2018-02-09 521 浏览
住了迎海兩年多,到屋子用餐都超過30次以上。由於囝囝鐘意他的定食,所以很多時候也光顧。而每次他也要求少少的紫菜碎送飯,因飯素太濃味,不適合小朋友!沒想到今個月開始,加紫菜碎要加兩蚊!我個人認為非常不合理!老實說,一個定食都80多元,只是要求少少紫菜也要多收兩元實不合理,我寧願自己在market place買一大包紫菜給他在定包好了!另外,今日食食下,有好多塵從天而降!猶如下雪一樣,落在我囝囝的飯上,實在太恐怖!我相信我以後都是不來為妙,亦不會介紹給朋友了!

2018-02-09
  • 七味雞唐揚定食
2018-02-06 384 浏览
打卡影相好地方烏溪沙俾人感覺好偏僻, 一定冇好嘢食. 我地踩完單車入到黎, 又比我發現間好嘢!馬鐵站行出嚟過條橋, 不難發現屋子生活, 佢最大嘅賣點就係一排超大嘅落地大玻璃, 空間感十足, 所以近窗邊嘅榻榻米座位好搶手, 陽光好嘅時候仲可以曬下太陽!!成個餐廳都好多位可以影相, 扮吓偽文青🤣 我哋都喺度Hea左好耐, 影咗好多靚相!Menu仲好過癮, 似細個讀書嗰啲習作簿, 後面印咗九因歌❤️ 好有心思Latte $35大阪章魚燒$45
打卡影相好地方

Latte $35

大阪章魚燒$45
2018-01-28
2018-02-02 209 浏览
偽文青享受慢活,遠離繁囂,不需要與行李箱碰撞,嘆個靚下午茶,感受周邊環境是小妹人生的一大樂事。位於烏溪沙附近商場的一間小店,於地鐵站A出口並設有升降機,很方便輪椅人士。店內的座位不算多,需要排隊,但店內有一大塊落地玻璃令空間感變大。咖啡室餐牌的主題為小學生的作業簿,非常可愛,又令人勾起兒時回憶,增添一份趣味感。手製陶瓷杯、木製餐具等與環境非常配合。芒果千層塔($43)雖然外型有種錯覺讓人覺得甜點很甜很heavy,但內裏充滿芒果肉,酸酸甜甜的芒果中和了奶油的甜膩感,值得一試。伯爵紅茶千層塔($45)雖然有很多nuts,頗有口感,賣相亦很吸引,但茶味不足及頗為飽滯,個人認為一般。沖繩黑糖奶茶($45)黑糖味很重,若朋友們喜歡甜飲,可以一試。其實食物只是配角,一個難得空閒的時間,能夠在舒適的環境坐下來與朋友傾談,分享生活趣事,便已經足夠,「冇得輸」!

芒果千層塔($43)

伯爵紅茶千層塔($45)

沖繩黑糖奶茶($45)

黑糖味很重,若朋友們喜歡甜飲,可以一試。

芒果千層塔
2016-05-09
芒果千層塔
2018-01-30 207 浏览
等朋友 咁自己食個午餐 見呢間好多人都話好食咁就試下 環境很好 有一個大落地玻璃 一路食一路對住出面咁食野 都幾放鬆餐牌係學生用果D薄 設計好特別好多野食 叫左吉列豬扒定食 餐飲就要抺茶等左10分鐘就有啦 有前菜仲有湯吉列豬扒熱熱脆脆的  好好食 而飯配左D配料 更加好食好想食埋D甜品 下次一定要再試 ~
等朋友 咁自己食個午餐 見呢間好多人都話好食
咁就試下 環境很好 有一個大落地玻璃

一路食一路對住出面咁食野 都幾放鬆

餐牌係學生用果D薄 設計好特別

好多野食 叫左吉列豬扒定食 餐飲就要抺茶

等左10分鐘就有啦 有前菜仲有湯

吉列豬扒熱熱脆脆的  好好食
而飯配左D配料 更加好食

好想食埋D甜品 下次一定要再試 ~
2018-01-02
2018-01-18 282 浏览
已經第二次光顧今次叫左和風漢堡定食,飯軟度堅韌,有飯味,漢堡juicy,美味しい~甜品上次叫過Brownie同抹茶蛋糕,已經要豎起手指公⋯今次試兩款梳乎厘:朱古力味同伯爵茶味,即叫即整,所以食完晚飯記得預早少叫唔駛等咁耐整店裝潢有台灣文青的格調,菜單是懷舊的練習簿。好舒服,仲有一部分係榻榻米座位,睇書傾計一流
已經第二次光顧
今次叫左和風漢堡定食,飯
軟度堅韌,有飯味,漢堡juicy,美味しい

甜品上次叫過Brownie同抹茶蛋糕,已經要豎起手指公

2018-01-18
  • 起司咖哩免治牛肉蓋飯定食
2018-01-16 290 浏览
屋子生活,好温馨既裝潢同高高既天花,令人感覺好舒適,自在。呢邊靠窗既位置係日式既擺設,要脫鞋再好似和式咁坐係tatami度咁叫咗吉列豚扒定食($76)同埋七味雞唐揚定食($79) 定食會有埋味噌湯,前菜,主食,白飯同飲品。食物質素不錯,炸豬扒同炸雞塊都食唔岀好厚既粉,亦都幾鬆軟,但整體食物不過不失,冇特別驚喜,係食呢度既環境。飲品4種選擇都幾好,其中有抹茶牛奶同薑茶作為選擇黎到屋子梗係要試埋呢度既甜品啦 伯爵紅茶窩夫配伯爵紅茶雪糕($48) 擺設好精緻,雪糕都好重earl grey味,滑得黎都幾濃,冰感不會太重。下面窩夫食落不錯,幾鬆軟,配雪糕食好match上面仲有威化餅,多一層既口感黎呢度慢慢享受午餐,甜品,都幾relax
屋子生活,好温馨既裝潢同高高既天花,令人感覺好舒適,自在。

黎到屋子梗係要試埋呢度既甜品
伯爵紅茶窩夫配伯爵紅茶雪糕($48)
上面仲有威化餅,多一層既口感

黎呢度慢慢享受午餐,甜品,都幾relax
2018-01-02 212 浏览
餐廳的裝飾令人感到很舒適,在香港很少有餐廳的層高這麼高,桌椅間距如此大。只是榻榻米始終不太適合國人的坐姿習慣。小朋友們倒是很受落。出品具有日式料理風味,白飯上加了飯素,套餐有味噌湯。沙律也是日式芝麻醬汁,略帶酸味,加上溫泉蛋,令沙律更易入口
2017-12-27 271 浏览
一直未去過大圍屋子 Cafe,知道佢喺區內好出名,所以過嚟試下佢嘅分店,然而兩間分店感覺同裝修都大不同。馬鞍山呢邊分別有普通座位同埋 tatami 座位。今日人客唔多,所以我梗係揀角落頭嘅窗邊 tatami 位置啦。Menu 嘅 design 好特別,cover 用咗學生時代嘅單行簿,內文嘅字體刻意用咗類似手寫嘅,旁邊仲加咗唔少插畫,十足十以前喺簿入面畫公仔咁。餐單就似係以和風食品為主,第一次嚟唔知食咩好,都係揀廚師推介最穩陣。三文魚丼同行者比較細食,於是點咗呢個細細嘅三文魚丼。賣相係好樸素,簡簡單單都可以好美味。牛肉定食呢個定食嘅份量完全係丼飯嘅 5 倍。成個定食有麵豉湯、拌菜一小碟、牛肉冬粉、白飯配飯素,仲有嘢飲添。果碗牛肉嘅大小同丼飯差唔多,食完都飽咗一半啦,牛肉有做得好入味,我本人極力推介呀!蕉糖梨子窩夫甜品 梨子甜品唔係咁常見到,仲特別用咗軟淋淋嘅 waffle 做 base,淨係聽個名都引死人。味道清甜而且唔會膩,圓碌碌咁造型又可愛,為午餐作結就最恰當。聽講平時經常排長龍,我今日真係算好彩。用餐期間感覺到真係幾舒服、幾悠閒,我諗我會再返嚟,希望下次到唔駛排隊啦。

三文魚丼

牛肉定食

蕉糖梨子窩夫甜品

2017-12-08
午餐
2017-12-08 278 浏览
放假的感覺,放輕鬆一下,半小時旅行喺馬鞍山食完晚飯,想找個地方吃甜點找到一間很有自己特色的cafe! 有點似去了日本和台灣的感覺,是香港少有的小店~店內樓底很高,有一個很大的落地玻璃,這個空間感令人很放鬆!靜止一陣子小店定期有特色甜點,每日都有多款蛋糕甜品,每個蛋糕都有自己的風格,很吸引啊!味道不錯~餐具也有小心思 和甜品很襯!除了甜品 店內還有日式熱食 飯類,看起來也很吸引!令人放假都想去再到這裡當小旅行
放假的感覺,放輕鬆一下,半小時旅行

喺馬鞍山食完晚飯,想找個地方吃甜點

除了甜品 店內還有日式熱食 飯類,看起來也很吸引!

令人放假都想去再到這裡當小旅行

Rose  latte
紅豆抹茶芝士蛋糕
Rose  latte
紅豆抹茶芝士蛋糕
2017-11-23 313 浏览
呢間有落地大玻璃的CAFE係我個POCKET LIST好耐,但係平時都唔多去馬鞍山,所以SAVE左好耐都一直無去到,今次有事去果邊,咁可以順便啦~係烏溪沙站一出落地下就係啦,非常方便。因為係星期日,入面都滿左,但一場黎到當然要等到有位啦!好彩咁岩有張台走,等左10分鐘左右就有得坐低啦!見到個MENU 好多野都好想ORDER,但肚就得一個,唯有一人揀一個甜品啦落地大玻璃, 可以望住出面既人踏單車Rose Latte & 抹茶蛋糕玫瑰味好香,唔會得好假既糖漿味蛋糕有少少乾但綠茶味好夠!清酒雪梨WAFFLE兩隻味好MATCH~Earl Grey WaffleEarl Grey味好出~ 好少食得咁好食既EARL GREY味雪糕!整體環境, 食品都好出色, 得閒要再黎多次!
但係平時都唔多去馬鞍山,所以SAVE左好耐都一直無去到,
今次有事去果邊,咁可以順便啦~
係烏溪沙站一出落地下就係啦,非常方便。

因為係星期日,入面都滿左,但一場黎到當然要等到有位啦!
好彩咁岩有張台走,等左10分鐘左右就有得坐低啦!

見到個MENU 好多野都好想ORDER,
但肚就得一個,唯有一人揀一個甜品

落地大玻璃, 可以望住出面既人踏單車

Rose Latte & 抹茶蛋糕

玫瑰味好香,唔會得好假既糖漿味
蛋糕有少少乾但綠茶味好夠!

清酒雪梨WAFFLE

兩隻味好MATCH~

Earl Grey Waffle

整體環境, 食品都好出色, 得閒要再黎多次!
2017-09-17
2017-11-16 340 浏览
我和兩位朋友一齊黎,分別點左屋子叉燒烏冬、溫泉蛋牛肉定食、明太子飯團定食叉燒烏冬湯頭淡至無味,叉燒又乾又硬,太過份溫泉蛋牛肉定食牛肉都係煮到好乾,係隻蛋叫做可以吊下味明太子飯團定食推介菜式?有兩款飯團口味:明太子&櫻花蝦我食完呢兩個飯團都唔知可以俾咩食評,因為係無味架定食內既沙律、青瓜同豆腐應該係最好食,因為唔駛煮結論係,呢個價錢係用黎食環境既你想食好野?唔駛諗呢度*服務也不見得好,侍應成日企埋一邊傾計,差啲要自己落單自己針水

叉燒烏冬
湯頭淡至無味,叉燒又乾又硬,太過份

溫泉蛋牛肉定食
牛肉都係煮到好乾,係隻蛋叫做可以吊下味

明太子飯團定食
推介菜式?
有兩款飯團口味:明太子&櫻花蝦
我食完呢兩個飯團都唔知可以俾咩食評,因為係無味架
定食內既沙律、青瓜同豆腐應該係最好食,因為唔駛煮

結論係,
呢個價錢係用黎食環境既
你想食好野?唔駛諗呢度

2017-11-04 329 浏览
無料搵下香港有冇D CAFE之類個景坐得好既地方食下野咁就搵到呢間野係馬鞍山既有D遠不過其實去都好方便有馬鐵入返正題呢間野都幾多人架喎我地要係門口企係到等咗二十分鐘左右先入到去入到去 安排咗個窗口位比我地要坐地下食既都幾得意我呢就點咗個吉列豬扒定食黎到個豬扒好似放咗有D耐咁凍晒同埋D有乾味道都唔好味睇黎呢到都係食下環鏡同感覺仲點咗杯野飲飲既不過冇影相但杯野唔難飲既OK既但呢個價錢叫我再黎就唔會黎喇性價比低
有D遠

性價比低
吉列豬扒定食
2017-07-16
2017-10-17 378 浏览
假日「大暑」出走烏溪沙❤來到「屋子生活」,可愛的是: Menu 是一本練習簿📖Ordered「 關西牛定食」$89 :午餐配上(青瓜、湯、飲品)關西牛定食日式汁煮牛肉,有薯粉底、吃得出無味精,味道天然👍🏻飯上加上飯素很開胃😋😋簡單滿足❤一人一份,牛肉份量都足!女生來說剛剛好👍🏻👍🏻跟餐飲品:綠茶豆奶,比較普通。食物不是很標青,但勝在less is more 😍餐廳環境舒服光猛,裝修好靚,有文青feel 👍🏻👍🏻鐘意重可以要求坐近窗台的塌塌米,和👭一起分享食物同傾計,好舒服!不過有限時1.5 hours 交枱。
假日「大暑」出走烏溪沙❤
來到「屋子生活」,可愛的是: Menu 是一本練習簿📖

Ordered「 關西牛定食」$89 :
午餐配上(青瓜、湯、飲品)
關西牛定食

飯上加上飯素很開胃😋😋簡單滿足❤
一人一份,牛肉份量都足!女生來說剛剛好👍🏻👍🏻

跟餐飲品:綠茶豆奶,比較普通。

食物不是很標青,但勝在less is more 😍
不過有限時1.5 hours 交枱。
2017-07-19
2017-09-30 588 浏览
#fridayla_wks⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🏡屋子咖啡🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🏡Uchi Coffee🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀望著窗外的颱風🌪️回憶早前在那兒的感覺😳⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀有一間Cafe,有幾張榻榻米,有各種日式丼飯,便當,和西式甜品。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀它,座落在鬧市間,不管來者是愛侶,還是只影形單。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀那種安靜而緩慢的氛圍,總會讓人不自覺地沉迷。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀1⃣迷你貓丼💲38💭好深夜食堂Feel既丼飯😳😳💭柴魚片撈埋D珍珠米飯食唔會過鹹🤤🤤💭有時單調都系一種情趣🤣🤣2⃣芒果千層塔💲43💭層層既芒果粒好甜😍同忌廉完美融合💭有一定程度既空氣感但偏濕潤🤤🤤💭整體質感比較Creamy而味道香甜😋😋 3️⃣小倉抹茶窩夫💲45💭外形細小而層次分明😍窩夫烘得香脆💭抹茶奶香味濃😋但略嫌甜味太過😳💭偏愛回甘的未必會欣賞⠀⠀⠀ ⠀⠀🔘望住佢單行簿既菜單😢😢🔘會念翻起舊時罰抄既日子😢😢⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀◤屋子咖啡◥ ⠀ ⠀🔹🔹🔹🔹
#fridayla_wks
🏡屋子咖啡
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
🏡Uchi Coffee
望著窗外的颱風🌪️
回憶早前在那兒的感覺😳
有一間Cafe,
有幾張榻榻米,
有各種日式丼飯,便當,和西式甜品
它,座落在鬧市間,
不管來者是愛侶,還是只影形單。
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
那種安靜而緩慢的氛圍,
總會讓人不自覺地沉迷。
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
1⃣迷你貓丼💲38

💰痛快度:🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
2017-09-25 508 浏览
星期一放假, 好想去HIGH TEA 一番, 呢間餐廳成日見好多人排隊, 樓底好高, 好似好RELAX, 所以搭車去試下日式既裝修, 感覺唔錯, 但播既歌就錯曬, 又唔係日文歌又唔係RELAX 既.....餐牌得字又無圖, 無下午茶餐, 蛋糕52 蚊, 再加一杯飲品42蚊, 真係好貴芒果千層, 係就係千層,但唔夠凍, CREAM 打得一般, 失望之選有定食, 叫左先知咩係伏呢個飯團真係好無內涵, 可見食材上升既感覺, 真係7 仔既都俾佢好味, 咁就8X元, 再加配無味抺茶奶綠, 難食到一個點.....HIGH TEA 感覺再見好少會打劣評, 實在太難食, 要講一講, 加埋DIRTY到不堪既商場洗手間, 迎海食嘢NO MORE

有定食, 叫左先知咩係伏

2017-09-25