應安排我地坐o係面向開放式廚房o既吧枱位置,呢度可以近距離睇到碗拉麵o既製作過程,侍應俾左我地兩杯熱麥茶,有別於其他日式食肆,呢間拉麵店用麥茶代替綠茶,我地覺得呢o的熱麥茶都幾好飲侍應問我地除左享用團購優惠o既九州拉麵外,仲有冇其他野想食,因為只限落 order 一次,唔准加單,可
侍應問我地除左享用團購優惠o既九州拉麵外,仲有冇其他野想食,因為只限落 order 一次,唔准加單,可能因為地方太細,老闆想大家快o的食完走人,所以要客人一次過叫晒想食o既食物
原來正宗食法係用筷子夾起幾條麵條後放入口,之後不停用力吸o的麵條,千祈唔好整斷o的麵,由於每條麵條都帶有熱湯o既精華,咁樣食法係最好味
呢碗麵o的半生熟溏心蛋都算嫩滑
至於湯底係白色豬骨湯,用左大量豬骨熬製,有o的鹹,唔油膩,亦有鮮味,無添加味精,我地仲成碗飲晒添
呢碗九州拉麵整體黎講份量唔多,配料亦唔夠
另外,老闆 Chris 教我地o係碗麵落少少七味粉,就能夠帶出o的湯o既鮮味,原來七味粉唔一定係辣架,離開前佢叫我地下次記得試另一款推介拉麵
今次呢個優惠算係價錢合理,$28 就食到一碗日式拉麵,另外,我地除左遇到有誠意o既老闆 Chris 外,亦都對日本文化有更多認識,日後若果再有團購可能會再買 coupon,試下其他款式拉麵,不過若果拉麵以原價計就覺得幾貴,雖然團購達人講過而家o係街食野好貴,不過我地覺得呢間街頭拉麵店o係旺角唔值得賣呢個價錢,同埋街頭環境及服務都唔應該收加一服務費