尖沙咀凱悅酒店咖啡廳

Cafe, Hyatt Regency Tsim Sha Tsui
2009-11-07 6 浏览
呢日係我0既生日男朋友見呢間野新開 雜誌也有介紹過於是去一試!一去到個環境好大 座位與座位之間唔會好密"則則"有番d私人空間. 唔駛聽到隔離台講野一座低男朋友就去拎野食。主要有中菜= 呢個真係有幾位廚師即炒 佢每樣野唔會有好多 差唔多冇就會即炒放番出黎 所以好新鮮 唔會放左好耐咁..中菜唔係食左好多樣牛仔骨:呢個都幾好味0既.菜膽雞湯:呢個湯都幾好飲 但係拎0既時候 唔會滿 得一半左右.要拎完再拎。日本野方面:普通壽司 三文魚咁.拎0個時會有人即刻切比你天婦羅 都幾好味,又係即炸 不會放太久*我覺得幾好味係咖哩::有羊/魚/雞 都幾野味!!同埋同多配料~~~~~~~~~~~~~~~而其中一個燒牛肉都好好味.仲有其他0既係沙律//火腿//意粉//pizza甜品選擇不算太多 但就好味~~]]自助餐包一杯野飲 但我地另叫左個甘蔗汁..好好味*自助餐食物選擇比較少,但係其實樣樣食d食d 都已經好飽*最緊要我覺得個環境係唔錯. 冇乜人 d 服務又真係超好... 食左差唔多3個鐘!(愉快的一餐。
呢日係我0既生日
男朋友見呢間野新開 雜誌也有介紹過
於是去一試!
一去到個環境好大 座位與座位之間唔會好密"則則"
有番d私人空間. 唔駛聽到隔離台講野
一座低男朋友就去拎野食。
主要有中菜= 呢個真係有幾位廚師即炒
佢每樣野唔會有好多 差唔多冇就會即炒放番出黎
所以好新鮮 唔會放左好耐咁..中菜唔係食左好多樣
牛仔骨:呢個都幾好味0既.
日本野方面:普通壽司 三文魚咁.拎0個時會有人即刻切比你
天婦羅 都幾好味,又係即炸 不會放太久*
我覺得幾好味係咖哩::有羊/魚/雞
都幾野味!!同埋同多配料~~~~~~~~~~~~~~~
而其中一個燒牛肉都好好味.
仲有其他0既係沙律//火腿//意粉//pizza
甜品選擇不算太多 但就好味~~]]
自助餐包一杯野飲 但我地另叫左個甘蔗汁..好好味*

自助餐食物選擇比較少,但係其實樣樣食d食d 都已經好飽*
最緊要我覺得個環境係唔錯. 冇乜人
d 服務又真係超好...
食左差唔多3個鐘!(
菜膽湯 好味
意粉 青口
燒物
2009-11-03 8 浏览
偶然看到她重開, 當然不會放過機會, 誓要跟老公趕快去試一趟下午茶 "蒲飛"...熱葷只得一款, 甜品有數款及雪糕, 但選擇真的是小得可憐 ... 不過, 味道是不錯的, 尤其是鬆餅, 很香還仍然有些微暖的.還有專人服侍拎甜品, 但略微慢了一點. 地方夠大, 相信晚餐 "蒲飛" 應該有很多野食, 期待有機會一試.

還有專人服侍拎甜品, 但略微慢了一點.

2009-10-18
2009-11-01 137 浏览
正門唔係甘易搵, 因為個lobby 係要搭電梯上一層先係,所以樓下根本唔大, 又唔會見到有好多bellboy 只係有一兩個staff 開個玻璃門。野食方面算係多, 美中不足係冇蠔, 同埋雪糕只係機鈕出黎ge 軟雪糕(得2款 : 雲呢那淋芒果,同埋朱古力+蕉) 再比你加d m&m , 棉花糖. 天婦羅即炸,料新鮮, specially 個軟殼蟹天婦羅正!仲有鐵板即煎ge 煙肉露荀卷, 都係好食item 甜品方面有杯杯士多啤梨, 好多時d buffet 唔會齋一杯比你, 呢度有, 食得開心. 芒果布甸酒店buffet 黎講都算好食, 意料之外~ 服務方面, 可能唔係甘多客 (冇咩人知佢開左甘) , 服務都好足, 好快 ~

仲有鐵板即煎ge 煙肉露荀卷, 都係好食item

芒果布甸酒店buffet 黎講都算好食, 意料之外~

甜品
甜品 2
2009-11-01
甜品
甜品 2
New buffet at TST, go there for lunch buffet with friends for b-day celebration.Sashimi is fresh (cut on request) though not much variety. Hot dishes, grill bar, curry, chinese roast, not bad. I like the Wonton noodle very much. Desserts are very attractive. There are soft ice-creams, puddings, soft ice-cream, many kinds of cakes. They are put in the fridge (except tarts and pies) to keep fresh and u get it on request. New and nice environment but I think the one at Shatin is bigger and provide

New and nice environment but I think the one at Shatin is bigger and provide a more relaxing atmosphere.
2009-10-31
  • Desserts
2009-10-31 276 浏览
I tried the tea buffet today but it is completely disappointed. It is NOT a buffet setting. There is only ONE section with everything including snacks + cakes. In total, there are less than 20 items to choose. Come on, it cannot be named as a Buffet. They told me that they try to do it in a high tea style. Also, the food quality is just ok. I asked for custard to go with apple crumble. The chef told me he have not heard serving custard with apple crumble. They served apple crumble with soft ice cream. Given their price 168, I think there are more choices.
2009-10-31
2009-10-24 20 浏览
因為有disount coupon, 所以係未有任何評語下去試.點知就出事環境算係幾好, 枱與枱唔迫..一去到枱面簡單地放左刀, 叉, 匙, 連托都冇, 食完野放返係枱都幾攪野..食物種類唔算多..得中式日式 還有印度?? 中式有燒味, 有湯面, 魚香茄子., 排骨, 日式都係魚生, 天婦羅, 印度我冇試..其他有即切牛肉, 金茹肥牛, 煙肉盧筍, 雜菜沙律, 芝士, 甜品有幾種蛋糕, 雪糕, 香蕉船都有. 其中有法式玉桂多士, 算係比較特別. 所有食物都係好細舊, 簡值係營養不良,百住既魚生都好味過呢處. 有幾種食物係要即場佢地整/切比人客, 好似金茹肥牛, 實物係非常細舊, 仲要每次比得一舊, 要開口問佢先會比多一舊, 酒店大堂指示牌不太足夠, 連Toilet &升降機去邊既牌都冇.所有侍應生同廚師都好有禮貌. 有些食物係用電磁爐保溫, 每次行去都會幫你拎起個保蓋, 值得一讚..

環境算係幾好, 枱與枱唔迫..

食物種類唔算多..得中式日式 還有印度??

菜膽雞湯
法式玉桂多士
好奇怪, 隻銀匙咁大隻做咩事呀.?
金菇肥牛
2009-10-23
法式玉桂多士
  • 真係唔想推介朋友去呢處
2009-10-20 8 浏览
上星期五媽子生日, 見佢開左無耐, 一於試吓佢嘅dinner buffet~老人家六點多已到達.... 我開工遲去,7點9先到.... 佢地已食到好開心了...可能重係新開, 沒有太多人知.... 拜五晚都係得兩三成滿.... 所以服務好到不得了....食物大多很好... 西班牙火腿正.... Shrimp 好食好方便, tempura 好好,油好clean...燒味正, 西式燒烤又好, as 下樓所言, 雲吞好食! 甜品,意大利軟雪糕,生果杯也很好... 只恨肚中已無位了..... :~( 呢個價位係抵食嘅~
呢個價位係抵食嘅~
Tempura
油雞上肶 ^ ^
雲吞!!
Desert~
2009-10-10 233 浏览
Buffet style intrigue most common people. That's great discovering a Cafe in Hyatt TST again. Simply take you have great to have quality of food. Recommend Dessert buffet at tea time - Seasonal fruits platter ,Fresh fruit pies, mango puddings, any kind of exploration of cheese cake.

Score 99!
score 99 !
Desert bar - Freshness
Choice 1, 2 & 3 , ice-cream maker
2009-10-07
Score 99!
score 99 !
Desert bar - Freshness
  • Tempura
  • Sashimi
  • Grilled steak
  • Dessert
2009-10-09 47 浏览
舊的凱悅在尖沙嘴久負盛名,昨天知道新的凱悅在尖沙嘴已開始營業,希望自己是第一個寫其食評的人,於是便相約好友到來試中午自助餐。看地址,咖啡廳是在大堂,但去到地下,祇見一花店,原來大堂是在四樓,咖啡廳也是在四樓,誰叫你一廂情願,大堂一定是在地下,上海凱悅的大堂在五十三樓呢!一出升降機便聽到打鑼打鼓的聲音,適逢其會,原來碰正今天他們有開業的儀式,有舞龍舞獅來助興,一眾業主和高層也有出席,當然其他各職級的人員也精英盡出,我告訴友人,今天的招呼一定是好到加零一,人多好做作也!自助餐可分為幾個區域:冷盤區,包括沙律,海鮮,風乾火腿,日本壽司等。印度食品區:有各式印度咖喱。中式食品區:點心,燒味,雲吞麵,中式小炒。日式食品區:日式串燒,天婦羅,日式炒麵。西式食品區:Pizza,燒烤,意粉,香腸等。甜品區:薄餅,西餅,糕點,水果,軟雪糕等。首先要試的是即刨煙火腿,看肉色和條紋,不似是意大利巴瑪火腿,大多是西班牙次級貨,切得較厚,也有其他風乾牛肉和腸類,味道不過不失。冷海鮮類有蝦,翡翠螺,青口等,我祇吃了凍蝦,貪其已剝殼,肉爽,而壽司的軟硬度也是可以的,見雪櫃內有幾款魚生,想要幾塊,原來祇是在晚市供應,
自助餐可分為幾個區域:
冷盤區,包括沙律,海鮮,風乾火腿,日本壽司等。
印度食品區:有各式印度咖喱。
中式食品區:點心,燒味,雲吞麵,中式小炒。
日式食品區:日式串燒,天婦羅,日式炒麵。
西式食品區:Pizza,燒烤,意粉,香腸等。
甜品區:薄餅,西餅,糕點,水果,軟雪糕等。
首先要試的是即刨煙火腿,看肉色和條紋,不似是意大利巴瑪火腿,大多是西班牙次級貨,切得較厚,也有其他風乾牛肉和腸類,味道不過不失。冷海鮮類有蝦,翡翠螺,青口等,我祇吃了凍蝦,貪其已剝殼,肉爽,而壽司的軟硬度也是可以的,見雪櫃內有幾款魚生,想要幾塊,原來祇是在晚市供應,午市祇得壽司三款,手卷兩款。沙律方面,有多款進口菜,如火箭菜和 Endive,加了車厘茄,油醋和松子仁是一個開胃之選,凍茄子卷太鹹。
燒味部是第二個有興趣的地方,有燒鴨,油雞,切雞,叉燒等,還有一片片的牛筋凍,吃了燒鴨和叉燒,燒鴨剛巧是背部,肉不多,叉燒不錯,牛筋凍,煙煙韌韌最好吃。點心類有粉果,魚翅餃和珍珠雞,粉果和魚翅餃都過得去,但珍珠雞太散、太腍,雲吞是自家製的,有條金魚尾,有水準,而湯底也很認真,大地魚味濃。中菜小炒方面,約有七、八款,咕嚕雞,魚柳,芥蘭炒牛肉,蓮藕炒冬菇,炒飯,蓮藕炆腩仔等,味道都是酒店級水準,唯保溫方面似乎未夠好,食物溫溫的,打了折扣。
西式食品方面,我先試了一個忌廉雜菌湯,顏色比一般常見的啡,忌廉不重,這是我最欣賞的,一來較健康,二來可嚐真菇味,pizza 是在食物檔內的爐即焗的,溶芝士和茄汁香草等,百吃不厭,長通粉和海鮮鏍絲粉都很味美,海鮮有頗多帶子和大蝦,茄汁和羅勒同煮,一流!扒類有多款香腸,味道千篇一律,東家和西家的都一樣,漢堡包的肉餅太乾,串燒雞肉不會有驚喜。這一味焗酥皮三文魚要讚,用酥皮包著雞蛋碎,白飯和菜蓉同焗,魚肉仍嫩滑,很不錯。這應是俄式製法,後來法國人稱之為 Coulibiac,現已在市面少見。而問及燒牛肉,廚子回答祇在晚市供應,這也是對的,收費有別,當然享受亦有別。
友人嗜咖喱,告訴我這裏的咖喱很有水準,她已「返兜」兩次,我又怎可不嚐?有兩位印度師傅「註守」,很詳細介紹每一種菜式,有咖喱雞,咖喱羊肉,咖喱菜蓉加粟米,印度薄餅,印度燒雞、燒魚,印度飯等,咖喱的香和辣都刺激著你每一味蕾,叫人興奮,不嗜辣的我,則淺嚐即止。而到最後,竟然望著日本的串燒檔發呆,有我最喜歡的金菇牛肉,串燒,炒麵等,但真的吃不下了,因還要留些少空間給甜品呀!
甜品區亦是精采的,有專人侍候,但願如女孩子般有兩個胃,一個專放甜品的甜胃,可惜我不是!唯有擇甜而噬,選了士多啤梨拿破崙,tiramisu,李撻,椰汁西米,紅莓熱情果cream brulee 和侍應極力推薦的軟雪糕。拿破崙餅絕不讓天后 Mimosa 專美,tiramisu 亦夠班,其餘不過不失,軟雪糕........味道 OK la!不過唔滑,可以自己加裝飾,蛋白條,杏仁片和朱古力糖等,其餘還有許多許多,如 crepes,芝士餅,黑森林等,投降了。值得一提是其葡撻,用木盤載著,而下面放有一盤用焗爐加熱至適當溫度的鵝卵石,用作保溫,這概念較新。
友善的侍應介紹餐後有中、西、日等十種茶葉可供選擇,我選了鐵觀音,用作消滯,茶味清香,用外國的 filter 壺上,也另有一番味道。服務方面是好的,唯不喜歡餐桌上的擺設,沒有胡椒粉和鹽供應,當然問到便會給你,另外木桌上沒有墊檯用的餐布或餐紙,餐具直接放在檯上,有點不太美觀。
這咖啡廳,原來十月二日已開始營業了,整體來說,新開的店子總有很多地方需改進,相信以凱悅的品牌崔護重來,必定能更上一層樓。

適逢其會,看到舞龍舞獅。
午市祇有壽司,晚市才有魚生。
燒臘不錯
串燒,炒麵,留待下次再試,太飽!
冷盤一般
西式食品區,焗三交魚不錯。
咖喱好味
甜品區有專人侍候
適逢其會,看到舞龍舞獅。
燒臘不錯
西式食品區,焗三交魚不錯。
咖喱好味
甜品區有專人侍候