📍 「嵐橋日本料理」- 尖沙咀⭐️尖沙咀高質居酒屋 超厚身肥美刺身❤️⭐️裝修充滿日本🇯🇵居酒屋風格,餐牌都有好多選擇,有刺身、丼飯、串燒、燒物、鍋物等🍴竹刺身盛💰HK$486✨推薦指數:9/10刺身盛擺設好靚,一共有6️⃣款刺身,包括中拖羅、油甘魚、三文魚、鯛魚、甘蝦、赤貝,賣相吸引🤩每件刺身都係勁厚刺,佢哋嘅一件好似平時嘅兩件咁,食得出非常新鮮,肥美啖啖肉😍食得幾滿足😝🍴極上海之幸丼💰HK$278✨推薦指數:9/10嘩‼️呢款賣相就係好靚呀😍😍😍丼飯鋪滿大拖羅、日本牡丹蝦、磯煮鮑魚、大蟹鉗、深海池魚、真鯛、油甘魚、海膽、蔥花拖羅魚蓉同三文魚籽,勁豐富又岩打卡📸💯款款刺身都非常新鮮,而且夠哂厚刺,其中大拖羅非常肥美,一咬落去油脂感十足,牡丹蝦大大隻,鮑魚煮得入味爽口彈牙,蟹鉗鮮美,海膽亦鮮甜,三文魚籽鹹香、拖羅魚蓉油香十足,撈勻調味過嘅壽司飯好好食😍🤤🍴黑松露三文魚籽帆立貝卷💰HK$158✨推薦指數:8.5/10呢度一份有6️⃣大件,壽司中間夾住青瓜絲,壽司飯亦有調味過,上面放上黑松露醬、三文魚籽同帆立貝,整體顏色豐富🤩食落黑松露香味幾出,三文魚籽鹹香,帆立貝肥美燒香過,中間青瓜絲爽脆,整體口感豐富
📍 「嵐橋日本料理」- 尖沙咀

嘩‼️呢款賣相就係好靚呀😍😍😍

🍴黑松露三文魚籽帆立貝卷
💰HK$158
✨推薦指數:8.5/10
呢度一份有6️⃣大件,壽司中間夾住青瓜絲,壽司飯亦有調味過,上面放上黑松露醬、三文魚籽同帆立貝,整體顏色豐富🤩食落黑松露香味幾出,三文魚籽鹹香,帆立貝肥美燒香過,中間青瓜絲爽脆,整體口感豐富,食得滿足😍

🍴汁燒原隻魷魚
💰HK$108
✨推薦指數:8.5/10
新鮮燒起熱辣辣,好大份仲長過👧🏻隻手掌✋🏻🤣魷魚燒得岩岩好,唔會過老變得好乾身,而且仲係厚切架,好有咬口🤩食落爽口彈牙唔韌,不過調味上偏甜咗少少,建議加埋薑蓉一齊食會正啲😋

🍴薩摩赤雞腎
💰HK$38
✨推薦指數:7.5/10
雞腎燒得比較細粒,食落近辣辣哋幾有咬口😛

🍴薩摩赤雞腿肉
💰HK$34
✨推薦指數:8/10
雞腿大大串搽滿明太子醬,食落鹹香惹味,不過雞腿肉就燒得乾身咗少少🤏🏻

2025-07-26 184 浏览
整個 set 好出色, 刺身壽司 同熟食都有用心思擺盤, 我地都覺得啱食好味~ 最緊要係 好味得黎食得好飽!!!呢個係我地會 encore 嘅 set!嵐橋晚市套餐 $498/位麥粒味噌靑瓜拖羅蓉三文魚籽杯沙律酢漬小蕃茄由前菜開始, 就比到信心我地 繼續期待開心食落去, 好好啊~仲有個大大的 溫泉蛋煙肉野菜沙律, 好清新 我幾乎自己食曬~刺身盤上枱嘅時候 我哇咗一聲~嘻嘻… 好 “打卡 able” 啊~帆立貝 . 油甘魚 . 左口魚薄切 . 三文魚 . 中拖羅日本時令生蠔超大隻 直頭同我手掌連手指咁大啊!赤身醬油漬 . 芝士虎蝦卷 . 甘蝦 我特別鍾意食個卷, 濃濃郁郁 味道質感都係滿滿層次感啊~雜錦天婦羅美國牛肉薄燒時令燒魚全部熱辣辣香噴噴, 忍唔住快快要食喇~ 魚湯野菜稻庭烏冬鰻魚炒飯豆腐雪糕 清清地 啱晒唔膩 食飽咗都照食得落呢度嘅同事都好親切, 上菜時温柔提提要食先嘅菜式, 小心碗熱等等; 全晚恰到好處地照顧我地嘅需要, 同時保留到相處嘅私人空間比我地, 要讚啊!menu fyi~ ;)

最緊要係 好味得黎食得好飽!!!

呢個係我地會 encore 嘅 set!
嵐橋晚市套餐 $498/位

麥粒味噌靑瓜
拖羅蓉三文魚籽杯沙律
酢漬小蕃茄

刺身盤上枱嘅時候 我哇咗一聲~
嘻嘻… 好 “打卡 able” 啊~

帆立貝 . 油甘魚 . 左口魚薄切 . 三文魚 . 中拖羅

日本時令生蠔
超大隻 直頭同我手掌連手指咁大啊!

赤身醬油漬 . 芝士虎蝦卷 . 甘蝦
我特別鍾意食個卷, 濃濃郁郁 味道質感都係滿滿層次感啊~

雜錦天婦羅
美國牛肉薄燒
時令燒魚

全部熱辣辣香噴噴, 忍唔住快快要食喇~

魚湯野菜稻庭烏冬
鰻魚炒飯

豆腐雪糕
清清地
啱晒
唔膩 食飽咗都照食得落

menu fyi~ ;)

嵐橋日本料理隔咗排冇食壽喜燒,有啲掛住添,今次就約咗朋友嚟到尖沙咀呢間日式餐廳,試下嘅壽喜燒同埋壽司先玉子 $20三文魚腩 $24分別叫咗一份玉子同埋三文魚腩,玉子食落帶甜味,三文魚腩中間切半,包住咗啲飯粒,有食緊壽司嘅感覺海膽蔥花拖羅卷 $208蔥花拖羅卷面頭加咗蔥花、海膽同埋拖羅蓉,底下就係包住飯粒及蔬菜絲,拖羅蓉入口即溶,加埋海膽口感鮮甜宮崎a5和牛壽喜燒 $580同朋友叫咗一份a5和牛壽喜燒,一開始店員將成個鍋擺喺面前,加入壽喜燒汁同埋大量嘅蔬菜、菇菌、豆腐等配料,慢慢煮滾,a5和牛一共有四大片,將和牛慢慢放入壽喜燒鍋入面淥熟,a5和牛片油脂紋理分佈均勻,浸入蛋汁,入口香甜美味關東煮盛合 $108叫咗一份關東煮盛合,材料包括有日本雞蛋、日本白蘿蔔、椰菜豚肉卷、竹輪、黑蒟蒻、淮山魚卷、炸魚餅,關東煮湯汁味道清甜,材料都吸飽湯汁,暖笠笠食好舒服牛油帶子焗雜菇 $98香噴噴嘅帶子焗雜菇,一上枱就聞到明顯嘅牛油香味,用上冬菇、帶子材料,焗得啱啱好,口感爽脆茶碗蒸 $52叫咗碗茶碗蒸,入面加入咗菇菌、蝦乾等材料提鮮,雞蛋滑漏,食落有口感
嵐橋日本料理

牛油帶子焗雜菇 $98

茶碗蒸 $52
  • 海膽蔥花拖羅卷
2K
呢晚同朋友一齊嚟咗呢間喺尖沙咀嘅日式🇯🇵餐廳食晚餐🤣食得出呢間餐廳用嘅食材都非常新鮮,係靚料🤣$138「和風刺身沙律」:沙律菜非常新鮮爽脆,係非常嗰隻🤣;刺身有切咗粒嘅三文魚、吞拿魚、油甘魚等,都係新鮮🤣;仲撈咗啲酸酸哋鹹鹹哋好開胃嘅沙律汁🤣$98「鮟鱇魚肝」:夠新鮮,夠creamy 🤣$98「松葉蟹肉蟹膏豆腐」:蟹肉鮮味,配埋好似係木棉豆腐一齊食,竟然好夾🤣$78「鮑魚雞翼」、$34「薩摩赤雞腿肉」、$38「薩摩赤雞肉蔥串」、$42「鹿兒島黑豚五花腩」:呢4樣全部放埋一碟,全部都幾好味🤣,比較特別嘅係「鮑魚雞翼」喺雞翼裏邊放咗啲鮑魚,咁就香口兼煙韌🤣;另外,乜嘢係「薩摩」呢?好多人都知道同鹿兒島有關,但係如果唔想太膚淺🤣,就自己睇吓江戶時代同埋明治維新有關「薩摩藩」嘅資料,提升對日本歷史文化嘅知識🤣$42「鹿兒島黑豚秋葵巻」:甘香嘅黑豚豬肉包住爽口嘅秋葵,好夾,鹽燒簡單幾好食🤣$198「新鮮吞拿魚鮫」:吞拿魚鮫喺香港唔係好多地方有得食,咁見到有就要叫吓啦🤣,吞拿魚鮫好大個,切開咗有兩件,黐住好多肉,肉質非常鮮甜,燒煮得香口,沾埋蘿蔔蓉醋汁就更加惹味🤣$278「極上海之幸丼」:海鮮包括
呢晚同朋友一齊嚟咗呢間喺尖沙咀嘅日式🇯🇵餐廳食晚餐🤣

食得出呢間餐廳用嘅食材都非常新鮮,係靚料🤣

$98「鮟鱇魚肝」:夠新鮮,夠creamy 🤣

$278「極上海之幸丼」:海鮮包括 大拖羅2件、日本牡丹蝦、磯煮鮑魚、大蟹鉗、深海池魚,真鯛、油甘魚、海膽、蔥花拖羅魚蓉、三文魚籽🤣,全部都好新鮮,特別係 大拖羅非常肥美、深海池魚同真鯛勁甘香、牡丹蝦超大隻肉質新鮮仲竟然少少 creamy,真係全部都充滿 umami 🤣

$68「日式炒野菜」:椰菜極新鮮,勁爽脆,簡單就已經好好食🤣
2025-07-15
放工同朋友去尖沙咀棉登徑食日本野,就搵間高質嘅居酒屋食餐好店內樓高兩層,佈置簡約,充滿日本風,座位間仲可用竹簾分隔,私隱度高原來餐廳仲有個超特別又矜貴嘅魚生丼有得食平時食魚生丼食得多,有喜之次嘅魚生丼就真係第一次,當然要試下餐廳除左主打高質海鮮丼之外,仲有其他高質刺身、壽司、串燒、炸物、天婦羅、鍋物,一品料理等供應食物方面:喜之次魚生丼 : 魚皮輕輕炙燒過,魚身柔軟,肉質愈煮愈滑,魚脂四溢,口感細緻鮮美,配上日本牡丹蝦、油甘魚、三文魚、鯛魚、帆立貝、三文魚籽、蔥花拖羅魚蓉,再配埋赤醋壽司飯,豐富又鮮味,真係食得特別矜貴又美味極上海之幸丼 : 賣相擺盤精美,足足有十款刺身,兩件大拖羅、日本牡丹蝦、磯煮鮑魚、大蟹鉗、深海池魚、真鲷、油甘魚、海膽、蔥花拖羅魚蓉三文魚籽,非常豐富,再配埋赤醋壽司飯,豐富又鮮味到極點香煎鵝肝多士 : 鵝肝非常厚身,煎到外脆內軟,入口即溶,配上香脆多士,完美嘅配搭網燒安格斯肉眼扒8oz : 安格斯肉眼扒煎到五成熟剛剛好,肉質軟嫩多汁,配埋蔥粒及蒜片齊食就好味汁燒原隻魷魚 : 魷魚筒真係超大隻,仲有長長嘅魷魚鬚,淋上照燒汁,爽口彈牙又惹味軟殼蟹天婦羅 : 原隻軟殼蟹

放工同朋友去尖沙咀棉登徑食日本野,就搵間高質嘅居酒屋食餐好

原來餐廳仲有個超特別又矜貴嘅魚生丼有得食

餐廳除左主打高質海鮮丼之外,仲有其他高質刺身壽司、串燒、炸物、天婦羅、鍋物,一品料理等供應

食物方面:

非常豐富,再配埋赤醋壽司飯,豐富又鮮味到極點

軟殼蟹天婦羅 : 原隻軟殼蟹即炸做天婦羅,粉漿很薄,外脆內軟炸得金黃酥脆,清爽不油膩
2025-08-05 23 浏览
尖沙咀白蘭軒道一帶有好多美食前排同朋友去左食日本料理餐廳以木系裝潢為主充滿日本風情食物質素好高服務又好好店員不停幫我地加茶享受美食之餘亦同朋友好好暢談一晚壽司八點$358三文魚腩、油甘魚、中拖羅、甘蝦、帆立貝、日本直送魚-2款、拖羅蓉魚籽海膽杯佈盤好靚💗💗💗全部刺身壽司都非常新鮮、好味‼️特別鍾意帆立貝!超級肥厚、鮮味!加左黑松露醬調味,要分兩啖先食得哂😂!中拖羅顏色呈粉紅色,魚香持而恰到好處的魚油脂,非常甘香。拖羅蓉魚籽海膽杯係自己動手用紫菜包著餡料食,係特別好味架🤣🤣🤣宮崎A5和牛海膽卷 $288將和牛同海膽搭配,可以話係完美組合!海膽鮮甜濃郁,入口軟綿細膩,有入口即溶既感覺🥹!而宮崎A5和牛油脂滿滿,同樣入口即化,真係超正🤤🤤!想再食💗💗💗明太子玉子燒 $32玉子燒蛋味香濃而且十分嫰滑,口感綿密鬆軟,仲要配搭埋明太子醬,咸香惹味。味醂魚干 $82呢個朋友點名要食😂😂!以味醂醃製後烘乾,沾上沙律醬,真係食唔停口!🧀一口芝士 $58炸到外脆內軟🥹芝士味濃郁,口感軟滑,芝士控必點!薩摩赤雞亦 $34雞肉嫰滑香口。厚牛舌 $58我好中意食牛舌,黎到呢度當然都不忘試試。牛舌十分厚切,肉味濃郁
尖沙咀白蘭軒道一帶有好多美食

宮崎A5和牛海膽卷 $288

明太子玉子燒 $32

味醂魚干 $82

🧀一口芝士 $58
炸到外脆內軟🥹芝士味濃郁,口感軟滑,芝士控必點!

薩摩赤雞亦 $34
雞肉嫰滑香口。

厚牛舌 $58
我好中意食牛舌,黎到呢度當然都不忘試試。牛舌十分厚切,肉味濃郁,軟嫩多汁,油花豐富,口感十足。

自家製免治雞肉棒 $52
係我最愛既免治雞肉棒😝,食幾多次都唔會厭!肉質軟腍帶點爽口,口感層次豐富。配甜醬油同埋溫泉蛋🥚,蛋味香濃,口感順滑惹味。

安格斯牛肉鍋燒烏冬 $148
自選湯底我地揀左醬油湯,食左咁多壽司,食番碗熱辣辣烏冬最舒服。醬油湯醬汁香醇,咸度恰到好處。安格斯牛肉味道濃郁,肉質細膩,唔會乾柴。除此之外,鍋中仲有冬菇、金菇等配菜,索哂醬油湯醬汁,滿足。
2025-07-29 0 浏览
呢排出街食飯已經好多香港餐廳唔需要等位真係感受到經濟差...但好味嘅餐廳相信點都做得住上禮拜去食嵐橋日本料理仲係座無虛席 keep住有人入座【前菜】蟹籽沙律、茶碗蒸蟹籽沙律足料、新鮮、爽脆茶碗蒸夠鮮味,多海鮮餡料,仲有啲魚肉好好味,非常推介。(之前去銅鑼灣某餐廳食茶碗蒸,真係得水蛋。智商稅....)【刺身】三文魚親子丼、三文魚腩刺身、三文魚刺身真係懷疑呢度刺身係咪唔洗成本,未試過去一間餐廳比嘅三文魚刺身可以厚到咁,真係好靚好好食【壽司】三文魚松葉蟹肉卷、忌廉芝士吞拿魚卷兩個必須叫性價比超高的卷物除咗打卡靚,餡料真係滿滿~~每一啖都勁滿足【熱食】日本雞皮, 網燒安格斯肉限扒8oz不過不失,感覺上無其他日本料理咁出色,都係壽司刺身驚艷d【甜品】黑胡麻雪糕、綠茶雪糕超驚喜,黑胡麻雪糕勁濃味。朋友好鐘意食綠茶雪糕,試咗我呢杯一啖,都話下次再黎叫黑芝麻大家去之前記得訂位
呢排出街食飯已經好多香港餐廳唔需要等位
真係感受到經濟差...

但好味嘅餐廳相信點都做得住
上禮拜去食嵐橋日本料理
仲係座無虛席 keep住有人入座

【前菜】蟹籽沙律、茶碗蒸
蟹籽沙律足料、新鮮、爽脆

刺身】三文魚親子丼、三文魚腩刺身、三文魚刺身

壽司】三文魚松葉蟹肉卷、忌廉芝士吞拿魚卷
兩個必須叫性價比超高的卷物
除咗打卡靚,餡料真係滿滿~~每一啖都勁滿足

【熱食】日本雞皮, 網燒安格斯肉限扒8oz
不過不失,感覺上無其他日本料理咁出色,都係壽司刺身驚艷d

甜品】黑胡麻雪糕、綠茶雪糕

大家去之前記得訂位
2025-07-25 83 浏览
食過好多間日式餐廳,呢間係會再去嘅,因為佢用嘅料好高質,選擇多份量又好足,位置又方便👍🏻佢最正係啲刺身,真係好新鮮,今次試咗海膽二重丼,啲海膽真係好鮮甜,兩款海膽都好正,再加上吞拿魚蓉,三文魚子,仲有一隻蝦,真係大滿足😍熟食方面叫咗佢嘅串燒,每串都份量十足,而且燒得好好味,尤其呢款安格斯牛柳粒,一定一定一定要點,啲肉真係好嫩👍🏻佢天婦羅選擇都好多,我哋嗌咗大蝦天婦羅同埋青椒天婦羅,呢度仲有炸雞,選擇真係好多。另外佢嘅鵝肝牛柳石鍋飯都好香口,啲牛肉多到,仲有大大嚿鵝肝,一個人一定食唔晒,記得share食👍🏻Lunch time去有好抵食嘅lunch set,有啲丼可以加$20轉做套餐,有埋湯沙律蒸蛋同埋雪糕,非常抵食。

2025-07-18 92 浏览
細雨紛飛的午後,和三兩好友在尖沙咀街頭漫步,尋找一處可以慢慢細味的日式丼飯小店。這家隱藏在白蘭軒道的嵐橋,店面不大卻充滿日式簡約風,木質桌椅與柔和燈光營造一種安靜又舒適的空間感。推開門時,就能聞到淡淡的燒烤與鮮魚香氣,讓人忍不住期待每一道料理的細膩呈現。店員親切有禮,態度輕柔,感覺整個用餐過程都被細心呵護著。這種細膩氛圍,彷彿將城市的喧囂隔絕,只留下食物本真的美好滋味和那份用心感動🍶✨ 烤鯖魚干 $48 魚皮烤得香脆,鹽味恰到好處,肉質結實有炙燒香氣,是經典下酒好選🐟 ✨ 松葉蟹肉蟹膏豆腐 $98 滑嫩豆腐包裹著濃郁蟹膏,蟹肉鮮甜帶點鹹香調和,口感層次豐富🦀 ✨ 宮崎A5和牛壽喜燒 $580 入口即化的頂級和牛搭配鹹甜交織的壽喜燒湯底,配料豐富,幾個人分享也足夠🥩 ✨ 焦糖菠蘿 $32 表層焦糖脆口,底層菠蘿細嫩多汁,風味鹹甜交錯,有種日式甜點的儀式感,是我最愛的燒物之一😬 ✨ 蘋果梳打 $38 酸甜平衡,氣泡感細膩,飲完清爽解膩🍏 ✨ 熱情果梳打 $38 帶有熱情果自然果酸氣泡,喝出夏日的活力感🌱 ✨ 黑胡麻雪糕 $28 芝麻香濃郁,微甜但不膩,清新完美的結

✨ 烤鯖魚干 $48

✨ 松葉蟹肉蟹膏豆腐 $98

✨ 宮崎A5和牛壽喜燒 $580

✨ 焦糖菠蘿 $32

✨ 蘋果梳打 $38
酸甜平衡,氣泡感細膩,飲完清爽解膩🍏

✨ 熱情果梳打 $38
帶有熱情果自然果酸氣泡,喝出夏日的活力感🌱

✨ 黑胡麻雪糕 $28
芝麻香濃郁,微甜但不膩,清新完美的結尾🌑

✨ 豆腐雪糕 $28
淡淡豆香像慕斯,口感輕盈柔滑,吃完覺得舒服🧊

✨ 綠茶雪糕 $28
抹茶味濃郁,帶微苦回甘,為整餐畫下完美句點🍵

🎶🎶🎶
This unassuming spot unlocks the essence of authentic Japanese dining: refined flavors, quality ingredients, and thoughtful presentations that stay with you.

🍴 嵐橋
📍 尖沙咀白蘭軒道2號富峰行M樓及1樓
📞 22443331
2025-07-17 70 浏览
竹刺身盛🥢刺身有六款,樣樣新鮮唔在講,中拖羅非常之好味🤤好肥美,兩個人食就啱啱好👍🏻👍🏻👍🏻忌廉芝士吞拿魚卷🥢加左忌廉芝士有另一種感覺,口感即時提升令到吞拿魚更好味😋蟹籽沙律🥢我覺得簡簡單單一個蟹籽沙律已經好好味。松葉蟹海膽甲纙燒🥢超豐富勁多蟹肉蟹膏,加埋海膽簡直冇得輸。海老天婦羅🥢一d都唔覺得油膩,好有水準嘅天婦羅。自家製免治雞肉棒-附溫泉蛋🥢肉質好彈牙,連埋溫泉蛋一齊食超好味。
刺身盛🥢

忌廉芝士吞拿魚卷🥢
加左忌廉芝士有另一種感覺,口感即時提升令到吞拿魚更好味😋

蟹籽沙律🥢
我覺得簡簡單單一個蟹籽沙律已經好好味。

松葉蟹海膽甲纙燒🥢
超豐富勁多蟹肉蟹膏,加埋海膽簡直冇得輸。

海老天婦羅🥢
一d都唔覺得油膩,好有水準嘅天婦羅。

自家製免治雞肉棒-附溫泉蛋🥢
肉質好彈牙,連埋溫泉蛋一齊食超好味。
2025-07-15 56 浏览
在尖沙咀這個五光十色的美食戰場,要找到一間 **「食物質素頂級、服務熨貼入心、老闆親力親為」** 的日料店,難度堪比大海撈針。但,**「嵐橋」** 絕對是那顆讓你驚豔的珍珠!這裡不僅是味蕾的奢華之旅,更是一場充滿人情味的用餐體驗,由踏進門那刻起,你就知道這頓飯值了!**🌟 靈魂人物:老闆的溫度,是嵐橋最珍貴的調味料 🌟**首先要大讚的,絕對是 **老闆本人**!他不只是坐鎮櫃檯,而是像招呼老朋友一樣,穿梭於食客之間。眼神銳利,心思細膩。當我隨口提到 **「唔食甘蝦」** 時,老闆二話不說,立刻主動提議:「我幫你換成 **伊佐目 (Isaki)** 好唔好?」 這份 **「以客為尊」的靈活與誠意**,在香港實屬罕見!那份 **「被重視」的感覺**,瞬間暖入心扉。老闆的親切健談,絕非公式化,而是發自內心的熱情,讓整個用餐氛圍輕鬆又愉悅。**🍶 美酒先啟:七年時光淬鍊的「極尚梅酒」**以一杯 **「七年」陳釀的極尚梅酒** 拉開序幕。琥珀色的酒液,散發著深邃成熟的梅子香氣,入口醇厚甘甜,酸度圓潤平衡,梅子的精華經過歲月沉澱,化作喉間一抹溫潤悠長的餘韻。這不是普通的餐前酒,是值得細品的藝術品。

**🌟 靈魂人物:老闆的溫度,是嵐橋最珍貴的調味料 🌟**

**🍶 美酒先啟:七年時光淬鍊的「極尚梅酒」**

**🍽️ 前奏已驚豔:烤鱈魚乾 x 日本生蠔**
* **「烤鱈魚乾」** 是絕妙的下酒良伴!烤得恰到好處,金黃酥脆,鹹香惹味,每一片都「咔嚓」作響,鮮味在口中爆發,讓人停不了口。
* **「日本生蠔」** 則是海洋的獻禮。蠔身飽滿,海水味清新不腥,伴隨著獨有的Creamy口感與鮮甜汁液滑入喉中,蠔迷必點!簡單配上檸檬汁,已將鮮味推到極致。

**🐟 刺身の盛宴:鮮度無可挑剔,視覺味覺雙重享受**
重頭戲 **刺身拼盤** 上桌,氣勢十足,新鮮度肉眼可見!
* **中拖羅**:漂亮的粉紅色,油花分布均勻,入口即融,魚油的甘香在舌尖溫柔化開,幸福感滿溢。
* **油甘魚**:厚切帶來滿足口感,肥美鮮甜,充滿活力。
* **三文魚**:選材上乘,色澤橙紅亮麗,口感豐腴滑嫩。
* **鯛魚**:潔白透亮,肉質緊緻爽甜,盡顯優雅淡雅風味。
* **赤貝**:爽脆彈牙,鮮甜無比,帶著海洋的清新。
* **甘蝦**:啊!等等... 感謝老闆的細心,我的那份已換成了 **「伊佐目」**!這種較少見的白身魚,肉質細緻緊實,味道清雅帶有獨特甜香,比甘蝦更得我心!**這份「客製化」的貼心,大大加分!**

**🔥 爐端燒の魅力:火候精準,香氣撲鼻**
* **「燒生蠔」** 與刺身的生蠔是不同風情!以蒜蓉、牛油等調味燒烤,蠔汁被牢牢鎖住,熱騰騰地上桌,香氣四溢,蠔肉更添一份濃郁惹味,同樣鮮美。
* **「鹿兒島黑豚蘆筍卷」**:精選鹿兒島黑豚肉片,包裹著嫩綠的蘆筍。豚肉燒得微焦香脆,肉汁豐盈,蘆筍清爽多汁,兩者結合,口感層次豐富,鹹香中帶清甜,完美平衡。
* **「白活鰻魚」**:非一般冷藏貨色!活鰻現烤,肉質之細膩、肥美、彈牙,一試難忘。蒲燒醬汁香甜不膩,恰到好處地襯托出鰻魚的鮮美,魚皮帶點微焦脆感,極致享受。

**🍣 創意壽司:海膽蔥花拖羅卷**
**「海膽蔥花拖羅卷」** 是味覺的炸彈!鮮甜澎湃的 **海膽** + 油脂香濃的 **拖羅碎** + 點睛的 **蔥花**,包裹在醋飯之中。一口咬下,海膽的Creamy、拖羅的脂香、蔥花的辛香、醋飯的微酸,在口中交織共舞,鮮味層層疊加,口感豐盈濃郁,大滿足!

**🎣 自家製功夫菜:馬友一夜干**
**「自家製馬友一夜干」** 盡顯店家的功架!選用優質馬友,經過一夜的鹽漬風乾。烤製後外皮金黃酥脆至極,內裡魚肉卻保持著驚人的 **嫩滑、多汁與濃縮的鮮味**。鹹香適中,完美帶出魚肉的甘甜,佐酒一流,是考驗師傅功力的傳統美味。

**💫 總結:不止是吃飽,是難忘的體驗!**
嵐橋的食材質素無庸置疑,從刺身到燒物,每一道都吃得出 **「新鮮」與「用心」**。但最令人回味無窮的,是那份 **「超越期望的服務」** 和 **「老闆真摯待客的溫度」**。在這裡,你不只是顧客,更像是被款待的朋友。由細微的換菜要求到整體用餐節奏的把握,處處體現 **「以人為本」** 的經營理念。

如果你追求 **「高質日本料理」**,同時渴望 **「賓至如歸的暖心體驗」**,嵐橋絕對是尖沙咀必訪的隱藏版瑰寶!記得預約,並準備好你的胃和心情,享受一趟由味蕾直達心坎的完美日料之旅!

**嵐橋日本料理**
2025-07-13 102 浏览
天氣太熱最啱食一些冰冰涼涼嘅食物🤭,日本餐就最適合不過。(5⭐️最高)加州卷(5⭐️)經典美式壽司的代表作!加州卷以蟹柳、青瓜、牛油果為主角,外層裹滿橙紅飛魚籽,口感豐富又清爽🤭。醋飯調味恰到好處,不會過酸,而牛油果的綿密與蟹柳的鮮甜形成完美平衡。飛魚籽在口中爆開的瞬間,增添了一絲海洋的鮮味🤩。 鹿兒島黑豚肉鍋燒烏冬(5⭐️)寒天裡的終極慰藉!鹿兒島黑豚肉以肥瘦相間的薄片呈現🥰,在濃郁的昆布柴魚湯底中輕涮幾秒,肉質柔嫩帶甜,毫無豬腥味🥹。烏冬吸飽湯汁後滑溜彈牙,搭配香菇、白菜和半熟溫泉蛋,每一口都是飽滿的幸福感。湯頭看似清淡,實則鮮味深邃,喝到最後也不膩口🥰。壽司十二點(5⭐️)一次過滿足選擇困難症!大拖羅、赤身、油甘魚、帆立貝、日本牡丹蝦、火炙鮫鰾魚邊、日本海膽、三文魚籽、日本直送魚-3款等12貫當季鮮魚,師傅刀工細膩,魚生厚度適中,入口即能感受油脂的甘美。醋飯鬆緊度剛好,芥末也是現磨的,辛而不嗆😝。雖非頂級Omakase的奢華,但以性價比而言😉。 忌廉芝士吞拿魚卷(5⭐️)邪惡又上癮的融合風壽司!吞拿魚刺身切成細碎,拌入微鹹的忌廉芝士,外層再裹上脆脆的天婦羅碎,口感冷熱交融、軟脆交織😘。忌

加州卷(5⭐️)
加州卷

鹿兒島黑豚肉鍋燒烏冬(5⭐️)
鹿兒島黑豚肉鍋燒烏冬

壽司十二點(5⭐️)
壽司十二點

忌廉芝士吞拿魚卷(5⭐️)
鹿兒島黑豚肉鍋燒烏冬

邪惡又上癮的融合風壽司!吞拿魚刺身切成細碎,拌入微鹹的忌廉芝士,外層再裹上脆脆的天婦羅碎,口感冷熱交融、軟脆交織😘。忌廉芝士的濃郁意外地不搶戲,反而襯托出吞拿魚的鮮味,加上少許蔥花提香,整體風味濃厚卻不膩😍。

蒲燒鰻魚飯(5⭐️)
蒲燒鰻魚飯

鰻魚愛好者的終極享受!肥厚的鰻魚烤得恰到好處,表皮微脆,肉質細嫩無刺,蒲燒醬甜鹹交織。米飯煮得粒粒分明,吸飽醬汁後依然保持彈性😍,搭配醃黃瓜和山葵解膩。唯一小遺憾是鰻魚份量稍少,但瑕不掩瑜——這碗飯的靈魂在於那勺淋在鰻魚上的醬汁,讓人忍不住刮光最後一粒米😋。

味噌黑豚肉石頭鍋飯(5⭐️)
味噌黑豚肉石頭鍋飯

一道融合日式味噌風味與韓式石鍋拌飯特色的料理,濃郁的味噌醃製黑豚肉搭配焦香鍋巴,口感豐富。
加州卷
壽司十二點
蒲燒鰻魚飯
味噌黑豚肉石頭鍋飯
2025-07-13 111 浏览
呢間位於尖沙咀嘅嵐橋日本料理主打各式各樣擺盤精緻嘅日式美食!環境亦充滿日式風情!座位之間仲可以用竹廉分隔開,私隱度極高~✨養殖大拖羅刺身大拖羅味道鮮味,帶有濃郁嘅油脂香味~✨日本生蠔生蠔剛好做緊買二送一嘅優惠,所以就食咗三大隻生蠔啦!生蠔肥美大隻,滑嫩鮮甜~✨薩摩赤雞腿肉串燒雞腿肉嫩滑多汁,表面充滿明太子醬,超正~✨安格斯牛柳粒串燒牛柳粒配搭燒汁,牛肉味更突出~✨極上拖羅丼呢個丼飯超豐盛!有拖羅、大拖羅同埋吞拿魚蓉,吞拿魚控千祈唔可以錯過啊~✨鰻魚玉子卷表面有一片大大嘅鰻魚,中間夾住玉子同埋青瓜絲,口感充滿層次~✨網燒安格斯肉眼扒肉眼扒份量十足,肉質軟嫩!配搭旁邊嘅蒜片同埋青蔥,肉眼扒嘅味道變得更多元化~✨熱情果梳打每一啖都散發住熱情果嘅果香,仲飲到粒粒椰果添~

✨養殖大拖羅刺身
大拖羅味道鮮味,帶有濃郁嘅油脂香味~
養殖大拖羅刺身

✨日本生蠔

✨薩摩赤雞腿肉串燒
雞腿肉嫩滑多汁,表面充滿明太子醬,超正~

✨安格斯牛柳粒串燒
牛柳粒配搭燒汁,牛肉味更突出~
薩摩赤雞腿肉、安格斯牛柳粒

✨極上拖羅丼
極上拖羅丼

✨鰻魚玉子卷

✨網燒安格斯肉眼扒
網燒安格斯肉眼扒

✨熱情果梳打
每一啖都散發住熱情果嘅果香,仲飲到粒粒椰果添~
熱情果梳打
養殖大拖羅刺身
薩摩赤雞腿肉、安格斯牛柳粒
極上拖羅丼
網燒安格斯肉眼扒
熱情果梳打
  • 串燒
最近同朋友去咗尖沙咀呢間日本料理朋友一邊食,一邊豎起拇指不停讚呢度嘅刺身好新鮮我哋揀咗兩個套餐附送味噌湯.沙律.漬物.甜品追加咗串燒同小食全部都好有水準✨廚師精選特上壽司定食擺盤非常精緻.放滿不同配搭嘅壽司壽司飯已添加醬油.加少少Wasabi已經好正✨極上海之幸丼海膽.大拖.鮑魚.三文魚籽.吞拿魚蓉...實在太多料太豐富✨味醂魚干即叩即燒暖笠笠嘅雞泡魚乾沾上沙律醬更美味✨串燒▫️厚牛舌▫️白活鰻▫️明太子玉子燒▫️焦糖菠蘿今餐滿足滿意.店員服務貼心下次再Encore
最近同朋友去咗尖沙咀呢間日本料理

朋友一邊食,一邊豎起拇指
不停讚呢度嘅刺身好新鮮

廚師精選特上壽司定食
擺盤非常精緻.放滿不同配搭嘅壽司
壽司飯已添加醬油.加少少Wasabi已經好正

✨極上海之幸丼
海膽.大拖.鮑魚.三文魚籽.吞拿魚蓉...
實在太多料太豐富

下次再Encore
2025-07-10
午餐
2025-07-09 105 浏览
這間位於尖沙咀的【嵐橋日本料理】,是一間日式居酒屋,除了有每日新鮮空運的刺身外,還有多款即叫即燒的串燒、天婦羅及卷物等,當然不少得多款啤酒及清酒,最啱一班朋友聚會的好地方。晚市有套餐十分豐富,一個價錢可以品嘗到多款日本菜式的滋味。前菜有酢漬小蕃茄、麥粒味噌青瓜、拖羅蓉三魚籽杯,清新又開胃。溫泉蛋煙肉野菜沙律沙律菜爽脆又健康。刺身日本時令生蠔肥美又creamy;中拖羅充滿油脂甘香;左口魚薄切及帆立貝比較爽甜;油甘魚及三文魚肥美鮮甜。壽司壽司飯細細件,一口一件,赤身醬油漬味道濃郁;甘蝦彈牙鮮甜;芝士虎蝦卷香脆。燒鯖魚燒至皮脆肉嫩,魚肉嫩滑。什錦天婦羅炸至金黃香脆,有南瓜、番薯、秋葵、及彈牙大蝦。美國牛肉簿燒加了炸蒜及香葱在內,燒牛肉嫩腍帶點牛油脂香。日本雞軟骨&薩摩赤雞腿肉串燒即叫即燒,新鮮熱辣,雞腿肉嫩滑多汁。焦糖菠蘿菠蘿表面焦脆,香甜多汁。魚湯野菜稻庭烏冬鮮甜奶白色的魚湯底,配上爽滑的烏冬,鮮味十足。鰻魚炒飯炒飯粒粒分明,加上鰻魚香味,十分爽口。甜品是雪糕,再飲返巨峰提子梳打及青檸梳打,十分清爽。

晚市有套餐十分豐富,一個價錢可以品嘗到多款日本菜式的滋味。

前菜
有酢漬小蕃茄、麥粒味噌青瓜、拖羅蓉三魚籽杯,清新又開胃。

溫泉蛋煙肉野菜沙律
沙律菜爽脆又健康。

刺身

壽司

燒鯖魚
燒至皮脆肉嫩,魚肉嫩滑。

什錦天婦羅
炸至金黃香脆,有南瓜、番薯、秋葵、及彈牙大蝦。

美國牛肉簿燒
加了炸蒜及香葱在內,燒牛肉嫩腍帶點牛油脂香。

日本雞軟骨&薩摩赤雞腿肉
串燒即叫即燒,新鮮熱辣,雞腿肉嫩滑多汁。

焦糖菠蘿
菠蘿表面焦脆,香甜多汁。

魚湯野菜稻庭烏冬
鮮甜奶白色的魚湯底,配上爽滑的烏冬,鮮味十足。

鰻魚炒飯
炒飯粒粒分明,加上鰻魚香味,十分爽口。

甜品是雪糕,再飲返巨峰提子梳打及青檸梳打,十分清爽。