2022-06-20 78 浏览
尚君如夢個裝修幾盞鬼,有細個玩過既數字棋,有貓貓圖案,幾可愛😸😸 同埋佢哋有好多唔同嘅選擇,飯類麵類飽類都一應俱全,日式西式中式都有,梗有一款啱你食😂常餐A 叉燒羅宋湯意粉 $45配火腿炒滑蛋,牛角包🥐 首先個羅宋湯已經好足料,好多蔬菜同好有牛骨味,不過個意粉真係大份到食唔哂LOL黑椒汁雞扒拼蜜糖腸配薯王 $78又係好大份,性價比好高。連塊雞扒都炸到脆卜卜,有好多薯王🙌🏻 哩個扒餐再配紅豆沙真係一流🙈

常餐A 叉燒羅宋湯意粉 $45
配火腿炒滑蛋,牛角包🥐

黑椒汁雞扒拼蜜糖腸配薯王 $78
2022-06-12 102 浏览
🍽流心西多士 $30🍽邪惡生炸雞髀配雜果沙律 $39☕️特濃阿華田 (跟餐)☕️雪糕紅豆冰 (跟餐+$9)行過被一間充滿粉紅色的茶餐廳吸引左又咁岩下午茶時間 就嘆返個邪惡下午茶講起下午茶 有咩可能唔食西多同炸脾炸脾可以揀拼薯條定沙律 生炸雞髀一咬開夠晒juice流心西多士一切開超級澎湃流心係有咸蛋黃沙沙地既口感配埋糖漿食真係再多一個層次飲品都比其他人茶餐廳唔一樣 好多特飲可以選擇特濃阿華田真係超級濃 唔同平時啲茶餐廳沖到好稀雪糕紅豆冰消暑一流一啖雪糕一啖紅豆冰完全係絕配
🍽流心西多士 $30
🍽邪惡生炸雞髀配雜果沙律 $39
☕️特濃阿華田 (跟餐)
☕️雪糕紅豆冰 (跟餐+$9)

行過被一間充滿粉紅色的茶餐廳吸引左
唔同平時啲茶餐廳沖到好稀
雪糕紅豆冰消暑一流
一啖雪糕一啖紅豆冰完全係絕配
2022-06-12 676 浏览
位於灣仔天樂里嘅「尚君如夢」雖然係一間冰室,但原來除左港式食品,都有日式同西式嘅食品供應,實有款啱你口味。下次當你同朋友喺食咩野上意見分歧嘅時候,一於黎「尚君如夢」,呢度實有啱你同朋友嘅菜式!一入去就俾牆上嘅貓咪圖案吸引,忍唔住影相。店員見我咁鍾意就行過黎話我知牆上嘅畫全部都係人手畫上去。畫得咁靚真係要比個like佢呀!👍🏻😍餐廳以粉紅色做主色,又有貓咪圖案,啱曬充滿少女心嘅我。又有我鍾意嘅流行歌聽,唔錯。店員服務態度好好,我冇叫佢,佢已經先奉上兩杯水比我同朋友。又主動比兩個碗我地,真係要讚一讚!👍🏻黎到冰室梗係要嗌下港式食物啦。我想試下厚多士。厚多士有得揀落奶油、奶醬或厚切鮮油。我揀左奶醬。嘩!一上枱——真係好!邪!惡!呀!奶油同花生醬揸滿整塊多士嘅面。一咬——嗯~甜甜嘅奶油同花生醬充斥口腔,嘴都變甜了~😋食到舔舔脷。花生醬有花生粒,增添食多士時嘅口感~主食嗌左「吉列炸蝦滑蛋蓋飯」同「拿破崙蕃茄雞肉意粉」。「吉列炸蝦滑蛋蓋飯」吉列炸蝦炸得香脆乾爽唔會過油。洋蔥同蛋都好甜~😋紫菜好香。「拿破崙蕃茄雞肉意粉」意粉粗身唔會過腍有實在感。蕃茄蓉用新鮮蕃茄整成,夠酸,份量恰當,撈勻d意粉一齊食

主食嗌左「吉列炸蝦滑蛋蓋飯」同「拿破崙蕃茄雞肉意粉」。

「吉列炸蝦滑蛋蓋飯」
吉列炸蝦炸得香脆乾爽唔會過油。
洋蔥同蛋都好甜~😋
紫菜好香。

「拿破崙蕃茄雞肉意粉」
意粉粗身唔會過腍有實在感。
蕃茄蓉用新鮮蕃茄整成,夠酸,份量恰當,撈勻d意粉一齊食,每一條意粉都食到蕃茄蓉😋。意粉加上微脆嘅紫洋蔥絲一齊食更添口感。雞肉唔會有雪藏味👍🏻,啖啖肉。

滑蛋蓋飯同意粉都奉送熱飲。我嗌左好少餐廳有得嗌嘅杏霜,朋友就嗌左熱阿華田。兩杯飲品都斟到好滿,斟到杯邊。稍微推一推個杯都會倒瀉,可想而知有幾滿啦! 我飲熱杏霜,夠熱燙嘴,口感滑而順喉唔會死甜~

店員話滑蛋蓋飯同意粉重送湯!見餐牌有寫,店員話原來係送完即止。所以下次黎有冇湯飲就睇你好唔好彩啦~😌

湯重有中西兩款揀。我地決定中西式各一。中式湯係青紅蘿蔔瘦肉湯,西式就係羅宋湯。兩碗湯都好大碗!我同朋友飲完個湯已經飽左一半😂🙈。青紅蘿蔔瘦肉湯冇味精,有湯渣,好似飲緊屋企煲嘅湯一樣,飲完唔覺得口渴。

總括而言,餐廳嘅食物同飲品嘅份量都好多!保證你一定食得夠飽!熱飲同湯都係熱辣辣上枱,夠曬熱!碗同杯都係五顏六色,色彩繽紛,好靚~

臨走嘅時候店員同我講佢地有供應早餐,晨早7點已經有得食!供應到11:30am。一份三文治🥪跟野飲一律$15。朝早會開d摺枱出黎擺檔,叫我下次可以黎試下。好似幾得意,可惜我唔係喺附近住/做野啦,如果唔係我都想試下。
2022-06-08
2022-06-12 76 浏览
今星weekend同媽咪係鵝頸橋街市買完餸做節,經過天樂里見到一間新開嘅茶餐廳用咗隻箭豬可愛圖案係招牌,吸引咗我哋入去食咗個下午茶餐廳牆壁仲有可愛嘅貓仔狗仔圖案,食物方面有中式炒粉麪、焗飯,仲有西式、台式、農夫包系列等,選擇好多原條鰻魚蛋包飯 💰8️⃣5️⃣蛋包飯份量好大,原條鰻魚上需要唔算好肥美,但估唔到茶餐廳都食到肉絲炒麪 💰5️⃣2️⃣即叫即炒,炒麪底夠香脆,配上肉絲同芽菜一齊食,係我媽咪至愛,超讚😍邪惡生炸脾配沙律 💰3️⃣9️⃣生炸脾炸得好香脆,味道岩岩好,唔會過鹹凍奶茶 凍檸水超重量級大杯,我哋兩個都飲唔哂🎈尚君如夢🎈灣仔天樂里6-18號恆安大廈地下D&E號舖

原條鰻魚蛋包飯 💰8️⃣5️⃣

肉絲炒麪 💰5️⃣2️⃣

邪惡生炸脾配沙律 💰3️⃣9️⃣
生炸脾炸得好香脆,味道岩岩好,唔會過鹹

凍奶茶 凍檸水
超重量級大杯,我哋兩個都飲唔哂

🎈尚君如夢🎈
灣仔天樂里6-18號恆安大廈地下D&E號舖
It was steaming hot today, and I was so lucky to find this restaurant in causeway bay (actually it was in between wan chai and cwb), so I could just enjoy a glass of iced drink! Since i was never a big fan of those overly sweet bubble tea, I was wishing just to order a glass of iced chocolate or lemon tea, but i somehow came across this interesting glass of child version yuenyeung 兒童鴛鴦 haha. ok instead of the classic mix of coffee and Kong styled milk tea, lol this one contains a good mix of Hor

ok instead of the classic mix of coffee and Kong styled milk tea, lol this one contains a good mix of Horlicks and Ovaltine haha. Super cute lol and the portion is HUGH here ! The straw can barely fit~ haha oh! And it wasn't too sweet

The curry beef was very nice too, Pakistani style, if you like spicy🔥, go for it!

四月最後一個工作天為左呢個早餐早左出門口買完外賣返公司食完繼續開會之前見到佢地既ig已經bookmark定要試今日叫左個特選早餐 (做唔到citi the club既特選客戶唯有食個特選早餐)A1: 仿鮑片火腿絲配通粉 / 米粉 / 意粉 丹麥多士 炒滑蛋 / 火腿 / 餐肉 / 廚師腸 / 煙肉 / 茄汁豆 (任選兩款)咖啡或茶($39; 外賣自取9折 $35)$35有齊咁多野真係好抵湯底仲可以揀中湯或者西湯我今日就揀左店家ig推介既中湯係我最愛既青紅蘿蔔湯底呀外賣仲係湯同粉麵分隔唔驚拎到返去索哂D湯淋哂仿鮑片火腿絲配米粉早餐湯底好香~完全係住家湯既味道米粉份量都幾多仿鮑片有三大片仲有一堆火腿絲 (比其他茶餐廳份量多)未試過食茶記既湯粉係會飲哂成個湯 (唔係誇張係真係好好飲~)非常欣賞店家既用心食左好野返唔到轉頭預先搽左牛油焗熱既丹麥多士好好食食完個米粉都飽左大半仲有多士同餐肉炒滑蛋厚切餐肉煎到好香值得加分炒滑蛋都唔錯 (落左牛油炒有少少鹹但都好食既)佢地午市仲有做兩餸飯同套餐見到佢地有芝士焗茄汁豬扒飯同瑞士汁干炒牛河外賣都係$40搵日要去試埋佢地既lunch先得星期五食到咁高質既早
四月最後一個工作天為左呢個早餐早左出門口
買完外賣返公司食完繼續開會
之前見到佢地既ig已經bookmark定要試

A1: 仿鮑片火腿絲配通粉 / 米粉 / 意粉
丹麥多士
咖啡或茶
($39; 外賣自取9折 $35)

$35有齊咁多野真係好抵
湯底仲可以揀中湯或者西湯
我今日就揀左店家ig推介既中湯
係我最愛既青紅蘿蔔湯底呀
外賣仲係湯同粉麵分隔唔驚拎到返去索哂D湯淋哂

仿鮑片火腿絲配米粉早餐
湯底好香~完全係住家湯既味道
米粉份量都幾多
仿鮑片有三大片仲有一堆火腿絲 (比其他茶餐廳份量多)
非常欣賞店家既用心
食左好野返唔到轉頭
預先搽左牛油焗熱既丹麥多士好好食
食完個米粉都飽左大半
仲有多士同餐肉炒滑蛋
厚切餐肉煎到好香值得加分
炒滑蛋都唔錯 (落左牛油炒有少少鹹但都好食既)

佢地午市仲有做兩餸飯同套餐
見到佢地有芝士焗茄汁豬扒飯同瑞士汁干炒牛河外賣都係$40
搵日要去試埋佢地既lunch先得
星期五食到咁高質既早餐迎接long weekend好滿足

2022-01-27 452 浏览
今日返工之前就去試咗間新開嘅茶餐廳, 本來見到得1個食評嘅時候都有啲擔心🤣點知原來真心唔錯,早餐2個人$77仲要係好食嘅🤣之前食開其他茶記, 而家可以轉移陣地黎呢度打躉🌝仲有差啲漏咗🤣佢哋啲凍奶茶好大杯🌝正!仲有啲Staff都好Nice😂

仲有差啲漏咗🤣佢哋啲凍奶茶好大杯🌝正!
仲有啲Staff都好Nice😂
2022-01-27
$38.5 (早餐)
發現灣仔天樂里新食力(以前金記冰室位置),新開張,份量足及味道不錯,係🥬素食仿鮑魚絲,夠哂大碗。有新鮮炸薯餅食🥔😋,一定比那傳統連鎖美式快餐店的早餐薯餅新鮮,而且真係無乜地方有得食。這餐$32,性價比高。👍🏻其實除了餐牌吸引,還有那貼在店面的宣傳紙有貓模樣,吸引我這等貓奴的注意。而且後來進店後,才發現店裡有這群貓狗在嬉戲玩「公園棋」的壁畫,畫風配上冰室內70年代式的裝修,很有那懷舊的味道,又令現巳中坑中女的60後/70後想起兒童時代的小時光。新開張,外賣有8折。而店員在適應中,也是有禮及精神奕奕,誠意地服侍食客。

有新鮮炸薯餅食🥔😋
這餐$32,性價比高。👍🏻

新開張,外賣有8折。

而店員在適應中,也是有禮及精神奕奕,誠意地服侍食客。
蕃茄素仿鮑魚絲通粉
2022-01-22
$40 (早餐)
蕃茄素仿鮑魚絲通粉
  • 蕃茄湯素鮑魚絲通粉