2019-02-01 836 浏览
早幾日早咗出門口返工 多咗好多時間周圍喺公司附近搵嘢食 俾我見到間小店 係賣四川嘅小食 其實又唔係全部都係小食嘅 都仲有啲飽肚嘢好似米線咁 望落好似好正 所以就買咗一碗手撕雞 同埋一碗 鹽焗手撕雞 同埋雞絲涼麵 好興奮拎咗返公司度慢慢食 因為間舖頭係只限外賣不設堂食嘅一開個蓋成個office 都係雞嘅香味 食落雞非常之滑 仲要好足料 三分二都係雞肉 另外有啲青瓜絲 撈埋一齊感覺好fresh 同埋入面勞咗麻醬 個味好夾 另外個雞絲涼麵25蚊 大大盒 食得好飽肚 一樣係咁正 只係好似醬汁落得太多 如果小番啲啲就perfect喇呢間舖頭算係抵食夾大件 味道亦都唔錯 不過始終係龍尾嘢 過去幾日久唔久都有食下 另外仲有試咗個雞絲涼皮 都好唔錯 粉皮超爽口 但始終都係醬汁多咗少少 而且食到啲味精味 如果係重口味嘅朋友仔就應該會勁鍾意 但係如果好似我咁本身唔食慣啲重口味嘢呢 就可能要食下停下 如果唔係會好快厭但始終都真係幾正嘅 可能過幾日我又會返去再食lu~

但始終都真係幾正嘅 可能過幾日我又會返去再食lu~
雞絲涼皮
雞絲涼麵
雞絲涼皮
雞絲涼麵
2019-01-29 590 浏览
💁🏻‍♀️小麵站 (太子)🍽-暫時係我食過最抵最正宗嘅四川小食店,老闆娘係四川人,唔怪之得咁好味啦啲嘢。呢間鋪頭喺太安樓都有分店,而總店就係我公司隔離,有一日俾同事發掘到,結果就日日都去食。🥳 .雞絲涼麵($25)必食推介,呢間鋪頭每一兜麵都會落足晒配料,絕不馬虎。$25嘅價錢但係就超大兜面,將啲醬撈勻來食,超級惹味,而且啲面超爽口同彈牙。🤩 .雞絲涼皮($29)呢度嘅涼皮同出邊一般食嘅唔同,超級大塊,而且醬料酸酸甜甜,食落去超開胃,而且一樣好多配料,仲有一啲豆腐乾,超大兜,食落勁滿足。😇 紫菜雲吞米線🍜加肥腸($46)雲吞亦係另一招牌菜,皮薄多汁,叫米線再加肥腸,真係超級邪惡,但係就超級無敵好味,加埋啲芽菜做配料,冇得彈。😍.💡溫馨提示: 呢間鋪頭可以堂食嘅位置唔多,所以最好就買外賣返去食啦。.📍小麵站 (太子)#太子 砵蘭街456號地下A舖#小丸子搵食記 #小丸子太子-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodst
💁🏻‍♀️小麵站 (太子)🍽

雞絲涼麵($25)

雞絲涼皮($29)

😇 紫菜雲吞米線🍜加肥腸($46)

📍小麵站 (太子)
#太子 砵蘭街456號地下A舖
#小丸子搵食記
#小丸子太子
#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #西餐
2018-09-23 628 浏览
呢間小店主打四川嘢食,重點平靚正!如果你鍾意食辣嘅就岩哂!不過食唔到辣,都唔緊要因為可以走辣講到一定要食嘅就一定係雲吞佢啲皮好薄,個餡啲肉好新鮮同埋有啲菜,細細粒,一口一粒,辣辣地,好惹味我地叫左20粒,一陣就清哂另外,作為米線控嘅你可以試吓佢嘅熱撈米線,都好正。 $25大大碗,酸酸辣辣配上麻醬又幾特別稼如果嫌淨撈米線dry得制,可以另加餸。不過鋪頭比較簡單,得門面位,要坐係街邊食,如果唔介意嘅話就好有掃街感覺,開張枱幾個朋友坐埋吹下水,食下野,一流如果怕熱嘅就建議買返屋企食啦!因為食完會出晒汗,熱辣辣。仲有好多其他嘢食稼..例如水煮魚,手撕雞等等 大家經過不妨試吓呢啲小店
呢間小店主打四川嘢食,重點平靚正!
如果你鍾意食辣嘅就岩哂!不過食唔到辣,都唔緊要因為可以走辣
我地叫左20粒,一陣就清哂

如果怕熱嘅就建議買返屋企食啦!因為食完會出晒汗,熱辣辣。
2018-04-03 893 浏览
真係好正,一直食開呢間,紫菜雲吞湯底真係好好味,不過加左肥腸就變左令一種風味,酸味雲吞都好正,好足料又夠酸,酸辣粉更加吾使講,夠酸夠辣。小食可以試下涼麵同麻辣手撕雞,只可以講三個字:正正正。 呢間店入面個個都好好人,俾人一種好暖既感覺,好有愛。完全有家的感覺
真係好正
,一直食
開呢間,紫菜雲吞湯底真係好好味
,不過加左肥腸就變左令一種風味
,酸味雲吞都好正,好足料又夠酸,酸辣粉更加吾使講,夠酸夠辣
。小食可以試下涼麵同麻辣手撕雞,只可以講三個字:正正正
東北酸菜雲吞,紫菜雲吞加肥腸
東北酸菜雲吞,紫菜雲吞加肥腸
  • 東北酸菜雲吞
  • 紫菜雲吞
  • 酸辣粉
  • 麻辣手撕雞
2018-03-18 563 浏览
其實日日都經過依間小店,因為之前好似冇乜人幫襯,所以對我而言好似少左可信性,只係有日放工後真係非常攰冇力揸鑊鏟,而依個反屋企途中只有依間同另一間既選擇,所以最後試左改依間.我點左個熱撈麵大辣拎走,老闆叫我如果下次拎走可以試下薯粉因冇甘快"林".一打開就聞到好香,個份量好夠,而且好多配菜,有青瓜絲,菜莆,花生..真係超正超級惹味😋😋😋😋好耐冇食過D甘正宗既味道,而且價錢好平民,味道絕對好過其他川乜川襪既麵店.之後試埋老闆介紹既熱撈薯粉真係愛上了😍😍可惜最近生意轉左手,味道真係比以前差D,仲要加價,但係依然係我最常吃既一間.希望佢地可以跟番足以前既配方啦.
2017-09-30 774 浏览
好吃,味道很重庆,吃着就想家了。又麻又酸,还有凉拌土豆丝也好食。酸菜鱼片米也好食。但辣力不够,加到中辣跟小辣差不多。而且收银的姐姐好人,很喜欢她。希望他们越做越有。
2017-08-11 669 浏览
天氣熱辣辣食乜好 最啱就緊喺食冷麵👅-重慶涼麵 ($25)呢個涼麵應該喺本年度暫時食過最好食嘅涼麵!!!!👅👅👅首先$25 咁大碗真喺好值食😍😍😍而且重點喺佢個醬汁真喺超級開胃 辣得嚟 帶啲酸 真心好好食💓💓💓而且仲而勁多花生菜甫 帶嚟多重口感😍😍😍而個麵亦都爽口彈牙 呢個真喺真心推介👅👅👅唯一要挑剔嘅喺佢只得室外街邊位 大家可能會覺得熱 會食得辛苦少少!!!😂😂😂
天氣熱辣辣食乜好 最啱就緊喺食冷麵👅

重慶涼麵 ($25)
呢個涼麵應該喺本年度暫時食過最好食嘅涼麵!!!!👅👅👅
首先$25 咁大碗真喺好值食😍😍😍
而且仲而勁多花生菜甫 帶嚟多重口感😍😍😍
而個麵亦都爽口彈牙 呢個真喺真心推介👅👅👅
2017-08-08
2017-07-02 632 浏览
自從搬家之後便沒有再食過喇起碼有兩年幾呀~以前一個月至少食一至兩次琴日難得經過,當然要食返碗先走啦見到店內裝修過,好乾淨好整齊店外依舊有個雪櫃,客人可以自取冷麵和凍飲~冷麵有分小辣,中辣和大辣迎合不同客人細心低讚其實佢地既雲吞都好好食~以前每次去買都一定要排隊~雲吞同冷麵嚟講,個人偏愛冷麵所以我依舊order了碗小辣冷麵(2人份量)加上天氣實在太熱喇🌞要食d凍野降下溫先講個配料有花生,菜甫,白芝麻,芫茜同青瓜絲,配埋個酸辣汁不得了花生最爽脆,撈埋個麵食真係無得彈呀個味道仲係好好好好好好味啊即叫即製即刻食真係好fresh好最後仲買了支黑豆漿解辣仲有一讃店員姨姨好主動搬椅子給我們談不上什麼大服務,但會細心take care 每位客人相比其他街邊小店好得多喇希望食物水準會一直keep到咁正期待下次再嚟食
自從搬家之後便沒有再食過喇
起碼有兩年幾呀~以前一個月至少食一至兩次
琴日難得經過,當然要食返碗先走啦

見到店內裝修過,好乾淨好整齊

迎合不同客人
細心低讚
所以我依舊order了碗小辣冷麵(2人份量)
加上天氣實在太熱喇🌞要食d凍野降下溫
先講個配料
有花生,菜甫,白芝麻,芫茜同青瓜絲,配埋個酸辣汁不得了
花生最爽脆,撈埋個麵食真係無得彈呀
個味道仲係好好好好好好味啊
即叫即製即刻食真係好fresh好

最後仲買了支黑豆漿解辣
仲有一讃店員姨姨好主動搬椅子給我們
談不上什麼大服務,但會細心take care 每位客人
相比其他街邊小店好得多喇
希望食物水準會一直keep到咁正
期待下次再嚟食
小辣冷麵
小辣冷麵
2017-06-02 464 浏览
今日去到太子見仲未到食飯時間,朋友有少少餓,就話想去食少少小食咁。之後我哋就見到有間食辣嘢,好似睇落都唔錯,所以就諗住幫襯食個中碗麵食。麵19蚊,份量好大碗,朋友叫咗大辣,大約等左幾分鐘就有,都快,但係食嗰陣時係完全唔覺得有辣味啦,但係偏酸。有點失望。最後朋友要再加吾少辣椒油先至有辣的味道,比較好同埋可以減少d 酸度, 面質都算彈牙,材料配料都唔少,但如果拿到會再增加辣度可能會好啲,因為始終佢係標榜四川辣嘢。

2017-05-21 436 浏览
辣辣麻麻的小雲吞,價錢相宜,食起來,令人想起童年時光。小店經營,唯一不好就是用上即棄的餐具,但也明白香港地聘請員工有困難的。即使是坐在路邊攤,下次仍是會光顧的!
即使是坐在路邊攤,下次仍是會光顧的!
重慶麻辣小雲吞
重慶麻辣小雲吞
2017-03-16 510 浏览
呢間d雲吞辣得黎夠晒惹味,我平時唔多食辣都覺得幾好味,雖然都有味精,但食完感覺良好,飲返水就ok, 加上冬天食好正。間鋪前身都係賣雲吞,之後搬左,係原址開左呢間,之前經過都見有人食,有次想買外賣,經過就買黎試下,我鍾意佢d雲吞入面有菜碎,唔係齋一大舊肉,食落唔會覺得太肥膩。雲吞皮都幾滑,所以我食完都幾滿意。之後都食過隔隔離個間,味精仲勁d, 所以我都係鍾意呢間多d, 趁仲未開始熱要食多幾次,天氣一熱就未必想食啦。

2017-03-01 436 浏览
平視喺呢度返工,都會經過呢一間專賣重慶雲吞麵嘅鋪頭,Lunch嘅時間好多人去排隊買,但係今次佢竟然改咗名,我諗佢係轉左手比人做,裝修格局都好唔同,不過買嘅嘢都係一樣以重慶雲吞為主,佢有湯麵同埋涼拌麵去揀,依家冬天梗係揀熱辣辣嘅湯麵呀。今次叫咗雲吞湯麵小辣,返到公司食原來都幾辣架,平時我都食得開辣,我覺得今次嘅辣都算係中辣,但係就好滿足,好惹味,一個月食一次都幾好,不過我其他同事就話味精比較重,食完會好口渴,但係我就唔多覺,下個月會再去食多一次。